Albon gotovo odustao od utrkivanja prije nekoliko godina

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 5 godina 3 min 1 komentara

Alexander Albon iduće će godine debitirati u Formuli 1. 22-godišnji britansko-tajlandski vozač vozit će pored Daniila Kvjata u potpuno novoj vozačkoj postavi Toro Rossa.

Albon je 2018. nakon odlične sezone završio kao trećeplasirani vozač Formule 2. Time je impresionirao šefove Red Bulla i zaradio si mjesto u F1, iako je još prije nekoliko mjeseci bio vrlo skeptičan oko toga, a prije nekoliko godina gotovo odustao od utrkivanja općenito.

Albon je u jednosjedima debitirao 2012. kao Red Bullov junior u Formuli Renault 2.0 Eurocup i Alps. U obje je serije ostao bez pobjeda i postolja te je izbačen iz Red Bullovog programa. Karijeru je nastavio na istoj razini bez Red Bulla, ali zamalo je odustao od svega.

“Bila je to teška godina za mene iz brojnih razloga, ne samo zbog rezultata, ali natjerala me je da radim puno više”, rekao je Albon za godinu u kojoj je njegova majka završila u zatvoru zbog utaje poreza.

“Bio sam na rubu prestanka utrkivanja. Od tada sam znao da moram impresionirati svaki put kad vozim i srećom, dr. Marko mi je dao drugu priliku.”

2016. je ostvario prvi veći uspjeh kad je postao viceprvak GP3 serije iza Charlesa Leclerca, a godinu kasnije prelazi u Formulu 2. Nakon sezone sa samo 2 podija s ART-om, ove sezone Albon s DAMS-om vozi prijelomnu sezonu karijere – osvaja 4 pobjede, ostaje u borbi za naslov do posljednje runde te na kraju završava treći u prvenstvu. Čak je i ove sezone njegova karijera bila na rubu, prve dvije runde Formule 2 vozio je bez ugovora za cijelu sezonu.

Bez otvorenog mjesta u F1 na vidiku, Albon je u rujnu potpisao za Nissan e.dams u Formuli E. Međutim, prilika se ipak otvorila te je Red Bull uspio izvući britansko-tajlandskog vozača iz tog ugovora.

“Nikad nisam odustao od toga [Formule 1], morao sam i dalje vjerovati da će se dogoditi. Rekavši to, znao sam da su mi šanse za ulazak u F1 male jer nisam imao pravi budžet.”

“Realno, jedini način na koji sam mogao dobiti priliku je bio preko Toro Rossa/Red Bulla, ali kao što svi znamo, nije lako impresionirati doktora Marka!”

Konačna potvrda od mjestu u Toro Rossu stigla je ovog ponedjeljka dok je Alex kupovao tenisice.

“Bio sam više nego uzbuđen jer sam ovaj trenutak čekao još od kad sam imao šest godina. Ne mogu reći da je to došlo iz vedra neba jer sam proteklih par mjeseci pokušavao riješiti situaciju s Nissan e.damsom kako bi mi dozvolili da se pridružim Toro Rossu.”

“Svejedno nisam mogao vjerovati da se napokon dogodilo.”

Za razliku od kolega iz F2 koji također napreduju u F1, Russella i Norrisa, Albon nikad nije vozio F1 bolid, što znači da ga čeka puno posla s upoznavanjem uoči debija. Za 2019. kaže kako ne želi postavljati ciljeve.

“Stvar je više u maksimiziranju svakog trkaćeg vikenda. Neću imati puno dana u bolidu uoči Melbournea, stoga će biti vrlo važno biti što spremniji i fokusirati se na svaku utrku kako dođe.”

“Naravno, bilo bi lijepo redovito se boriti za bodove.”


Odgovor

1 komentar

  1. Bmw
    matej2018 Prikaži

    Ne ulazim opce u to jeli mali ok ili ne ali ova recenica dosta govori o danasnjoj formuli 1 “znao sam da su mi sanse za ulazak u F1 male jer nisam imao pravi budžet” kako je krenulo nebi se cudio da za 10-tak godina recimo Ferrari ima jednog “vettela” kao prvog vozaca a drugi da bude vozac koji donosi 20 miliona eura… ili merceder da ima jednog “hamiltona” a drugi bude sponzoras….



    3
    3

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.