Okrugli stol: Pomlađivanje F1

Izdvojeno / Okrugli stol

Ante Vetma

Prije 5 godina 6 min 11 komentara

Lovro Andraka

Generalni je trend u sportu već nekoliko godina da sportaši sve mlađi napreduju do najviših razina. U F1 je jednostavno došlo do smjene generacija, puno mladih talenata impresioniralo je šefove u vrijeme kad se otvorilo dosta prilika, što u F1 općenito, što u velikim momčadima. Ne smatram to nečim dramatičnim ili novim, uvijek su mladi vozači pristizali u F1, samo što su oni sad u prosjeku koju godinu mlađi nego prije npr. desetak godina. Vjerojatno je ta smjena generacija ovaj put primjetnija jer su to sve redom kvalitetni vozači, tj. nema pay drivera – svi su pokazali nešto kao juniori i pošteno zaslužili priliku u F1. Što se tiče “old-timera” poput Raikkonena i Kubice – neka ih je, treba svega pomalo!

Nikola Klobučarić

Trend dolaska mladih vozača iz nižih kategorija nastavit će se i sljedeće godine. Taj trend jači je nego ikad i Formula 1 polako postaje sve mlađa. Smatram da je takvo nešto potrebno. Naravno, ne treba pretjerivati. Mora se pronaći pravi balans između mladosti i iskustva. Upravo zbog toga pozdravljam Raikkonenovu odluku o ostanku u Formuli 1 i povratak Kubice. Godine prolaze, a Formula 1 polako gubi vozače stare garde (Button, Massa, Alonso), no na njihova mjesta dolaze neke nove nade, što je sasvim normalan proces. Od tih vozača stare garde ostali su nam još Hamilton, Vettel i Raikkonen (sada i Kubica). Nikako ih ne bi požurivao u mirovinu zbog toga što su legende ovog sporta. Možda se time blokira put nekih mladih vozača, no pravi će talent uvijek pronaći put do Formule 1. Zaključak je da je priljev mladih nada uvijek dobrodošao, ali na gridu uvijek mora biti nekoliko starijih i iskusnijih vozača.

Luka Kolak

Otkad pratim F1, mislim da će ovo biti sezona gdje ćemo tek vidjeti prave performanse vozača koji prelaze u jače momčadi. Nažalost, mišljenja sam kako ćemo vidjeti i velika razočaranja po pitanju nekih vozača koja bi mogla snažno utjecati na ostatak njihove karijere. Drago mi je vidjeti sjajne mlade vozače te mislim da će to svakako unijeti više živosti te atraktivnosti ovom sportu. Iskreno, mislim da je Kimi trebao otići te svakako prepustiti nekome mlađem vozaču mjesto jer se vidi deficit momčadi u F1 te nedostatak slobodnih vozačkih mjesta za sjajne vozače koji čekaju svoju priliku.

Zvonimir Martinčević

Nemam ništa protiv mladosti u F1, jedino me smeta kada mladi dečki već u trenutku kada sjednu u jednu juniorsku „open wheeler“ seriju već razmišljaju o slavi u F1. To je legitimno, ali volio bih da se malo duže voze u nižim serijama, pa tek onda prijeđu u F1, ako to svojim rezultatima zaslužuju. Time bi stekli potrebno iskustvo, baš kao i što je za jednog budućeg F1 šampiona potrebno da krene s kartingom. Da rezimiram; Albon 23 godine (2 godine u F2, najbolji rezultat 3.), Russell 21 g (2017. u GP3 1.mjesto, 2018. F2 1.mjesto), Norris 19 g. (dvije g. u F2 25. i 2.), Giovinazzi 24 g. (GP2 2016. 2.mjesto). Leclerc 21 g. (2016.GP3 1., 2017. F2 1.mjesto), Gasly 23 g. (GP2 2014. – 29., 2015. – 8., 2016. -1. mjesto). Ericsson 29.g 5 godina u F1 ništa nije napravio (pretežak za dosadašnja pravila i slaba momčad), Sirotkin 23 (2015. GP2 – 3., 2016. -3.), Stroll 20 g. (2016. GP3 – 1.mjesto).

Svi su od gore navedenih sjajni vozači, ali baš kao i u životu; treba biti na pravom mjestu – u pravom trenutku. Bojim se da većina njih nikada neće doseći slavu velikana F1 i da se spletom okolnosti neće dugo održati u F1, ali sam za Verstappena i Leclerca siguran da hoće, potencijali su i Russell i Gasly, a za ostale nisam siguran. Žao mi je da su neki već potvrđeni, sjajni vozači, poput Ocona (22 g.) sljedeće godine ostali bez mjesta u F1! Pobornik sam i starijih vozača poput Alonsa, Raikkonena, Kubice i mislim da oni nose i nešto više u F1 od mladih još (ili nikada) (ne)potvrđenih vozača. Pogledajte gdje su sada neki „super klinci“ iz prošlih sezona: Nasr, Wehrlein, Palmer, Gutierrez, Haryanto, Vandoorne, Hartley,….

Ivan Papak

Definitivno je postala premlada.. S tim da želim naglasiti da ne vidim toliko mladost kao problem, već nedostatak iskustva koji se kod nekih osjeti više a kod nekih manje. Nije slučajno da se mladi sportaši u drugim sportovima kale u nižim ligama. Već smo nekoliko puta ove sezone vidjeli kako neki vozači nisu još dorasli elitnom društvu. S obzirom da Formula 1 nije jedina kategorija formula, mislim da bi neki mladi vozači trebali odraditi još koju sezonu u nižim kategorijama. Iz tog razloga pozdravljam odluku koju je donio tim Micka Schumachera koji je pokazao da je to jedini ispravni put.

Marko Rakić

Mislim da je Formuli 1 trebao ovakav remont – ne treba nam puno osrednjih vozača, trebaju nam mladi talenti i to je upravo ono što ćemo sljedeće sezone gledati. Mladi se moraju dokazati, a to znači da bi, uz nove regulacije, moglo biti puno borbe na stazi.

Ante Vetma

Mislim da trenutno u svijetu postoji trend glorificiranja mladosti, ali da se radi o balonu koji će prije ili kasnije puknuti. Nemam ništa protiv da se mlade nade okušaju u bolidu F1, ali samo ako su se već dokazali u većini prošlih kategorija u kojima su sudjelovali. Rekordi za najmlađeg prvaka, najmlađi pole position, najmlađi najbrži krug, najmlađi debitant (i ostali) mi ne znače ništa i mislim da su među apsurdnijim bilješkama u povijesnim knjigama. Puno više cijenim duge i konstantno dobre karijere nego “mlade bljeskove” uz hrpu pogrešaka i isprike: “naučit će”. Da rezimiram – ne smeta mi prosjek godina, niti se obazirem previše na to. Ali, očekujem da odmah budu na nivou najbržeg sporta na svijetu jer ovo ne bi trebala biti platforma za učenje. Onaj tko je brz je dobrodošao, onaj tko nije – nije. 40 ili 18 godina – sasvim svejedno.


Odgovor

11 komentara

  1. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Smjena generacija je jdan sasvim logičan slijed. Uvijek je toga bilo.
    Mislim da je ova sadašnja “nova garda” koja dolazi ovih godina (i koju godinu ranije) – Max, Ocon (valjda se vrati), Laclerc, Gasly, Russell, Norris, pa i Stroll , jedna od kvalitetnijih, što sam ispratio, a očekujem uskoro i Micka, te Dicktuma :mrgreen:
    Samo, ja bi podigao starosnu granicu na ulazak u F1 na 20 ili 21 godinu (dakle, toliko vozač mora imati prije nego starta prvi vikend u dotičnoj sezoni). Ovo ne toliko zbog brzine (sporosti) već zbog zrelosti i malo više kaljenja u nižim feeder serijama.
    Vidimo Maxa, kojem talent i brzina nisu upitni, ali mislim da mu njegov rekord od 17 godina 5 mjeseci i 15 dana na GP debiju, uz ogroman hype i protekciju od strane RB, Dr.-a, Jossa, mlađe populacije koja prati F1, pa “čak i sudaca” :chill: zasad donio više štete nego koristi.
    Da je on ušao u F1 ove sezone, ušao bi dosta zreliji, manje bi hypa bilo oko njega, vjerujem da bi davao normalnije izjave od ovih koje trenutno daje, možda bi bio korektniji na stazi, a bio bi jednako brz i talentovan. Jedino što bi ostali uskraćeni za 2-3 lijepe vozačke predstave.

    Eh da, i da citiram @Prosta od jučer

    “Ne napravi li Honda dobar motor Max će upasti u društvo koje ga jedva čeka pa čemo onda vidjeti kako će mu biti.
    Napravi li Honda dobar motor Max će upasti u društvo koje mu više neće tolerirati gluposti, a udari li LH i ovaj izgubi bodove naj… je.
    On nije više mlad,osim po godinama, neki vozači u prošlosti su se već nakon par sezona žestoko borili za naslov, ali bili su puno zreliji.”



    16
    16

    0
    • Ferrari
      sisavac Donator Prikaži

      Svidja mi se ova Prostova izjava ?
      Mislim da su i ovi gore odlucili vise ne tolerirati Maxa.
      Napisao sam nakon jednog njegovog incidenta da se nece smiriti dok se posteno ne razbije. Mislio sam da ce to biti nakon Monaka ali ipak ne.
      Brz je i dobro vozi ali jos nema glavu da bude na vrhu.



      8
      8

      0
  2. Williams
    Montoya Prikaži

    Ako uhvatim vremena probat ću izvuć prosjek godina vozača u F1 po sezonama unatrag 10-15 godina.
    Nekako bi se najviše složio sa zadnjim odlomkom by Vetma – apsolutno nebitni rekordi su ti s predznakom “najmlađi”. Kronično nedostaju barem dvije F1 momčadi za kaljenje ovakvih vozača, da prođu put koji su prošli svi bivši prvaci osim Hamiltona.



    6
    6

    0
  3. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Pomladjivanje mi osobno ne smeta..Stavovi tipa

    oni su meni nistili utrku pa cu i ja njima, drago mi je da smo obojica ispali iz utrke, mislim da cu nekoga udarit glavom, necu nista mijenjat u svom stilu

    i jos neki slicni, smetaju.. Mozda ipak neka dobna granica..



    5
    5

    0
  4. Lotus
    weki66 Prikaži

    Zadnji odlomak (Ante Vetma) totalno potpisujem….



    8
    8

    0
  5. Williams
    Montoya Prikaži

    Na kraju ispada da su od “srednje” generacije sa preko 100 startova ostali samo Bottas, Ricciardo, Grosjean, Hulkenberg i Perez, ako ćemo se vodit time da su Hamilton, Vettel i Raikkonen već veterani, a ostali su još klinci. Mada Verstappen, Magnussen i Sainz imaju već popriličan broj odvoženih vikenda iza sebe.



    3
    3

    0
  6. avalon Prikaži

    zar je nešto neuobićajeno ovo sa dolaskom /promjenom generacija u F 1 ? pa i prije se to događalo u nešto manjem obimu i vozači su bili godinu , dvi stariji od nekih današnjih mladaca i to su meni jedine razlike . npr 2009. je u TR sa 19 doša alguersuari pa ? seb , alonso , button sa 20 , rubens , rozberg , massa sa 21 , MS , kimi , LH sa 22 . interesantno mi je šta je npr lauda doša u F 1 sa 22 , a to valjda nije bilo uobićajeno 1971. jer tada su vozači koji su “startali” sa F 1 bili malko stariji u odnosu na ove navedene … fittipaldi “starta” sa 24 , stewart sa 26 , andretti sa 28 , hill Sr sa 29 , a da ne spominjem npr 1950 . di se u prvu sezonu F 1 farina “uključija” sa 44 ( i posta prvi svjetski prvak F 1 ;) ) , fangio sa 39 , ascari sa 32 godine . tada se nije moglo skoro ni zamislit da neko sa 22 , 23 godine vozi trke F 1 . vrimena su se minjala , dobno vozači su “startali” mlađi ( ali ipak ne ka danas ) npr senna sa 24 , berger , prost sa 25 , piquet 26 , mansell 27 . mladi iz 80tih ( prost , senna pa i piquet koji je starta 1978 . ) su brže sazrijevali od vozača koji su učestvovali u F 1 50tih godina , alonso , seb , button brže od bergera , piqueta , a današnji mladci brže od onih iz 2005./06./07. pa danas i pilići brže rastu/sazrijevaju , a kako ne bi momčići uz sve mogučnosti , uvjete koje im ovo vrime nosi . kad bi pogledali kako su ovi mladci “brodili” F 1 onda bi ja zaključija …. vrlo dobro . nisu uzrokovali neke ozbiljne sudare , vozili su korektno ako zanemarimo maxa koji se zna udaranjem “svetit” na stazi npr kimiju i sebu , oconu . većina je pokazala da zaslužuju F 1 i uglavnom ostvarivala rezultate adekvatne konkurentnosti bolida . neki su rezultatski i “prevazišli” mogućnost bolida npr leclerc . svima bi da palac gore osim maxu koji je i izjavama i postupcima dokaziva i pokaziva da se ne misli korigirat . to momčiću može bit mač sa dvi oštrice jer uz nekakve korekcije zahvaljujući talentu će moč “jurišat” na titulu(e) , a ako to ne uradi , suci ga prestanu tetošit jbga … lako se može desit da ostane vječni talent . i zato momčići naprid , dobro došla svježa krv ali pametno i sritno u budućnosti .



    7
    6

    1
  7. Pirelli Intermedium
    crofessional Donator Prikaži

    Slažem se s Vetmom. Sport i biznis danas ne trpe prosjecnost. Svi klubovi, timovi, momcadi traze wunderkindove koji ce izvuc ono nešto extra od uvjeta koje dobiju. F1 nije iznimka. Jednostavno se otvorila prilika jer dio ekipe odlazi ( Alonso, Massa, Button), dio nije zadovoljio ( Ericsson, Hartley), a dio je na cekanju ( Wehrlein, Ocon).
    Mladići moraju shvatiti nekoliko stvari. 1. Nisu svi wunderkindovi 2. F1 je vrh ovog sporta i automobilizma opcenito 3. Moraju biti strpljivi i napredovati konstantno i samo tako ce jednom ( mozda) dobit priliku se borit za naslov ( Button, Rosberg) 4. I ono sto je najvažnije zlatno pravilo, moraju pokušat pobjediti ili barem biti blizu iskusnom momcadskom kolegi. To ce im biti jedino mjerilo. Sretno djeco!



    3
    3

    0
  8. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    F1 ne treba osrednje vozače. Treba prvake i one koji to imaju šansu postati. Zašto Grosjean vozi, a Alonso ne? Zašto je Hulk tu, a Ocon nije?….

    Ali isto tako treba disciplinu u momčadi. Da su ne znam kakvi marketing razlozi, da je tatica ovaj ili onaj mladac ne smije odbiti zapovjed i odnositi se s manjkom poštovanja prema momčadskom kolegi i prema suparniku. Malo su mi ta djeca u zadnjih 10-tak sezona neotesana.



    2
    -1

    3
    • Ross Brawn
      Tuzlaensis Prikaži

      Okej, slažem se s konstatacijom ali nazivanje Hulka osrednjim vozačem je pretjerano. Nije elitni vozač na nivou Vettela, Alonsa i Hamiltona, ali je klasa za Bottasa na primjer.



      6
      6

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.