Hamilton pobjedom u Yas Marini zaključio šampionsku sezonu!

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 5 godina 3 min 66 komentara

[glasovanje utrka=”100″]

Lewis Hamilton dominantnom je pobjedom stigao do 11. najviše stepenice pobjedničkog postolja ove sezone. Hamilton je uspio obraniti jučerašnji 11. pole position sezone bez većih problema i izazova od strane konkurencije.

Sebastian Vettel uspio je napredovati jednu poziciju u odnosu na start nakon što je u 35. krugu na stazi prošao Valtterija Bottasa. Max Verstappen sa šeste se pozicije probio do treće i tako onemogućio momčadskom kolegi Ricciardu oproštajni podij u posljednjem nastupu za Red Bull.

Valtteri Bottas odradio je uvjerljivo najgori posao od vozača top 3 momčadi, nakon niza grešaka i gubljenja pozicije od redom Vettela, Verstappena i Ricciarda, morao je po drugi put otići u boks te je tako završio na usamljenom petom mjestu. Time je postao prvi Mercedesov vozač u hibridnoj eri bez ijedne pobjede u sezoni.

Kimi Raikkonen nije se na najbolji način oprostio od Ferrarija, već u 7. krugu morao je odustati zbog kvara na bolidu.

Utrka za VN Abu Dhabija krenula je iznimno kaotično – Nico Hulkenberg završio je naglavačke nakon kontakta s Romainom Grosjeanom u 9. zavoju. Srećom, posljedica za Hulkenberga nije bilo. Snimku sudara pogledajte OVDJE.

Na stazu je izašao safety car, a restart utrke imali smo u 5. krugu. Max Verstappen loše je startao i pao tek na 9. poziciju, taman iza Estebana Ocona. Nakon sjajne borbe i izmjene pozicija, Verstappen je prošao naprijed.

Raikkonenovo zaustavljanje posred staze izazvalo je virtualni safety car, a priliku za promjenu guma iskoristio je vodeći čovjek utrke Hamilton te sjajni Charles Leclerc koji je do tog trenutka bio četvrti ispred Ricciarda.

Valja spomenuti odličnu borbu Verstappena i Hamiltona u kojoj se Verstappen uspio obraniti unatoč starijim hypersoft gumama. Nizozemac je svoj boks odradio u 18. krugu, krug nakon Bottasa, odnosno dva nakon Vettela. Daniel Ricciardo ostao je najduže na stazi od vodećih, sve do 34. kruga, no to mu se nije previše isplatilo.

Carlos Sainz bio je jedan od vozača koji su najduže ostali na stazi i njemu se to isplatilo, s 11. je stigao do 6. pozicije u cilju ispred Charlesa Leclerca.

Sergio Perez završio je osmi ispred Grosjeana, a posljednji bod pripao je Kevinu Magnussenu. Fernando Alonso je svoju posljednju utrku u F1 završio nadomak bodovima, na 11. mjestu.

Osim spomenutih Hulkenberga i Raikkonena, utrku nisu završili ni Ericsson u posljednjoj F1 utrci, Ocon u zasad posljednjoj F1 utrci te Gasly u posljednjoj utrci za Toro Rosso, sva trojica zbog kvarova.

Od sezone smo se oprostili veličanstvenim scenama sinkroniziranog paljenja guma trojice velikih prvaka – Lewisa Hamiltona, Sebastiana Vettela i odlazećeg Fernanda Alonsa koji je proglašen vozačem dana od strane navijača.

Sljedeća utrka vozi se 17. ožujka u Australiji!

Vozač Momčad Zaostatak
1 Lewis Hamilton Mercedes
2 Sebastian Vettel Ferrari 2.581s
3 Max Verstappen Red Bull/TAG Heuer 12.706s
4 Daniel Ricciardo Red Bull/TAG Heuer 15.379s
5 Valtteri Bottas Mercedes 47.957s
6 Carlos Sainz Renault 1m12.548s
7 Charles Leclerc Sauber/Ferrari 1m30.789s
8 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m31.275s
9 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1 krug
10 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1 krug
11 Fernando Alonso McLaren/Renault 1 krug
12 Brendon Hartley Toro Rosso/Honda 1 krug
13 Lance Stroll Williams/Mercedes 1 krug
14 Stoffel Vandoorne McLaren/Renault 1 krug
15 Sergej Sirotkin Williams/Mercedes 1 krug
Pierre Gasly Toro Rosso/Honda
Esteban Ocon Force India/Mercedes
Marcus Ericsson Sauber/Ferrari
Kimi Raikkonen Ferrari
Nico Hulkenberg Renault

Odgovor

66 komentara

  1. F1puls Portal
    Sarma Donator Prikaži

    Bravo Lewis svaka čast da je odvezao još jedan krug motor bi mu krepao i zapalio se.



    7
    5

    2
  2. Pierre Gasly
    Perica9 Prikaži

    Laku noć! Vidimo se za 4 mjeseca :)



    7
    7

    0
  3. Mercedes
    brmbrm Prikaži

    Ovaj Vetel ako nije prvi onda mora biti drugi!



    1
    -3

    4
  4. Mclaren
    wilson Prikaži

    Koja scena. Tri najbolja na kraju utrke, jedan pored drugog. Čestitke Hamiltonu. Nando…..što reći? Sretno u budućim izazovima.



    11
    11

    0
  5. Ferrari
    pro5i vilin konjic Donator Prikaži

    Napokon! A sada uživancija i gledanje nedjeljama starih utrka iz 70-ih do 00-ih.



    6
    4

    2
  6. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Hamilton, Vettel i Alonso zajedno rade krafne. Neprocjenjivo. Slusajuci Briatore prije utrke, ocekujem Fernanda 2020 ako nista barem u McLarenu.



    12
    12

    0
  7. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Toto: da je Hamilton napravio jos jednu krafnu motor bi otkazao, momci iz Brackleya odradili su fantastican posao da mu omoguce 2 krafne.
    Dobra utrka.



    36
    35

    1
  8. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Čestitke za Lewisa i Mercedes.. Povjesni uspjeh i letvica podignuta jako visoko za sve ostale.. A sad duga i dosadna zima.. Uh već jedva čekam proljeće i Australiju.. Nadam se da će nam uredništvo portala skratiti ovaj zimski period sa uobičajnim odličnim i zanimljivim člancima..
    Alonso.. Što reći.. Mješavina osjećaja i uspomena.. Šteta da nije uspio biti u nekom malo boljem autu zadnjih 10 godina.. Kako bilo da bilo ostaje mi u lijepom sjećanju i želim mu puno više sreće i uspjeha i da osvoji tu trostruku krunu.. Definitivno ću gledati. 500 milja indya sljedeće godine.. Hvala ti Alonso..



    5
    5

    0
  9. Nando
    Matek14 Prikaži

    Utrka njaah, al zato paradni krug i krafne.. predivno!
    Kimi na kraju ipak mora na gala veceru :D
    #GraciasFernando



    8
    8

    0
  10. Nando
    Lux14 Prikaži

    Adios El Matadore!
    #GraciasFernando



    5
    5

    0
  11. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Alonso, Hamilton i Vettel u istom kadru…neprocjenjivo.



    17
    17

    0
  12. Marlboro
    Alonso1965 Prikaži

    Svaka cast Hamiltonu i Vettelu na voznji s Alonsom i divnim rijecima koje su mi dopustile da pustim suzu, dvije…
    ZBOGOM NAJVECI
    GRACIAS FERNANDO



    12
    12

    0
  13. Formula 1
    villeneuve7 Prikaži

    polako nas napustaju pravi vozaci a ostaju sve same pizdice



    11
    -8

    19
  14. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Nedjelja prokleta nedjelja
    Abu Dhabi pustinja
    U nasim snovima
    Jos samo sjecanja…
    Odlazi jedan od najvecih, za mene i najveci ??
    Pala je kisa na Yas Marini…sve smo dozivjeli



    19
    17

    2
  15. Rover
    zjurina Prikaži

    Bravo Sainz i Leclerc – the Best of the Rest !!!

    Adio Fernando – wish come back soon ??



    13
    13

    0
  16. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Odlicna scena na kraju. Emocije proradile. Zao mi je sta Alonso nije uzeo bod kad je bio tako blizu ali barem je prosao ciljem nakon zadnjeg kruga.
    Bottas ne zasluzuje biti u Mercedesu nikako. Govorim po vozackim kvalitetama , od njega ima barem 10 vozaca na gridu koji su puno kvalitetniji.

    P.S. Moram za oprostaj spomenui i Stofela , odlican troboj i odlican potez kojim je izasao kao pobjednik. Ipak se oprasta od McLarena sa necim lijepim i kvalitetnim.



    14
    14

    0
  17. F1 fan Senna Prikaži

    Utrka sama po sebi danas nije opce vazna (iako i nije bila toliko dosadna). Sve se može sažeti u onaj zadnji cool down krug. Danas se oprostio jedan od najvecih i najosebujnijih vozaca ikad a uz Vettela i Hamiltona najbolji vozac svoje generacije koja je obiljezila i to jako jedan dio povijesti formule 1. Zato slika ta tri šampiona kako usporedno voze stazom i rade “krafne” na startno ciljnoj ravnini ostat ce dugo pamcena i urezana u sjećanja svih pratitelja formule. Mozda je to i slika koja najbolje predstavlja cijelo ovo novo razdoblje formule koje su njih trojica ponajviše obilježila. Volio bi ( znam da su šanse jako male ) da se Fernando vrati na “one last ride” u konkurentnom bolidu i da vidimo pravu borbu ove trojice šampiona kroz cijelu sezonu. To bi bio šlag na jednu fenomenalnu karijeru ali i cijelu ovu generaciju koja polako napusta formulu.
    Gracias Fernando i iskreno se nadam da nije zbogom nego samo doviđenja!



    9
    9

    0
  18. edvard1234 Prikaži

    Ima li itko informaciju od kad se voze utrke u tim pustinjskim dijelovima da li je ikad ijedna sesija bila u kišnim uvjetima ne računajući ovih par kapi?


    0
    0

    0
  19. Ferrari
    racer 29 Prikaži

    Koliko me pamćenje služi, Hulk je bio žestoki protivnik halo zaštite.. Eh pa ta mu je zaštita sad vjerojatno spasila život..
    Dakle, koja je poruka svega??
    Nikad ne reci da ti se nešto ne sviđa na prvu, izuzetak kelja i ostale zelenjave :D



    3
    -12

    15
  20. Pirelli Hypersoft
    MarkoCro33 Prikaži

    Predivne scene na kraju, od paralelne voznje do paljenja guma, jos Alonso izmedu Seba i Lewisa…Dovidenja Nando, vrati nam se :)



    13
    13

    0
  21. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Gotova 2018 ?
    Kad se povuce crta bila je dobra samo rano zavrsila (mexico) hvala Alonso, nisi mi nikad bio posebno drag al si vozačina i bilo bi mi drago da se vratis!
    Botas kakav cjelunsezonu tako i sada los los za bolid, ali nesto mozda niste primjetili Leclerec u Sauberu prisao Kimia Ricarda i Alonsa, u Fer RBR i MCL, aa saaaad duuugo duuugo cekanje al ja mislim jos boljoj sezon i jos blizem utrkivanju ?



    5
    4

    1
    • Sebastian Vettel 5
      Vettel-Ferrari Donator Prikaži

      Kimija je prestigao ako se ne varam neposredno prije već što mu je PJ-a otkazala, vjerujem da je ponajviše zbog tog se približio Kimiju. A to prestizanje Ricciarda je ostalo u sjeni Hulkovog incidenta i nije ni jednom ako se ne varam prikazano prestizanje. Sauber je bio tijekom kvalifikacija bio među najbržim u prva dva sektora, ali svejedno za divit se Leclercovom prvom krugu. Šteta zbog ranog ulaska u boks, jer bi vjerojatno završio šesti na kraju. Ali sve u svemu, nevjerojatna rookie sezona za Leclerca i u stilu je završio :)



      11
      11

      0
    • Kimi Raikkonen
      zoka Prikaži

      Kimija je obišao zbog kvara



      3
      2

      1
    • Vw
      F1fan001 Prikaži

      Misljenja sam da Sauber nije toliko los bolid koliko se Charlesu svi dive…pogotovo u drugom dijelu sezone…mislim svaka čast malcu dobar je al nije mu ni bolid loš…



      6
      3

      3
    • Michael Schumacher
      VRSV546 Prikaži

      Ma ja mislim da se kimiu bolid samo ugasio jer je bio odma iza leclereca na pravcu, ja mislim da je vjerovatno kimi napravio gresku pa ga je leclerc prosa, al zato sljedecu sezonu se otvaraju mnoge karte, imali li u leclerecu i strollu a i gaslyu stvarno brzine, i hoce li giovinaci se dokazati s kimiem kao mantorom….



      1
      0

      1
  22. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Odlična sezona došla kraju, šteta što nije bilo napeto malo duže, ali kao što je već običaj nakon ljeta nije bilo moguće parirati Hamu i MB.
    E moj Bottas, ako dogodine ne kreneš ko iz puške dolaze Ocon ili Russel na tvoje mjesto.
    Vrhunski je izgledalo sinkronizirano paljene guma.
    Adios Fernando, sretno u Indyu i pohodu na triple crown.
    Samo 110 dana do FP1 u Australiji, a još manje do prvih testova u 2.mj.



    4
    2

    2
  23. Marlboro
    M_M 1983 Prikaži

    Odličan sezona za Hamiltona i navijače Mercedesa 11 od 21! Nadam se da sljedeće sezone nećemo gledati dominaciju jedne momčadi bez obzira koje!



    2
    2

    0
  24. Fernando Alonso 14
    alonso05espana Prikaži

    Dosta dobra utrka za kraj sezone. Toliko smo se nadali kišnim utrkama kroz sezonu (Spielberg, Silverstone, Spa, Monza, Japan) bilo je tu najava i onda gdje poškropi nego u Yas Marini. Do sada sam mislio da je to jedino moguće na igrici ako namjestiš da bude wet utrka. Čestitke Lewisu na fantastičnoj sezoni, ove godine je bio na razini iznad i iskoristio maksimalno svaku pogrešku konkurenata. Kad već hvalim bravo Alfa- Sauber, bravo LeClerc kakav pomak i napredak su ostvarili ove sezone. Dobra sezona i za Maxa, Kimia, pa čak i za Renault i Haas. Najveće razočaranje Bottas i McLaren. Bottas sa Mercedesom uspije bit tek peti u prvenstvu, ali sam si je kriv kad mu nije ništa drugo preostalo nego podvit rep, a McLaren katastrofa nadam se da će biti bolje. Na kraju moj Alonso, hvala ti još jednom majstore podržavam ga od kada sam počeo gledati F1 i sad se upućujem u potragu za novim vozačem (mislim da će to biti Gasly). Predivne scene za završetak sezone sa onom vožnjom i “krafnama” Vettela, Alonsa i Hamiltona samo čekam dobar wallpaper da ide na deskop. Bilo je zadovoljstvo komentirati utrke kroz cijelu sezonu sa članovima portala i urednicima, drago mi je da postoji ova naša zajednica. Pohvale F1 puls ekipi na stvarno dobro odrađenoj sezoni, uvijek ažurni, brzi, iskreni i bez dlake na jeziku samo tako dalje. Ekipa sada čekamo zimsku stanku i neko štivo da skratimo ta 3 mjeseca



    8
    8

    0
  25. Max Verstappen
    F1ST Prikaži

    Bottas = Ivo josipovic , dvi lignje.



    6
    2

    4
  26. Michael Schumacher
    Valentin17 Prikaži

    Bottas bez kazne, a presjekao je stazu. Strašno. :-(



    4
    4

    0
  27. Marlboro
    MrDoomroom Prikaži

    Bottas je onaj tip vozača koji vozi pobjednički bolid a njegov najveći uspjeh je ako mu zaluta koja pobjeda iz vedra neba.
    Naš narod bi rekao i ćorava koka zrno ubode, no ove godine nije ubo ništa osim možda Emilije ?



    1
    1

    0
  28. Fernando Alonso 14
    alonso5 Donator Prikaži

    Hvala ti Fernando sto sam punih 8 godina bio tvoj navijac od tvog dolaska u Ferrari i evo ga do dana danasnjeg, hvala ti za ne zaboravne voznje u Ferrariju gdje si uveseljavao milione tifosa sirom svijeta sa svojim spektakularnim voznjama, steta sto svoje epske voznje u Scuderiji nisi okitio naslovom prvaka jer si itekako zasluzio ali sudbina je imala druge planove.
    Bilo kako bilo za mene si najveći vozac koji je ikad hodao kuglom zemaljskom, mozda nemas najviše titula i pobjeda u F1 ali ti si istinski racer kakav se danas rijetko vidja i zbog toga si velik i kod mene a i kod drugih navijaca jer ljudi vole i pamte samo prave racere kao sto je Massa rekao kad spusti vizir on nikog ne poznaje, ANIMAL.
    Hvala ti Fernando i volim te, i necu trazit drugog vozača za kojeg cu navijat u budućnosti jer tebi nema zamjene, jedan je Alonso njih nema vise.
    I da znam da ces se vratit jer nam dugujes nesto…. A do tada mirno more kapetane i sretno na Indyu 500.
    Gracias Amigo.



    5
    5

    0
  29. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    utrka zanimljivija nego što sam očekivao. 7/10 .
    pohvale hamsti na laganoj pobjedi i sainzu na odličnoj vožnji.
    da ja gasly uhvatio bod bio bi zadovoljan, ovako ostaje gorak okus u ustima.
    troboj u paljenju guma je bio odličan zavšetak sezone i ispraćaj alonsa.

    sad kad je završila sezona evo par naših prognoza kronološki poredanih:

    https://www.f1puls.com/24438/okrugli-stol-kakav-ce-biti-jakosni-poredak-iduce-sezone/
    https://www.f1puls.com/24819/velika-anketa-unutarmomcadski-dvoboji-u-2018/
    https://www.f1puls.com/26475/sto-su-nam-rekla-predsezonska-testiranja/

    a dogodine se vrlo optimistično nadam borbi za naslov.



    2
    2

    0
  30. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Sad pogledah utrku.. Solidna utrka, bilo svega. . Jos jednom cestitam Lewisu i Mercedesu.. Steta Kimija i strategije Leclerca.. Bottas flop, Sainz zivahan.. Ne znam kak to funkcionira ali ako mozes odvest FL krug, dva prije kraja zasto ne krenut po Hama jos prije toga il misle da ce skurit gume.. Nekad ova stednja svega ubije cak i mene.. Prizori nakon checkered flaga su odlicni.. Top.. E sad ga hebi i cekaj testiranja..



    1
    1

    0
  31. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    Zašto je ova utrka slabo ocjenjena? Pa bilo je svega za vidjeti. Bilo je prestizanja, pa uzvraćanja, krševa, lomova, odustajanja… Samo je falilo malo borbe za prvo mjesto, ali u svakom slučaju ne može ispod sedmice da ga *ebeš.



    9
    9

    0
    • Sebastian Vettel 5
      Vettel-Ferrari Donator Prikaži

      I meni je utrka bila zanimljiva, istina, borbe za pobjedu nije bilo kao najvažnije stvari za interesantnu utrku, ali sve ostalo jest i također mislim da je utrka bila bar za sedmicu, kako sam je i ocijenio.

      Ocon vs Max je bilo pravo dobar dvoboj, među dužim i napetijim ove sezone sigurno.



      1
      1

      0
  32. Alain Prost
    aleneoprosti Prikaži

    Što reći? Meni utrka predobra, napeta, povjesna…velike pohvale Leclercu, Sainzu, pa čak i Maxu koji je opet pokazao da ima muda, ali i da ne može bez incidenta(nekako malo komentara za dodir njega i Botasa). Pohvala i Vandornu , te Oconu. Suđenje utrke klasično jadno, kao i režija. Cijele utrke nisam vidio moment kad je Leclerc prešao Ricciarda a imaju bar 1500 kamera, a u trenutaku kad su velikani palili gume i izlazili iz bolida oni prikazuju publiku kako mobitelima snimaju to…na trenutak sam pop..dio. Botas je sigurno najveći luzer, mada se je nešto sigurno događalo sa njegovim bolidom, na momente je kod puštanja gasa dimio ko dizel.
    Još jednom čestitke Hamiltonu na naslovu, a Alonsu na svemu do sad. Nadam se da će se vratiti što prije.
    A sad ljudi, čekajmo novu sezonu!



    2
    1

    1
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      ne zaboravi i grozomorni pogled sa hamovog bolida dok pale gume.
      ne razumijem zašto su uopće u zadnjih par utrka stavljali taj kadar kad se skoro ništa ne vidi zbog halo-a, umjesto da su ostalivili onaj središnji kad halo služio kao podloga za grafiku.



      5
      5

      0
  33. Lewis Hamilton 44
    Berislav Donator Prikaži

    Lewis vs Max- Gledajući ovu akciju iz drugog ugla, čini mi se da bi se dobio ipak realniji zaključak. Lewis je, preticanjem, Maxu dao na znanje tko je ovdje „gazda“, da bi mu zatim, gotovo nezainteresirano, dao prostora Maxu da vrati poziciju, itekako svijestan dvije činjenice. S tim gumama mora odvest 47 krugova, a Max mora ionako u box.



    2
    0

    2

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.