GEORGE RUSSELL pobjedom u Abu Dhabiju postao novi prvak Formule 2!

Formula 2

Lovro Andraka

Prije 5 godina 4 min 3 komentara

George Russell na savršeni je način osigurao naslov prvaka Formule 2 utrku prije kraja – pobjedom na glavnoj utrci u Abu Dhabiju. Nakon petog pole positiona sezone jučer, danas je stigao do sedme ovosezonske pobjede.

Britanski vozač ART-a time je na više načina naslijedio Charlesa Leclerca kao drugi prvak Formule 2 pod ovim imenom. Kao i Leclerc, do naslova je stigao u rookie sezoni kao GP3 prvak, a kao i monegaška zvijezda, nakon F2 naslova prelazi u F1, Britanca ćemo gledati u Williamsu pored Roberta Kubice.

Artem Markelov stigao je do drugog mjesta, a senzacionalno treće mjesto nakon starta sa 16. osvojio je Luca Ghiotto. Alex Albon ostao je bez bodova u utrci koja je od samog početka bila katastrofalna za njega.

Posljednja glavna utrka sezone krenula je vrlo kaotično – Latifi, Albon i Sette Camara nisu uspjeli krenuti s grida. Potonji dvojac ostao je čitav, ali Kanađanin na trećem mjestu nije bio te sreće. Arjun Maini nije stigao reagirati te je s 19. pozicije punom brzinom pogodio nepomični DAMS. Čini se da je istu stvar napravio Nirei Fukuzumi trenutak ranije, Japanac je odustao u prvom zavoju, a na usporenoj snimci vidi se maleni kontakt s Latifijevim bolidom.

S obzirom na to da je na startno-ciljnom pravcu bilo puno krhotina, safety car je trajao prilično dugo. Utrka se nastavila tek u 7. krugu s Nyckom de Vriesom ispred Georga Russella nakon prolaska na startu utrke. Alex Albon je nastavio utrku na samom začelju, vratio se u krug vodećih nakon safety cara, ali za prvim idućim vozačem kasnio je gotovo 40 sekundi.

Russell je bio agresivan u napadanju de Vriesa, u krugu restarta čak je došlo i do kontakta u 9. zavoju koji je prošao bez posljedica za obojicu. Do 10. kruga većina je vozača odradila ulazak u boks, a na samom izlasku iz boksa dogodio se odlučujući trenutak. Russell je ušao u boks krug prije de Vriesa te tako boljom trakcijom uspio proći Nizozemca koji je izlazio iz boksa.

Luca Ghiotto bio je jedini vozač na vrhu s obrnutom strategijom, Talijan iz Camposa krenuo je na softu i ostao na stazi najduže od svih. Vodio je većinu utrke, a 4 minute prije isteka vremena utrke ušao je u boks. Tamo je morao odraditi 5 sekundi kazne zbog ranijeg kraćenja staze, ali je svejedno uspio doći do trećeg mjesta. Na supersoftu je letio vremenima po 5 sekundi bržima od ostalih te je do kraja utrke uspio proći Norrisa i de Vriesa.

Norris je početkom utrke bio sjajan, u jednom je trenutku u borbi za peto mjesto prošao Albona i Deletraza u jednom potezu, a bio je i ispred Artema Markelova. Ipak, do kraja utrke nije izdržao tim tempom te je završio peti.

Deletraz je bio šesti ispred Fuoca, a pole za sutrašnju sprint utrku osvojio je veteran Roberto Merhi. Tadasuke Makino i Jack Aitken uzeli su posljednje bodove na stazi, a dodatni bod za najbrži krug uzeo je Ghiotto.

Alex Albon nije imao nikakve šanse u ovoj utrci, sve je praktički bilo gotovo na startu utrke kad nije uspio krenuti s osme pozicije. Vratio se u utrku s velikim zaostatkom, borio i pokušavao napraviti nešto, ali jednostavno bez čuda nije mogao ostvariti ništa. Ciljem je prošao kao 14. i sada službeno ne može postati prvak, ali mora se reći da je odvozio impresivnu sezone te da bi ga zasluženo mogli vidjeti na F1 gridu dogodine s Toro Rossom.

Posljednja utrka sezone Formule 2 vozi se sutra u 10:35!

Vozač Momčad Zaostatak
1 G. Russell ART Grand Prix
2 A. Markelov RUSSIAN TIME 3.301
3 L. Ghiotto Campos Vexatec Racing 8.283
4 N. de Vries PERTAMINA PREMA Theodore Racing 12.046
5 L. Norris Carlin 19.050
6 L. Delétraz Charouz Racing System 21.964
7 A. Fuoco Charouz Racing System 23.633
8 R. Merhi Campos Vexatec Racing 27.375
9 T. Makino RUSSIAN TIME 27.840
10 J. Aitken ART Grand Prix 32.786
11 D. Ticktum BWT Arden 42.485
12 D. Boccolacci MP Motorsport 46.303
13 A. Lorandi Trident 47.809
14 A. Albon DAMS 55.571
15 N. Kari MP Motorsport 70.190
16 S. Sette Câmara Carlin 70.766
17 S. Gelael PERTAMINA PREMA Theodore Racing 89.971
N. Latifi DAMS
N. Fukuzumi BWT Arden
A. Maini Trident

Odgovor

3 komentara

  1. F1puls
    Krstas Donator Prikaži

    Start kostao uzbudljivije trke odnosno borbe. Za Albiona bas los vikend. Ghioto bas fino odvezao. Sa 16 na 3 poziciju. Noris u pojedinim dijelovima trke izgledao kao venzemaljac. Odusevio me.
    To je to. Rusel prvak. Zasluzeno. Cestitke.



    3
    3

    0
  2. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Čestitke!


    0
    0

    0
  3. F1puls
    Nikola Klobučarić Prikaži

    Čestitke Georgeu, bio je liga za sebe ove sezone! ??


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.