Whiting objasnio zašto je Oconov potez bio neprihvatljiv

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 5 godina 2 min 47 komentara

Trkaći direktor FIA-e Charlie Whiting kaže da je Esteban Ocon imao pravo ući u isti krug s vodećim vozačima, ali je način na koji je to napravio “potpuno neprihvatljiv”.

Ocon je nakon incidenta dobio 10 sekundi zaustavljanja u boksu, a nakon utrke smo dobili različite komentare sa svih strana. Force India ga je, naravno, podržala, ali su opravdanje za njegov potez donekle pronašli i Toto Wolff i Lewis Hamilton koji je naslijedio pobjedu nakon tog sudara.

Whiting je pojasnio odluku sudaca:

“Događalo se puno puta u prošlosti da se vozači vraćaju u isti krug s vodećima. Međutim, očekujete da to učine na siguran način.”

“Moralo bi se obaviti apsolutno čisto i bez borbe. Ne biste se trebali boriti za prolazak.”

“Ako je imao tempo za prolazak onda bi bilo normalno očekivati poruku Red Bulla: “Ocon ima tempo, pusti ga naprijed”, ili tako nešto,” kaže Whiting.

“Izgledalo je kao da je samo krenuo po poziciju. Nažalost, odlučio se boriti za tu poziciju, što je potpuno neprihvatljivo.”

Ironično, ovo je prvi put da se vodeći vozač i backmarker sudaraju još od 2001. godine i VN Brazila kad se Jos Verstappen zabio u bolid Juana Pabla Montoye.

Hamilton je nakon utrke odmah Verstappenu poručio da bi on to drukčije riješio, te da je on puno toga više izgubio nego Ocon, pa je shodno tome trebao i više paziti.

“Mislim da je fer pokušati se vratiti u krug s vodećima,” kaže Lewis.

“Naravno da ne želite izazvati incident, ali u tim scenarijima ostavite jedno drugom mjesta. Vrlo je jednostavno ostaviti mjesta. Nikad ne možete pretpostaviti da vam s unutrašnje strane nema nikog jer je backmarker koji će popustiti.”

“Morate znati da će možda biti tamo. Zato ostavite dodatni prostor jer je on zapravo u drukčijoj utrci nego ja.”


Odgovor

47 komentara

  1. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Ma daj, Lewis. Zar trebam biti brutalan: da ti je majku upucao Ocon, ti bi rekao moja mama je podletila pod metak!?

    :facepalm:

    Dokle ovo može ići? Netko je komentirao, neka F1 vozači reagiraju srcem, pa taman i pogrešno. Puno bolje nego ovi PR-ovi, ili neke iskrivljene izjave, dotjerane od strane odvjetnika, savjetnika,…..

    Max se pokazao kao hrabro ljudsko biće…. došao mu je na vaganje, i rekao mu da nije trebao biti tamo, sa njegove desne strane…..
    Maxov potez može izgledati kao agresija, nasilje,…… ali što onda reći za Oconov potez na stazi? Mogao je mirne duše pričekati da se rasčiste stvari kada je on već imao svježe SS, a ne u Senna zavoju, gurati se, kao da se bori za titulu svjetskog prvaka u zadnjem krugu, zadnje utrke prvenstva.



    13
    1

    12
    • Red Bull
      Onomatopeja Prikaži

      Apsolutno tacno! Mnogi ovde spominju nekakve karme i ostale gluposti a Verstapenove greske kojih je bilo nikakve veze nemaju sa ovom ocigledno kretenskom reakcijom ocona.I da oprostio sam Verstapenu sve one djecije boljke kad je pravio gluposti jer se iz svemira vidi da je klasa od vozaca i pomeo bi ovog cinicnog Hamiltona da imaju egal auto.I ono sto si rekao, pokazao je cohones nepretvarajuci se u nekakvog ljigavog diplomatu.Prava old scool varijanta i kada vozi grize do kraja.



      9
      -9

      18
    • avalon Prikaži

      pigmalion …. zašto je LH brutalan ? zato šta mu je posli poručija ” da je on puno toga više izgubio nego Ocon, pa je shodno tome trebao i više paziti. ” ? posli krša u singapuru lani između ostalog max je izjavija “ako se borite za naslov svjetskog prvaka, onda ne biste trebali toliko riskirati pritiskanjem drugog vozača.” ima li ovo nekakve sličnosti sa “porukom” LH ? ;) seb se borija za titulu , riskira i “izgorija” .. max se borija da dostigne lewisa , eventualno pobjedi , riskira i “izgorija” . ma kakvi , maxov potez je samo izgleda ka agresija , nasilje no zapravo je bija izljev pacifizma . a oconov potez je bija bar za doživotnu diskvalifikaciju iz F 1 . zamisli da ti se desi saobračajka pa da te drugi vozač pokuša fizički napast jer smatra da si ti uzročnik krša ? miroljubivo bi preša preko toga , ne bi pomislija da je on nasilnik ili … ? jbte , posli 80 trka max ovako reagira , šta će bit kad se “dite” razvije ? do kraja karijere , a s obzirom na godine imat će još masu trka pred sobom , bit će još ovakvih ili sličnih situacija i šta onda ? sve će rješavat “fizikom” ? i ovakva reakcija samo zato jer je izgubija mogučnost da pobjedi u trci ?!?!? šta bi bilo i kako bi reagira da mu je zbog sudara bija ugrožen život ? otiša bi po pištolj i presudija estebanu ? i horner mi je ispa mustra izjavom ” Ocon je imao sreće što je stalo samo na naguravanju jer je svojim nemarom koštao Maxa pobjede ” vidiš , sve samo zbog izgubljene pobjede ako bi pobjede i bilo . čak ni horner ne može zanijekat brzinu ocona “Bio je krug iza. Nije imao brzine osim trenutno tada na pravcu. ” pa na pravcu je esteban i započeja preticanje , a ne u šikani zar ne ? i zašto nikad “ljubimac” ne bi moga mirne duše pričekat da se “raščiste stvari” nego to uvik može ( mora ? ) onaj “neomiljeni” ? znaš ono …. moga je malko prikočit , moga mu je ostavit prostora itd pa jbte ocon je maxu ostavija prostora skoro cilu širinu staze ali je max želija proč baš tamo di se nalazija ocon . da je otiša tek malo šire izgubija bi neku desetinku , proša “neokrznut” i moga je nastavit potjeru za LH . i charlie je dobar kad kaže da bi bilo normalno očekivat poruku RB maxu tipa ““Ocon ima tempo, pusti ga naprijed”, pa max nije posluša poruku tima kad je vozija sa carlosom , a posluša bi ih sad … aha 100 % :) :) :)



      5
      1

      4
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        1. Nije rekao da je Ham brutalan, nego za svoj komentar
        2. Da, Lewis mu je dobro rekao, ali… (slijedi kasnije)
        3. Dosadni su vise svi koji uporno usporedjuju Singapur s ovime… Max se direktno borio za poziciju, a ovaj ovdje za kitu labudovu… nije za usporedit ni jedna Maxova greska ili kontroverza s ovime…
        4. (Nastavak) Oconov je nasrtaj bio neocekivan i drzak. Tocka. Tko tu kog treba pazit? Valjda backmarker…
        Maxova reakcija poslije je kakva je…



        4
        1

        3
      • Stefan Bellof
        pigmalion Prikaži

        @avalon

        Kao što je napisao Beethoven87, nisam napisao za Lewisa da je brutalan……

        A što se tiče Maxa. Svakako je trebao paziti na Ocona, ali prije svega Ocon nije trebao biti sa unutrašnje strane Senna zavoja, kao da se bori za poziciju.
        Mladi Francuz stvarno ima vozačkog talenta, ali što je uopće u ovoj situaciji išao na nož? Kao da je stvarno pokušao nešto što u tom trenutku nije imao za pravo….. Nagađam: on je pretpostavljao ići u daljnu borbu sa Maxom. Ali čemu to? Da dođe nekako bar do 10. mjesta? Ili da na bilo koji način omete Maxa? Ako je na ovo drugo pitanje odgovor DA, nameće se pitanje, zašto si to radio Ocon? Zbog čega? Ili bolje, zbog koga? Za sebe? Za svoj ego? Ne kužim njegov potez, jer je kao backmaker bio u poziji da propusti prvog u utrci.



        1
        -2

        3
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        @avalon pa kaj je to da imamo slicno misljenje? Ide smak svijeta ziher. Nego svi su zaboravili koliko je Lewis izgubio u Singapuru kad je dostigao veselo drustvo u borbi za poziciju. Tu ga je Max skroz dostigao. I tada je to bilo super jer eto imamo borbu za pobjedu. A realno izgubiti je mogao samo Lewis. I to jos u borbi za naslov.


        0
        -1

        1
      • avalon Prikaži

        pigmalion …..onda zanemarimo prvu rečenicu/pitanje …. kratki spoj kod mene :( ali za ostalo , tako mislim . ovo je ka nešto šta se nikad nije dogodilo pa sad o tome treba razglabat ? vridi za sve , ne samo za tebe :) da navedem nekoliko žestokih krševa za koje je ovaj kamilica , a o njima se skoro nije ni pisalo od strane forumaša …. da počmem od maxa (jer ovde se i o njemu radi ) MC 2015. kad je “naguzija” grosjeana pa posli umisto da prizna izjavija da je romain prije njegovog udarca kočija ranije nego je to radija u prethodnim krugovima . šta je max tada iša kočit na nagađanje kad će francuz kočiti ? max je tada super razvalija svoj bolid , prvo desni kotač ( osta visit na sajlama ) , a onda nosom ( bolida naravno ) u zaštitu ograde pa je i tu valjda nešto skršija . singapur 2012 . kad je MS žestoko naguzija verga i npr australija 2016 . kad je fernando “pogodija” gutierreza , zabija se u zid , a bolid je izgleda kada je bija u blenderu . i je li se ovoliko komentiralo te krševe ? naravno da ne , a svi su izgledali puno “razorniji” ( svi učesnici odustali ) nego ovaj ( oba “sudarača” završili trku ) pa izgleda da je jedina poanta gubitak eventualne pobjede RB/maxa . i da je pobjedija šta bi se desilo ? ima bi šanse za što ? drastičan pomak na tablici vozača ? pomak RB na konstruktorskoj tablici tako da im je ovo “izbilo” poprilično novca iz džepova ? ovo bi jedino maxu donilo 6. pobjedu i možda jedno misto više u poretku vozača tj 4 boda više od bottasa uz opasku da još treba odvozit abu dabi i pitanje je oće li max tamo bit bolje plasiran od valtteria ? čini mi se da je to 50 : 50 … jer imamo pravac 1,2 km ( DRS zona ) između 7. i 8. šikane , solidan skoro pravac između 9. i 11. šikane ( druga DRS zona ) ali i teh zahtjevni dio staze ( dušu dalo za RB ) od 11. do 21 . šikane . mislim da sam već napisa … da se ovo desilo negdje u sredini poretka bilo bi najvjerovatnije proglašeno vozačkim incidentom ;) usprkos događaju šteta je jedino učinjena maxovom egu , taštini , možda nekom vraćanju starih dugova iz F 3 i ambiciji RB … pobjeda manje u “tekici pobjeda” :) :) :) zanima me ( nema veze sa ovim ali ipak … ) s obzirom da su često pljuvali renautovu PU jesu li je sad pohvalili jer su se na stazi poprilično lako “obračunavali” sa mercedesom i ferarriem ?



        1
        0

        1
  2. Pirelli Intermedium
    crofessional Donator Prikaži

    Charlie zašto je omogućen DRS u slucaju kad vozač zaostaje čitav krug? Jel ima neko logičan odgovor?



    1
    1

    0
  3. idijot Prikaži

    “Moralo bi se obaviti apsolutno često i bez borbe. Ne biste se trebali boriti za prolazak.”
    – a zašto onda gledati utrke ako se ne treba boriti za prolazak?
    Ovo više nema veze sa F1 i utrkivanjem!



    2
    -7

    9
  4. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    Nisam odavno: fuck off charlie!



    23
    16

    7
  5. mika Prikaži

    Verstapen i nije baš pametan.



    17
    15

    2
  6. mika Prikaži

    “Ako je imao tempo za prolazak onda bi bilo normalno očekivati poruku Red Bulla: “Ocon ima tempo, pusti ga naprijed”. Opet su zatajili u pošti.



    6
    6

    0
  7. Adrian Newey
    zgrobnika Donator Prikaži

    Ako Charlieva logika vrijedi za EO onda proporcionalno vrijedi i za MV. Ako te pokušava preteći vozač koji se vraća u krug, potrudi se da to obavi bez nepotrebnog rizika.



    11
    9

    2
  8. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Ja se slažem sa CW. OK je vraćati se u isti krug, ali nije OK utrkivati se sa vodećim, pogotovo ne kroz Senna zavoj.
    Na stranu to što je MV napravio glupost sezone.



    7
    5

    2
  9. Ferrari
    pro5i vilin konjic Donator Prikaži

    Dosta više s tom temom, vratit ćemo se na istu 2020. kad ministrant Ocon zamijeni batlera Bottasa.



    6
    5

    1
  10. Charles Leclerc
    Red4eveR Prikaži

    Occon se u Brazilu bori da se vrati u isti krug za vodećim, a u Monaku propušta(zna se koga) u borbi za poziciju … Što dalje reći?!



    24
    20

    4
  11. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Negdje sam procita dobar komentar-prijedlog vezano za ovo, backmarkeri ne bi smjeli koristiti drs u ovakvim situacijama.
    S razlogom si obiđen za čitav krug, jedino ako si bas brzi vracaj se u citav krug ako ne stani tamo i tišina.



    2
    2

    0
    • nitrovip Prikaži

      možda da parkiraju sa strane?



      2
      0

      2
    • Ferrari
      Max Prikaži

      Slazem se sa ovim potpuno….mislim da bi trebalo uraditi istu stvar kada vodeci preticu vozace za ceo krug….npr sada na trci Bottas ipred Kimia,Kimi je unutar jedne sekunde i moze da koristi DRS sustizu zaostale vozace i sada i Bottas takodje moze da koristi DRS jer je unutar jedne sekunde sto je meni licno malo bezveze jer se on ne bori za poziciju nego pretice vozace za ceo krug…po meni u tim sitiacijama vozac koji obilazi za ceo krug ne bi trebao da ima pravo koriscnja DRS-a jer onda vozac koji je iza nema prednost DRS-a…..uzeo sam primer Bottasa jer je bilo sad na trci da se niko ne nadje prozvan



      4
      4

      0
  12. nitrovip Prikaži

    Max mu je trebao zabit šljagu što je jače mogao, a ne ove pederske politički korektna guranja. Mrš. Kad te tako neko sjebe ide pleska i gotovo. Reset. Sutra možda ne pričamo, al preksutra smo na pivici i sve ok. Sumrak F1



    7
    -7

    14
  13. nitrovip Prikaži

    Da je Ocon clipnuo Hamiltona, imali bi jedno tjedan dana članke kako je Ocon kriv. Jadan bi tek nagrabusio. Dupla mjerila, i kad je Max radio sranja, a i sad… Bezveze



    2
    0

    2
  14. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Sta je radio u Monacu ovo uopce necudi. Samo si postavite pitanje el bi napravio ovo da je ispred njega bio Lewis. Naravno da ne bi. Donio je covjek Mercedesu pobjedu pa mozda bude za njega mjesta u mecki jednog dana….da glumi Bottasa 2…



    6
    3

    3
  15. Kimmivitara Prikaži

    Daje neko drugi bio u pitanju a ne ovaj slinavi drkadžija svi bi govorili da je trebao biti pažljiviji i bla bla.običan trkaći incident kakvih je bilo i biće.slažem se ako si obiđen za krug no drs.a čarli samo sere i sere.iz mercove guze samo stopala vire.max je čisti proizvod njegovih pravila i kriterija



    2
    0

    2
  16. renato2107 Donator Prikaži

    Da mi je znati kako je moguće ovog mulca obići na siguran način



    5
    4

    1
  17. Alain Prost
    aleneoprosti Prikaži

    Da li je Charlie nekome objasnio zašto Hamilton nije kažnjen za ometanja u kvalifikacijama??



    2
    2

    0
  18. Ferrari
    goran181 Donator Prikaži

    Zašto je Ocon ostao cca 5 sekundi vise u boxu? Nemogu pronaci info ama nigdje… Hvala


    0
    0

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.