Što ćemo pamtiti s VN Brazila?

Izdvojeno / Kolumna / Nemojte propustiti

Utrke na Interlagosu često nam prirede prave drame, a ništa drugačije nije bilo ni ovog vikenda.

Mercedesov naslov

Petu godinu zaredom njemačka momčad slavi dvostruki naslov. Iza njih je najteža sezona u posljednjih pet sezona, no ponovno su dokazali da su najbolja ekipa. Najteža u smislu da je Ferrari bio dostojan protivnik kroz cijelu godinu i najviše se približio njemačkoj momčadi otkad je hibridne ere. Osim sjajne ekipe od 1500 ljudi, Mercedes trenutno ima i savršenu momčadsku postavu, kao što je i sam Hamilton rekao. Britanac je vozio na visokoj razini praktički na svakoj utrci, a Bottas je bio sjajna potpora svom kolegi i cijeloj momčadi. Naslov su proslavili na najbolji mogući način. Hamilton je uz malo sreće stigao do druge pobjede u Brazilu i tako zapečatio novi Mercedesov naslov. Ferrari je rekorder po broji uzastopnih naslov zaredom (6), no sljedeće godine na vrhu bi im se mogao pridružiti Mercedes. Ne sumnjamo da će Nijemci upravo zbog toga sljedeće sezone biti još gladniji za novim pobjedama. Hibridna era poharana – 10/10. ‘Next, please’.

Verstappen vs Ocon

Verstappen je sve do 44. kruga vozio fenomenalnu utrku. S pete pozicije probio se do vodstva i vrlo vjerojatno bi stigao do treće pobjede sezone da mu se na putu nije spriječio stari znanac iz nižih kategorija. Ocon se pokušao vratiti u isti krug kao Verstappen i tu je došlo do dodira. Francuz je sustigao Red Bullovog vozača na startno-ciljnoj ravnini, a u Senna S zavoje ušli su kotač uz kotač te je uslijedilo izvrtanje obojice vozača. Ocon tvrdi da mu Verstappen nije ostavio dovoljno prostora, dok Nizozemac misli da Force Indijin vozač nije bio dovoljno oprezan. Drama se nastavila i nakon utrke (ponovno na vaganju), a taj nas je okršaj vratio u neke prijašnje ere kada su fizički obračuni bili sasvim normalna stvar nakon incidenata na stazi. Ali problem je što se više ne nalazimo u tim divljim vremenima i zbog toga je Verstappenov potez za svaku osudu. Zaključak je da su obojica trebali biti oprezniji, pogotovo Verstappen koji je u rukama imao sigurnu pobjedu. Ocona će ova mrlja pratiti u ostatku karijere, a Verstappen sigurno neće biti tužan ako Francuza nećemo gledati u F1 sljedeće sezone.

Kvalifikacije

Par kapljica kiše napravilo je pravu dramu. Iako su na kraju kvalifikacije bile suhe, imali smo nekoliko vrlo zanimljivih situacija. Prva se dogodila ni više ni manje nego na vaganju. Vettel je pozvan na rutinsko vaganje prilikom dolaska u pit-lane. Nijemcu se nije sviđao FIA-in potez zbog toga što je prijetila kiša pa je požurivao tehničke delegate u njihovom poslu. Rezultat Vettelove opravdane nervoze bio je uništen most za vaganje. Ferrarijev vozač je dobio zasluženu kaznu, ali na kraju ipak nije izgubio ostvarenu poziciju iz kvalifikacija.

Drugi glavni akter kvalifikacija je bio Hamilton. Osim sjajnog pole positiona pamtit ćemo i njegov incident sa Sirotkinom. Oba su vozača vozila izlazne krugove, a Sirotkin je u svom vozio neuobičajeno brzo zbog nezagrijanih guma. U trećem sektoru je pokušao proći Hamiltona s lijeve strane, no Britanac je također skrenuo ulijevo. Do dodira na kraju nije došlo, ali čudi što taj incident nije bio ni pod istragom. Whiting je kasnije rekao da nije bilo potrebe za istragom zbog toga što su oba vozača bila u izlaznom krugu.

Da se ne bi pričalo samo o incidentima i kaznama pobrinuo se Sauber. Ponovno oba vozača u Q3 i sjajne startne pozicije. Ericsson je odradio kvalifikacije karijere sa sedmim mjestom, a Leclerc se smjestio odmah iza njega. Šveđanin odlazi iz Formule 1 na kraju sezone i ovo mu je zasigurno bio jedan od najboljih trenutaka u petogodišnjoj karijeri.

Vrijedno spomena

– Mercedesov 100. pole (Hamilton, Rosberg, Fangio, Moss, Bottas)
– Hamiltonova 50. pobjeda u hibridnoj eri
– Hamilton je jedini vozač u povijesti koji je 4 godine zaredom stigao do 10 ili više pole positiona po sezoni
– Verstappen sada ima više postolja (21) od ovih svjetskih prvaka: Jochen Rindt, Phil Hill, Keke Rosberg, Alberto Ascari, Mike Hawthorn, Mario Andretti i Giuseppe Farina.
– Raikkonen je ostvario Ferrarijevo 750. postolje u F1 u svojoj 150. utrci za talijansku momčad
– Raikkonen je izjednačio svoj rekord od 12 postolja u sezoni (2005. i 2007.)
– Kvalifikacije karijere za Ericssona (7.)
– McLarenove najgore kvalifikacije (18. i 20.) u 35 godina

Summa summarum

Riješeno je i konstruktorsko prvenstvo. Utrku prije kraja prvenstva Ferrari više ni matematički ne može oteti naslov Mercedesu. Međutim, borbe za četvrto, šesto i osmo mjesto u konstruktorima još uvijek su otvorene. Najteži posao imat će Haas. Iako su na Interlagosu smanjili zaostatak u odnosu na Renault, prednost francuske momčadi još uvijek je velika (24 boda). Force India će također imati vrlo težak posao u zadnjoj utrci. Jedan bod Pereza doveo ih je na 14 bodova iza McLarena. Sauber je osvojio važne bodove i odvojio se od Toro Rossa na 9 bodova. Ta bi borba mogla biti najzanimljivija. Sve tri momčadi koje zaostaju trebat će odustajanja top tri momčadi jer npr. sedmo i osmo mjesto donose ukupno deset bodova. Tu se u najboljoj poziciji nalazi Toro Rosso. Ako osvoje ta dva mjesta, a Sauber ostane bez bodova, preskočit će švicarsku momčad za sedmo mjesto. Što se tiče vozača, očekuju nas borbe za treće, osmo i deseto mjesto. Za konačan rasplet morat ćemo pričekati posljednju utrku.

Slijedi nam pauza od dva tjedna, a onda nas očekuje finalna utrka sezone u Abu Dhabiju.

Rezultati VN Brazila vozača “B” prvenstva

Pozicija Vozač Momčad Zaostatak
1 Charles Leclerc Sauber
2 Romain Grosjean Haas +7.031
3 Kevin Magnussen Haas +8.658
4 Sergio Perez Force India +36.617
5 Brendon Hartley Toro Rosso +1 krug
6 Carlos Sainz Renault +1 krug
7 Pierre Gasly Toro Rosso +1 krug
8 Esteban Ocon Force India +1 krug
9 Stoffel Vandoorne* McLaren +1 krug
10 Sergej Sirotkin Williams +1 krug
11 Fernando Alonso* McLaren +1 krug
12 Lance Stroll** Williams +1 krug
Nico Hulkenberg Renault DNF
Marcus Ericsson Sauber DNF

* Dobili kaznu od 5 sekundi zbog ignoriranja plavih zastava
** Najbrži krug utrke

Poredak vozača “B” prvenstva

Vozač Bodovi
1 Nico Hulkenberg* 243
2 Sergio Perez 214
3 Carlos Sainz 208
4 Esteban Ocon 198
5 Kevin Magnussen 193
6 Fernando Alonso 156
7 Charles Leclerc 156
8 Pierre Gasly 139
9 Romain Grosjean 137
10 Marcus Ericsson 107
11 Stoffel Vandoorne 104
12 Brendon Hartley 65
13 Lance Stroll 60
14 Sergej Sirotkin 34

* Osigurao vozački naslov

Poredak momčadi “B” prvenstva

Momčad Bodovi
1 Renault* 453
2 Haas 330
3 Sauber 263
4 McLaren 260
5 Toro Rosso 204
6 Force India 193 (412)
7 Williams 94

* Osigurali konstruktorski naslov

Pobjede, postolja, pole positioni i najbrži krugovi vozača “B” prvenstva

Vozač Pobjede Postolja Pole positioni Najbrži krugovi
Nico Hulkenberg 6 10 3 3
Esteban Ocon 2 8 4 0
Carlos Sainz 0 8 2 0
Fernando Alonso 2 6 0 1
Kevin Magnussen 2 7 5 3
Sergio Perez 3 6 1 3
Romain Grosjean 1 5 3 3
Charles Leclerc 2 5 0 1
Pierre Gasly 2 3 1 0
Stoffel Vandoorne 0 2 0 2
Marcus Ericsson 0 0 1 2
Lance Stroll 0 0 0 2
Brendon Hartley 0 0 0 0
Sergej Sirotkin 0 0 0 0

Odgovor

16 komentara

  1. Ferrari
    pro5i vilin konjic Donator Prikaži

    Po Oconovom blago telećem izrazu lica da se zaključiti kako se privatno dosta druži sa Totom. Isti su, kao mlađi brat.



    5
    3

    2
  2. Mclaren
    wilson Prikaži

    Po tome da svi jedva čekaju da sezona završi. Jedni da proslave još jedan naslov, drugi da krenu u novi pokušaj, treći da zaborave ovu……I da malo odmore od svega



    1
    1

    0
  3. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Hehe, Hulk prvak :mrgreen:



    6
    6

    0
  4. Ferrari
    Gilles Prikaži

    Zar se ne računa onaj pol u Monacu koji je odvezao Michael. Ok krenuo je valjda 6. zbog kazne ali je valjda zvanično on osvojio pole.



    2
    2

    0
  5. Fernando Alonso
    Tab F1 Prikaži

    Ne znam o kakvoj mrlji za Ocona pričamo?
    Čisti trkaći incident. Već zaboravljen!



    8
    -1

    9
  6. Williams
    Montoya Prikaži

    Volio neko Ferštapena ili ne, mora se barem priznat da je malo podignuo atmosferu.
    Dosta je bilo korporativnih pičkica koje slušaju PR savjetnike …… Jedini je Kimi odstupao od tog obrasca sa svojim “I know what I’m doing” i sličnim cool šprehama. Meni osobno više odgovaraju ponašanja od srca, koliko god ponekad bila pogrešna. Barem znaš na čemu si, a ne stalno za medije davat #divnobajnokrasno izjave



    15
    14

    1
    • Fernando Alonso
      Lovro Andraka urednik Prikaži

      Svakom sportu treba malo kontroverzi, drame, emocija i sličnog, to je dio onoga što sport čini zanimljivim. Neka je vatrenih vozača, neka je sukoba (ponajprije na stazi naravno, ovi izvan nisu prijeko potrebni), o tome se priča i raspravlja danima. Meni su ove žestoke rasprave zanimljivije od klasičnih čestitki vozačima i momčadima nakon utrke, neka je malo ovakvih stvari s vremena na vrijeme :)

      Btw, svaka ti čast na praćenju ovog imaginarnog B prvenstva Nikola, čestitke Hulku i Renaultu :D



      5
      5

      0
    • Ayrton Senna
      FerrariF1 Prikaži

      Svaka čast Montoya ovo si dobro rekao.. Potpisujem..


      0
      0

      0
  7. Renault
    Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

    Znam da je imaginarno, ali isto je lijepo vidjeti ove zvijezdice pored imena Nica Hulkenberga i Renaulta, kao prvaci svojih serija :)



    1
    1

    0
  8. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    * Dobio kaznu od 5 sekundi zbog ignoriranja plavih zastava
    ** Dobio kaznu od 5 sekundi zbog ignoriranja plavih zastava

    Ovo si oboje mogao staviti pod jednu zvjezdicu, pošto je ista kazna. I onda pored obojice vozača staviš jednu zvjezdicu, i zna se da se to odnosi na obojicu.



    3
    3

    0
  9. Williams
    Montoya Prikaži

    Da li je to nostalgija za starom F1 ili je to nostalgija za svojom mladošću i glupim svađama i tučama po bircevima oko cura za kojima se sad nebi ni okrenuo, al baš me ovaj antipatični klinac vratio u mladost, baš mi je vratio ono nešto malo buntovnosti, iako se to nemože usporedit ni približno sa onim od pred 30 godina. Alergičan sam tad bio na tatine sinove, isto kao što sam sad na korporativne PR odgovore. Kako smo mi učili pjesmice o drugu Titu tako valjda moderni F1 šoferi uče napamet odgovore za javnost da nebi kojim slučajem narušili njihovu piramidu idealnosti.
    Nažalost, osim malog Verstapena koji BTW ima već 80 startova u F1 iako bi svi dali ruku u vatru da je prekjučer počeo vozit (a ponekad se tako i ponaša), ( just for the records, Jim Clark ima 72), ja stvarno ni ne vidim nijednog novog, mladog potencijalnog wunderkinda na vratima bilo koje F1 ekipe. Šta god se i pojavi samo slijepo sluša naredbe. Zadnji su možda bili Maldonado i Kobayashi koje smo upamtili po vožnji na nož. Upravo zato su i ostali većini u lijepom sjećanju unatoč svojim sudarima ljudi su ih cijenili jer su uvijek željeli više. Znam da ću sad ovdje dobit hrpu minusa od fanova Mercedesa i Ferrarija, ali činjenica je da velike korporacije rade poslušne vozače.
    Možda nas posluži sreća pa se ubrzo pojavi još neki as željan dokazivanja



    6
    4

    2
  10. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Gledao sam incident Ocon Ferštapen na nekom portalu.. Iz kamere na Oconovom bolidu.. Iako sam i ja u startu krivio Ocona moram priznati da je iz ovog kuta situacija malo drugačija.. Jasno se vidi da ga je Ocon pretekao i bili su bolid uz bolid poravnati na izlasku iz drugog zavoja ..Tada je FERŠTAPEN jednostavno išao zatvarati vrata.. Izgurati Ocona sa staze.. Koji zujan..Ne kažem da je njegova krivica ali nije ni cjela Oconova.. Da je samo ostavio malo više mjesta sa desne strane ostali bi obojica na stazi zujan bi slavio svoju prvu dvostruku pobjedu.. Ovako je sve ispalo usrano za obojicu.. A dobro još jedna škola za obojicu.. FERŠTAPEN ima sreće što se ne bori za naslov pa mu ovo neće pasti toliko bolno kao što je on napravio i Hamiltonu i Vettelu..



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.