De la Rosa se pridružio kritikama prema Ferrariju

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 5 godina 2 min 16 komentara

Bivši F1 vozač Pedro de la Rosa se pridružio kritiziranju Ferrarija, te je naglasio da nisu dovoljno dobro podržali svog vozača Sebastiana Vettela tijekom ključnog dijela sezone.

David Coulthard je prije nekoliko dana rekao da Ferrari nije podržao Vettela na isti način kako je Mercedes napravio s Lewisom Hamiltonom:

“Takve stvari vas poremete,” kaže Coulthard. “Ne mogu poreći da su određene strateške odluke igrale protiv Vettela.”

Coulthardov osjećaj dijeli i De la Rosa koji je u Ferrariju bio kao test vozač 2013. i 2014. godine nakon što je u karijeri odradio 104 starta u Arrowsu, Jaguaru, Sauberu, HRT-u i McLarenu.

“Ferrari je imao ravnopravan bolid s Mercedesovim po prvi put u hibridnoj eri.”

“Ali, Vettelove pogreške zajedno s činjenicom da ga Ferrari nije zaštitio dovele su do gubitka prvenstva.”

Na upit novinara da pojasni o kakvoj “zaštiti” misli, odgovara:

“U životu vozača kad napravite pogrešku, pogotovo ako se u Ferrariju – ekipa vas mora zaštititi. Ako se to ne dogodi – vozaču je jako teško podnijeti pritisak koji je prouzrokovala ta greška.”

“Sjećam se kad se razbio u Njemačkoj, to je bio veliki udarac za Vettela, ali nisam vidio snažnu obranu vozača. Nisam je vidio.”

“Zatim je došla Monza gdje ga je Hamilton dramatično prošao i osvojio utrku. Obzirom pod kakvim pritiskom je Vettel bio – ja bih očekivao bolju podršku momčadi.”

“Možda je imao podršku unutar ekipe, ali to je trebalo biti javno obznanjeno kako bi se smanjio pritisak, pogotovo od talijanske štampe.”

“U takvim vremenima je teže pobjeđivati u Ferrariju. Kad nešto pođe po krivu jako je teško biti koncentriran i hladne glave u Ferrariju.”

Nakon što je vozačka titula izgubljena, Ferrari još uvijek ima minimalne šanse za osvajanje konstruktorskog naslova, a ispred nas su još dvije utrke – Brazil i Abu Dhabi.


Odgovor

16 komentara

  1. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …slika gore govori 1000 riječi…bottas-ov start je za ‘textbook’ kako zaštititi momčadskog kolegu koji onda gleda samo naprijed umjesto u retrovizore…kimi stoji po sredini i ide lijevo umjesto desno (njegovo lijevo) i time spašava sebe za prvi stint ali gubi utrku jer nema backup…na slijedećem kočenju opet stoji krivo i oba puta blokira momčadskog kolegu…simbolika jednog starta koja je cijelu godinu bila identična…bahrein npr. isto tamo vettel radi kimi-u ovo i kimi gubi drugu poziciju…šteta ali ova sezona je mogla biti uzbudljiva do abu dhabi-a…



    13
    13

    0
  2. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Rđavom kurcu svaka dlaka smeta. Sad je sve krivo osim kratkog spoja u Vettelovoj glavi i pitwalla Ferrarija. Ferrari je zasrao neke trke na pitwallu i neke u Vettelovoj glavi, a niti jednu u Kimijevoj glavi.

    Ako se Kimi treba maknuti ili startati ovako ili onako onda se to momčad treba dogovoriti prije utrke ili mu pitwall treba reći u utrci. NIsam nikad čuo prigovor da Kimi nije napravio kako je dogovoreno ili od njega traženo. Prema tome, njemu zamjerati Vettelov gubitak naslova je potpuno promašeno. A ja ostajem kod toga da su dali otkaz pogrešnom prvaku, jer evo dvije trke prije kraja s taktikom u utrci uvijek podređenoj Vettelu i dva odustajanja više nego Vettel (niti jedno zbog vlastite greške) je samo 58 bodova iza Vettela. Bottas je npr 130 bodova iza Hamiltona



    15
    4

    11
    • Max Verstappen 1
      Multi 21 Prikaži

      Ferrari je zasrao neke trke na pitwallu i neke u Vettelovoj glavi, a niti jednu u Kimijevoj glavi.

      Kimi se nije borio za naslov, niti su se veliki uspjesi od njega očekivali.



      9
      7

      2
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Nije se ni Vettel borio za naslov. Izgubio ga je na pola sezone – to nije borba za naslov.



        5
        -11

        16
      • Max Verstappen 1
        Multi 21 Prikaži

        Do tada se borio. Znači pritisak postoji. Pritisak borbe, Ferrarija, većina fanova i pritisak lukavog manipulatora Hamiltona. Ne pušim ni ja da je Ferrari glavni krivac za gubitak naslova, ali Vettelu nije bilo lako.



        10
        6

        4
      • avalon Prikaži

        wapi .. posli 13. od 21 trke seb je uprkos izljetanju u njemačkoj za lewisom ima zaostatak od 17 bodova , kimi 85 ( za sebom 68 ) ;) znači 8 trka do kraja i tek – 17 … dostižno ? tako da ovo kako se seb nije borija za naslov tj izgubija šansu na pola sezone je … znaš šta zar ne ? :) e sad , da je u monzi kimi “odigra” onako kako bottas veći dio prvenstva “igra” za LH potencjalno je monza mogla završit ferrari 1 i 2 , LH 3 = 7 bodova + za LH ili u slučaju seb 1. , LH 2 . KR 3 . + 10 za lewisa i 405 Vs 400 bodova u konstruktorskom tj 6 više za merc . slažem se da ako su želili nešto od kimija da su to trebali dogovorit prije starta ali i kad nisu , a s obzirom na iskustvo finca ( monza mu je bila 285 . trka u karijeri ) valjda je treba i sam shvatit šta treba uradit . ali s obzirom na to kako se žestoko “borija” kontra seba u monzi i ako je virovat komentatorima na SK 2 ili 3 trke posli na pitanje novinara hoće li pomoć sebu odgovorija da će on vozit za sebe , a ako to može pomoć sebu onda OK ?!?!?? imam nekakav osjećaj da se kimi u trenutcima “lomljenja” prvenstva nekako “uzjogunija” čime je možda izgubija misto u ferrariu , a zaista je moga završit karijeru u maranelu jer npr u americi je dokaza da može i sa lošijim gumama držat LH iza sebe , top odvozit . a zašto to nije radija tokom sezone valjda samo on zna . “ludilo” u ferrariu je valjda počelo u austriji ( to je bila 9 . trka …skoro na pola prvenstva ) di je LH odusta , kimi završija 2 . , seb 3 . sa 1.7 s zaostatka . time su “poklonili” 3 boda lewisu i tablica je izgledala 1 . seb 146 , 2 . LH 145 bodova . za razliku od njih posli singapura ( 15 . trke , 6 do kraja ) lewis je ima + 40 u odnosu na seba pa ipak u rusiji su bottasu naredili da propusti lewisa čime je prednost porasla na 50 bodova . mislim da je svojim postupkom u monzi kimi makar donekle kumova “raspadu” sistema u ferrariu i u sebovoj glavi jer posli toga je ima 2 velike greške možda da spasi , nadoknadi ono šta se nije moglo spasit , nadoknadit . “viteška taktika” ili nemogučnost ( ko zna iz kojih razloga) ferraria da odigra drugačije je bila voda na mlin mercedesa/LH , a rezultat znamo …. gubitak obe titule . i opet ću napisat … nije mi žal seba , maurizia i druge koje vidimo tokom trke na pitu ferraria , žal mi je one koje ne vidimo , a složili su itekako konkurentan bolid . bolid koji je prvi put u ovih 5 sezona turbo ere pokaza “zube” mercedesu ali … jbga :( ko zna kako će bit 2018 . ? merc će se pripremit još bolje , vidija je šta su u ferrariu kadri no za ferrari uz merc može lako bit opasan i RB ako honda složi konkurentan motor po snazi ( već su postigli pouzdanost ) , a adrian složi šasiju kako samo on zna i može … možda se ferrari opasno približi onom “mračnom” razdoblju kad su desetljeća čekali konstruktorsku i vozačku titulu .



        4
        4

        0
    • Aston Martin
      tiptronic Prikaži

      Ta bodovna razlika je prvenstveno zbog taktike Mercedesa koji 110 % favorizuje HL na uštrb Bottasa i ravnopravnog odnosa Vettela i Kimija u Ferrariu ( narocito poslije smrti Marchionnena) .
      Koliko je trka Kimi odvezao totalno nezainteresovano ..pojeo mi je živce ..a veoma mi je drag.
      Svaku trku vozi samo za sebe …ne sjecam se tacno , ali ove je sezone u jednoj trci zadržavao Vettela bolje nego što to cini Bottas ..iako su bili na razlicitim strategijama …Vettel je sa svježim gumama izašao iz Kimia …i gubio vrijeme …i živce …ekipa dugooo nije reagovala …to je neoprostivo.
      Zato Ferrari nece osvojiti ništa dok ne promijeni taktiku.
      A Kimii se “probudio” tek kad su mu dali otkaz …da bi pokazao da “neki ljudi” nisu u pravu..



      3
      3

      0
    • Aston Martin
      tiptronic Prikaži

      Bravo “avalon” , svaka rijec ti je zlatna.
      Odlicni komentari.



      1
      1

      0
  3. Alfa Romeo
    rapante Prikaži

    Ja samo znam da je Vettel kriv da nije osvojio prvenstvo,krivac je 90%,ostalo možemo pridodati Ferrariju.



    8
    -7

    15
    • Blue Flag
      dFixxx3r Prikaži

      nema smisla govoriti o postocima.
      a ako baš želiš, možemo: 10% je ogromnoooo, jer zamisli: merc hamiltonu daje 0% negativne energije (pogreške iz boxa), a ferari sebu 10%. što je dovoljno da se vozač osjeti nezaštićenim i nesigurnijim iz čega onda proizlaze osobne pogreške.
      10% je ogromna količina koja je možda baš kriva za sve; da nije tih 10% seb možda nebi napravio nikakvu grešku

      :)



      4
      3

      1
    • avalon Prikaži

      ja znam da je ferrari 90 % kriv šta nije osvojeno prvenstvo , ostatak od 10 % je na dušu seba . ovo je zbog kozmičke ravnoteže na gore napisano :) :):) a ozbiljno … relevantni ( npr coulthard , de la rosa ) su po meni dijelom u pravu no najveći krivac šta tim ferraria nije osvojia duplu krunu je zapravo mercedes svojom konkretno postavljenom vozačkom hijerarhijom i odlične vožnje LH u drugom dilu prvenstva uz nesebičnu pomoć najboljeg pomoćnika F 1 . ja npr ne znam kakav je ugovor ima kimi tj koliko se moglo uticat na njega da kad mu se pruži prilika ( npr monza ) pomogne sebu , a po događanju čini mi se da se na finca nije moglo uticati . seb je griješija ali čini mi se da je tome kumovalo ne pomaganje tima ( čitaj kimija u rijetkim trenutcima kad je ovaj to moga ) te želja nijemca da kapitalizira konkurentan bolid koji je najčešće bija al pari , a katkad ( češće ? ) i bolji od mercedesa ove sezone . uz pogrešne “postavke” tima u drugom dijelu sezone i hladnokrve egzekucije LH koji je ima pomoći koliko je poželija /zatreba sezona je za seba/ferrari bila mission impossible iako se činio …jbga



      3
      3

      0
  4. Jody Prikaži

    Upravo je to ono što govorimo. Još da SF vrati magični broj 27 na bolid. To su bili dani, po 5 utrka zaredom bi motor izdao. Ali uvijek je bilo Forza Michele Alboretto.


    0
    0

    0
  5. Fia
    Trapgio Prikaži

    Slažem se sa ovim, Prost mi je to čak najbolje objasnio. Ferrari nije podržo kako spada Vettela u borbi za naslov ili Vettel nije uspio zadobiti njihovo povjerenje, uglavnom uz briljatnog Hamiltona ove godine razlog za poraz.



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.