Pucaju li šavovi u McLarenu?

Izdvojeno / Kolumna

David Vidović

Prije 9 godina 5 min 2 komentara

Jenson Button i Fernando Alonso, McLaren Honda

Jenson Button i Fernando Alonso, McLaren Honda

Nakon što je Jenson Button u Monaku osvojio prve bodove za McLaren Hondu nakon 23 godine, stvari u britanskoj momčadi su ponovo krenule nizbrdo. Ulice Monte Carla su odgovarale McLarenovom bolidu, ali dugi pravci Montreala su bili potpuna katastrofa za Hondin motor. Alonso i Button su svoje utrke puno prije samog kraja, te tako donijeli još muka navijačima McLarena, a šefovima dali još nekoliko briga za češkanje po glavama. Još više uznemiruje činjenica da Alonso nakon šest odvoženih utrka nema niti jedan osvojen bod, a to mu se zadnji put dogodilo 2001. u njegovoj prvoj sezoni u Formuli 1, s Minardijem. Trenutno ima četiri odustajanja ove sezone (u šest utrka), a u zadnje tri sezone u Ferrariju je ukupno imao pet odustajanja. Nije isključeno, štoviše veoma je moguće da do kraja ove sezone Španjolac dostigne brojku od sedam odustajanja u sezoni, koliko ih je ukupno imao u pet sezona s Ferrarijem.

                Alonso   Button   Magnussen
Australija:       x        11         x
Malezija:       odust.   odust.
Kina:             12       14
Bahrein:          11       x
Španjolska:     odust.     16
Monako:         odust.      8
Kanada:         odust.   odust.

Pritisak postaje sve veći i polako počinju pucati šavovi u Japanu, ali i u Wokingu. Nakon velikog (ali za širu javnost ne tako očitog) napretka kroz prvih nekoliko utrka u sezoni, McLaren i Honda se suočavaju sa stazama koje predstavljaju potpunu suprotnost stazama koje bi odgovarale ovogodišnjem bolidu. Svi su svjesni da najteži dani tek dolaze, s obzirom na to da su na redu Red Bull Ring, Silverstone i Hungaroring, a nakon ljetne pauze Spa i Monza. Sve su to utrke koje će McLaren morati nekako preživjeti, ali svi se pitamo kako. U Kanadi smo vidjeli potpuni krah forme iz Monaka i krajnje zabrinjavajuće rezultate. Na pravcima je McLarenov bolid bio sporiji i do 35 km/h od najbržih bolida, a nedostatak brzine i snage se čini kao manji problem pored jako visoke potrošnje goriva, iako je Honda potrošila dva tokena prije utrke u Kanadi.

Iz Honde, međutim, kažu da su spremni trošiti još tokena i resursa da bi razvili ono što se razviti da. Šef Hondinog projekta u F1, Yasuhisa Arai je uvjeren da je brz napredak moguć.

“Što se tiče pogonske jedinice, očekujemo više konjskih snaga u bliskoj budućnosti, koje ćemo dobiti koristeći tokene, i korak po korak ćemo povećavati snagu motora. Vrijedno radimo na svim poljima bolida kao tim. Primijetili smo ogroman napredak na šasiji i aerodinamici bolida u periodu od prve utrke do sada, i ako nastavimo ovaj napredak u drugom dijelu sezone, vjerujem da se u zadnjim utrkama možemo boriti s vodećim momčadima.”

Iako su oba vozača slali jako čudne negativne poruke preko radija tijekom utrke u Kanadi, iz McLarena pokušavaju ostati što staloženiji i u javnost iznositi samo neophodne stvari. Čovjek s najviše tereta na leđima ja vjerojatno Eric Boullier koji je nakon Kanade izjavio da će McLaren učiniti sve što je u njihovoj moći da pomogne Hondi u ovim trenutcima. Vjerojatno slijedi period u kome ćemo vidjeti McLaren kako izvlači sve svoje trikove iz rukava i pokušaju da utječe na razvoj motora, bilo to direktno, ili indirektno stavljajući do znanja japanskim kolegama da polako gube strpljenje.

“Pritisak postoji, to je normalno. U Formuli 1 svi su konkurentski nastrojeni i svi žele pobijediti i biti uspješni, tako da je normalno da postoji pritisak kako na nama tako i na Hondi. Ako želite pobijediti morate biti najbolji u svemu, na svakom polju, i to je upravo ono što mi želimo i moramo uraditi. Trenutno imamo probleme na svim poljima bolida i niti jedan dio nije savršen. Mi ćemo uraditi svoj dio posla da šasija bude u samom vrhu, a na Hondi je da poprave performanse pogonske jedinice.”

Ali, dok McLaren ima vremena da se u nešto sporijem tempu razvija ponovo u vodeću momčad, čini se da njihovi vozači nemaju toliko strpljenja, ali iskustvo Buttona i Alonsa pravi veliku razliku ovakvim trenucima. U Austriji možemo očekivati velike kazne za McLarenove vozače, obzirom da su i Fernando i Jenson koristili četvrti motor u Kanadi. Button je prije utrke u Montrealu dobio peti MGU-H i turbo, zbog čeka je dobio kaznu prolaska kroz bokseve tijekom utrke, nakon što je startao sa zadnjeg mjesta zbog ne odvoženih kvalifikacija.

Alonso priznaje da postoji određeni napredak, ali misli da je vrijeme za McLaren da se okrene idućoj sezoni.

“Ako uzmemo u obzir našu trenutnu poziciju i performanse, mislim da je pametno da pažnju preusmjerimo na sljedeću godinu. Neće mi smetati ako budemo startali svaku utrku iz bokseva, sve dok razvijamo bolidu pravom smjeru. To je trenutno prioritet, da se fokusiramo na narednu sezonu i performanse koje možemo imati iduće godine. Napredak je do sada bio nevjerojatan, ali drugi dio sezone je veliki upitnik za nas, ali svi smo mnogo optimistični.”

Njegov momčadski kolega ne misli tako, i smatra da bi za McLaren bio preveliki zalogaj da se odrekne ove sezone i usmjeri se na sljedeću.

“Ne možete zaboraviti ovu sezonu, na zimu neće biti promjena u pravilima. Ovu godinu se razvijamo, zadatak nam je da učinimo bolid bržim, i vozimo što bolje u utrkama. Nema sumnje da će iduće sezone biti puno zanimljivije, možda se možemo i boriti s momčadima u vrhu, ali prvo moramo imati određeni napredak, a to se postiže tako što svaku utrku vozite na maksimumu performansi, i mislim da trenutno idemo u pravom smjeru. Istina je da imamo probleme s pouzdanošću bolida, ali ako ih uspijemo riješiti, imat ćemo jako dobar tempo i brzinu.”


Odgovor

2 komentara

  1. Kush Prikaži

    Na početku sezone mi je bilo zabavno – što im se prepotentnost odbila o glavu! Ali sada potaje stvarno mučno, i nema niti jednog pravog F1 fana, kojem nije tako kada to gleda na trkačem vikendu.
    Ispalo je da nije samo Honda zabrljala, već cijela ekipa, jer je bilo i problema sa šasijom, koja je bila naoko dobra, ali nedorađena (istina, na to je utjecalo stanje s motorom, da se fokus nije mogao ili želio usmjeriti na to), ali i sa kočnicama, elektronikom, hibridnim sustavima, pakiranjem (grijanjem), i svime ostalim, što god je bilo na popisu – ništa nije bilo besprijekorno i bez kvara ili mane, za takav tim jako loše!
    jer lani je RB bio u vrlo sličnom položaju što se tiče motora, s Renaultom, kao McL s Hondom – ali su reagirali promptno: promjenili pakiranje, tj šasiju najbrže moguće, poslali svoje ljude u francusku da pomognu sa softverom za motor, i angažirali vanjske stručnjake, reagirali su i sa dobavljačem goriva, koji je isto uložio dodatni trud i dodao konja u ergelu – zapeli su kao tim na svim poljima i spasili sezonu, te s još uvijek najslabijim motorom uspjeli biti drugi tim, uz sve probleme i obraniti tu poziciju do kraja sezone.
    U McLarenu, upravo suprotno, rade – ali svatko svoje, i eventualna poboljšanja u jednom segmentu otvaraju probleme u drugom.. ;)
    Mislim da je ključ svega, nedovoljna komunikacija i integracija dvije tvrtke u jedinstven tim, kada oni tek sad govore da su spremni pomoći Hondi u njihovom dijelu posla – kao da se njih ne tiče kako japanska uspješnost utječe na njih, a strateški su partneri?
    Ako dodamo da je timu iz Wokinga sub specijalnost u modernoj formuli elektronika, koju razvijaju za cijeli grid, tim više čudi što nisu i prije početka sezone bili više integrirani u razvoj motora, tj popratnih komponenti PU-a, valjda je to zbog japanskog mentaliteta i poslovnih tajni, ali čemu onda strateško partnerstvo, ako neće biti potpuno otvoreni međusobno, jer bi englezi mogli u mnogim stvarima podijeliti savjet tipa “merc je to ovako radio kod tog i tog”, isto tako, lani su predbacivali Mercedesu za slabiji motor, a zaboravljali su da je dio extra snage u odnosu na druge donosio Petronas, oni su mogli svog dobavljča zamoliti da još koji mjesec bar pokuša smučkati bolje gorivo, kada je jedan Shell to mogao za ferrari raditi nekoliko puta od početka, jer sami nisu bili zadovoljni svojim proizvodom.
    imam osječaj da se u Mclarenu ponašaju na način – mi ćemo svoje odraditi najbolje što možemo, pa će i partneri također, možda i više nego mi jer rade samo određeni dio posla, pa mogu proporcionalno više sredstava uložiti, i smatraju to gotovim činom, a malo tko će uložiti ekstra sredstava ili truda bez odgovarajuće motivacije, bila ona s pozitivne ili negativne strane spektra, nekakav se faktor motivacije prema partnerima dobavljačima mora primjeniti, u najmanju ruku pravovremena kontrola i konstruktivna kritika, ako kontrola ne pokaže zadovoljavajuće rezultate, jer sam tako mogu znati dali su partneri na dobrom putu ili je vrijeme da se razmisli o alternativi – otprilike ono što RB sad radi, pošto je Renault nakon loše sezone napravio još lošiju – tko može Mclarenu garantirati da se i Hondi neće zalomiti isto ili slično, tim prije što će motor opet biti na drugom kraju svijeta do prvih testova, i neće englezi imati pojma što će zateći kada otvore kontejner na proljeće.
    Sada su u “neobranom grožđu”, jer treba za nagodinu pojačati, vjerojatno uduplati napore već sada, i zadati jasne ciljeve, ali i znati polazne točke do njih, a za to je bitno uduplati napore u trenutnom razvoju, da bi bili što dalje ili više, upravo zato jer to predstavlja polazne točke za ciljeve slijedeće sezone, pošto je ona prema pravilima samo nastavak i razvoj ove aktualne tehnologije, i zato se slažem sa Jensonom, jer bez toga ih neće biti nigdje.
    Druga je stvar da je godina kasnije i da se mijenjaju pravila, pa da se sezona može žrtvovati, ovo su dvije sezone, a i 2017 će biti promjene, ali bazična tehnologija će ostati ista, tj na stupnju do kojeg dođe do kraja 2016. godine, i zato sam rekao, da su u problemu dubljem, jer moraju puno raditi sad za trenutni razvoj i još uz to planirati to uskladiti sa razvojem slijedeće iteracije svog bolida i to u svim segmentima.
    Imajući sve to na umu, nebi bilo čudno da pucaju zakovice na rubovima šavova, a da šavovi više ni ne postoje, drugim riječima, da nekom više prekipi i da makne lažni smiješak i napravi rusvaj od otočja do otočja, da novine pišu o aferi, ali da to sve iznjedri zdraviju i učinkovitiju radnu okolinu, kao što je bilo i sa Ferrarijem.
    Samo što to neminovno znači i neke strukturalne promjene, tj otkaze, čije nije teško dokučiti – jer neće otići skupo plačeni i jedva dovučeni Alonso ili Prodromou, koji na kraju i rade svoj posao bolje nego drugi u tom platežnom rangu, dakle vrh momčadi, a tko onda, tko će otpustiti Dennisa? jedino Ojjeh, i to uz pomoć politike, ili ovaj njega, (ako ima keš i ako njime uopće može kupiti dionice i utjecaj dovoljne za to), pat pozicija koja je isto dio problema. Što s Araiem, kada je u Japanu starije menadžere običaj poštivati dok god oni sami ne odu i odaberu nasljednika, bez obzira što je ovaj više puta pokazao temeljna nesnalaženja u upravljanju F1 projektom, bar iz rakursa evropskih gledatelja, ali i novinara, na čija je pitanja često odgovarao nebulozama!
    Sve smrdi da bi žrtveni jarac moga bit baš Eric, isto doveden kao pojačanje nakon Martina, ali bi ga njegovo beskičmenjaštvo u trenutnom pometanju velikih problema pod tepih (na zahtjev glavnih šefova) i igranje njihov igre moglo stajati pozicije, i mogao bi “frenchi” odlepršati, pod salvama nezadovoljstva, da je on bio taj koji je (nakon što je uvidio kakvo je stanje) zauzeo Ronovu stoičku pozu i obrušio se salvama na egzaktne probleme i krivce za njih, bilo bi ga teže otkačiti, a ako bi mu se to i desilo, otišao bi čista obraza i uspravnih leđa, koja nažalost savija pod mrtvom težinom mrtvih motora i više nego živih ega.


    0
    0

    0
    • Emerson Fittipaldi
      diesel Prikaži

      Kolega, ostavljate dobre komentare iz koejg se štošta može pročitati, ali kada bi ih malo skratili, bilo bi puno ugodnije za čitati i možda bi se ljudi pridružili u komentiranje.


      0
      0

      0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.