Hamilton kaže da je na VN SAD-a imao velikih problema s balansom bolida

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 6 godina 3 min 21 komentara

Lewis Hamilton je uoči VN Meksika još jednom prokomentirao prošlotjednu utrku u Teksasu i rekao da je njegov bolid bio rastavljen pred utrku, pa je to rezultiralo problemima u setupu.

Podsjetimo, Mercedes je trebao promijeniti pumpe vode na oba bolida, što je navodno dovelo do većeg disbalansa na prednjim gumama. Hamilton kaže da je u toj utrci imao nekoliko problema, a sad je pojasnio taj svoj komentar:

“Rastavili su bolid to jutro i ponovo ga sastavili, bio je nebalansiran,” kaže Lewis.

“Zbog toga sam imao problem s prijenosom težine, a radilo se negdje oko 50 kg, što je jako puno. Znači, prednja desna i stražnja lijeva bi preuzimali svu težinu, a bolid ne bi skretao u lijevim zavojima.”

“Bio je vrlo čudan osjećaj. Osjećao sam kao da imam snažan stražnji vjetar ili tako nešto dok sam išao zavojima poput zavoja broj 19.”

“Desni zavoji su bili malo bolji, ali na toj stazi ih nema tako puno. Mislim da bi to bila drukčija utrka da nismo imali taj problem.”

Pirelli je tik uoči te utrke povisio minimalne pritiske stražnjih guma jer su se vremenski uvjeti tijekom vikenda značajno promijenili. Valtteri Bottas kaže da im ni te promjene nisu pomogle:

“To je utjecalo na performanse, sigurno. Znamo da naš bolid nije bio 100% spreman po pitanju setupa za utrku, a također nas je malo iznenadilo koliko su gume trajale u odnosu na naša predviđanja.”

“Mislim da je problem s balansom došao dijelom i zbog Pirellijevih promjena od subote na nedjelju. Bolid više nije bio toliko dobar kao u kvalifikacijama.”

“S takvim suboptimalnim balansom potrošnja guma je bila izraženija, što je učinilo stvari težima. Izgledalo je gore nego što bi bilo da smo imali optimalan balans.”

Mercedes je prošlog tjedna odustao od novog dizajna stražnjih kotača čiju legalnost je Ferrari propitao kod FIA-e. Iako je FIA rekla da je sve u redu, Mercedes nije htio riskirati kontroverzu nakon utrke i odlučio se za stari dizajn. Ovog vikenda u Meksiku poslali su upit sucima utrke koji su odlučili da je dizajn legalan, ali su isto tako napomenuli da takva odluka vrijedi samo isključivo za ovaj dizajn koji je trenutno priložen. Bilo kakva druga varijanta (bilo od Mercedesa ili od drugih ekipa) će ponovo morati pred suce da procijene legalnost.


Odgovor

21 komentara

  1. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Ovo je jedini razlog zasto ga nevolim niti ikada hocu. One price ako dode u Ferrari….na volim ni Vettela a tu je. Tip jednostavno ne zna reci decki su bili bolji i zasluzili pobjediti. Uvijek je nesto trece krivo. Jasno je nama da u vecini utrka moras imati odlican paket da bi pobjedio ili spetom nekih nepresvidenih okolnosti ako nemas najbolji paket . No vec je pomalo dosadan sa izgovorima kad nepobijedi. I drugi vozaci imaju problema ali nepravdaju poraze s istim.



    29
    21

    8
  2. Fernando Alonso 14
    AlonsoF1 Prikaži

    Kolko se taj može žaliti…?



    14
    11

    3
  3. Charles Leclerc 16
    ferarista Prikaži

    Tako je,nije on kriv



    7
    2

    5
  4. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Ka sta max nikad nije kriv za sudar tako ni ti nikad nisi kriv sta nebudes prvi ista stvar…. A kotace necu ni komentirat, izgleda da rupe u pravilniku samo mercedes smi koristit pa onda kad drugi to naprave i potrose resurse za 2 3 vikenda ce ih ukinit



    12
    6

    6
  5. Marlboro
    Hey You Donator Prikaži

    Da mislim da je i to jutro uz rastavljanje bolida pojeo premasan burek pa mu se sralo tijekom utrke a to je također imalo znatan utjecaj na balans bolida i veće trošenje zadnje desne gume.



    16
    10

    6
  6. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Pa ako taj isti bolid dan prije na simulaciji utrke nije tršio toliko gume onda se očito nešto promjenilo u 24h.
    Da li je to promjena pritiska ili loše slaganje bolida nazad ne znamo, vjerojatno oboje pomalo.



    2
    -4

    6
  7. avalon Prikaži

    lewis je najbolji , najveći ikad jer svi koji prate prenose F 1 su ga više puta mogli čuti kako se žali na stanje guma da bi posli toga odvozija najbrži krug i još 20ak krugova na gumama koje “nisu dobre” . isto i ovo u americi … sa nebalansiranim bolidom nekoliko se krugova žestoko borija sa kimijem prije nego li je finac otiša u box , a na kraju trke sa maxom . usprkos svim nedaćama sa kojima se borija konačni zaostatak za kimijem je bija 2,34 s , a za maxom 1,06 s i to u bolidu bez balansa !!!!! ovo samo pokazuje da je LH ako ne bog vožnje onda sigurno najstariji , najtalentiraniji sin boga vožnje jer sa tako sje*enim bolidom vozit ispod sekunde iza maxa šta je sa ovim bolidima i kad su izbalansirani skoro pa idealno vrlo teško i upustit se u borbu za 2 . misto je wowwww . nije mi jasno ima li LH nekog savjetnika koji ga instruira u ovim izjavama pa on samo dobro uzvršava zadano ili je prirodni talent za ovakve “igrice” ?



    20
    12

    8
    • Blue Flag
      dFixxx3r Prikaži

      prirodni talent.
      LH je prava osoba u pravo vrijeme na pravom mjestu. savršeni populist, bio bi uspješan političar. a uz to je i vrhunski vozač f1 i netreba mu nikakva pijar agencija jer je prirodni talent za to.
      na tome mu svaka čast jer je mega uspješan i vidi se da uživa i da sve što prirodno radi pada na plodno tlo.
      mislim da je rođen u bilo kojem drugom vremenu u prošlosti da mu to nebi prolazilo barem ne u tolikoj mjeri.



      3
      3

      0
    • Ferrari
      Markozaja Prikaži

      Ako nesto volim na ovom portalu to su tvoji komentari.. Ti imas moj respect sta god da napises jer te smatram objektivnim kao i samog sebe.. Zato avalon tebi like za sve sto napises.



      1
      0

      1
  8. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    Ova glupa izjava samo pokazuje da idiot misli da svi ostali na gridu voze savrseno izbalansiran mercedes. I sad on ne moze izdrzati da ne naglasi taj ogroman hendikep koji je ima u odnosu na sve ostale na gridu ovu utrku. Tako je to valjda kad ko rookie sidnes u pretendenta za naslov i ne izlazis iz njega do kraja karijere.



    10
    0

    10
  9. Ferrari
    blejky Donator Prikaži

    Čovjek je fenomenalan vozač ali ove njegove fore već i ptice na grani znaju da će Hamilton u kvalifikacijama i žaliti na gume balans bolida na neke neobjašnjive vibracije i onda magično se vrati na stazu u zadnji pokušaj i to svega 5 minuta razlike između pokušaja i onda odveze naj brži krug.
    Isti scenario i u utrci sve već viđeno, samo mi nije jasno šta mu to treba.
    Po meni ako je to istina da momčad magično riješi te njegove probleme svaki put je da za Mercedes ne vrijede “parc ferme” pravila u što čisto sumnjam ili Hamilton malo kaki previše.
    Prije bih rekao da je Hamilton jedan od onih tipova koji kuka lije suze žali se se na sve moguće samo zato kad uspije pobjediti da se taj njegov nadljudski napor izgledao kao nešto mega nadljudski i da je samo on sposoban za to.



    10
    4

    6
  10. Ferrari
    pro5i vilin konjic Donator Prikaži

    Ajmo još malo “neizvjesnosti” uvesti u ove preostale tri utrke. Po mogućnosti rastegnuti neizvjesnost sve do zadnje i po potrebi dozirat snagu motora. Sva sreća još samo tri utrke.



    2
    1

    1
  11. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Evo koga zanima detaljna analiza Mercedesovih kotača:

    https://www.motorsportmagazine.com/opinion/f1/mph-mercedes-controversial-and-crucial-wheel

    Također zanimljivo i ovdje u članku piše da pri sastavljanju cross-weights nisu bili dobro podešeni na MB, ali bitno da Ham izmišlja :D



    8
    5

    3
    • Ferrari
      pro5i vilin konjic Donator Prikaži

      Dobro je pitanje postavio lik u komentarima: Ako MB nema koristi od tih rupica na kotaču, što im onda trebaju isti?



      5
      4

      1
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Naravno da im koristi. Pa ne bi potrošili par milijuna na kozmetički dizajn. Nisu oni ferrari i njihove naljepnice. Ključna je stvar da ne utječe na aerodinamiku. Mercedes ih koristi da se gume ne pregriju, a i nisu jedini koji imaju takav dizajn.



        2
        -3

        5
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        Pa tko je ikad tvrdio da nema koristi?
        Normalno da ima, kao i od svega što ikad ide na F1 bolid.
        Pitanje je bilo da li su legalni tj. da li ima aerodinamičke koristi ili samo termičke?
        Očito je odgovor da su legalni, a učinak termički. ( Ima smisla da želiš aero učinak da bi stavio na prednje kotače da se maksimalizira površina preko koje prelazi zrak, a ne na zadnje samo)



        3
        -2

        5
      • Ferrari
        pro5i vilin konjic Donator Prikaži

        @Dani

        Nisam znao da je Ferrari platio miljune Philipu Morrisu za naljepnice i “kozmetički dizajn”, ali hvala na informaciji.



        6
        5

        1
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        @pro vilin
        Nema na čemu. To je naravno neka agencija napravila badava iz čistog gušta. Međutim najvažnije je to da ipak vi sa portala znate bolje od njega i čitavog paddocka što je bilo sa bolidom i koliko je to utjecalo na brzinu bolida. vama je relavantnije kako se Seb osjeća zapostavljeno i da zbog toga radi greške. smiješno.


        0
        0

        0
  12. Alain Prost
    aleneoprosti Prikaži

    Biti će da su mu falile nove felge!



    5
    3

    2

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.