Massa provozao stari Ferrarijev bolid i usporedio ga s modernom generacijom

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 6 godina 2 min 17 komentara

Felipe Massa je prošlog vikenda provozao svoj stari Ferrarijev bolid i zaključio da starim V8 motorima fali snage i “agresivnosti” koju imaju trenutne turbo hibridne pogonske jedinice.

Ovo je prvi put da je Massa vozio F1 bolid nakon što se umirovio na kraju prošle sezone, a iako kaže da su mu draži lakši bolidi kao u prošlosti – stari motori nisu impresivni kao novi.

“Velika je razlika u bolidu,” kaže Massa. “Mogu reći da puno više uživam u starom bolidu jer je lakši i brže mijenja smjer, reakciju…”

“Ali gledajući motor – zabavno je zbog buke, a što se tiče snage – ima je puno manje. Trenutni motori su puno agresivniji i moćniji od starih.”

Formula 1 trenutno ima motore koji su među najmoćnijima u povijesti, a vjeruje se da proizvode oko 1000 konjskih snaga što su motori 80-tih godina isporučivali u jednom kvalifikacijskom krugu.

Od 2021. godine će se ukinuti ograničenje protoka goriva, što znači da će F1 gotovo sigurno probiti barijeru od 1000 ks.

Unatoč tvrdnji da stari motori nisu zabavni kao novi, Massa je svejedno uživao vozeći stari bolid:

“Bilo je zaista zabavno, zaista lijepo. Dobro je vratiti se i podsjetiti kako je to bilo.”

“Drago mi je da još uvijek stanem u bolid. Nisam imao problema po tom pitanju! Još možete uživati u pritiskanju, nisam htio stati.”

“Jako sam se zabavljao vozeći te bolide, osjećaj bolida, motora, a možete osjetiti i nedostatak downforcea.”


Odgovor

17 komentara

  1. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Negdje sam procitao da je Hondina zadnja specifikacija V10 motora (cak mislim da su ju donijeli na Suzuki 2005.) proizvodila 1000 ks. Bilo bi zanimljivo taj bolid provozat sljedece sezone na nekoj od utrka ?



    3
    2

    1
      • Fernando Alonso
        Alonso king Prikaži

        Mislio sam na kao uvod u vikend kao sto je i Massa Ferrari iz 2008. jer sam se potpuno zazelio V10 motora na stazi ?



        4
        3

        1
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        Podrzavam.. Lijepo bi to bilo vidit..



        1
        1

        0
      • Mika Hakkinen
        stoka Prikaži

        U q bi bili al u utrci bome nebi. Idalje je rekord suzuke s v10 motorom tako da…


        0
        -1

        1
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        @stoka, pa kada bi ovi bolidi imali nadolijevanje goriva i takve mekane gume , skinuli bi rekord bez problema. Ovako ne mogu kad moraju paziti na gume da se ne pregriju, a količina goriva usporava bolid značajno.



        2
        1

        1
      • renato2107 Donator Prikaži

        Tako je, tad je bio rat gumara i bile su najbolje što se moglo proizvesti, a sada je jedan gumar i gume imaju ograničene performanse


        0
        -1

        1
      • Mika Hakkinen
        stoka Prikaži

        Brze su sad gume nego tad . Tad nisu bili slickovi. Odakle da su tad gume bile brze i mekanije nego sada?



        4
        3

        1
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Totalno krivo razmisljate. Gumarsi rat je bio ali su te gume trajale do besvjesti. A sto je guma trajnija je tvrda a samim time ima manji grip. Sto je guma meksa brze odlazi a bolje drzi.

        “Stoka” nabacaj na v10 bolide svu tehnologiju koju imaju danasnji bolidi uz turbo kers itd uz ove aero pakete pa budes vidio koji bi bili brzi. Ono i ovo se usporediti ne moze.



        3
        1

        2
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Ali ne znači da je guma bila sporija. Ovogodišnje imaju i daleko veći df tako da su i rađene tvrđe zbog straha od velike degradacije. Sve zavisi od kemijskog sastava gume i konstrukcije. Plus dodaj tc koji je tada postojao.



        2
        1

        1
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Dani pogledaj brzinu bolida po zavojima onda i danas. Guma koja moze izdrzati cijelu utrku ( koju su iskljucivo mjenjali jer kad vec idu po gorivo daj i nove gume) no nekada gume ni ne bi mjenjali, nema sanse za je brza od gume koja traje optimalno na max brzini nekoliko krugova. Ove gume lijepe bolid za asfalt kao i daleko povecan utjecaj aerodinamke u odnosu na prijasnje sezone. Da imali su nekada TC no uz danasnju stabilnost bolida i nije im ni potreban. Bolid bi teoretski na 200kmh mogao voziti po plafonu koliko aerodinamicki potisak stvara. Turbina na v10 motoru mi mogla izvuci daleko vise nego na 1.6 v6 motoru manje zapremine. Mozda netko niie svjestan utjecaja turbine no neka p9gleda benzince prije 5-10 godina i danas. Evo usporedbe radi pogledajte starije modele Ferrarija i nove. Jedna Pista ubrzava kao sto npr ubrzava LaFerrari podpomognut strujom ili npr daleko bolje nego sto je to radio Enzo ili GTB isl modeli sa v12 motorima i skoro duplo vece zapremine motora. Uz to sustav kers donosi takoder puno. Kocnice aerodinamicki djelovi sasije. Sve je to bolje nego ikad prije.



        3
        2

        1
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Ukratko motori nisu jedini dio koji nosi vrijeme. Sada u kvalifikacijama voze prazni s gorivom. Nekada su se kvalifikacije vozile s onoliko gorivo s koliko startas u utrku. A za kraj zar zbilje mislite da ubacite u ove bolide v10 s turbinom da bi bilid bio sporiji? Onda i danas nisu samo motori razliciti nego sve. Pa kad usporedimo motore treba pogledati cijelu sliku kao i sto prije nije bilo ni slick guma. A da nepricam koliko su sada bolidi laksi za voznju nego nekada prije gdje je bilo podupravljanja gotovo na svakom zavoju ili sikani. Ove v6 ce imaju snage kao nekad v10 to je istina no uz pomoc turbine u kombinaciji sa kersom jer bez toga ne bi im bile ni blizu. 163kwh daje samo baterija sa kersom.



        1
        0

        1
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Zato su rekordi kruga i dalje iz 2004 ili u tom periodu, a ne iz tog perioda kada se startalo sa gorivom sa kojim si se kvalifikovao. A rekordi u utrci još stoje zato što su vozili i u utrci sa skoro praznim bolidima. Tada su se motori vrtili na preko 20000 o/min, a sada na 11000… A nije da ovi današnji ne mogu brže, nego zbog ograničenog protoka goriva. I zbog toga što moraju odraditi sezonu sa 3 motora… Ovi motori su puno efikasniji. I da isključe sve štednje, kao što je tada bilo, ovi motori bi imali i zvuk i puno više snage (i ovako je imaju). I bili bi puno brži. Pogotovo kada bi olakšali bolide na nivo bolida iz tog perioda.



        2
        1

        1
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Sto ti mislis da sa 50ks vise ce bolid biti 10 sekundi brzi po krugu? pogledaj samo koliko je ovim bolidima donjela promjena aero paketa u odnosu na proslu sezonu. Znas li kakvi su bili paketi u doba 2004? znas li uopce koliko bi konja izvukao v10 sa 3000kubika i turbinom i kersom ? Onda se motor vrtio do 22000 okretaj u min no zato nije imao turbinu koja donosi snagu pa se morao motor razvlaciti u visoke okretaje. A najveca prednost ovih bolida je aerodinamika i gume. Oni bolidi samo sa ovim gumama bi bili kud i kamo brzi a da nepricam o aerodinamici koja je u ono vrijeme bila smijeh za danasnju . Zbilja je bespredmetno raspravljati koji motor bi mogao vise. Zato svi v6 motori deru v10 i v12 u automobilima. Problem je samo sto kada je bilo v10 motoa u f1 bolidima bolidi nisu bilo ovoliko napredni.



        1
        0

        1
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Bio je Button obarao neki rekord sa modificiranim Hondinim bolidom. Ali tada su bolidi imali preko 20 hiljada obrtaja u minuti, za razliku od danas kad se vrte na oko 11 hiljada zbog protoka goriva i ostalih šterdnji…Zbog toga su imali i taj zvuk.



      3
      3

      0
  2. Ferrari
    Hercegovac_ Prikaži

    – ” Is that Glock ” ?



    8
    8

    0
  3. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    Skratiti bolide, vratiti nadolijevanje goriva, i eto lakših bolida. Motore ne treba dirati, jer su jači i efikasiniji nego ikad prije.



    2
    1

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.