Hamilton predlaže uvođenje “super vikenda”

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 6 godina 2 min 21 komentara

Lewis Hamilton kaže da bi Formula 1 trebala razmotriti uvođenje “super vikenda” tijekom jednog od GP vikenda, kako bi spriječili da F1 postane previše predvidljiva.

Iako je nedavno u javnost izišla ideja o uvođenju 4. kvalifikacijske runde, Hamilton smatra da promjena mora biti drastičnija. Konkretno, predlaže da se poredak na gridu okrene naopako na stazama koje inače ne pružaju zanimljive utrke.

“Mislim da se najveća promjena treba napraviti po pitanju formatu GP vikenda. Cijelu godinu, 21 vikend svaki put imamo ista četiri dana.”

“Mislim da treba biti dinamično. Mora biti drukčije, da neke staze imaju super-vikend. Postoje neke staze na kojima su utrke toliko dosadne…”

“Sjećam se da bih kao klinac zaspao nakon starta utrke. Siguran sam da i sad neki ljudi spavaju čim prođe start, a onda imaju alarm za kraj utrke.”

“Ja sam to radio dok sam bio mlađi, a na nekim stazama ste na rubu stolca od uzbuđenja, poput Bakua ove godine.”

Hamilton kaže da vozači ponekad ne shvaćaju da su ovi bolidi zanimljivi za vožnju, ali nisu toliko zanimljivi za gledanje.

“Mislim da je ove godine bilo uzbudljivije jer su ovo najbolji bolidi što smo ikad imali. Svejedno, ima nekih dosadnih utrka.”

“Gledajući te dosadne – možemo se zapitati kako ih poboljšati. Možda obrnuti grid ili što god da napravimo – treba razmisliti o tome,” zaključuje Hamilton.


Odgovor

21 komentara

  1. Nando
    Lux14 Prikaži

    Evo i Hamilton se priključuje u temu “Radikalna ideja za boljitak F1”



    6
    6

    0
  2. Ferrari
    pro5i vilin konjic Donator Prikaži

    Zar ne bi bilo jednostavnije ukinuti plave zastave i dozvoliti da se brane do zadnjeg centimetra staze lijevo i desno koliko god žele, zaostajali krug ili deset?



    1
    -7

    8
  3. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Nije ni loša ideja, za recimo Soči ili Singapur.


    0
    -1

    1
  4. Formula 1
    villeneuve7 Prikaži

    naopaki grid za monako? Osim toga, sta ako neko namjerno sporije vozi da zavrsi zadnji pa krece sa pp



    5
    4

    1
  5. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Mora da je čitao moj komentar u temi “Radikalna ideja za boljitak F1” vezano za obrnuti grid :D


    0
    0

    0
  6. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Ukinuti 90% pomagala u bolidu, staviti rigorozne kazne za momcadske odredbe, pojednostaviti tehnologiju i dajem ruku u vatru da ce za 3-5 godina doci velik broj navijaca, novi proizvodaci motora i guma (barem jedan). Ova F1 kakvu mi gledamo stvarno ne znam zasto se zove F1. Ono sto je izvorno njihovo jest sami izgled bolida koji ce sve vise naginjati Formuli E, motori kao u WEC -u, sad eto i svjetla…Jednostavno F1 nebi trebala kupit ideje iz drugih kategorija, jer F1 je vrh motosporta i druge kategorije se trude postati ono sto je F1. Formula 1 je oduvijek bila politika i puno se tog vrtilo oko novca i to ne moze nitko promijeniti, ali sport treba ici sasvim drugim putem. Covjecanstvo ce otupit od te tehnologije koju koristimo, cini se da je i F1 krenula u tom smjeru



    9
    2

    7
  7. Sebastian Vettel 5
    ZamaF1 Prikaži

    Isto kao što ima dosadnih utakmica u košarci, nogometu i svakom sportu…tako ima i u Formuli 1 i ne treba dizat pišljivu paniku zbog toga.

    Samo imamo jedan problem kada vozači muku muče sa praćenjem bolida kao što imaju posljednje dvije sezone, veliki problem…



    10
    10

    0
    • Max Verstappen 1
      Multi 21 Prikaži

      Potpis. Stanje nije idealno, ali nije ni preloše. Ne trebaju nikakvi obrnuti gridovi, super vikendi. Djeluje mi previše umjetno. Srediti praćenje bolida i to je to.



      6
      6

      0
  8. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    A kako bi spriječili da ovi bolji “zajebu” kvalifikacije, pa kad se obrne grid, opet startaju sa vrha?



    2
    1

    1
  9. Mclaren
    KERS Prikaži

    Neka boduju slobodne treninge..ko napravi najvise krugova..??


    0
    0

    0
  10. Bmw
    matej2018 Prikaži

    Mick prvak Formule 3!!!



    8
    8

    0
  11. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Bravo mali Schumi.



    6
    6

    0
  12. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    A tko ce mu se onda maknuti kad starta zadnji? ?



    3
    3

    0
  13. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    To bi bilo uistinu glupo. Prije bih prihvatio da onaj tko pobjedi na prosloj utrci u iducoj ima hendikep dodatnog utega isl. Ovo sa startom sa zacelja na odredenim utrkama bi se itekako moglo iskoristiti u scoju korist. Npr poslje monze ili silverstona jer dolaze madarska i singapur uzmes sve nove komponente jer bi na tim utrkama startao sa zacelja itd. Ili ako ne zelis taj scenarij onda popustis da startas prvi vrhu. Tko bi u takvim kvalifikacijama dao maximum? To da se boduju i kvalifikacije pa ajde. No u svakom slucaju nema smisla. Po mojem misljenju nafoljevanje goriva je bila bolja solucija jer se moglo taktizirati i islo bi se cesce u boks. Mozda da im se neogranicava sve od djelova bolida do potrosnje mozda bi onda imali utrkivanje i za pocetak s gumama koje imaju svoju svrhu i trajnost a ne da koristeni soft ispdne brzi od ultrasofta itd. Hrpa nelogicnosti je ove godine u F1 oko guma . Hyper soft bi trebao biti od softa brzi barem 2 sec ultra soft 1.2-1.5 a supersoft barem 0.8 sec po krugu. No to gotovo nigdje nije slucaj. I onda imamo situacije gdje vozac od na us ili HS i nakon 5 vrlo brzih krugova vec ta guma nema taj grip max 10 krugova. A s obzirom na razliku u brzini izmedu odredenih guma soft je najlogicniji izbor. Ferrari je uzimao agresivnije odabire guma no vrlo vjerovstno nitko nije ocekivao tako smjesne razlike medu gumama. Vozac bi sa meksom komponentom guma s obzirom na njen kraci vijek trajanja morao barem moci nadoknaditi s njom jedan ulazak u boks vise a to nije slucaj. Stoga mozda malo da porade na tih 50 vrsta komponenti guma i na dopustanju nekih vecih broja komponenti bolida da se ti bolidi vecinu utrke mogu ganjati mozda bi imali uzbudljiviji sport. Zbilja nerazumijem zasto F1 mora biti neka promocija stednje djelova goriva guma itd. Zar neke serije kao Formuoa e ili nizi rangovi formula nisu bolji poligon za tako sta? Opcenito ove hibridne tehnologije smatram dobrim putem i za autoindustriju i za F1 no u F1 netreba imati tolika ogranicenja. Sami vozaci govore da dobar dio utrke cuvaju bolid gorivo i gume. meni je to besmisleno. Stoga zaklhucak je da mogu brze i bolje. Sto su brzi blizi su nekom limitu a samim time su oni koji su manje sposbni podlozniji vecim greskama i razlikama izmedu njih i boljih vozaca. No tko smo mi da se nas pita. FIA kao da radi pravila koja nitko ne bi normalan napravio. Malo su se sami pogubili.



    3
    2

    1
  14. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Zasto svi imaju potrebu od F1 raditi cirkus.
    Novim pravilnikom pojednostavit ce se prednje krilo sto ce poboljsati praćenje. Super, korak naprijed.
    Po meni je jos samo jedna stavka promlematicna. Konzervatinost Pirelija po pitanju izbora guma.
    Hard, Ice, Medium… totalno suvišne, znam da su one tu čisto reda radi al ne bitne su. Mislim da bi bilo puno bolje da se na utrku donose samo 2 komponente. Napraviti kvalitetnu razliku u njima. Soft, Ultrasoft i Hypersoft.
    Bottas, Baku 2018, 40 krugova na ultrasoftu, najmeksoj komponenti na utrci … koje je to sranje?



    1
    0

    1
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Zasto svi imaju potrebu od F1 raditi cirkus.

      Kod vozača je vjerojatno čisto uzbuđenje, dopamin. Ako ga ima previše ili dolazi prečesto – postanemo manje osjetljivi na njega i potrebno je više uzbuđenja da bi iskusili isto zadovoljstvo kao ranije. Zato je “normalnim” ljudima s “normalnim” životima ključno potrebno da im ponekad bude dosadno. Tu leži problem jer nam s mobitelima više nikad nije dosadno, pa se diže letvica za granicu uzbuđenja.

      Što se tiče vlasnika F1 – tu je jasno zašto je potreban cirkus. Kupili su proizvod kao potencijal i sad treba umnožiti ulaganja. Više utrka, više cirkusa, više gledatelja (kakvih god), svega više = više love. :)



      3
      3

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.