Iduće godine počinje ženska W serija

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 6 godina 2 min 16 komentara

Iduće godine s natjecanjem kreće W serija koja je isključivo za žene, a predviđeno je kao dodatna pomoćna stepenica na putu do Formule 1.

Koristit će se Tatuus F3 specifikacije, a podržava ih bivši F1 vozač David Coulthard. Nagradni fond iznosi 1,5 milijuna američkih dolara, a pobjednica će dobiti pola milijuna dolara kako bi joj se olakšao put prema Formuli 1.

Serija će imati 6 GP vikenda i kreće u svibnju iduće godine. Diljem Europe će se voziti 30-minutne utrke, a očekuje se da će se s vremenom proširiti i na Australiju, Aziju i Ameriku.

Natjecateljice neće morati dovoditi sponzore kako bi dobile vozačko mjesto, već će se provoditi intenzivan selekcijski proces kako bi se osiguralo da na gridu budu najtalentiranije vozačice. Među sucima će biti upravo Coulthard, Dave Ryan (bivši sportski direktor McLarena i direktor Manora) i Adrian Newey koji djeluje u ulozi savjetnika.

Coulthard je izjavio:

“Mi u W seriji čvrsto vjerujemo da se muški i ženski vozači mogu natjecati u istim uvjetima ako im se da ista prilika. Trenutno je ženama teško probiti barijeru oko Formule 3/GP3, često zbog nedostatka novca, a ne zbog nedostatka talenta.”

“Zato je bilo potrebno osnovati novu trkaću seriju – kako bi se stvorilo kompetitivno i konstruktivno okruženje u kojem će vozačice moći razviti potrebne vještine da se u budućnosti pridruže najvišim serijama utrkivanja i natjecale s muškim vozačima pod istim uvjetima.”

CEO W serije Catherine Bond Muir dodaje:

“Jednostavno imamo premalo žena u jednosjedima. W serija će značajno povećati taj broj, što znači da će osloboditi potencijal mnogih drugih žena.”

Adrian Newey kaže da ne vidi razloga zašto žene ne bi bile uspješne u F1:

“Vjerujem da je manjak prilika razlog zašto je tako malo žena bilo uspješno u najvišim razinama utrkivanja. Ne radi se o manjku kapaciteta.”

“Zato sam oduševljen što sam uključen u W seriju. Učinit ću ono što mogu kako bi stvorili platformu na kojoj se vozačice mogu utrkivati i nakon čega će moći napredovati u karijeri.”


Odgovor

16 komentara

  1. Lando Norris
    Zola Prikaži

    Super samo nek drugi mediji ne prenose da je to formula 1 jer nije. Citiram jedan komentar sa drugog portala jedino zajednicko tim bolidima i f1 bolidima bit ce halo zastita. Ali nema veze neka se zene trakaju mozda bude zanimljivo. Se zna dal ce arena prenositi utrke? Ako da to se mora gledati



    4
    4

    0
  2. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    Drago mi je da će konačno biti ženska serija jednosjeda i mislim da su navedeni razlozi za to opravdani.

    Natjecateljice neće morati dovoditi sponzore kako bi dobile vozačko mjesto, već će se provoditi intenzivan selekcijski proces kako bi se osiguralo da na gridu budu najtalentiranije vozačice. Među sucima će biti upravo Coulthard, Dave Ryan (bivši sportski direktor McLarena i direktor Manora) i Adrian Newey koji djeluje u ulozi savjetnika.

    Pitanje je kako će to u praksi zaživjeti, ali nadam se da hoće :)



    2
    2

    0
  3. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Odlično! :thumbs:



    2
    1

    1
  4. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    konačno nešto za carmen jordu…

    zanima koja će bit donja dobna granica zbog juju node. go juju, go!



    4
    4

    0
  5. F1puls
    Krstas Donator Prikaži

    Vrlo rado cu je pratiti ?



    3
    3

    0
  6. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    Kakve će tu biti šutke na stazi, Verstappen bi se postidio :D



    3
    3

    0
  7. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Može definitivno.. Ja bi to gledao ako bude moguće.. Tj. ako bude prijenosa negdije..



    1
    1

    0
  8. Fernando Alonso
    Lovro Andraka urednik Prikaži

    Zanimljiva ideja svakako, vidjet ćemo kako će to proći na kraju i hoće li uopće zaživjeti. Koliko sam shvatio, ovaj projekt (zasad) nema veze s FIA-om ili Formulom 1, ali suradnja s nekom trkaćom serijom će im sigurno trebati, teško da će ići u samostalno organiziranje utrka, pogotovo jer je to ionako ustvari juniorska kategorija.

    Zanimljivo mi je kako reakcije nisu baš najpozitivnije sa svih strana, i to govorim o ženama, iskusna vozačica Pippa Mann je totalno popljuvala ideju, a ni mlada Sophia Floersch koja se tek probija i dobro bi joj došla ovakva kategorija isto tako nije podržala novu kategoriju.

    Popratit ću sigurno pokoju utrku (ako projekt zaživi), mogli bi kroz ovakvo natjecanje lako dobiti prvu ženu u F1 nakon dugo vremena (ne računajući naravno testne izlete poput Susie Wolff i slične).



    1
    1

    0
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      zato sam i napisao dole ‘konačno nešto za carmen jordu’, ona je zagovarala žensku seriju jer kao nisu fizički sposobne za ravnopravno natjecanje za muškima.
      zanima me kako će to sve izgledat i hoće li se dobijat bodovi za superlicencu. 10 bi maksimalno dao prvakinji.



      2
      2

      0
  9. Nigel Mansell
    The Simpsons Prikaži

    Konačno ;)



    1
    1

    0
  10. Formula1
    ArmandoŽ Donator Prikaži

    interesantno na svakakav način… ;)


    0
    0

    0
  11. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Mogli su se organizirati i sastavit jos jednu ekipu za F1. Žene su okej, ali nemam interesa pratiti to.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.