Što ćemo pamtiti s VN Japana?

Izdvojeno / Kolumna / Nemojte propustiti

Ovogodišnja VN Japana pružila nam je jednu od boljih utrka na Suzuki tijekom posljednjih godina. Bilo je tu incidenata, pretjecanja i kazni, a jedino nam je nedostajala borba za pobjedu.

Hamilton na korak do naslova

Britanac je stigao do još jedne rutinske pobjede – šeste u posljednjih sedam utrka. Nakon odustajanja u Austriji ima dva druga mjesta, a sve ostalo su pobjede. Na Suzuki je dominirao od samog početka. Bio je najbrži na svim treninzima, a do pole positiona je stigao bez većih problema. U utrci ga također nije imao tko izazvati i s devetom pobjedom sezone približio se na koračić do petog naslova. Mercedesu nije na odmet došla ni Ferrarijeva katastrofalna strategija u kvalifikacijama.

Verstappen vs Ferrari

Nizozemac je u Japanu došao do sedmog postolja sezone. Kao i obično, u borbama na stazi je bio agresivan. Jučer je dodao dva nova incidenta i svejedno završio na postolju. Čini se da ga više udesi i kazne ne mogu spriječiti da stigne do zacrtanog cilja. Zbog duela s Raikkonenom je dobio zasluženu kaznu. Incident kojeg je imao s Vettelom mogao bi se opisati kao trkaći incident bez krivaca. Međutim, čini se da je veći krivac bio Vettel. Nijemac je vidio prostor i ambiciozno pokušao proći vozača koji ove sezone ima već nekoliko sličnih incidenata i za kojeg se zna da ga nećete proći tako lako. Vettel nije imao što izgubiti jer je naslov izgubljen na prošlim utrkama. Išao je na sve ili ništa i ponovno dobio ništa. Ne brojimo Vettelove “čiste” utrke, no čini se da je po broju grešaka i incidenata na sličnom broju kao i Verstappen.

Razočaranje za Toro Rosso i Hondu

Honda je za Rusiju spremila novu nadogradnju pogonske jedinice koja im je trebala pomoći da ostvare dobar rezultat na svojoj domaćoj utrci u Japanu. Tako je i bilo, barem u kvalifikacijama. Krenule su priče da je Honda prestigla Renaultov motor po pitanju performansi, a najbolje kvalifikacije sezone za Toro Rossu to i potkrjepljuju. Bodovi se, nažalost po Toro Rossu i Hondu, dijele u nedjelju. Hartley je u potpunosti podbacio, pogotovo na startu, a Gasly je pred kraj utrke ostao bez jednog boda. Vikend koji se činio da bi mogao biti jedan od najuspješnijih ove sezone pretvorio se u razočarenje, ponajviše za Hondine navijače.

Borbe na stazi

Najviše su ih odradili Vettel i Ricciardo. Vettel se nekoliko puta probijao kroz poredak, a Ricciardo je s 15. mjesta stigao nadomak postolja. Imali smo i mnogobrojne borbe momčadi iz sredine poretka. Najviše ćemo pamtiti onu između Leclerca i Magnussena. Pomalo iznenađujuće, Haasov vozač nije kažnjen nakon što je preagresivno branio svoju poziciju. Na kraju je skoro svaki vozač imao po nekoliko pretjecanja, a zapravo su jedino Mercedesovi vozači prošli bez akcije na stazi.

Vrijedno spomena

– Hamiltonova 50. pobjeda za Mercedes
– 44. 1-2 za Mercedes
– Alonso stigao na drugo mjesto po broju odrađenih krugova u utrkama (16 651)
– Hartley u Q3 prvi puta u karijeri

Summa summarum

Ova sezona neodoljivo podsjeća na onu prošlu. Drugi dio godine obilježen je Mercedesovom dominacijom. Hamilton može osigurati naslov već u sljedećoj utrci na VN SAD-a. Njegova prednost iznosi 67 bodova i za peti naslov u Austinu mora osvojiti osam bodova više od Vettela. Što se tiče konstruktorskog naslova, Mercedes će još malo pričekati. Renaultova prednost u odnosu na Haas se iz utrke u utrku topi. Ona sada iznosi osam bodova i čini se da bi Francuzi mogli izgubiti titulu ‘best of the rest’ momčadi. Kao što Haas lovi Renault, tako je i Force India sve bliža McLarenu. Dvostruki bodovi ružičastih i nova nula McLarena znače da je momčad iz Wokinga u prednosti od samo 15 bodova. Uz McLaren, bez bodova su ostali i Toro Rosso, Sauber i Williams.

Do kraja prvenstva ostale su nam samo još četiri utrke. Prva od njih je ona u Austinu za dva tjedna.

Rezultati VN Japana vozača “B” prvenstva

Pozicija Vozač Momčad Zaostatak
1 Sergio Perez Force India
2 Romain Grosjean Haas +7.819
3 Esteban Ocon Force India +8.694
4 Carlos Sainz Renault +24.937
5 Pierre Gasly Toro Rosso +37.788
6 Marcus Ericsson Sauber +59.099
7 Brendon Hartley Toro Rosso +59.637
8 Fernando Alonso McLaren +59.671
9 Stoffel Vandoorne McLaren +1:00.799
10 Sergej Sirotkin Williams +1:03.189
11 Lance Stroll Williams +1:07.880
Charles Leclerc Sauber DNF
Nico Hulkenberg Renault DNF
Kevin Magnussen Haas DNF

Poredak vozača “B” prvenstva

Vozač Bodovi
1 Nico Hulkenberg 193
2 Sergio Perez 187
3 Esteban Ocon 186
4 Carlos Sainz 184
5 Kevin Magnussen 177
6 Fernando Alonso 156
7 Romain Grosjean 119
8 Pierre Gasly 117
9 Charles Leclerc 113
10 Marcus Ericsson 85
11 Stoffel Vandoorne 79
12 Lance Stroll 52
13 Brendon Hartley 41
14 Sergej Sirotkin 25

Poredak momčadi “B” prvenstva

Momčad Bodovi
1 Renault 377
2 Haas 296
3 McLaren 235
4 Sauber 198
5 Toro Rosso 158
6 Force India 154 (373)
7 Williams 77

Pobjede, postolja, pole positioni i najbrži krugovi vozača “B” prvenstva

Vozač Pobjede Postolja Pole positioni Najbrži krugovi
Nico Hulkenberg 4 8 2 3
Esteban Ocon 2 8 3 0
Carlos Sainz 0 7 2 0
Fernando Alonso 2 6 0 1
Kevin Magnussen 2 6 5 3
Sergio Perez 3 5 1 3
Romain Grosjean 1 4 3 3
Charles Leclerc 1 3 0 0
Pierre Gasly 2 3 1 0
Stoffel Vandoorne 0 1 0 1
Marcus Ericsson 0 0 0 2
Lance Stroll 0 0 0 1
Brendon Hartley 0 0 0 0
Sergej Sirotkin 0 0 0 0

Odgovor

8 komentara

  1. Mick Schumacher
    Kaiser Prikaži

    Ovo B prvenstvo je super zanimljivo.
    Bilo bi još bolje kad bi uveli neku mini nagradu za B prvaka



    2
    1

    1
  2. Fernando Alonso
    Lovro Andraka urednik Prikaži

    Odličan osvrt, slažem se u potpunosti s komentarom na Verstappen vs Ferrari :thumbs:

    Force India radi odličan posao u ovom Racing Point izdanju od VN Belgije, ostvarili su dvostruke bodove na svim utrkama osim na onoj u Singapuru (gdje bi ih bez gluposti vozača vjerojatno također osvojili). Renault i Haas imaju sreće što su im poništeni bodovi iz prvog dijela sezone jer bi Force India već imala 102 boda, tj. 10 više od Renaulta.

    Renault je definitivno pao u drugom dijelu sezone, Haas im opasno puše za vratom i to će biti vrlo tijesna borba do samog kraja za četvrto mjesto. RPFI može ciljati na šesto mjesto, McLaren je trenutno uz bok Williamsu po brzini i trebalo bi im par Alonsovih čuda/Oconovih i Perezovih gluposti da bi se uspjeli obraniti u prvenstvu.

    Pravo vozačko prvenstvo je praktički rješeno, ali je zato ovo B prvenstvo vrijedno pozornosti, u ovom imaginarnom Hulku ozbiljno prijete Ocon i Perez, a u stvarnom prvenstvu je borba za sedmo mjesto ustvari još bolja – Perez, Magnussen i Hulk su na 53 boda, Alonso na 50, a Ocon na 49 :D



    4
    1

    3
  3. Mclaren
    wilson Prikaži

    Pamtim po nevjerojatnoj tvrdoglavosti Vettela i tome da iz grešaka ama baš ništa ne nauči. Ovo mu je bio već sedmi ovogodišnji kiks ako se ne varam. Ono, glavom kroz zid a ne ide,pa ne ide.



    5
    -3

    8
  4. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Je li se razmislja o izbacivanju Merca, Ferrarija i Rb iz prvenstva kako bi se F1 ucinila zanimljivija ? Koje nove staze ( Miami, Vijetnam ?!?!) , samo treba ovaj trojac izbaciti. Ham u Williams, Vettel u Sauber ….



    2
    1

    1
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      Čak da ih se samo pusti na tržište, e to bi bio bidding war pravi.
      Zamisli koliko bi ovakav Ham vrijedio jednom Renaultu ili FI di je svaki bod bitan ili Vettel Sauberu?



      1
      0

      1
  5. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    Nije mi ok staviti max=seb.



    4
    2

    2

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.