Wolff: Mercedes je bio spreman dopustiti Bottasu da pobijedi Hamiltona

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 6 godina 2 min 25 komentara

Mercedesov šef Toto Wolff kaže da je ekipa bila spremna dopustiti Valtteriju Bottasu da pobijedi Lewisa Hamiltona, ali su zbog pritiska Sebastiana Vettela morali odraditi zamjenu pozicija.

Hamilton je izgubio 2. poziciju nakon promjene guma, ali je vrlo brzo vratio pretjecanjem na stazi. Wolff kaže da je utrkivanje bilo dozvoljeno:

“Rekli smo im da se smiju utrkivati, ali da budu pažljivi,” kaže Wolff. “Trebaju se uvijek sjetiti da smo mi tu za osvajanje prvenstva, kako vozačkog tako i konstruktorskog.”

“Također smo rekli Valtteriju da ćemo sve ostaviti kako jest ako na kraju utrke budemo imali 1. i 2. poziciju. Osim ako osjetimo pritisak Vettela.”

Kako smo vidjeli, Vettelov pritisak je postojao i Mercedes je javio Bottasu da Hamilton ima žuljeve na gumama zbog čega su se htjeli osigurati.

“Zakasnili smo s ulaskom u boks za jedan krug s Lewisom i to sam ja kriv jer sam razgovarao s Jamesom [Vowlesom, strategom] u momentu kad sam trebao donijeti odluku i zbog toga je Lewis izgubio jednu poziciju.”

“Lewis je radio naporno da prođe Sebastiana, odradio je sjajno pretjecanje, ali pritom zaradio žuljeve na gumama i bili smo u situaciji da je Valtteri naprijed s boljim gumama, Lewis iza njega s oštećenim gumama i Sebastian na njegovom mjenjaču.”

Mercedes je prošle godine naredio Bottasu da propusti Hamiltona u Mađarskoj, ali je Lewis tu poziciju vratio na samom kraju utrke. Ovaj put to se nije dogodilo. Wolff je objasnio zašto:

“U Budimpešti smo rekli da ćemo vratiti pozicije ako Lewis ne bude mogao proći Raikkonena. Ispunili smo obećanje. Ali, to je bila Budimpešta, sredina sezone, a sad smo u Sočiju i bliži se kraj sezone.”

“Razmislio sam o tome, ali morate misliti o prvenstvu. Bio bih najveća budala na planeti ako nam na kraju bude nedostajalo pet bodova, a da smo pritom prioritizirali Valtterijev jedan rezultat više od prvenstva.”

“Ponekad netko treba biti “negativac” i danas sam to bio ja. Želim li biti negativac danas ili budala u Abu Dhabiju? Radije bih ovo prvo,” zaključuje Wolff.


Odgovor

25 komentara

  1. Ferrari
    pero iz bukurešta Prikaži

    Al je Vettel pritisko, eto, Hamilton siroti se oznojio!
    Kao i Bottas nakon zamjene…



    3
    2

    1
  2. F1puls Portal
    Sarma Donator Prikaži

    Po ko zna koji put i zadnji. Najbolji Šef.



    4
    3

    1
  3. Fia
    bodo Prikaži

    Kada većć ne može drugačije onda “pošteno”. Ovo sa budalom na kraju je definitivno istina. Uzmi sa Lewisom prvenstvo i onda mu daj ne jednu nego dvije pobjede ili pozicije ispred Lewisa, pa ako treba neka se trkaju na Gilsettes Mach IV i ako treba neka se stumbaju međusobno. Zdrava logika, uzmi što moraš danas i ne puštaj za sutra….



    4
    2

    2
  4. Ferrari
    PharaohAthem Donator Prikaži

    Koliko su mu bili spremni dopustit da pobjedi govori cinjenica iz predzadnjeg kruga u razgovoru izmedu bottasa i njegovog trkaceg inzinjera:
    Bottas: “Are we gonna switch places?”
    Inzinjer: “No, we will stay this way and talk after the race.”



    10
    10

    0
  5. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Joooj matero, kakav ba pritisak Vettela.
    Pa, da je trka trajala još 2 dana, Benzovi bi držali hladnih 2-3 (po potrebi bi to i podigli)
    Sve OK, propuštanje, i ja bi uradio isto.
    Tim je najbitniji, titule su u pitanju.
    Apsolutno opravdavam i razumijem ovakav današnji potez Benza.
    Žao mi je što Ferrari nije ranije tako postupao.
    Ali, daaaaj ba Vuče, ne seri, matereti.
    Ja bi barem šutio.
    Jbte, ko da smo retardirani.
    Pa ovo je gora priča nego u BH političara.



    25
    23

    2
  6. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    A ja sam bio spreman platit paddock pass za Yas Marinu, ali zbog prevelikog pritiska u novcaniku nisam mogao ?. Napravili su dobru stvar, Bottas je sam kriv sto nije u igri za naslov



    7
    4

    3
  7. F1puls
    Dragan032 Prikaži

    E vecu glupost odavno nisam procitao.



    8
    5

    3
  8. David Croft
    Dome_Senna Prikaži

    “… i bili smo u situaciji da je Valtteri naprijed s boljim gumama, Lewis iza njega s oštećenim gumama i Sebastian na njegovom mjenjaču.”

    Sebastian nije uspio ući niti u zonu DRS-a Hamiltonu. Najbliže je bio 1.1 sekundu.
    Pokazali ste danas koliko daleko ste spremni ići grabajući se za siću od 7 bodova. Hamiltona se čuva kao biser i to je u redu, ali čuva ga se na štetu Valtterija i to nije u redu. Bottasa ste danas ponizili kao vodonošu od 13 godina. Osvojio je pole poziciju i pobjeda je trebala biti njegova. Ovakve momčadske odredbe su dozvoljene, a bome i potrebne da je razlika prednosti jednoznamenkasti broj bodova ili bilo kakav zaostatak. Ovo danas je čisti kukavičluk.



    8
    2

    6
  9. Rover
    zjurina Prikaži

    omg… koja bljuvotina !

    istina drukam za Ferrari i za Vettela, stvar stoji.

    ALI… Da se danas trebam odlučiti za koga navijati, nakon ovakve izjave sigurno se nebi odlučio navijati za momčad koju vodi ovaj čovjek… koji daje ovakve izjave a sve je očito i jasno ko dan.



    9
    2

    7
  10. Rover
    zjurina Prikaži

    Lol… malo malo, gledam neki seriju pa otvorim portal da vidim šta ima još novoga, pa pročitam još nove komentare…itd

    & šupi me svaki put ovaj naslov članka:
    Wolff: Mercedes je bio spreman dopustiti Bottasu da pobijedi Hamiltona

    I SVAKI PUT SE NASMIJEM



    5
    4

    1
  11. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    je je Wolficu i ja sam bio spreman na svasta ali to svasta nisam napravio. Ne kuzim uopce ovakve izjave sefova. Cemu to? Poruka Bottasu ili navijacima? Razumijem odluku jer se naslovi zele sto prije mada nije fer jer da je Bottas pobijedio opet bi Lewis bjezao 43 boda Vettelu a 125 je u igri. Tko od protivnika uopce moze otkinuti bodove Lewisu? Pa da Vettel pobijedi sve do kraja Lewis sigurno nece biti svaku utrku max 3. No napravili to sto jesu i ok ali nakon toga su izjave glupe i besmisleno pogotovo ovakva opravdanja.



    3
    2

    1
  12. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Dobro, ovo je ublazavanje “stete” za medije i publiku.
    Ali potez je zdrava logika, sirova i nemilosrdna egzekucija.

    Zao mi je Valterrija, tesko je bilo gledat reakcije poslije… ali realno, sam se doveo u situaciju. Mogao je imati tu brzinu u prvom djelu sezone i da je obratno stanje, siguran sam da bi za njega isto napravili.

    Idealan scenarij za ekipu je da Ham matematicki osvoji naslov ranije, pa vrate uslugu Valterriju.

    A Ham mi jos malo narasao u ocima zbog izjava, iskrenosti i emotivnosti… mozda nije socijalno najinteligentniji i najsimpaticniji, ali je srčan, nevino jednostavan, i ima zdravi natjecateljski i pobjednicki duh.



    2
    1

    1
  13. Mercedes
    QFlash82 Donator Prikaži

    Nije bitno šta kaže nego tko kaže.

    Navijači Ferraria pričaju u nepoštenosti momćadskih odredbi ? Smiješno i za narugati se.

    Pa nije li Ferrari upravo tako osvojio rekordnih 7 sezona uz dodatnu pomoć upravo momčadskih naredbi prema Barichelu i Massi ? I to u periodu ne slične nego veće dominacije ?

    Hamilton je već i ovako prvak, no zašto ne osigurati svoj uložen trud te kapital i matematičkim putem.



    3
    -4

    7
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Da se razumijemo, ja uopšte ne pričam.
      Meni je to sasvim OK.
      Logičan potez Benza.
      Samo, nisam ti replicirao zbog toga.
      Već zbog dvije netačne tvrdnje.
      Prvo, vezano za tih 7 sezona. Radi se o konstruktorskim titulama. Bilo ih je 8, ako uračunamo i 2008. Vozačkih je bilo 6.
      Dalje, tih 8 konstruktorskih titula bi bilo osvojeno i bez timskih naredbi, jel tako?
      Od 6 vozačkih, 5 bi ih bilo osvojeno i bez timskih odredbi, ona 6. (Kimijeva) ne bi da mu Massa nije malo pripomogao (mada je ta pomoć nikakva spram one koju su mu dali ekipa i vozači Mclarena).
      Takođe i jedna konstruktrorska im je data zbog “kazne” za glavnog konkurenta.
      Opet, tih 8 konstruktorskih, odnosno 6 vozačkih titula, nije bilo u “cugu”, već je bilo sa 2 godine pauze (Alonso i Renault).
      Samim time dolazimo do druge stvari. Do dominacije.
      Ovo smo više puta prežvakali, ali da ponovimo.
      Ono šta je Benz uradio 2014.-2016. i šta radi u drugom dijelu 2017. i evo, čini se i 2018., sa tim se nijedna dominacija ne može uporediti.
      Npr. Ferrari je imao dominante sezone 2002. i 2004. Ali u 2003. MS i Ferrari su se morali momački potruditi za oba naslova (Williams-BMW je čak bio i ponajbolji paket 2003.). Čak i da su imali u nizu dominantne 2002.-2003.-2004. opet ne bi bila dominacija kao Benzova u periodu 2014.-2016. jer je Benz u tim sezonama imao veću prednost u odnosu na konkurenciju, nego što je to Ferari imao u svojim dominantnim sezonama.
      Jedino je možda MP4/4 bio toliko dominantan, ali to je trajalo samo jednu sezonu, tako da je to opet manja dominacija od Benzove 2014.-2016.



      8
      7

      1
    • Alain Prost
      Alain Prost Prikaži

      Nakon što je Frantic uložio toliko truda i lijepo ti objasnio sve što nisi znao, u najmanju ruku bi mu se trebao zahvaliti na vrijednim informacijama.



      2
      2

      0
  14. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    E Vuče al ga sereš.. Ako išta mrzim to je dvoličnost i prenamaganje.. Ok išli ste na timske odredbe kao što ste i najavili već puno prije.. Ok i sam Valtteri je jasno rekao da će se podrediti timskim odredbama.. Izveli ste to vrlo uigrano i profesionalno.. Puno bolje nego u Ferrariu.. I iako to baš i nije najljepši dio ovog sporta ipak to podržavam jer, kao što sam već puno puta rekao, Formula 1 je MOMČADSKI SPORT i momčad na kraju pobjeđuje.. Pojedinac osvaja naslov prvaka ali samo ako je momčad iza njega.. Crveni to još nisu usvojili.. Ali ono što me užasno smeta je ovakvo dvolično “izdrkavanje” po medijima.. Napravili ste što ste morali Toto i sad budi muško i stoj iza toga i amen a ne ovakvo dvolično podilaženje i sranje za medije i navijače jer kao vi ste sad nešto drugo od svih ostalih.. Imam veliki respect za Mercedes i Hamiltona i ovo što su stvorili u zadnjig 5 godina je nešto doista čudesno i teško da će netko u bližoj budućnosti uspjeti ponoviti ovakvo nešto ali stvarno nevolim ovakve izjave.. Bljuuuv..



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.