Russell korak do naslova nakon pobjede u kišom začinjenoj utrci u Sočiju!

Formula 2

Lovro Andraka

Prije 6 godina 4 min 6 komentara

Britanski vozač ART-a George Russell stigao je do šeste ovosezonske pobjede na sprint utrci u Sočiju i time došao na korak do naslova u debitantskoj sezoni. Kiša na polovici utrke začinila je utrku, ali nije uspjela pomoći Landu Norrisu koji nakon vikenda bez bodova ispada iz borbe za naslov.

Norrisov momčadski kolega Sette Camara bio je drugi, treće mjesto pripalo je jučerašnjem pobjedniku i jedinom čovjeku koji može oduzeti naslov Georgeu Russellu, Alexanderu Albonu.

U utrku koja je krenula po suhom s pole positiona je startao Nirei Fukuzumi nakon što je Robertu Merhiju ipak oduzeto jučerašnje osmo mjesto. Do njega je startao Lorandi, dok su iz drugog reda krenuli Fuoco i Sette Camara.

Sami start prošao je bez većih incidenata, no vidjeli smo nekoliko vozača koji su kratili drugi zavoj. Bili su to Fukuzumi, Russell i Lorandi koji su nakon toga izbili na vodeće pozicije. Istrage za to nije bilo. Start je prošao bez sudara, ali cijeli prvi krug nije jer je Lorandi promašenim kočenjem izbacio sebe i tad drugoplasiranog Nicholasa Latifija iz utrke. Na stazu je izašao safety car koji je tamo bio dva kruga.

U petom krugu George Russell koji je startao s pete pozicije napada i prolazi Nireija Fukuzumija za vodstvo utrke koje nije ispuštao do kraja. Krug kasnije čuli smo team radio Landa Norrisa u kojem se spominjala moguća kiša za 15 minuta. Prognoza se ispostavila točnom.

Norrisova utrka prošla je u istom tonu kao i jučerašnja – sve je išlo s lošeg na gore. Već na samom startu, gdje je bio 18., nije uspio odmah krenuti. Uspio se pokrenuti bez da mora startati iz bokseva, ali je bio izvan pozicije u formacijskom krugu te je zbog toga dobio 10 sekundi stop/go kazne. Sudar s Mainijem koji mu je u 17. krugu probušio gumu samo je stavio točku na i katastrofalnom vikendu McLarenovog F1 vozača za 2019. koji više nema teoretske šanse za osvajanje F2 titule.

Spomenuta kiša počela je padati u 11. krugu, a najbolji pokazatelj toga bilo je razbijanje bolida debitanta Nike Karija koji se izvrtio i odlomio svoje prednje krilo. Krug kasnije se izvrtio Aitken koji je stao nasred staze pa je na stazi bilo stanje virtualnog safety cara. U 13. krugu kiša postaje prejaka te svi osim Charouzovog dvojca, Fuoca i Deletraza, odlaze u boks po kišne gume. Kocka s ostankom im se nije isplatila, obojica su završili bez bodova.

Russell je na stazi prošao Fuoca te mirno stigao do važne pobjede kojom sad ima 37 bodova prednosti ispred Alexandera Albona uoči finala u Abu Dhabiju. Sette Camara uspio je zadržati Albona iza sebe nakon pritiska pred kraj utrke, dok je četvrti završio de Vries nakon velike borbe s Markelovom koji je početkom utrke ponovo izveo maestralan potez:

Roberto Merhi zauzeo je šesto mjesto ispred polesittera Fukuzumija, dok je posljednji bod pripao Dorianu Boccolacciju. Bod za najbrži krug uzeo je George Russell.

Do idućeg druženja s Formulom 2 ćemo se načekati jer je ono na rasporedu tek za dva mjeseca u Abu Dhabiju.

Vozač Momčad Zaostatak
1 G. Russell ART Grand Prix
2 S. Sette Câmara Carlin 7.438
3 A. Albon DAMS 8.216
4 N. de Vries PERTAMINA PREMA Theodore Racing 19.132
5 A. Markelov RUSSIAN TIME 22.258
6 R. Merhi Campos Vexatec Racing 27.778
7 N. Fukuzumi BWT Arden 30.852
8 D. Boccolacci MP Motorsport 35.190
9 A. Fuoco Charouz Racing System 39.981
10 M. Günther BWT Arden 47.076
11 T. Makino RUSSIAN TIME 50.708
12 S. Gelael PERTAMINA PREMA Theodore Racing 53.110
13 L. Delétraz Charouz Racing System 53.404
14 L. Ghiotto Campos Vexatec Racing 53.553
15 A. Maini Trident 102.002
L. Norris Carlin
J. Aitken ART Grand Prix
N. Kari MP Motorsport
N. Latifi DAMS
A. Lorandi Trident

Ukupni poredak – top 10 (22/24):

Vozač Bodovi
1 Russell 248
2 Albon 211
3 Norris 197
4 de Vries 184
5 Markelov 166
6 Sette Camara 164
7 Fuoco 120
8 Ghiotto 94
9 Latifi 91
10 Aitken 62

Odgovor

6 komentara

  1. F1puls
    Krstas Donator Prikaži

    Momak bas kida. Trebalo bi ga ubaciti naredne godine u F1. Ali dje? Umjesto koga?


    0
    0

    0
  2. Fernando Alonso
    Lovro Andraka urednik Prikaži

    Tri vozača kažnjena su nakon sprint utrke:
    – Alessio Lorandi zaradio je 5 mjesta kazne na gridu za iduću glavnu utrku zbog sudara s Latifijem kojim je izbacio obojicu iz utrke
    – Niko Kari kažnjen je s 3 mjesta kazne na gridu zbog kraćenja 2. zavoja u 1. krugu sprint utrke prilikom kojeg je zaradio 3 pozicije koje nije vratio
    – Arjun Maini zaradio je najtežu kaznu od svih, Indijcu je zbog kontakta kojim je iz utrke izbacio Landa Norrisa na konačno vrijeme dodano 10 sekundi čime je ostao uvjerljivo zadnji


    0
    0

    0
  3. Fia
    bodo Prikaži

    Što ovaj dečko Russell mora učiniti za F1. Gp3 i F2 winner. Za takve svari neko se mora maknuti sa grida, pa taman najlošijih 5 neka igra eci-peci-pec. Za tako nešto , a mislim da je posljednih godina jedino Lecrlecu to uspjelo, mora biti osigurano mjesto u F1. Mali ima bodova na super licenci kao malo tko.



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.