Whiting: Grosjean je potpuno zaboravio zlatno pravilo plavih zastava

Izdvojeno

Luka Kolak

Prije 6 godina 1 min 25 komentara

Direktor utrke Formule 1 Charlie Whiting je izjavio kako je Romain Grosjean napravio jedno gorih ignoriranja plavih zastava što je ikad vidio na utrci u Singapuru otkad se vozi.

Francuz je zaradio kaznu od pet sekundi te nova dva kaznena boda na svojoj licenci za ignoriranje plavih zastava zbog nedopuštanja pretjecanja Lewisa Hamiltona i Maxa Verstappena, koji su obilazili za cijeli krug. U tom trenutku je Grosjean bio kotač uz kotač s Williamsovim vozačem Sergejem Sirotkinom te ga je pokušao preteći prije puštanja vodećih vozača.

“Romain je potpuno zaboravio zlatno pravilo plavih zastava, a to je da iako si u svojoj borbi, moraš nju zaboraviti i maknuti se sa strane” rekao je Whiting.

“Stalno im to ponavljam, ali mislim da je on to potpuno zaboravio.”

“Ovo je vjerojatno bio jedan od najgorih scenarija ignoriranja plavih zastava koje sam vidio u posljednje vrijeme.”


Odgovor

25 komentara

  1. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    A Sainz nije i to nedavno… Smijesni ste vise..



    6
    6

    0
  2. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …zlatno pravilo je ne ometaj mercedese….hehe…šalu na stranu da je neka druga staza možda bi bilo opravdanije ali u singapuru…malo pretjeruju…sudačke odluke su ionako sve besmislenije kako vrijeme ide…



    12
    12

    0
  3. Ferrari
    Korisnik Prikaži

    nabijem ja na kur*c to zlatno pravilo



    2
    -2

    4
  4. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    E moj C.W a sto je radio C.S Vettelu u madarskoj? Koliko je tu izgubljeno vremena a vrlo vjerovatno i prolazak Bottasa kroz boks. 9 plavih zastava je ignirirao bez ikakve kazne bez ikakve istrage. Ako ista u sportu mrzim to je nedosljednost kaznjavanja odnosno nekorekno sudenje za sve sudionike utrke, utakmice ili neceg treceg. Ako cemo realno , ne volim Vettela ali obozavam Ferrari. Biti cu iskren i reci da je Vettel ponekad kaznjen za gluposti koje neki rade na stazi bez kazne eventualno se dobije opomena. Nisam neki fan ni Lewisa ali ruku na srcu ove godine je zasluzio par kazni po principu ako ih je vec i Vettel dobio za gluposti. Da su se drzali istog principa nad svima tih 40 bodova prednosti bi svakako bili umanjeni za 15 tak bodova.Nerazumljivo mi je da netko prode preko linije od boksa i prode bez kazne a netko za navodno ometanje brzog kruga dobije kaznu. A za primjer Lewis za to isto nije dobio kaznu. Da nepricam o pustanju SC nakon 2 kruga virtualnog sc itd kad nekima pase a nekima ne. I onda on nade pricat o postupku RG a bilo je takvih slucajeva jis tokom sezone samo se ovaj put vodila direktna borba za 1 poziciju. Pitanje za Antu ili nekoga od novinara. Zar u sportu sudci smiju biti iz onih zemalja odakle potjecu natjecatelji odnosno u ovom slucaju vozaci ,zbog naklonjenosti istome? U nogometu npr hrvat nesmije suditi nasoj repki bas zbig toga. Razumijem ja da u F1 ima vozaca iz hrpe zemalja oli opet vidljivo je iz aviona da neki imaju protekcije.



    9
    7

    2
    • Marlboro
      AMG Donator Prikaži

      Prelazak preko linije boksa u kojem ne utjeces na nikoga i ne smetas niti jednom vozacu se ne moze usporediti s tim kada usporis nekoga u brzom krugu jer si na taj nacin utjecao direktno na rezultat u kvalifikacijama. Mislim da je “CW” Hamitonu uskratio kaznu bas zbog toga sto nije nikome pokvario utrku i zbog toga sto je Hamilton tada bio jedan od onih koji konkuriraju za naslov (Iako sam ja misljenja da je bez obzira na to trebao biti kaznjen).

      Ali ´ko o cemu Ferrarijevi navijaci o teorijama urote i zavjere.



      1
      -9

      10
      • Michael Schumacher
        VRSV546 Prikaži

        Sainz je prosao tad dalje tako nije utjecalo na rezultat, a kome je kimi smetao u bakuu, dok je radio splitsteam nad maxom pa ugazio crtu, al je dobio kaznu



        7
        7

        0
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        momak procitaj pravila oko F1.



        3
        2

        1
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        Procitaj malo bolje, a ne kako tebi pase strucnjak


        0
        -5

        5
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        btw nije ni Vettel utjecao na rezultat CS zar nije tako? A sto se tice pit lane linije iskljucivo ju je zabranjeno prelaziti bilo gdje pod bilo kojim okolnostima bas zbog sigurnosti nadolazecih bolida. Nije dolazio nitko spetom okolnosti ali su se za ovo dijelile kazne. I kazem ti opet procitaj ponovno. Netko od novinara na ovom portalu je zalijepio taj clanak u komentarima odi pogledaj sto pise.



        5
        4

        1
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        je li bilo tada nadolazecih bolida ? ne kazem ja da se nije trebao Hamilton kaznit i to si mogo procitat gore da si htio, nego sam samo pokusao objasnit zasto je CW uskratio kaznu Hamiltonu, a da nije odma zavjera protiv Ferrarija


        0
        -5

        5
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Except in cases of force majeure (accepted as such by the Stewards), the crossing, in any direction, of the line separating the pit entry and the track by a car entering the pit lane is prohibited.”

        “Osim u slučajevima više sile (po prosudbi sudaca), prelazak, u bilo kojem smjeru, linije koja dijeli pit-lane od staze je zabranjen.”

        pravilo je ovakvo i nespominje nadolazece bolide. Opomenu su obrazlozili zbog zbunjeosti u timu na team radiju. No totalno je i nebitno jer pravilo jasno kaze da je gazenje linije zabranjeno a pogotovo ne kad si vec na samom ulasku u boks. Drugi vozaci su popili kazne samo sto bi ju nagazili a Lewis prede oreko nje sa 4 kotaca debelo kod ulazka u boks i nista. A da nespominjem blokiranje vozaca u kvalama takoder kao i guranje bolida po stazi za vrijeme kvalifikacija. Ima toga koliko hoces no netko za sitnicu pobere kaznu a netko za svasta dobije opomenu kao i Mercedes nor kod testiranja guma. Da je to bilo jednom ne bi rekao ni a, ali je ovako ocito koga sudci stite.



        7
        7

        0
      • Sebastian Vettel 5
        Vettel-Ferrari Donator Prikaži

        Oni su tada Lewisu trebali dati najmanje kaznu prolaska kroz boks u idućem krugu, ali nisu, jer je se n puta pokazalo da je privilegiran kod njih. Ali tad je puno gore bilo tj. gluplje što su oni pokrenuli istragu o tome pola sata nakon utrke, kad nije bilo više adekvatnog načina da ga se kazni.



        7
        7

        0
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        Ma jok.
        Trebali su mu pokazati crnu zastavu.
        I skinuti mu sva krila sa bolida slijedeću utrku.



        2
        -3

        5
      • Sebastian Vettel 5
        Vettel-Ferrari Donator Prikaži

        @Har Kl To je realna kazna bila za ono što je napravio, nije mogla biti realnija i adekvatnija . Poslije utrke nisam želio da mu oduzimaju pobjedu jer se utrka završila kako je završila jer nisu na vrijeme reagirali, a trebali su i vjerojatno bi instantno reagirali u 95% drugih sličnih situacija, kad kažem sličnih mislim na prelazak linija od boksa na način kako je to tad Lewis uradio.



        5
        5

        0
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        Ne znam na osnovu čega si zaključio da je to realna kazna?
        Ja znam da je za isti prekršaj Kimi kažnjen 5 sec.
        I slažem se da je trebao dobiti tu kaznu. Ali odmah su je trebali objaviti.
        S obzirom da su zakasnili sa reakcijom, svaka drugačija odluka nije imala smisla.
        Edit: Malo ste salty sa tim izjavama da sudije protežiraju LH.
        Valjda ste navikli da se on kazni kako god čim bude u duelu sa bilo kim iz Ferrarija.
        Nije bitno, Massa ili Kimi. Lako ti je naći primjere :)


        0
        -5

        5
      • Sebastian Vettel 5
        Vettel-Ferrari Donator Prikaži

        Pa, logično mi je nekako da ako kreneš u boks, pa skontaš ne otići i prekršiš pravilo koje jasno kaže da to ne smiješ raditi da dobiješ kaznu da u idućem krugu uradiš što se prošli krug krenuo pa se prekonto. Glupo mi je dijeliti bilo kakvu vremensku kaznu za ono, kad se može na adekvatan način to riješiti, kako sam već napisao. A kad je Kimi dobio kaznu od 5sec za istu grešku, ne sjećam se fkt.

        Da je privilegiran kod sudaca mnogo puta smo u kvalifikacijama vidjeli kad nije bio kažnjen za smetanje vozačima, a mnogi drugi za istu stvar jestu. Ne krivim ja tu Hamiltona, već sudce, nije samo on privilegiran, ali mu se zadnjih sezona definitivno gledalo najviše kroz prste, kad je bilo suviše očito na osnovu ranijih primjera da je nešto za kazne, sudci nebi ni pokrenuli istragu u njegovom slučaju.



        5
        5

        0
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        2016. VN Azerbajdžana.
        Pogledaj pa se uvjeri.
        Ja se slažem da sudije nisu dosljedne. Valjda je to razlog što ih mijenjaju iz utrke u utrku.
        S njihovim odlukama se rijetko kad ne slažem, ali i kad se ne slažem poštujem ih.
        LH je imao dosta situacija gdje je kažnjen, a da drugi nisu.
        Onako samo protiv Ferrarija na prvu se sjetim VN Belgije protiv KR i VN Singapura protiv FM. Pa nikom ništa.
        Dešavalo se da ne bude kažnjen. Nedavno je uništio krug čini mi se RG u kvalifikacijama. Nije kažnjen.
        Nije pošteno, ali nije ni natezanje na njega kako se to ovdje prikazuje.
        Vozače Ferrarija i propuste sudija kad su oni u pitanju, neću da nabrajam.
        Vi sami budite pošteni pa recite :thumbs:


        0
        -4

        4
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Bio je sličniji Hamiltonovom slučaju onaj kad su Wehrleina kaznili. Ne znam jeli bio Manor ili Sauber. Bio je isto SC, i bilo je ući ili ne ući u boks. Kasno ga pozvali, i uletio preko crte. Mogli su i njemu naći isto opravdanje kao i Hamiltonu, ali ko je Wehrlein da njemu gledaju kroz prste…
        Pravila su tu da se krše, za one koji su iznad tih pravila.

        Da ne pričam o onoj vožnji preko trave, kad je presjekao 3 krivine i opičio samo pravo preko trave…



        5
        5

        0
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        @AMG
        LH@McLaren je jedini vozač u povijesti kojeg je dizalica izvadila iz pijeska i vratila na stazu, ali tada nisi navijao za njega pa mi to slobodno priznaš :)

        Ja do 2007. nisam niti znao da postoji opomena. Do tada su se djelile kazne (najmanja je bila “10 sekundi stop and go”; nije bilo ovih 5, 10 sekundi) i diskvalifikacije šapom i kapom. Odjednom su od nekud izvukli reprimand kako se ne bi osjećao žrtvom rasizma svi su hodali po jajima, a on je bio ultra bezobrazan, kao recimo Max poćetkom ove godine i maksimalno koristio svoju boju kože. Čak se jednom na to i pozvao i izjavio da je kažnjen samo zato što je crn….

        Tako da od kad ja pratim F1 ne postoji osoba koja je bila više favorizirana od sudaca, pogotovo na početku karijere. Sad se malo smirilo, ali još uvijek kad zatreperi vlažnim okicama i ispriča srcedrapateljnu priču suci to spuše i uglavnom se izvuče – kao recimo kod ulaska u boks.



        3
        3

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Da ne govorimo o situaciji da kad ti nešto ode na bolidu i očigledno ne možeš više nastaviti voziti (kvalifikacije, u ovom slučaju), da je valjda normalno parkirati taj bolid sa strane na prvom koliko-toliko pogodnom i sigurnom mjestu, a ne izaći iz bolida i početi gurati isti, dok drugi vozači prolaze pored sa 150-200 km/h. A još se i nakon nekoliko sekundi priključe i redari. :chill:



        2
        2

        0
  5. David Croft
    Dome_Senna Prikaži

    Charlie, ti i tvoj tim sudaca ste najobičnije pi*de. Sada čak i kad budu ispravne odluke, mnogi od nas ih neće vidjeti zbog svih nedosljednosti ove sezone koje ste radili na štetu mnogih vozača. Da je jučer u utrci na mjestu Ocona ili Sirotkina bio jedan od Mercedesa ili Verstappen, Perez bi dobio doživotni izgon iz sporta.



    4
    2

    2
  6. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Pusti Groznog Charlie, nego reci da li bi LH imao isti tretman da je npr. Indijac?



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.