Intervju: Nico Hulkenberg

Izdvojeno

Luka Maloić

Prije 9 godina 6 min 8 komentara

Nico Hulkenberg, Force India

Kada je tek stigao na F1 scenu s besprijekornim životopisom u mlađim kategorijama, mnogi su označili Nicu Hulkenberga kao top potencijal.
Mjesto u top momčadi nekako mu se nije otvorilo- još. Tvrdi da njegov skori nastup u 24 sata Le Mansa nije znak gubitka strasti – za ovog momka, postati svjetski prvak u F1 je i dalje cilj…
Pročitajte zanimljiv intervju koji su obavili službeni novinari F1 za vrijeme GP vikenda u Kanadi.

P: Nico, tvoj šef momčadi Vijay Mallya je naglasio kako bi htio sačuvati vozačku postavu za sljedeću sezonu. Kakvi su tvoji planovi?
NH: Prva stvar- sada je lipanj. Imam vrlo gust raspored. Montreal je ovaj vikend, sljedeći vikend su 24 sata Le Mansa, slijedi VN Austrije – to znači: posao, posao, posao.. Tako da nemam viška vremena razmišljati o prošlosti i budućnosti.
Sada čekamo poboljšanja za Silverstone za koja se nadamo da će nam popraviti drugi dio sezone. Dobri rezultati su najbolji argument za budući posao. Jedna stvar je jasna: moje misli su i dalje vezane oko F1. Želio bih nastupati ovdje još nekoliko godina. Gdje, kako i kada- prerano je reći. Ako Vijay tako kaže, lijep je to znak za nas vozače.

P: Godinama ste se činili spremni za napraviti veliki skok u neku od top ekipa. Da li još uvijek razmišljate o toj opciji?
NH: Stigao sam u F1 s jasnim ciljem – pobjeđivati u utrkama i eventualno postati svjetski prvak – svaki vozač ima tu ambiciju na prvom mjestu. Svi znamo da nam je za to potreban dobar alat – to je pravi auto! Da se vratimo na vaše pitanje, da – to je i dalje moj cilj.
Do sada se to nije dogodilo, ali svatko tko me poznaje zna da sam borac i da ću se nastaviti boriti za svoju priliku

P: Koliko je važan aspekt “na pravom mjestu u pravo vrijeme”? Svi se slažu da ste sjajan talent, ali i dalje lovite prvi podij…
NH:”Timing” je ključan. Također trebate element sreće. “Timing” je bitan da svi dijelovi sjednu na svoje mjesto.

P: Pratite li situacije i ugovore drugih vozača, kako bi znali kada je vrijedno kucati na pojedina vrata?
NH: Naravno da držite oko na takvim stvarima. Ponekad nije tako jasno kakva je realna situacija jer ugovori nisu objavljeni na zidu ili na drvetu! (smijeh)
Ali da, morate imati dobru ideju o tome koja bi se vrata mogla otvoriti. Morate biti spremni.

P: Ako pogledamo situaciju s vozačima sada, postoji velika razlika između najvećih plaća i ostalih. Da li se to reflektira na performanse ili su to samo bolje definirani ugovori kod pojedinih vozača?
NH: Mislim da se reflektira na performanse. Neke ekipe imaju, naravno, dublje džepove i mogu ponuditi veće plaće.

P: Vijay Mallya je rekao da ne vjeruje da postoji velika razlika u vještinama nekoga tko zarađuje pet milijuna na godinu – mislio je možda na vas- i nekoga tko zarađuje približno 45 milijuna…
NH: Dakle, to ovisi o tržišnoj cijeni; zbog toga jer ponekad momčadi potroše više novaca, ali ne znači da dobivaju nužno bolju kvalitetu. Generalno svi F1 vozači su dobri i tu su samo detalji koji nas razlikuju – tu ulazi tržišna vrijednost u igru. Sve je na kraju pitanje ponude i potražnje!

P: Kakve su misli o vašoj trenutno sezoni, koji pridjev bi koristili? Nesretan, nezadovoljan, nestrpljiv…?
NH: Definitivno nestrpljiv – i znatiželjan da vidim novi bolid i nove dijelove na njemu, želim ga osjetiti. Do sada nemamo sezonu kakvu smo željeli. Jasno je da smo ispod svojih očekivanja. Dovoljno je reći da smo šesti u konstruktorima sada, ali ne predaleko od petog mjesta. Prema autu kojeg imamo zaista smo dobri! Od sada ćemo biti bolji. Imamo dobar duh u momčadi i dobre ljude.

P: Monako je donio bodove za Force Indiu, opet. Zašto je utrka bila bolja za Checa? On kaže da je to njegova omiljena staza, ali da li to stvarno čini razliku?
NH: Moj incident s Fernandom (Alonsom) je bio krucijalan za moju utrku – inače sam prilično siguran da bih završio u bodovima. Ali ako pogledam unazad: zadnje 2-3 utrke nisam imao najbolje vožnje, zbog raznih razloga. Tako se osjećam, ali sam rekao ranije da sam borac i da ću se vratiti.

P: Vidjeli smo u Monacu da je Lewis izgubi utrku zbog pogreške u strategiji. Kako često ste vi bili žrtva nečeg sličnog?
NH: Nema tu pravila. Gledajući unazad u karijeri sam imao nekoliko takvih situacija, ali to je utrkivanje. Momčad ste, pobjeđujete i gubite zajedno. Mi smo samo ljudi. U Lewisovom slučaju nesreća mu se dogodila s izlaskom sigurnosnog automobila. Takve stvari se ne događaju svaki drugi vikend, ali se događaju – iako rijetko tako masivne greške kao u njegovom slučaju. To je također dio Monaca.

P: Prošle godine završili ste peti u Montrealu. Kakav je auto za ovogodišnju utrku?
NH: Imam dobru vibru i osjećam da bi mogao biti u top 10 i osvojiti neke bodove. Auto je mnogo bolji nego što sam očekivao: osjećaj je dobar i balans je ispravan. Moja prognoza je da ćemo imati dobar vikend koji će nas zadržati ispred ekipa koje su iza nas – pobjediti ćemo Saubere i McLarene. Volim ovu stazu – možda jednako kao Checo Monako. To je dobra startna točka!

P: Na početku ste spominjali poboljšanja za Silverstone – što će vam ta poboljšanja donijeti?
NH: Vratit će nas na naše uobičajene performanse. Trenutno smo ispod naše vrijednosti. Pošto je dovoljno utrka nakon Silverstonea, teoretski i matematički, i dalje mogu postati svjetski prvak ove sezone! (smijeh)


Odgovor

8 komentara

  1. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    taj čovjek zaslužuje bolji bolid, daj bože da ode u ferrari jednog dana :)


    0
    0

    0
  2. Pirelli Hard
    Monty Prikaži

    U to ime,u Ferrari s njime! :P


    0
    0

    0
    • Kush Prikaži

      i ja bih to volio kao i kolege ovdje, ali problem mu je stas, i visina i masa, pogotovo za ovu formulu, tako je bilo i lotereru i mnogima, koji su malo normalnijeg stasa, vidio sam andrea na dodjeli trofeja u WEC-u ove godine, ovi su već na podiju, a on još stoji na podu i čeka da se popne – i isto je visok kao kolege na postolju – baš očito i pomalo smiješno, kad zamisliš te vozače uz manekenke u štiklama, hehe! :D
      Jedini takav koji je imao neki potencijal u novije vrijeme je kubica, jer su mu se desili pristojni auti, ne vrhunski, ali pristojni – baš kakvi su najbolji za probijanje gore i dokazivanje svojih sposobnosti.
      tako da je jedina šansa Hulku da FI složi novi auto bar u rangu lotusa i williamsa, pa da konačno uzme neko postolje i onda se možda može nadati nećemu..
      Ali znajući ferrari, i njihovu opsjedutost detaljima, (ponekad i previše nauštrb šire slike) morao bi njihove aute pobjediti nekoliko puta da bi došao u obzir. Po meni od tih mlađih, a već dokazanih vozača su mi on i grosjean podjednaki, svaki ima svojih prednosti, pa onda bottas i JEV – ista stvar kao i kod prva dva, dok riccija i općenito neevropske vozače nebih nikako želio u ferrariju, sam tim je “vruć”, mediteranski ipak pretežito i trebaju staloženiji vozači i tehničko osoblje radi ravnoteže mediteranske nabrijanosti i kontinentalnog razuma – ova zadnja dva atributa uzeti sa zadrškom, tj u širem kontekstu i geografskom i svakom drugom, bitna je poanta ravnoteže radi kontinuiteta i napretka – IMO.


      0
      0

      0
  3. Luka Maloić Prikaži

    Ja bih ga baš volio vidjet u McLarenu.
    Nazalost, Ron ionako ne zna kamo bi stavio sve mlade vozace koje ima pod ugovorom, ali Nico je iskusniji!


    0
    0

    0
  4. Kush Prikaži

    Talking like a true race car driver! & that’s exactly what Hulk is: a genuine, pure-blooded racer – an ace! who’s reckognized in despite for lack of top results – & rightfully so! (to say no more) :cool:


    0
    0

    0
  5. mika Prikaži

    Puno rađe bi htio vidjeti Hulka u Ferrariju nego Botasa



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.