Helmut Marko: Ako Honda ne uspije, Red Bull odlazi iz F1

Izdvojeno

Red Bullov savjetnik Helmut Marko kaže da bi njegova momčad mogla napustiti Formulu 1 ako njihovo novo partnerstvo s Hondom ne rezultira pobjedama i borbom na naslove. Austrijska će momčad od sljedeće sezone koristiti japanske motore nakon što su odlučili raskinuti dugogodišnju suradnju s Renaultom.

Iako ih obično stavljamo u isti koš s Mercedesom i Ferrarijem, Red Bull se nije borio za prvenstvo još od dominacije Sebastiana Vettela koja je završila prije pet godina.

Marko kaže da bi ovo mogao biti Red Bullov posljednji pokušaj da se vrate na vrh.

“Zadovoljni smo velikom suradnjom s Hondom za nadolazeće godine. Međutim, ako ova suradnja iz bilo kojeg razloga ne bude funkcionirala prema očekivanjima, Red Bull će napustiti Formulu 1,” rekao je Marko.

Hondina je reputacija posljednjih nekoliko godina pokvarena, pogotovo nakon katastrofalnog perioda s McLarenom. Bili su blizu odlaska iz Formule 1, ali Marko tvrdi da su ih oni uvjerili na ostanak.

“Suradnja s Hondom do sada funkcionira jako dobro s Toro Rossom. Nakon katastrofe s McLarenom, Honda je bila blizu odustajanja od Formule 1 na kraju 2017. Stvarno smo ih morali uvjeriti u intenzivnim razgovorima da ostanu.”

Red Bull je trenutno treći u poretku konstruktora iza Mercedesa i Ferrarija, dok je njihova sestrinska momčad na osmom mjestu s 30 bodova.


Odgovor

46 komentara

  1. Mclaren
    luke flywalker Donator Prikaži

    Najbolje što se Red Bullu može desiti je da ih napustiš ti gosn Marko.



    8
    7

    1
    • avalon Prikaži

      zašto ? ne volim marka no on ka “produžena ruka” mateschitza sigurno ima popriličan uticaj u RB , a tim jako dobro funkcionira na svim razinama . akademija jako , jako dobra , horner jako dobar šef , 2 odlična vozača , neway koji se “usidrija” u RB , a zna se ko je najbolji u branši konstruktora … samo da istaknem one najeksponiranije jer no “ostatak” vridnih zaposlenika milton keynes – a ne treba zaboravit . ma koliko kukali i to većinu ( osim fanova ) nervira mora se priznat da je PU koju koriste najslabija , a jedini uspjevaju ugrozit mercedes i ferarri . nije mateschitz lud ( da je ne bi bija miljarder ) šta je posao oko F 1 povjerija marku . iskusan je marko , kirurški “brutalan” šta mnogima od nas ne odgovara ali …. business is business . činjenica …. marko je uspješan . glavni je i u RB akademiji , a iz nje su proizašli seb , ricciardo , max sainz …kvyat , gasly su imali “veze sa njom” . uostalom , virujem da marko nije loše plaćen za ono šta radi , a dietrich se sigurno ne rasipa novčićima da bi nekoga plaća dobro za loš rad . to šta ga mnogi ne vole zbog istupa , izjava , odnosa prema nekim vozačima itd …. ma zaboli marka kur za to . uostalom ako je ovo točno onda je marko samo “prenosilac” riječi onoga koji sve financira …. mateschitza .



      8
      6

      2
      • Red Bull
        Onomatopeja Prikaži

        Bravo tacno u metu.Da je kojim slucajem taj Marko u Ferariju koji ima najvecu bazu navijaca bio bi legenda.Covjek radi svoj posao i dobro ga radi jer govori cinjenice koliko god se nekom svidjale ili ne.Na kraju tu se ulazu stotine miliona i nema sale.Evo Kvjat ce se vratiti u Toro Rosso.Kad je otisao iz Toro Rossa pljuvali ste Marka na sav glas, pa sto mu onda Ferari nije dao mjesto vozaca ako je bas toliko dobar.



        2
        1

        1
  2. Renault
    korzy Prikaži

    Big deal… ode li momčad Red Bull (u što sumnjam, al ajde…) doći će neka nova momčad, pardon, dvije nove momčadi (ukoliko se Red Bull-tvrtka odlući kompletno povući iz F1)…



    1
    -4

    5
  3. Kimi Raikkonen
    IceMan282 Prikaži

    Ehhh..da mi je kuna za svaki pit kad su oni odlazili iz F1..imao bi sigurno….pffff…mozda 10 kuna..



    9
    8

    1
  4. Ferrari
    PharaohAthem Donator Prikaži

    Meni ovo djeluje kao ucjena Marka prema celnicima F1. Imamo vec ekipu koja je izgubila glavnog sponzora, imaju uzasan bolid, jedva dise i ovisi o pay driverima i jednu ekipu koja je do prije par tjedana bila u stecaju i visilo joj je opstanak u F1. Sad uz RB za pretpostaviti je da bi povukli za sobom i svoju B momcad. Sumnjam da F1 moze sebi dopustiti 4 ekipe koje mogu otici svakog trena. Vjerovatno lupetam, ali nikad ne znas



    6
    4

    2
  5. Red Bull
    Onomatopeja Prikaži

    Mislim da ovde suvise okako shvatate ukoliko bi Red Bull otisao.Te teze oko istorije i ostalih budalastina su obicno smece.Pa Red Bull donosi 5 puta vise atraktvivnosti od Hassa Fors Indije i Saubera zajedno.Da negovorim da su zaista na vrhunskom nivou po pitanju organizacije i svega ostalog u tehnickom smislu a vec imaju i neku tradiciju iza sebe.Honda je kljuc i stvarno bi mi bilo drago da uspiju i da zacepe usta svima koji ih pljuju.



    6
    4

    2
    • Max Verstappen 33
      Mario Prikaži

      Tako je!



      1
      1

      0
    • Sergio Perez
      Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

      Koga nema bez njega se može, uskočit će neki tim u njihove cipele. Recimo Renault ili netko treći.



      2
      0

      2
    • Ferrari
      drmi Prikaži

      Možda većina olako shvaća kako bi gubitak Red Bulla i Honde bio jako loš za F1, ali situacija ipak nije toliko crna. Mislim da nije stvar u povijesti (koja ima svoju težinu ali nije najbitnija – vidi propale velike povijesne timove). Bitno je ima li dovoljno jakih ekipa koje bi mogle zauzeti to mjesto. Uvijek je OK ako ima barem tri tima koji se bore za podij. Ako umjesto Red Bulla ponovo uspije napredovati npr. Renault, ne bi bilo većih potresa. Mislim da nije nemoguće zamisliti ni Haas kao marketinški zanimljivu američku momčad (iako je njima ovisnost o Ferrariju u tom slučaju uteg), ili pak čudesno uskrsnuće Mclarena ili Williamsa.



      1
      0

      1
      • Red Bull
        Onomatopeja Prikaži

        Sve si u pravu ali to su samo teze ako! Ono sto sada znamo i sto je notorna cinjenica je da jedini Red Bull moze ugroziti Ferari i Mercedes.Nikada ali nikada Ferari ili Merc nebi dopustili da neka ekipa koja koristi njihove agregate bude ispred njih.Renaulta zaista nevidim kao konkurenta barem dok su ova pravila jer pored PU zaostaju i na polju aerodinamike dosta a to su prevelike stvari da bi se tek tako ukjlucili u borbu za titule.Po mom misljenju ako Honda uspije da za sledecu sezonu napravi PU koja bi bila oko 50ks jaca nego ovogodisnja Red Bull moze bez problema biti konkurent za titulu jer u polju aerodinamike imaju mnogo opasan tim.Mislim da je Honda kadra da to napravi a onda ce mo gledati spektakl izmedju Merca Ferarija i Red Bulla.



        4
        4

        0
      • Sebastian Vettel
        mzf1 Prikaži

        Čisto da se spomene da je 2012. McLaren s Mercedesovim motorom bija za klasu bolji od Mercedesa. Ali tesko da ce se to opet ponoviti sad su porasli apetiti



        2
        2

        0
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        @Onomatopeja
        Ali i tvoje o 50ks jačoj Hondi je teza.
        I to ogromna teza jer ne samo da je jako teško dobiti 50ks između sezona, nego će Ferrari i Mercedes opet napredovati u odnosu na sad.
        Dogodine se još mjenja prednje krilo i postaje jednostavnije, to neće ići na ruku RB jer će smanjiti utjecaj aero paketa na ukupni performans.


        0
        -1

        1
      • Red Bull
        Onomatopeja Prikaži

        @ smr201

        Moja teza je realnija nego sto mislis iz vise razlogaPrvi je ocigledan i tice se ove sezone u kojoj je napredak Honde na zavidnom nivou sto se tice izdrzljivosti pa i snage u odnosu na proslu sezonu.Ferari i Mercedes su jako blizu limita sa snagom dok Honda i Renault imaju dosta prostora.Posto me Renault puno neinteresuje smatram da Honda sada kada zna put bez problema dize snagu za bas tih 50ks imajuci u vidu resurse koje posjeduju.



        3
        3

        0
  6. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    Kme kme. Jos nismo ni dobili Hondu i vec nam ne pase… ?



    4
    2

    2
  7. Ferrari
    Korisnik Prikaži

    ima logike, ili da pokusaju red bull engine napravit



    3
    3

    0
  8. Mercedes
    QFlash82 Donator Prikaži

    To znaci da i Maxova karijera zavrsava, tog klauna ni mater vise ne zove od srama.



    9
    0

    9
    • Mercedes
      Har Kl Donator Prikaži

      Ne vjerujem. Mislim da bi Max nakon 2020. lako našao angažman.



      6
      6

      0
    • Fernando Alonso
      Mr.Spaceguy Donator Prikaži

      Kakva glupost… Maxu koji je trenutno najveci talent zavrsava karijera… Eto Maxica za dvije tri godine u Ferrariju ili Mercedesu.



      7
      3

      4
      • Mercedes
        QFlash82 Donator Prikaži

        Ma tko kaze da je rijec o ikakvom talentu a kamoli najvecem ??

        Lik je talent za unistit utrku sebi a pogotovo ostalima.

        Kroz ovih nekoliko godina stekao je reputaciju bahatog majmunolikog derista, and thats all he is.Jedino Marko jos prica o njemu u pozitivnom smislu.



        7
        1

        6
      • Max Verstappen 33
        Mario Prikaži

        “Ma tko kaze da je rijec o ikakvom talentu a kamoli najveci?? ”

        Kaže cijeli svijet!



        2
        -2

        4
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Meni je veci talent CL . Tog Verstapena su u nizim kategorijama pobjedivali i drugi vozaci koji su sada u F1 i koji bi trebali uci. Max je dobio zasada jedini bolid koji moze tu i tamo pobjediti . No eto dok Rici nije objavio da odlazi uvijek je izvlacio vise. Max je dobar i do sada je odvezao po meni 2 odlicne utrke no koje su spletom okolnosti isplae takve a to je spanjolska i njegova prva pobjeda i brazil lani kada je po kisi briljirao. No kao sto vidimo i bolid igra veliku ulogu u tome jer ovogodisnji bolid RBa nevalja na mokrom nikako. Imao je solidnih utrka no na kraju uvijek Riciardo nabere vise bodova bez nekih bombasticnih najava i price o nekom super talentu. Max da je toliko velik talent ne bi do sada unistio sebi drugima tolike utrke. Max je talent ali talent koji ce mozda proci kao montoya ako nastavi principom glavom kroz zid. Sad da se vratim na CL , to je nacin na koji velik talent radi. Suti vozi i uci i polazije na stazi u losijem bolidu da moze puno. Nazalost imao je peha proteklih utrka no to je sastavni dio utrkivanja. Maxov pristup F1 je pogresan a posebice nepostivanje kolega na stazi. Najbolji je primjer onaj dodir u monzi nekidan. Ono se jednostavno ne radi. I ne bi nista rekao da je to rijetkost no to je njemu kao dobar dan postalo cim ga netko pokusava prijeci. To sto radi u takvim situacijama je ludost i glupost a ne pokazivanje talenta. A sto se tice postavljanja u obrani pozicije je najgori vozac kojeg sam ja gledao i drfinitivno najprljaviji uz neke. Mislis da to ne mogu i drugi raditi? Mogu no nazalost nemaju nikoga iza sebe da ih stite za svaku glupost koju naprave.



        1
        0

        1
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      @ Mr.Spaceguy
      Ako Leclerc ili Russel/Ocon budu jednako dobri ne bi bio siguran u to.
      Našao bi angažman, ali pitanje da li bi u Mercu i Ferrariu bilo mjesta za njega.
      A mislim da će jako puno ovisiti o Lewisu i njegovoj odluci iza 2020. jer sumnjam da će Mercedes dovoditi neke mlade lavove dok je on još tu.


      0
      0

      0
  9. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    marko-uvijek neugodan.
    koga zanima na rb forum temi kopirao sam par crtica sa f1technicala o rb-honda suradnji.



    6
    5

    1
  10. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Da su Ferrari i Mclaren tako razmisljali jos u pocetcima F1, danas ona nebi ni postojala ?



    8
    6

    2
  11. Mercedes
    Jester Donator Prikaži

    Opet? Ah da….nisu već jedno vrijeme to spominjali pa je vrijeme da i to odrade, a ovaj put su počeli trkeljati i prije nego su počeli suradnju. Jbt, kao da imaju godišnju kvotu spominjanja odlaska koju moraju izrecitirati.



    13
    11

    2
  12. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Marko već odavno ima uvid u Hondine mogućnosti, Adrian je rekao sve po tom pitanju prije sezone vezano za Mercedesov motor i da li mu se tko može približiti, jedino je pogriješio vezano za Ferrari koji je sada možda i bolji i jači, tim gore za Renault i Hondu, znači može se, ali ne zna se kako, tako da što drugo može reći?
    Zar vi mislite da će do godine biti drukčije? Lani sam napisao da će Ferrari i Mercedes biti još jači, a tek do godine??



    3
    2

    1
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      Biti jači, pogotovo u odnosu na RB jer sa pojednostavljenim prednjim krilom aero di je RB tj.Newey najbolji gubi na značaju, a motor će još više dobiti na značaju po meni.



      1
      0

      1
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Polako. Tek je prva godina kako se Honda oslobodila McLarena. I napredak je očigledan. Već sljedeće godine će biti jako blizu vodećima. Ove godine nisu imali nešto kvarova na stazi. a čak i na ovim brzim stazama nis izgledali loše, ono da ih neko samo tako podere na pravcu. Upravo suprotno, oni su ti koji su derali druge. Hartly Ericssona u Spa sa starim gumama. Gasly Alonsa u Monzi… A čak ga ni Ricciardo nije mogao uhvatiti na onom dugom pravcu.

      Što se tiče sljedeće godine, aerodinamika se neće bitnije promijeniti. Biće tu novih trikova za izvući performanse. A već su najavili da bi do kraja godine mogli sustići ovogodišnje bolide.



      3
      2

      1
  13. Marlboro
    Hey You Donator Prikaži

    Dont let the door hit you on the way out.



    3
    2

    1
  14. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Ako ikad ispadne da su se zakopali u ugao onda ce Horner dobiti otkaz i biti okrivljen za sve. A RB ce pojesti govno i dogovoriti se ponovo s Renaultom.

    Ne brinem se ja za to. RBu je ovo marketinski predobro ulaganje.



    2
    1

    1
  15. peglica Prikaži

    Ma koja god momčad može otići samo jedna ne a to se zna koja……



    4
    2

    2
  16. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    Jbg, sve su pokušali što je u njihovoj moći. Logično je da će odustati ako ni ovo ne upali. Kao što bi i Honda odustala da Red Bull nije vidio šansu sa njima.



    1
    1

    0
  17. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Koliko god nevolim ovu ekipu a posebice HM , ne bih volio da napuste F1 jer iovako je 2 ekipe bilo pred stecajem. A da nepricam da je Toro Rosso 2 ekipa Red Bulla i ne znam sto bilo s njima ako ovi odu. Kenjaju nemilo i zale se na sve i svasta ali ne bi bilo dobro da odu jer tesko bi bilo nadomjestiti tu ekipu a da nepricam da odu obje.



    1
    -1

    2
  18. Maurizio Arrivabene
    Firemarshall Donator Prikaži

    Nije li to isti čovjek koji je nedavno izjavio da Ferrari, Mercedes i Renault neće moći držati korak sa Hondom?? Hmm..

    https://www.f1puls.com/32191/red-bull-mercedes-ferrari-i-renault-nece-moci-drzati-korak-s-hondom-anketa/



    1
    -1

    2
  19. Ferrari
    Funkguru Prikaži

    Samo neka idu, doći će netko kvalitetniji i manje lajav. Joj nama ne ide,joj nevaljala Renault,joj nevaljala Riki i još 100 puta joj….ajd u k starac



    1
    -1

    2
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      A tko ce doci to da je jos kvalitetniji? I tko bi to mogao mozda zamjeniti 2 ekipe ako se RB povuce? RB je u top tri ekipe uvjerljivo po svemu samo im fali jaci motor za borbu za titule. To je sigurno a motor je dio koji oni ne rade i normalno da ce se zalit jer to je jedina stvar koja ih koci da budu opet godinama u vrhu pa mozda i na tronu. Garantiram da su protrklih godina bili na Mercedesu ne bi Mercedes pobro sve ove naslove. Njih koci nesto da napreduju a to nesto nije do njih. Sav njihov trud pada u vodu zbog motora. Meni je jedino licemjerno od njih sto ocekuju najbolji motor a ne bi drugima prodali bolid ili sasiju aerodinamcike ideje jer to bi onda bilo fer. Nisu bili fer prema renaultu ali renault stagnira vec 4 godine nit gore nit dolje i normalno da je ovima dopizdilo. Na Ferrari i Mercedes sigurno prijeci nece stoga Honda im je vjerovatno zadnja slamka spasa i nade ka povratku na vrh.



      3
      2

      1
  20. Mclaren
    KERS Prikaži

    Nece oni nikamo..vrc smo navikli na njihove izjave..sretno Hondi..stvarno im zelim da sastave motorcinu i da ova agonija zvana Honda zavrsi i usutka cjeli F1 svijet.


    0
    0

    0
  21. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Jadni RB, nitko nece da im sastavi motor…


    0
    0

    0
  22. Lotus
    weki66 Prikaži

    joj de ne seri ajd……


    0
    -1

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.