Divide et impera

Izdvojeno / Kolumna / Nemojte propustiti

Ivan Papak

Prije 6 godina 6 min 63 komentara

Ukoliko želite dobili određeni rat, morate dobiti njegove bitke.Kako bi dobili njegove bitke, morate imati strategiju. Strategije ratovanja postoje točno onoliko koliko postoji i samo ratovanje. O samim strategijama pisali su mnogi: od Sun Tzua u svom Umijeću ratovanja u 6.st.pr.Kr. pa naovamo, brojni su autori iznosili različite teze i različite strategije koje će dovesti do uspjeha. Sve te teze i knjige razlikuju se u mnogočemu, ali se slažu u temeljnoj premisi: rat bez prave strategije ima sigurno poguban kraj.

Ovaj temeljni postulat negdje se zagubio u prašnjavoj biblioteci u Maranellu. S druge pak strane, i čistačica u Brackleyu zna što je potrebno napraviti kako bi se izvršila hladnokrvna trkaća egzekucija na stazi u danom trenutku bez ikakve emocije (kažem čistačica isključivo kao primjer osobe koja po svojoj vokaciji nema nikakve veze s trkaćim operacijama pojedinih F1 timova). Lideri Mercedesa jasno su postavili pravila igre, sve sudionike obavijestili o istome i sada potpuno zasluženo beru plodove svog rada, dosjetljivosti i stroge njemačke discipliniranosti. Ovo što se dogodilo u Monzi je jedino i isključivo strateška pobjeda Mercedesa nad Ferrarijem (kažem pobjeda jer ne želim biti vulgaran i reći što zaista mislim da je Mercedes napravio Ferrariju u vlastitom dvorištu). Ne želim svakako ni umanjiti maestralnu vožnju Lewisa Hamiltona koji je iskoristio svaki mikron prostora koji mu je Ferrari poklonio, a poklonio mu ga je previše.

Što se točno dogodilo? Oni koji formulu 1 gledaju čisto da ne bulje u tanjur prilikom nedjeljnog ručka vide da je u trećem zavoju vozač crvenog bolida s brojem 5 ispao naivan kao francuska sobarica i izvukao deblji kraj. Za one kojima je Ferrari nešto više od “ubijanja” nedjeljne dosade u tom trenutku su izgubili nekoliko godina života. U tom trenutku sve je stalo na nekoliko sekundi te vjerujem da je većini prošlo kroz glavu: gotovo je. Nije gotovo bilo ni tada, niti je sada, ali je poluga duboko na strani srebrnih strijela iz Brackleya. Bila je to demonstracija moći i strategije za neke nove knjige.

No krenimo redom. Ako ste ikada gledali dokumentarnu emisiju Sekunde do katastrofe onda vjerujem da su vam poznati temelji na kojima počivaju njihove analize: nijedna nesreća nije slučajna, već je ona splet gomile sitnih situacija koje onda dovedu do veće katastrofe. “Slučaj Monza” nije iznimka. Dio priče odvio se u subotnjim kvalifikacijama. Iceman je poput feniksa uskrsnuo iz pepela, pomeo favoriziranog momčadskog kolegu i ostatak grida i zacementirao se na pole positionu u hramu talijanskog motosporta. Možete biti pobornik momčadskih odredbi, slobodnog utrkivanja, sladoleda od manga ili tople pive ali da ste bili na mjestu Maurizija Arrivabena vaša situacija je bila sljedeća:

a) imate na drugom startnom mjestu četverostrukog svjetskog prvaka koji zaostaje 17 bodova za ljutim konkurentom čiji tim se ne libi napraviti apsolutno sve (pod tim mislim naravno na ono što je pravilnikom dozvoljeno) kako bih osvojio još jedan dupli naslov

b) s druge strane na prvom startnom mjestu imate bivšeg prvaka koji je na odlasku u mirovinu u formi koja nikog ne impresionira previše već godinama (svaka čist Kimiju za njegove nekadašnje vožnje, ali njegova vožnja u zadnje vrijeme nije za naslov svjetskog prvaka)

c) imate 11 godina od zadnjeg naslova prvaka a jedan ste od simbola tog sporta

d) I nakon 11 godina imate izrazito konkurentan ako ne i najbolji bolid na gridu sposoban pobjeđivati u svim uvjetima

Najgori scenarij koji vam se može dogoditi jest da se vaša dva pulena sudare na stazi i ostanete bez cijelog plijena, ali ne samo da ostanete bez plijena, već on sigurno ide u ruke vašem najvećem neprijatelju. S druge pak strane, najbolji scenarij koji se može dogodit jest da maksimalno kapitalizirate situaciju koju imate kako bi vaš glavni vozač (a to je onaj tko ima šanse za naslov) smanjio bodovni zaostatak. I koja je vaša odluka?

Opet kažem, možete iz svog toplog naslonjača zagovarati bilo koju opciju, ali ako ste na mjestu glave koja donosi odluke u Ferrariju, ako vaša odluka na kraju sezone rezultira milijunskim plusevima ili minusima, vaša odluka u Monzi je zapravo vrlo jednostavna: Kimi Raikkonen na nijedan način ne smije ni 1% kompromitirati utrku Seba Vettela. Oni dežurni komedijaši koji misle da Mercedes ne bi točno to napravio neka hitno prestanu gledati formulu 1. Mi ne znamo koji je točno bio plan u Ferrariju, možda je bio da Kimi propusti Vettela u nekoj određenoj fazi, međutim Monza je staza u kojoj je slipstream ogroman faktor, te ostaviti Vettela kao sitting duck iza Kimija koji jednostavno nije dovoljno brz uz Mercedes koji brže zagrije gume je odluka za koju netko mora odgovarati. Osobno vjerujem da i hoće. Mislite li da bi u ovoj situaciji Mercedes dopustio Bottasu da se strmoglavi sa 350 km/h u rep Lewisa Hamiltona u prvi zavoj u vlastitom dvorištu? Oni koji misle da bi sada je drugi trenutak da prestanete gledati formulu 1. Blokiranje kotača Kimija Raikkonena, Vettelov ples nemoći iza njega je bio jasan signal da nikakve strategije nije bilo, ili ako je bilo onda je traljavo izvedena jer je rezultat identičan. Vettel ostaje na vanjskoj strani prvog zavoja, nešto lošija trakcija na izlazu iz drugog zavoja te postaje lak plijen zavjetrine koju je stvorio Lewisu Hamiltonu koja je kulminirala ulaskom u treći zavoj i gubitkom strpljena kod Seba Vettela. Već smo nekoliko puta vidjeli da je Vettel izgubio živce u situacijama kada to jednostavno nije smio.

Sve kasnije što je uslijedilo je bila hladnokrvna njemačka egzekucija bez kapi emocija. Blef na izmjenu guma, Bottasovo uništavanje Kimijevih guma i stavljanje na pladanj Lewisa Hamiltona. Hamilton ne uzima taoce već neko vrijeme, vozi milimetarski precizno, ne griješi a kada ima neki peh onda to maksimalno amortizira.Podijeli pa vladaj kako i sam naslov kaže,jest strategija već otprije poznata koju je Mercedes u ovom slučaju iskoristio na najbolji mogući način. Osim toga, Mercedes je na maksimalnoj razini zadatka kada govorimo o strateškom vodstvu ekipe. Možemo se neslagati s pojedinim aspektima rada u Mercedesu, ali oni imaju jasan cilj: osvajanje još jedne dvostruke krune. I prema njemu grabe velikim koracima. A Ferrariju ostaje, da baš kao u spomenutim Sekundama do katastrofe, pomno analiziranje svih parametara koji su doveli do ovog debakla jer ako se nešto drastično ne promijeni, na kalendaru će uskoro otkucati i 12-a godina…


Odgovor

63 komentara

  1. Kapiten Prikaži

    svaka cast !!! odlican tekst



    3
    3

    0
  2. Shell
    blowndifusor Prikaži

    Mercedes radi bolji posao od Ferrarija, Hamilton od Seba, Bottas radi daleko bolji posao od… Pa jebiga, Kimmi samo vozi, nije da ima neku ulogu u timu. Sve jasno kao dan.



    9
    8

    1
  3. Haas
    V-T-L Prikaži

    Prošlu utrku je Kimi ostao bez goriva ,Vettel bez baterije a mehaničari iz boksa su vukli auto na karetu za podizanje. Naučilili nisu ništa već opet rade nemarne poteze i tješe se kako će sljedeću utrku sve ispraviti ?
    Nažalost gledao sam utrku i nisam vidoi ništa od onga što sam očekivao vidjeti.



    4
    4

    0
  4. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    1. Čemu ovo natezanje oko Leclerca i Kimija i to baš pred utrku koju moraju dobiti i sve moraju izvesti savršeno? Iskreno ja na to gledam kao istu sramotu poput ove jučer koja se dogodila na stazi.
    Čemu neodlučnost? Imaš vozača koji je već debelo na kraju svoje karijere, koji od povratka u Ferrari nije ostvario niti jednu pobjedu, koji na svoj dobar dan bude max. 2.-3., koji spava pola sezone i koji jučer završi samo 8 sekundi ispred Vettela koji je imao oštećenje i još izgubio vrijeme u boksu mijenjajući krilo. I ja znam da je to maksimum Kimija, i nije on ništa kriv…

    Zbog čega toliko Ferrari čeka? Dajte malom bolid i gotovo, u najmanju ruku prvu sezonu pružit će rezultate kao Kimi, ali će ako ništa skupljati iskustvo. Pa zar neko očekuje da će mali odma oderati Vettela i da će ić s njim u fajt prvu sezonu? Normalno da neće. Ali po nekima Kimija bi trebali držat do 50. godine života, jer eto miran je i ne radi sranja…vidim to nam je baš od velike koristi.

    2. nemaju muda reći Kimiju da je vozač br 2, ili su idioti pa idu glumit neku racersku momčad. Problem nije toliko ni u tome što dozvoljavaju utrkivanje svojih , nego to što nema dogovorenog plana kako prvo zatvoriti Mercedese…barem to ako se već utrkuju. To je strašno, ali baš STRAŠNO za momčad takve veličine.

    3. Hamilton je trenutno bolji vozač od Vettela. Mislim da tu nema više dileme to smo vidjeli i prošle sezone. Čini jako male greške, iz svakog sranja se momčaki izvuče, svaki kiks iskorištava. Dok Seb čini puno grešaka, što manjih, što većih, brz je i sve to stoji, ali ne igra pametno.

    Sve je na strani Hamiltona, Ferrari i Seb sad moraju izvesti apsolutnu perfekciju ako misle ovo preokrenuti. Osvoji li Hamilton ovo mu je najveći naslov od svih.

    Izjave MA i SV nakon onog jučer mi ne ulijevaju nikakvu nadu u to da će preokrenuti oba prvenstva….ne uče na svojim greškama.



    14
    12

    2
    • renato2107 Donator Prikaži

      Šta je najbitnije, Hamilton je ljigavac, ali je bome i trenutno najpametniji. I radi cijelu zesonu upravo ono što je njemu Rosberg napravio 2016 kad je uzeo naslov, a to je da i kad je sporiji bere samo ono što je na dohvat ruke, minimalizira štetu kad mora..i to mu savršeno ide.

      Negdje oko Silverstona sam mislio da su zadali šah Mercu, kad su bili tiho i pobijedili u njihovom dvorištu, e sad u kontra situaciji, i to puno težoj. Ukoliko ne osvoje u Singapuru pobjedu ko od šale i vrate duh u momčad onoše do kraja nizbrdo.



      5
      4

      1
    • avalon Prikaži

      senna66 … odličan komentar , trebalo bi ga poslat onima u maranelu mada mislim da bi to bilo “žali bože truda” pošto stalno iznova dokazuju i pokazuju da ništa ne uče . nije kimi “spavać” od jučer …. npr 2009. sa i kad je bija 9 godina mlađi takođe je prespava malo više od pola sezone . posli 9 ( od 17 ) trka zauzima je 10 . misto sa 10 bodova . kolega massa je za to vrime bija 5 . sa 22 boda . onda se probudija i u preostalih 8 trka osvojia 38 bodova ali prošla baba sa kolačima …. 6 . misto na kraju . najvjerovatnije zbog toga , neke indolentnosti i nije “odradija” 4 sezone ugovora ali je uredno isplaćen ka da je . otiša je vozit rally jer da je otiša u neku drugu momčad ne bi dobija sve novčiće … tako sam negdje pročita nekad davno . ne kažem da kimi ne voli trke , voli ali voli još i štošta drugo , a osim toga vožnja za ferarri je poprilično unosna naročito kad imaš 38 , a pobjedu nisi “isporučija” već 5 sezona ili 100 + trka . to samo fanovi mogu ne vidit , a ako i vide naravno da su krivci neki drugi … npr sad taktika ferarria jer od 2013 . pa na ovamo do sada kimi i nije ima bolid za pobjede . možda tek donekle 2015 . kad je seb ostvarija 3 , a kimi odvozija katastrofalno … 4 . sa 128 bodova manje od seba i lani kad je seb ostvarija 5 pobjeda , a kimi opet zaosta više od 100 bodova za kolegom . ove sezone uz sve greške seba i ferarria njemac opet ima 5 pobjeda , kimi 0 ! najbliži pobjedi je bija u austriji … 1,5 s iza maxa no i tu su ferarrievci ukenjali dozvolivši da seb bude iza finca . je to naoko bilo korektno ali to su 3 boda manje za vozača koji se bori za titulu i prekid crnog niza koji traje već 11 . sezonu . fanovi su često “kukali” kako se kimiju ne dozvoljava , kako je žrtovan u korist seba .. eto jučer nije , vodija je trku , ima “otvorena vrata” pa ? šta je uradija ? znam , znam , kriva je taktika , ferarri . skoro sam siguran da je jučer odvozija pametno , omogučija pobjedu seba i po mogučnosti završija trku 2 . da bi potpisa novi ugovor bar za 2019 . ( jbga , ipak ima 38 … za koji misec 39 ) , a ovako … hm . ono za šta su mnogi pa i ja mislili da je forte ferarria tj sloga
      , suradnja među vozačima ispa je zapravo forte mercedesa šta se jučer najbolje vidilo . dobro je jučer napisa zgrobnika ” Kimi jednostavno nije dovoljno dobar da bude prvi vozač, a ne želi biti drugi. ” istina i seb radi puno grešaka npr njemačka di se čini mi se želija pokazat ka kvyat u rusiji kad ga je “pogodija” i … usra je 25 bodova . samo to + 3 boda iz austrije pa makar monza jučer završila kako je završila bilo bi dovoljno da prvenstvo bud “otvoreno” , a ovako … jbga . nažalost čini mi se da bi sve bilo u znaku trijunfa da seb ima čelične živce ka šta ih je ima njegov uzor MS . da ima to seb bi sad vodija u prvenstvu … i da je kimi kooperativan i na nivou bottasa čiji će doprinos ovogodišnjem vjerovatno trijunfu LH/mercedesa bit nemjerljiv . iako ga mnogi podcjenjuju ( za razliku od kimija ) on odrađuje odlično svoju rolu . zapanjujuće mi je koliko više hladnokrvnosti , koncentracije pokazuje LH u odnosu na SV iako su obojica 4 X prvaci , otprilike su istog iskustva . zahvaljujući tome sve i da ferrari/seb do kraja izvedu apsolutnu perfekciju teško će nadoknadit – 30 jer uz pomoć bottasa LH će stalno bit iza njega pa ostvarit i još poneku pobjedu . sudeći po do sad pokazanom od seba/ferarria možemo očekivat još poneku grešku pa bi ova sezona mogla uči u one rijetke kad je neko osvojia titulu iako nije vozija najbolji bolid . možda ovde vridi ona “snaga ( ferarri ) klade valja , um ( mercedes ) caruje ” žal mi je samo one ljude koji su vozačima ferarria “složili” ovako odličan bolid koji zbog njihove recimo nesposobnosti , konfuzije , nedefiniranosti odnosa neče donit očekivani plod … a tako je dobro bilo ( uz manji pad posli 3 . trke ) do njemačke … spominje se Sun Tzu … ja ću ponovit rečenicu glavnog junaka iz knjige lois Mcmaster “treba planirat tako da svaki put plana vodi u pobjedu” čini mi se da u ferarriu nisu planirali ni jedan put koji vodi u pobjedu ( konačnu ) sve se odigravalo i dan danas odigrava stihijski ka da ekipa nije navikla kroz pobjede u svojoj bogatoj povjesti , ka da ih je sve ove sezone iznenadilo pa se eto nisu uspili …. dogovorit šta i kako :(



      5
      3

      2
  5. Alfa Romeo
    laky614 Prikaži

    Volim Ferrari, ali ovo konstantno sramoćenje s taktikom je nevjerojatno. Uvijek krivu taktiku izaberu. Ne sjećam se kad su zadnji put nadmudrili nekoga. Ovi iz mercedesa ih doslovce ismijavaju taktičkim nadmudrivanjem. Apsolutono ruganje.



    10
    9

    1
    • Shell
      blowndifusor Prikaži

      Mercedes sebi moze priustiti taktiziranje zbog Bottasa. Covjek je trenutno najsavrseniji vozac na gridu, bar sto se tice voznje za tim. Meni je nevjerovatnije to sto Bottas uspijeva da se odbrani od Kimmija u sporijem bolidu ( zbog setup-a) i na starim gumama, nego sto je Hamilton odvozio gotovo pa savrsenu utrku. Nije se ni Mecka bas proslavljala u pocetku sezone, dok su pustali da se utrkuju LH i VB. Sad imaju luksuz da ostave botasa na plus 25 s iza, da malo podjebava Ferrari, dok se ova dvojica medusobno krve.



      4
      4

      0
      • James Hunt
        Luca Badoer Prikaži

        Nije cudno, Mercedes je najbrzi u zavojima poput Parabolice, koji prethodi ravnici a i Kimi je skoro svaki put napravio neku greskicu koliko sam vidio na onboardovima. Da je DRS npr izmedu dvi sikane (curva grande) sto je nemoguce ali teoretski bi ga presao ko od sale.

        Uvjeren sam da bi ga npr Ric u tom Ferrariju skinuo izmedu dvi sikane. Ravnicu odpeglas u DRS-u, ovaj ocekuje napad pa trosi bateriju, skoncetriras se na dobar izlazak i spucas bateriju kroz curvu grande…

        Al sve isto, ionako bi ga Ham prosao…



        2
        2

        0
      • Shell
        blowndifusor Prikaži

        Mislim da bi ga samo Ric i mogao skinuti tu. :D

        A Bottas je morao jesti gume i na Parabolici, jer nije bas lako naci trakciju ondje, posebno s onakvim setupom , zato mi i jeste fascinantno.


        0
        0

        0
  6. Marlboro
    MrDoomroom Prikaži

    Strategija Ferraria uoči utrke (dan prije) ekipa se okupila i krenulo je zasjedanje. Dečki sutra je utrka uživajte , laku noć i vidimo se sutra. Sastanak završen. Takav sam ja dojam dobio nakon 5 zavoja utrke.



    8
    8

    0
    • Sergio Perez
      Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

      Nisi jedini.
      Jos je Maurizio prije utrke počeo pricati o publici i kako im zeli pruziti kvalitetno utrkivanje bla bla.
      Sine došao si tu u Monzu striktno poslovno oderati Mercedes i otici s kesom bodova.



      8
      8

      0
      • Marlboro
        MrDoomroom Prikaži

        Odrađivanje PR prije utrke nije problem. No utrci se treba pristupiti hladno i odlučno. Ferrari to nema takav je i rezultat kriminalan. Ne tako davno Vuk nazove Bottasa wingaman ovaj se malo ljuti nije mu pravo i opet ga u Monzi bace pod bus da ostvare pobjedu. Ja da mogu birati uvijek bi uzeo pobjedu bez obzira što će novine sutra pisati. Honorar tamo nekog novinara (bez uvrede profesije) daleko manje boli od vođenja multimilijunskog biznisa koji Ferrari vodi jel, tako bi trebalo biti.

        P.s. nije direktno poveznica no jedan podatak iz Mercedesa gdje mi radi bratić, oni imaju svaki mjesec rekordan izvoz prema Kini. Ne mogu ih nastancati koliko ih ovi uvoze. Ako je ovo povezano direktno sa F1 uspjehom svaka im čast.



        5
        5

        0
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        @MrDoomroom
        Glede ovog za izvoz u Kinu, ja sam negdje pročitao podatak da odkad dominiraju u F1 da je Mercedesu ukupna globalna prodaja porasla za 20%.
        Ako je to istina vratili su svaki dolar uložen u F1 20x



        2
        2

        0
  7. Michael Schumacher
    Lovac Prikaži

    Kimi je bio podređen Sebu na početku prvenstva kada nije bilo nekih bodovnih razlika, a sad kad je jasno tko je u borbi, onda rade obratno. Točno sam znao da će biti njesra kad sam vidio kako se Kimi branio i blokirao u 1. šikanu, kao da mu je netko pištolj prislonio da ne pusti Seba. Sad je vrijeme za jasnu definiciju “ok, ti se boriš za naslov, a ti ne”. Međutim crveni rade obratno.
    S vozačke strane kad se sjetim s kakvim kantama se Alonso borio za naslov protiv dominantnog RBR-a, a Vettel to očito ne može i puca s ovakvim strojem u rukama… Ne znam, kakav god bio karakter Alonso bi sad vodio u poretku s takvim bolidom.

    Kimi i Seb moraju ozbiljno popričati o ostatku sezone, a Ferrari mora biti mangup, onaj bezobrazni i bezčutni. Neka oni Mercu slože fake pit stop svaku utrku do kraja. Neka Kimi ima zadatak 1) pusti Seba naprijed i 2) koči Lewisa kad da ti život ovisi o tome
    Jer Mercedes neće birati sredstva da uzme naslove.



    9
    8

    1
    • Mika Hakkinen
      stoka Prikaži

      Sto ce ferrari slozit mercu stop kao da u mercedesu ne znaju da nemaju blage pa ce jos se na njih i taktiku njihovu pecat aha…



      2
      2

      0
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Nije mu Kimi nikad bio podređen. To samo frustrirani navijači umišljaju. A i ove priče Alonso bi ovo, Alonso bi ono… :facepalm: Njemu nijedan timski kolega nije smio prići. Njegovim se timskim kolegama mijenjao zdrav mjenjač da bi dobio jedno mjesto na startu… A danas, pored vanjskog pritiska cijele britanije, još mu i Ferarri nabija pritisak sa ovakvim šlampavim odlukama.



      1
      -2

      3
  8. Mercedes
    brmbrm Prikaži

    Preterana smo uverenost Ferraria,Luisa nesmete nikako podceniti!



    1
    -1

    2
  9. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Kvalitetan osvrt.
    Ne zamjeram vozačima ništa, grupa za strategiju jednostavno nije na razini. Red Bull i Mercedes ih po tom pitanju deru. Nije dovoljno imati brzi bolid (generalno ove sezone Merc je bio brži, ali Ferrari zadnje 2 utrke je ‘dominirao’ na power stazama), svaka utrka mora biti savršeno odrađena. Ferrari je to šlampavo odradio i nije uspio pobjediti kada je trebao. Ima još utrka i mislim da postoji još šanse za naslov, Singapur 1-2 … Red Bull 3-4 i eto opet smo na razini prije Monze. Steta je napravljena ali nista nije izgubljeno.



    5
    5

    0
  10. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Svaka čast na tekstu.. Navijač sam Ferrarija ali ovo sve što ste napisali stoji u potpunosti.. Izigrali su Ferrari ko mladog majmuna.. Šteta jer je sam bolid konačno ravnopravan ako ne čak i brži od Mece..



    5
    5

    0
  11. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …nema opcija za ‘lajkat’ komentar pa evo, ‘lajkam’…


    0
    -3

    3
  12. Wolf
    hattrick Donator Prikaži

    Ok tekst.. uz jednu opasku. Mercedes ovog puta nije imao blef. Hamiltonu je bilo jasno rečeno da učini suprotno onome što će Kimi. Znači da Kimi nije ušao tad u box, Hamilton bi to učinio. Desilo se suprotno.



    1
    1

    0
  13. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Opet kažem, možete iz svog toplog naslonjača zagovarati bilo koju opciju, ali ako ste na mjestu glave koja donosi odluke u Ferrariju, ako vaša odluka na kraju sezone rezultira milijunskim plusevima ili minusima, vaša odluka u Monzi je zapravo vrlo jednostavna: Kimi Raikkonen na nijedan način ne smije ni 1% kompromitirati utrku Seba Vettela. Oni dežurni komedijaši koji misle da Mercedes ne bi točno to napravio neka hitno prestanu gledati formulu 1

    O ovome sam ja jučer i prekjučer pričao…sve se odigralo na kvalama sa nevjerojatnom odlukom da Vettel omogući Kimiju zavjetrinu! Umjesto da je obrnuto…čak i bez zavjetrine Vettel je imao P1 sa svojim krugom…dok je Kimi sekundama poslije uzeo P1.
    Nerazumna odluka od strane ekipe.

    30 bodova je teško sada nadoknaditi…znam da ima 7 utrka do kraja…ali nama treba barem 5 pobjeda uz pretpostavku da bi Hamilton završio sve te utrke na P2…

    Iskreno bilo bi čudo da sada osvojimo WDC…



    6
    6

    0
    • Wolf
      hattrick Donator Prikaži

      #AlwaysBelieveInSeb
      Never give up & Never stop believing! ;)



      4
      4

      0
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        Prošle godine nakon Monze razmak je bio 3 boda…ove godine 30.
        Jednostavno ne vidim kako ovo možemo izvesti bez neke velike greške Hamiltona ili kvara.

        Ja sam inače super optimističan i pokušavam biti realan koliko je to moguće…ali iskreno nakon ovoga gubim i ja nadu.
        E da smo ovo dobili…a Hamilton 2 ili 3…razlika 10 ili 7 bodova i sve je otvoreno…a sada 30…

        Naravno u teoriji sve je još u našim rukama…ali ne vidim kako možemo dobiti još barem 5 utrka…bez da ispustimo bod.

        To bi bilo čudo nad čudima iskreno.



        3
        2

        1
  14. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    Svaka čast Ivane na kolumni, odlično si secirao problematiku najdugovječnije momčad na gridu. :thumbs:



    7
    7

    0
  15. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Slažem se sa većinom kolumne pa ću se samo osvrnuti na ono što se ne slažem.
    Strategija bilo koje ekipe se ne može opisati u jednom članku, osim ako nisi autor te strategije.
    Nemoguće je ni za autora, a ni za nas da znamo koja je strategija bila Ferrarija jučer. Znamo samo rezultat.
    Autor se pozvao na Sun Tzu-a pa evo jedan citat.

    Svaki čovjek može uočiti pojedinosti taktike sa kojom dobijem bitku, ali nijedan ne može vidjeti strategiju iz koje je proizišla pobjeda.

    Zašto? Zato jer nemoguće. Strategija sama po sebi mora sadržavati nekoliko scenarija.
    Što više scenarija obuhvati, to je strategija bolja. Nikako ne možemo znati koliko je scenarija Ferrari napravio.
    Možemo znati samo pojedinosti i rezulat bitke. Nijedno ni drugo ne valja tu se slažem.
    Ali autor bi trebao prvo da ide korak po korak kako je to lijepo i počeo.
    kaže ovo:

    Kimi Raikkonen na nijedan način ne smije ni 1% kompromitirati utrku Seba Vettela

    KR je odlično startao i bio je prvi. Nije mijenjao putanju i ničim nije ugrozio SV i njegovu utrku. Ono kasno kočenje koje se spominje je sastavno dio starta. Skoro pa svaki start vidimo to u nekoliko bolida. To je samo subjektivno mišljenje da je to povezano sa SV. Uostalom ta mala greška nikako ne može biti uzrok serije grešaka koje je SV napravio nakon toga. Sve je bilo super za Ferrari do 4. zavoja. A onda je nastalo sranje koje je odlučilo utrku.
    Ne slažem se također da sam komedijaš i da treba da prestanem gledati F1, jer imam stav da je nemoguće predvidjeti kako će oba bolida + dva bolida suparnika startati. Samim tim ne slažem se da bi Mercedes odlučio da se promijeni poredak prije prvog zavoja.
    Meni je logičnije bilo da je SV ostao drugi pa se zamijenio sa KR nakon nekoliko krugova.
    KR bi štopao LH dok SV ne bi napravio ključnu prednost i svi bi ovdje veličali ličnost MA kao što ste to radili prije nekoliko dana dok vas je “ložio” kako Mercedes ne zna se nositi sa pritiskom da su sporiji na stazi.
    Zašto se to tako nije desilo? Ferrari, a i njegovi navijači, opet traže odgovor na pogrešnoj adresi.



    13
    10

    3
  16. Bmw
    Kuki Prikaži

    Po meni je tu najmanje kriv ferari imaju najbolji bolid na stazi i Seb je mogao bar dvaput proci Hamiltona u utrci bez imalo stresa,kimi bi ga ionako pustio.Utrka se ne dobiva u prvom zavoju i Seb radi greske isto ko i lani nista nije naucio.



    9
    3

    6
  17. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Sad sam čitao dobrog starog Mark Hughesa na motorsport magazinu.
    On kaže da Vettel nije bio ljut jer je Kimmi imao tow nego zato što su ga prekasno poslali na stazu, pa se Sainz ubacio između njega i Hamiltona, zbog toga dok ga je prošao Ham je bio predaleko da mu da tow, da nije bilo Sainza on i Kimmi imali isti benefit.
    Dakle smetala ga je izvedba Ferraria ne sama taktika za kvalifikacije.
    Također kaže da Kimmi navodno ima u ugovoru da nema momčadskih odredbi ako on osvoji pole position, a s obzirom da nema ugovor za sljedeću sezonu nema zašto trgati se za Seba nego normalno da ide sebe prikazati u najboljem mogućem svjetlu.
    Čak je i Seb rekao da bi on u toj situaciji najvjerojatnije isto postupio kao Kimmi (ovdje misli na obrambenu vožnju u prve dvije šikane)
    Tako izgleda da se Ferrari u igrama van staze kompromirao rezultat na stazi, još kad se u tu jednadžbu ubaci Seb koji griješi i Ham i Mercedes koji ne griješe, dapače suprotno od toga, rezultat je očit.



    4
    2

    2
    • James Hunt
      Luca Badoer Prikaži

      Ako ima klauzulu ok. Ima jos par utrka do kraja nes ti i ako je prekrse, zar ne. Kad je moga Prost otic u sred sezone moze se i ta klauzula prekrsit. Imaju kriljone



      2
      2

      0
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        Kako će prekršiti?
        Reći će mu Kimmi pusti Vettela u prvoj šikani i on to neće napraviti i šta onda?
        Ubaciti će Leclerca u ekipu za zadnjih 7 utrka i pozdraviti se sa konstruktorskim naslovom jer će malom trebati adaptacija neko vrijeme sigurno.
        Plus Ferrari da mora birati između konstruktorskog naslova ili Vettelovog bi sigurno izabrali konstruktorski, kao i svaka druga ekipa jer iz tog rezultata stiže lova od nagrada.



        4
        3

        1
  18. Stefan Bellof
    mario550 Prikaži

    Stvar je vrlo jednostavna i sa tekstom se moram sloziti + Hamilton se nalazi trenutno u nekoj superformi ( sto je za njega karakteristicno) i koliko god netko sipatizirao ili navijao za Vettela mora priznati da je Hamilton u ovom trenutku sezone i vec par utrka bolji vozac!.
    Vettel je taj koji je pukno pod pritiskom ako se ne varam drugo put ,prvi put u Hockenheimu i sad u Monzi .
    Sad smo dosli do stadija prvenstva gdje Vettel i Ferrari jednostavno vise nesmiju napraviti gresku jer bilo kakav kiks Vettela i pobjeda Hamiltona sa vise bodova prednosti zarvara sezonu Game Over.
    Dok sa druge strane Hamilton ima pravo na gresku mozda dvije i opet ostaje u vodstvu za wdc
    Trenutno je sav pritisak svijeta na ledima Sebastiana Vettela



    3
    -2

    5
    • Sebastian Vettel 5
      Vettel-Ferrari Donator Prikaži

      Hamilton se nalazi trenutno u nekoj superformi ( sto je za njega karakteristicno) i koliko god netko sipatizirao ili navijao za Vettela mora priznati da je Hamilton u ovom trenutku sezone i vec par utrka bolji vozac!.

      Hamilton zadnje dvije sezone pokazuje da je na osnovu iskustva prije svega puno pametniji i mudriji vozač od Vettela. U obe sezone Hamilton pravi ključnu prednost onog trkaćeg vikenda kad subota za Vettela i Ferrari skoro da nije mogla bolja biti i zbog pucanja pod pritiskom u utrci prosipaju sve i poklanjaju pobjede na pladnju Hamiltonu i Mercedesu. Oporaviti se od takvih krahova bi bilo teško i protiv Bottasa, a kamo li Hamiltona, koji vozi u superformi kao što si i sam rekao, što postaje bez nekih nepredviđenih kvarova ili incidenata Hamiltna žešći ekstrem, nažalost.



      2
      0

      2
    • Max Verstappen 1
      Multi 21 Prikaži

      Trenutno je sav pritisak svijeta na ledima Sebastiana Vettela

      Bome jest. I sad mu je prilika da se iskupi i pokaže da može izdržati pod tim pritiskom.



      1
      1

      0
  19. Lewis Hamilton 44
    Berislav Donator Prikaži

    Jako dobro napisano. ili bolje rečeno, sročeno. Ali bih ipak dodao pripomenu: To je ipak ili tek pogled s jedne strane. Pogled s druge strane na isti događaj, i sa isto tako sugestivnim naslovom “How Hamilton forced Ferrari’s implosion”, daje kompletniju sliku trke u Monci. Lewis je zaista ovaj puta pošteno zaradio svoju dnevnicu, pogotovo kada se vidjelo koliko je bio iscrpljen na kraju. I još nešto. Niti u Ferrariju niti u Mercedesu nisu znali koliko kompetitivan će Mercedes biti u trci bez obzira na Mercovu povijest sa te staze.



    1
    0

    1
  20. Stefan Bellof
    mario550 Prikaži

    I jos jedna stvar u nastavku sezone je Hamilton taj koji ce biti 100% agresivan u duelima sa Vettelom,napad Hamiltona u Monzi na Vettela sa vanjske strane u uskoj sikani se dogodio upravo zato sto Hamilto nema sto izgubiti ako dode do sudara ,dakle takvog agresivnog Hamiltona mozemo ocekivati i u nastavku sezone .
    Druga je stvar sa Kimijem tu je Hamilton bio oprezan,u prvom napadu ga je prosao i Kimi mu je vratio u drugoj sikani ,medutim vidjelo se kako je Hamilton bio oprezan u tom duelu i pustio da Kimi prode ,na onboardu se vidjelo da je mogao puno kasnije kociti i zatvoriti Kimija iznutra ali bi sa time riskirao kontakt , zakljucio je daje bolje kasnije traziti drugu priliku.
    Da je to bio Vettel igra bi bila drugacija i vjerojatno bi doslo do kontakta i tu je ta trenutno velika presnost Hamiltona ,on si moze priustiti sudar sa Vettelom jer prednost ostaje ista a Vettel nemoze i mora paziti!



    8
    7

    1
  21. F1puls
    ivanh Prikaži

    Npr…Ja sam čistačica i vidim da su crveni imali p1 i p2…bolje ne može,valjda……i vidim da se crveni bolid sa brojem pet krivo postavio na ulazu u drugu šikanu i umjesto da uradi sve što je u njegovoj moći da ne dođe do kontakta sa srebrnim bolidom on ide suprotnom logikom..?!…a ima bolid koji u slijedeća 52 kruga može doći do P1….?!



    5
    2

    3
  22. Jim Clark
    VekiVedro Prikaži

    Mislim da kad je Toto vidio Kimija iza Seba u Q3 lupio šakom u stol i rekao hvala Maurizio na poklonu.



    7
    7

    0
  23. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Slazem se da je Ferrari uprskao nepostavivsi jasno tko radi i sto. Definitivno je je Kimi blokiranjem kotaca dao Vettelu do znanja da ga propustiti u prvom zavoju nece i doveo ga je tim cinom u situaciju da ga napdne Leewis. Da je Vettel prosao u prvom zavoju ja vjerujem da bi dobili utrku jer je Vettel jednostavno brzi i kada bi se Lewis oslobodio Kimija Vettel bi vjerovatno imao dovoljnu prednost da ju sacuva do kraja. Ferrari je kriv zbog taktike no ja vjerujem da je Vettel mogao i do pobjede da je pustio lewisa u tom zavoju i krenuo u lov za njime. A tu je ispala jos veca grska koja je rezultirala predzadnjim mjestom. A to prvenstveno mislim da bi Vettel uspio jer je bio predzadnji i pretricanjem drugih bolida je izgubio jako puno vremena i opet zavrsio 8 sekundi iza Kimija i 16 iza Hama. Toliko je kasnio za Hamiltonom nakon izlazka iz boksa u 1 krugu i znaci razmak je ostao skoro pa isti uz sva preticanja po stazi. Imali su brzinu no ne i prave poteze kako ekipe tsko i vozaca.



    5
    4

    1
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      Da, bila je mala razlika na kraju, ali su faktori to što je Vettel išao na taktiku dva zaustavljanja što se možda pokazala i najbržom, a Kimmi i Ham to nisu mogli napraviti jer bi ovaj drugi ostao vani.
      Plus mislim da je Ham prestao stiskati kad je vidio da ga Kimmi ne može pratiti i štedio motor dok je Vet morao loviti Maxa do kraja.



      3
      0

      3
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        I Vettel je bio popustio nakon što je prešao Force Indije i Grosjeana. Tada mu je Bottas povećavao prednost, a Vettel je imao svjež set SS guma… Tek kad je Max dobio kaznu onda je ponovo ubrzao.



        1
        1

        0
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        mozda bi taktika 2 zaustavljanja bila brza u normalnim uvjetima a ne kad ides u drugom krugu po soft gume. Tako da je imao jedan ss 1 krug u kojem je bio sc znaci gledano sve vozace Vettel je imao za taj jedan krug novije gume. To nemozes gledati kao strategiju 2 zaustavljanja. A i ovo sto je Pastor rekao ima smisla jer je Vettel nakon izbijanja na 5 mjesto smanjio tempo.



        2
        2

        0
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        Moguće da dobro zborite.
        Totto je rekao da zbog Vettelovog prvog kruga ne može reći jesu li bili brži od Ferraria jer njegova utrka nije dala nikakve realne podatke kakav bi mu bio race pace da se nije izvršio.
        Al gume su mi najbolja priča, u Spa Ferrari ih čuva bolje, a u Monzi Mercedes i kaže Totto da nemaju pojma zašto haha.


        0
        0

        0
  24. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Vettel je u ovoj utrci mogao do pobjede i uz tu grešku oko strategije Ferrarija prije utrke.



    5
    5

    0
  25. Formula 1
    ivanP Prikaži

    Sta je ferari naucio od singapura prosle godine…bas nista!!



    8
    8

    0
  26. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    Binotto je doveo tehničku starnu na najviši nivo, ali na pit wallu je i dalje nered…



    12
    11

    1
  27. Kimi Raikkonen
    bobo Prikaži

    Sve je rečeno. ?



    2
    2

    0
  28. Maurizio Arrivabene
    Basso Profondo Prikaži

    Svako slovo ti je zlatno



    2
    2

    0
  29. Kimi Raikkonen
    FinCro Prikaži

    Ma da hoće još jednom pobijediti Rajko, pa neka ode i prije reda. Samo u inat kvazi Tifosima.


    0
    -1

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.