Što ćemo pamtiti s VN Belgije?

Izdvojeno / Kolumna / Nemojte propustiti

Koliko god je Spa uzbudljiva staza, ovogodišnje izdanje je bilo poprilično dosadno. Kišne kvalifikacije, metež na startu i umjetna (DRS) pretjecanja malo su popravila dojam.

Uzbudljiva ljetna stanka

Uoči VN Belgije dogodilo se nekoliko velikih rošada. Prvo nas je Ricciardo šokirao objavom da sljedeće sezone odlazi u Renault zbog želje za promjenom. Nakon toga je stigla vijesti da će Alonso na kraju ove sezone reći zbogom (ili doviđenja) Formuli 1. Iako je, prema njegovim riječima, bilo ponuda za 2019., Španjolcu je dosta natjecanja u ovoj seriji. Ove dvije odluke otvorile su vrata drugim vozačima za mjesta u Red Bullu i McLarenu. Gasly je u Red Bullu dobio priliku ispred Sainza koji će u Woking. Uz vozačka previranja, čekali smo kako će se razviti situacija u Force Indiji. Momčad je, nasreću, spašena, ali izgubili su sve konstruktorske bodove. Ljetna stanka bila je sve samo ne mirna, a razne zavrzlame oko vozačkih postava očekuju nas i u nadolazećim danima.

Kišne kvalifikacije

Kao i uvijek, kiša je uvijek dobar recept za sjajnu akciju na stazi, a ona je ponovno pomogla Mercedesu. Hamilton je dokazani majstor po kišnim uvjetima. Pobijedio je Vettela za svoj 78. pole position karijere. No kvalifikacije ćemo više pamtiti po sjajnom rezultatu Force Indije. U svojim “prvim” kvalifikacijima stigli su do drugog startnog reda. Raikkonen je tu ponovno ostao kratkih rukava. ‘King of Spa’ je uskraćen borbe za pole zbog Ferrarijeve krivice, a loša procjena koštala je i Red Bull.

Kaos na startu

Start utrke nas je podsjetio na onaj iz 2012. Jedan od glavnih aktera ponovno je bio Alonso. Španjolac je proletio iznad Leclercova bolida nakon što je Hulkenberg napravio veliku grešku i udario McLarenovog vozača. Halo je pomogao da ne dođe do nove tragedije, a zbog tog udesa iz utrke su otpali i Raikkonen te Ricciardo. Do dodira je došlo i između Bottasa i Sirotkina. Finac je na kraju utrke kažnjen s 5 sekundi, no to nije utjecalo na njegovo četvrto mjesto.

Vettelova pobjeda

Nijemac je napao Hamiltona odmah nakon starta, na Kemmel pravcu, i tako riješio pitanje pobjednika već nakon prvog kruga. Tijekom prvog stinta Hamilton se uspio držati na oko 5 sekundi iza Vettela, ali je u drugom dijelu utrke bio bez šanse za napad na prvo mjesto. Vettel je ovom pobjedom vratio mir u Ferrarijeve redove uoči njihove domaće utrke u Monzi ovog tjedna. Talijanska je momčad izgledala opasno dobro ovog vikenda. Mercedesu će trebati nešto više od kiše da ih zaustavi na domaćem terenu.

Vrijedno spomena

– Vettel je s 52. pobjedom prestigao Alaina Prosta na vječnoj listi
– Vettelova 5. pobjeda ove sezone (u cijeloj 2017. imao ih je 5)
– Prekid Raikkonenove serije od pet postolja zaredom
– Hamilton je stigao do 10. postolja ove sezone
– Verstappenovo prvo postolje na “domaćoj” utrci
– Leclercovo 3. odustajanje u zadnje 4 utrke

Summa summarum

Vettel je s petom ovosezonskom pobjedom smanjio zaostatak u odnosu na Hamiltona i on sada iznosi 17 bodova. Zbog Raikkonenovog odustajanja Mercedes je povećao prednost u poretku konstruktora na 15 bodova. Renault je ostao bez bodova pa im se Haas u potpunosti približio. Dvostruki bodovi doveli su ih do zaostatka od samo 6 bodova u odnosu na Francuze. Do bodova su stigli i Toro Rosso, Sauber te, naravno, Racing Point Force India. “Nova” ekipa je s velikih 18 bodova već preskočila Williams i približila se Sauberu na samo bod zaostatka. Nevjerojatan vikend za momčad koja nije znala hoće li uopće nastupati u Belgiji. Osim Renaulta i Williamsa, bez bodova je ponovno ostao i McLaren.

Nakon Spa-Francorchampsa slijedi nam još jedna legendarna utrka. Već ovog petka akcija se nastavlja u Monzi.


Odgovor

17 komentara

  1. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Pobjedu Vettela i Hulkov krs drugo sve za zaborav.



    10
    10

    0
  2. Ferrari
    Thor Donator Prikaži

    Žao mi je što je zbog krša u prvom zavoju četveroboj za prvo mjesto na Kummel ravnici malo ignoriran! Na više-manje svim portalima (uključujući ovaj) u članku za VN Belgije je stavljen video kaosa u prvom zavoju, a na samo jednom portalu sam vidjela video borbe za 1. mjesto.



    18
    17

    1
  3. Ferrari
    ferrari1984 Prikaži

    Ja cu pamtiti jak Ferrarijev paket i Hamstino cmizdrenje i zazivanje Charlieja da otkrije Ferrarijeve trikove???



    13
    10

    3
  4. Djula Prikaži

    Lewis Hamilton je na sva tri mjerenja brzine na ravnim dijelovima bio brži od Sebastiana Vettela u Ferrariju koji je bio brži u kvalifikacijama, a Nijemac je na mjerenju brzine na kraju Kemmel pravca bio najsporiji od svih.O čemu ovi iz mercedesa pričaju onda!!!


    0
    -8

    8
  5. avalon Prikaži

    pamtit ću koristnost halo – a na djelu protiv kojeg je bar 90 % ljudi “žugalo” . ko zna kako bi jučer sve završilo da nije bilo ove zaštite . ako je udarac federa massu “izbacija” duži vremenski period ne želim ni razmišljat šta bi bilo da je kotač umisto halo zakačija leclercovu glavu …. koga bi ovaj put fanovi krivili da se desilo nešto loše ili najgore mladom talentu ? e da i 4 bolida skoro u liniji šta me malo podsjetilo na dvoboj mike , michaela na istoj stazi 2000 . uz “neposrednog promatrača” zontu :)



    8
    6

    2
  6. Bridgestone
    Loki18 Prikaži

    Bottas se mucio s perezom jako dugo objektivno cijele sezone pokazuje da nije vozac za merc, volio bi vidjet ocona na njegovom mjestu zasluzio je… Steta pa mu merc nije dao priliku iduce godine zanima me kako bi se snaso



    5
    0

    5
  7. Lance Stroll 18
    dino18 Prikaži

    steta za Leklerka, zadnja 2mj. nema bas srece. jaci talent od Okona, moje misljenje



    6
    6

    0
  8. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Zar nije Bottas lupio Sirotkina, a ne Strolla?


    0
    0

    0
  9. Kimi Raikkonen
    Iceman 7 Prikaži

    Zanimljivo je da od Ricciardovog udarca Kimiju se blago otvorio DRS, cijelo vrijeme preko radija je govorio da ima problema s bolidom te da teško ulazi u eau rouge, bio je u boksu, gledali su mu stražnji kraj, govorili su mu da šteta nije velika i tek prije odustajanja shvatili su da mu je DRS bio otvoren… Izgleda da se je odustajanje moglo spriječit pogotovo za vrijeme sca, a i da nije zar takvoj ozbiljnoj momčadi se može desit da ne vide položaj prokletog krilca



    3
    3

    0
  10. Pirelli Hard
    Monty Prikaži

    Bilo je tu koječega.Od krša o koje je rečeno gotovo sve,Kimijevog peha,sitnih cirkusa itd.
    Dojmilo mi se Vettlovo pretjecanje Hamiltona ali najviše Ocon koji je u ovoj situaciji pokazao da vozač uz mladost,nužno ne mora i bedast.Dečko vozi brzo i još brže razmišlja.Izgubio je poziciju ali nije upropastio trku ni sebi ni nekom drugom. :thumbs:



    4
    4

    0
  11. Mclaren
    KERS Prikaži

    Pamtit cemo da to da je Ferrari sluzbeno rasturio Mecku u svakom pogledu, u kvalama i utrci. Prije bi pripisivali zasluge stazama ali sad to nije slučaj.



    3
    3

    0
  12. sennacher Prikaži

    Moš mislit kako ću ovogodišnju Spa pamtit po ovim statističkim podacima. Pošto predugo pratim F-1 više se ni ne trudim koristiti pamćenje na takve brojčane podatke jer me isto sve manje služi.
    Pamtim pretjecanje Vettela nad Hamiltonom za koje sam se kao njegov navijač nadao da bi se moglo dogoditi na ravnici nakon Eau Rougea nakon starta ili u nekom drugom dijelu utrke uz pomoć DRS-a iako sam unaprijed bio skeptičan jer su razlike u vremenima između Ferrarija i Mercedesa u normalnim uvjetima na slobodnim treninzima bile vrlo male.
    A Vettel čak nije čekao ni onu podugačku ravnicu, njezinu polovicu ili kasnije kočenje na njezinom završetku već je pretjecanje započeo s vanjske strane u prethodnom zavoju. Po meni se ovo svrstava na br.2 u njegovoj karijeri – odmah iza onog pretjecanja Alonsa u Monzi s dva kotača izvan staze.
    Posebno izdvajam zrelost Ocona (kao što je netko već spomenuo) koji do kraja ravnice u toj gužvi zapravo nije imao kuda nego u prividni napad na Hamiltona uslijed kojeg je zapravo izgubio poziciju, ali baš zbog toga nitko nije nastradao u bližoj okolini (zamislite Maxa u toj situaciji).
    Vrijedi izdvojiti također pretjecanje Bottasa u samom početku Eau Rougea što je bez obzira na razliku između performansi bolida vrijedno divljenja. A riječ je o jednom od vozača br.2 kojem se zbog takve pozicije (kao i novijih izjava iz Mercedesa) spočitavaju očite vozačke kvalitete. Na sličan način se izdvojena glupost Hulka koji se kroz niz utrka pokazao izvrsnim vozačem stavlja u kontekst Malodnada.
    Na kraju se ovogodišnja Spa proglašava “procesijom” (s tek dva izdvojena detalja nakon starta), ali tko u današnje (ili već nego dulje) vrijeme želi voljeti F-1 mora se radovati ovakvim bisernim potezima.
    Već sam ranije pisao o tome, ali ponoviti ću – pretjecanja pod DRS nisu nužno “umjetna” već se time omogućuju bržem bolidu u čitavom krugu kao što je bilo nekad kad je “sve bilo bolje”. U Monzi 1982. Gilles Villeneuve i Didier Pironi u dva najbrža Ferrarija podjednakih performansi međusobno su se pretjecali čak 11 puta u zadnjim krugovima. Zašto? Jer je uvijek u prednosti bio onaj iza zbog zavjetrine, ali tad nije tolikog downforcea.
    I sigurno ću pamtiti ovogodišnju Spa zbog toga što je Vettel nadmašio Prosta. Po meni on ga je nadmašio davnih dana jer većinu istih nije ostvario u unaprijed superiornom bolidu, a i Prost je mogao ostvariti poneku više da se manje bavio ukupnom računicom, a više trenutnom utrkom koju bi eventualno mogao pobijediti iako mu to trenutno nije bilo potrebno. U isto vrijeme, pamtim Seba koji bi u posljednjim krugovima već dobivene utrke postavljao najbrže krugove na užas svojih ekipa jer je htio i u tom pogledu briljirati ako je već postojao potencijal za takvo ostvarenje.



    2
    2

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.