Putopis: Velika nagrada Mađarske 2018.

Izdvojeno / Nemojte propustiti / Putopisi

Polako me bilo već i sramota. 20 i nešto mi je godina, veliki sam obožavatelj Formule 1, a još uvijek nisam otišao ne neku utrku. Ta sramota pretvorila se u neizmjerno veselje prije par dana u Mađarskoj. Više ne postoji ono što nije rečeno o ovoj utrci u putopisima koje smo imali na portalu. Glupo je ponavljati iste stvari, ali neću imati mira ako ovaj događaj ukratko ne bude zabilježen i na ovaj način.

Društvo su mi na ovom mini putovanju pravila, sada mogu reći, dva prijatelja. Luku i Andriju poznajem oko godinu dana i to preko GP1 i F1puls portala. Sva trojica prvo smo pisali na ovom prvom, a “Jude” Luka i ja sada smo ovdje, dok je Andrija još uvijek vjeran. Nitko od nas nije prisustvovao F1 utrci pa je za početak odluka pala na Mađarsku. Luka trenutno živi u Osijeku i ponudio se za smještaj i vožnju do Hungaroringa.

Pošto je Andrija iz Bjelovara, a ja iz Čakovca, prvo nas je čekala vožnja vlakom do Osijeka. Od Koprivnice smo se vozili zajedno i nakon nekoliko sati predivne vožnje HŽ-ovim vlakovima stigli smo do prvog odredišta (oko 21:30). Na stanici nas je čekao Luka i odveo nas u njegov stan. Nakon nekoliko sata priče o Formuli 1, legli smo 1 iza ponoći. Alarmi su zvonili u 3:45 i nešto malo iza 4 sata krenuli smo prema Hungaroringu. Dakako, neispavani, ali puni adrenalina zbog onoga što nas čeka za par sati.

Do staze nam je trebalo više od tri sata. Bilo je tu i jedno stajanje. S obzirom na to da smo stigli poprilično rano, još uvijek nije bilo velike gužve. Parking je bio besplatan, a prvo što smo vidjeli izvan staze bili su razni štandovi s kapama, majicama, hranom, pićem itd. Pošto smo stigli bez karata, prvi nam je cilj bio riješiti taj problem. Naslušali i načitali smo se o švercerima, ali njih nismo uspjeli pronaći. Usput smo malo pogledali štandove koji su nudili fake robu, ponajviše Ferrarija, Mercedesa i Red Bulla, a onda smo kupili tri GA (General Admission) karte. Za kupovinu suvenira ipak se nismo odlučili jer smo htjeli vidjeti i ponudu službenih shopova unutar staze.

Ulazak na stazu nije mogao biti veličanstveniji. Dočekao nas je zvuk dva V10 bolida (dvosjeda). Nemoguće je ne naježiti se na ovu simfoniju, pogotovo ako je čujete po prvi puta u životu. Brzo smo otišli do glavne tribine na startno-ciljnoj ravnini gdje smo lijepo mogli vidjeti i čuti ove zvijeri. Iako nismo smjeli na tribinu, lako smo mogli snimiti bolide. Imali smo vremena do GP3 utrke (10:20) pa smo odlučili pogledati što se nudi u fan zoni. U glavnom F1 shopu mogli su se kupiti suveniri svih momčadi. Pokraj tog shopa bilo je i onih Ayrtona Senne i staze Hungaroring.

   

U fan zoni je uz igranje F1 igre, vježbanje pit-stopa, brojnih štandova s hranom i pićem bila i pozornica za DJ-a. Kad smo razgledali skoro cijeli kompleks, krenuli smo prema mjestu s kojeg smo željeli pratiti sve utrke. Bilo je to nekih 200 metara nakon posljednjeg zavoja. Iako se već skupilo puno ljudi, imali smo prekrasan pogled na cijeli treći sektor, mali dio prvog i drugog te dobar dio startno-ciljne ravnine. Prva utrka je krenula i osmerosatno prženje na suncu moglo je početi. U pauzama između utrka smo prošetali kroz treći sektor, a najviše mi se dojmilo mjesto na kočenju za 11. zavoj. Bolidi vam prolaze na udaljenosti od nekoliko metara, a brzine na svakoj od tih serija su nevjerojatne. Snimao sam start svih utrka (ispod sam stavio videe) i nekako mi se najviše svidio zvuk GP3 bolida. Što se tiče zvuka Formule 1, u potpunosti je drugačiji od onoga na TV-u i nikako nije razočarao. Nakon GP3, Formule 2, Porsche Supercupa napokon smo dočekali i kraljeve.

Zapanjujuće je koliko su F1 bolidi ljepši uživo. Dok na TV-u mogu izabrati koji bolid mi je najljepši, uživo to nisam mogao. U nabrijavanju prije utrke, najviše ovacija dobili su Ferrarijevi vozači i Verstappen. Za Ferrari ništa čudno, no zapanjujuće je vidjeti koliko je bilo nizozemskih vozača, a to gledamo na skoro svakoj europskoj utrci. Ponovno sam se naježio uoči samog starta i jurnjava je mogla početi. Sama utrka nije bila pretjerano zanimljiva. Nizozemci su pokisli već na početku, a ferrarijevci su slavili kao ludi u posljednjih nekoliko krugova. Luka je i tijekom utrke malo prošetao i na kraju uspio završiti na jednoj od tribina (slika gore). Ispratili smo dodjelu pehara i uputili se kupiti neke suvenire. Gužva je bila skoro nepodnošljiva, ali uspjeli smo uzeti neke kape i majice. U fan zoni je odmah krenula glazba za koju je bio zaslužan DJ. Za izlazak sa staze nam je trebalo nekih pola sata. Iako pod velikim dojmom, na putu do kuće nije bilo puno priče. Bili smo umorni, ali i sretni. Svaka čast našem vozaču Luki koji je besprijekorno odradio svoj posao. I hvala Andriji koji je upotpunio ovo druženje.

Cijeli put me na kraju koštao nekih 260 eura. Karta je bila 80 eura, još toliko sam izdvojio i za majicu, a ostalo je otišlo na kartu za vlak, gorivo, hranu i piće. Uglavnom, ne treba vam bogatstvo za cjelodnevni boravak na stazi. Ako nikada niste bili na F1 utrci, nadam se da će vas ovaj ili mnogobrojni drugi putopisi potaknuti da to učinite. Osjećaj je nezaboravan i svatko tko prati Formulu 1 trebao bi barem jednom u životu prisustvovati ovom događaju. I da, ponesite kremu za sunčanje da ne izgorite kao mi. Sad kad je Hungaroring riješen, na redu su Italija i Austrija.

Ne zamjerite na lošem snimanju.

GP3

Formula 2

Porsche Supercup

Formula 1


Odgovor

16 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    Svaka cast! Moze pojasnjeje za slavlje ferrarijevaca u zadnjih par krugova? Nisam gledao utrku.



    3
    3

    0
  2. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    Svaka čast Nikola na putopisu, vjerujem da vam je bilo nezaboravno iskustvo :)



    3
    3

    0
  3. Michael Schumacher
    Ferrari Maniac Prikaži

    Hvala na odličnom putopisu!



    2
    2

    0
  4. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Mislio sam napisati putopis, ali vidim da sada ne moram jer si vise manje sve rekao.
    Jos bi dodao da preporucam ne kupovati šalice, kape i majice bez da ih provjerite od ostecenja jer ta sva roba em vjerojatno nije original ili je ostecena. Pretrpite koju paru vise i zaletite se u službene shopove. Od 5 šalica koje sam uzeo tek ona od Senne iz sluzbenog shopa nema ni trunke ostecenja. Ne budite ljeni kao ja pa ih pregledajte prije kupnje. Uzeo sam i Bburago 1:43 model Sf70h s nekakvim greskama, neke zute mrljice su na bolidu koje se ne mogu skinuti. Nazalost skuzio tek kasnije kad sam otvorio kutiju.
    Dakle od svega sto sam kupio tek jedan proizvod nije imao ostecenja. Razočaravajuće.

    Švercere ni ja nisam vidio, niti jedan dan….tako da se na to vise ne treba oslanjati, no karata je ionako bilo dovoljno za sve one koji su ih isli kupiti u zadnji tren. Jedino sto je sigurno uvijek rasprodano su Gold tribine. Za sve ostalo se mozda nađe, u najgorem slucaju GA.

    I ako vam je do toga da svog idola vidite iz blizine. Pro tip:

    Na subotu prije FP3 sam se slikao uz onaj glavni ulaz Hungaroringa. I odjednom cuju se sirene, policija, nedaju nikome prijeci cestu pa su svi bili uz rubnjak. I sad ja bleso se pitam koji vrag i eto Seba 2 metra od mene na motoru. Nasmijao se i zastao pa nam je mahnuo. Od šoka nisam uspio kameru na mobitelu upaliti na vrijeme, no odmah iza njega je dosao Hamsta, također na motoru. Njega sam uspio uslikati zahvaljujući njegovim navijacima koji su poceli skakati oko njega pa nije mogao proci. Zatim Kimi, Bottas, Magnussen, Stroll i Grosjean u autima. Nesto predivno. Od silnog uzbuđenja sto sam se nalazio pored staze zaboravio sam na dolaske vozača, pa sam eto imao sreće i ipak ih neplanirano vidio. Nije bila neka poseba guzva kad se to dogodilo pa se itekako isplati tamo cekati.



    8
    7

    1
  5. Fernando Alonso
    Lovro Andraka urednik Prikaži

    Uvijek je lijepo čitati dojmove s GP-a, drago mi je da ste uživali :thumbs:



    3
    3

    0
  6. Honda
    scarpetta Prikaži

    Super!
    Moram priznat da sam razmišljala dok sam gledala utrku kako će neki izgorit na onoj paklenoj vrućini:))
    Ali nema veze isplatilo se…



    5
    5

    0
  7. Fernando Alonso
    Brane FA14 Prikaži

    Lijepo, lijepo..i ja bio tamo..možda smo se negdje u onoj gužvetini i sreli..bio sam na Gold 4 tribini i to je bilo fenomenalno! Nisam uspio nigdje naći podatak koliko je ljudi bilo, ali ja ovoliko još nisam doživio tamo..moja procjena preko 100 tis.



    2
    2

    0
  8. Lando Norris
    Zola Prikaži

    Ja bio prosle godine u monzi.. Predobro iskustvo. Taman pred ascari zavoj. Bolidi lete 20 metara od tebe. Taman vidio kad je verstapen gumu izgubio



    1
    1

    0
  9. Michael Schumacher
    karte_m0lim Donator Prikaži

    mene jednio žalosti što svi stalno neki kiki slikaju , snimaju … kad si tamo , uživaj u tome .. snimku možeš i na natu naći…



    1
    1

    0
  10. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Bio sam i ja u Mađarskoj i biloo je predivno. Došao sam na moju nesreću prekasno. Pogledao sam dio Porche supercupa ( top top top, zvuk, utrkivanje, sve).
    Posto sam dosao kasno, ostale su samo GA karte, ali i s njima se može naći lijepo mjesto za gledanje, jedini je problem sto nisam uspio naci neko mjesto sa video zidom.
    F1.
    Bolidi prekrasni, sjajni i grme. Osjecas turbo u prsima.
    Za pravi dozivljaj savjetujem da se karte kupe čim izađu, Silver 1, Silver 2, Silver 5 ili Gold 4. …Petak, Subota i Nedjelja.
    Neka vam to bude ljetni odmor zato jer vrijedi svakog eura.
    Oficijalna obleka je bila preskupa, ali pregrmio sam to i uzeo majicu Force Indije ( 50€), a izvan staze sam uzeo zastavu M.Schumachera( 5€). Smjestaj je jeftiniji nego recimo u Splitu ( 2 noćenja u Patyu 970kn preko bookinga…12km od budimpeste).
    Ugl. stvarno neopisiv osjecaj i sigurno se vracam, ali sad je red na Red Bull Ring ili Monzu.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.