Tko su glavni kandidati za mjesto u Red Bullu?

Izdvojeno / Kolumna / Nemojte propustiti

Ante Vetma

Prije 6 godina 3 min 37 komentara

Nakon što su prošli prvi šokantni dojmovi Ricciardovog poteza počele su kalkulacije kako će se posložiti vozačko tržište za 2019. godinu. Najzanimljivije pitanje svakako je tko će biti timski kolega Maxu Verstappenu.

Carlos Sainz

Očigledan odgovor bi bio Carlos Sainz. Španjolac je trenutno u Renaultu, ali je još uvijek pod ugovorom Red Bulla i Christian Horner je nekoliko puta tijekom ove godine naglasio da je on njihov vozač i da ga mogu povući natrag ako to bude potrebno.

Sainz je prošle godine odradio sjajan posao, osvojio je 48 od 53 boda koliko je imao Toro Rosso prije nego je otišao u Renault. Sad kad njegovo mjesto uzima Ricciardo, jedino logično je da se Sainz vrati u obitelj Red Bulla. Ili možda ne?

Zanimljivo je primijetiti da je Red Bull jučer potvrdio odlazak Ricciarda, ali nisu potvrdili tko će ga zamijeniti. Horner je pojasnio da imaju nekoliko opcija i da će uzeti malo vremena za razmišljanje. O čemu se radi? Poznato je da Sainz i Verstappen nisu u sjajnim odnosima, kao ni njihovi očevi/mentori. Teško je povjerovati da Verstappen ima bilo kakvu vrstu veta nad odabirom kolege, ali Red Bullu definitivno ne treba takva vrsta rivalstva unutar momčadi sad kad cifra na Verstappenovom ugovoru jasno sugerira prema kojoj strani garaže se okreću.

Pierre Gasly

Vjerojatnija opcija u ovom trenutku se čini Pierre Gasly. Prvak GP2 (Formule 2) iz 2016. godine trenutno je obožavan u Toro Rossu i za njih obavlja izvrstan posao. Osim toga, ne bi naštetio niti kontinuitet rada s Hondinim motorima jer ih trenutno testira u Toro Rossu.

Gasly je u Hungaroringu prošlog vikenda završio na 6. mjestu i nije mogao pronaći bolji trenutak za tako impresivan rezultat. No, pamtimo i 4. mjesto iz Bahreina što je najbolji rezultat Hondinog motora od povratka u Formulu 1.

Problem se javlja oko njegove zamjene u Toro Rossu. Red Bullov juniorski program trenutno nije u najboljem stanju i nemaju vozača koji bi odmah mogao uskočiti na to mjesto. Međutim, možemo se prisjetiti vijesti od prije nekoliko dana o prelasku Jamesa Keya u McLaren. Šlampavost te objave sugerira da postoji i pozadinska priča, a ona navodno uključuje Landa Norrisa za kojeg je Toro Rosso zainteresiran.

Fernando Alonso

Dolazak Fernanda Alonsa u Red Bull zvuči kao nešto što bi on i njegovi navijači napisali u pismu Djedu Božićnjaku, više nego nekakva realna mogućnost. Toyota i Honda bi sigurno imale nešto za reći po tom pitanju, a ni Red Bull nema naviku keširanja ogromne svote novca za svoje vozače, pogotovo kad na raspolaganju imaju vrlo dobre vozače u liku Sainza ili Gaslyja.

Tko će 2019. biti timski kolega Maxu Verstappenu?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Odgovor

37 komentara

  1. Fernando Alonso
    Johnny Bravo Prikaži

    Red Bull select Max
    Honda select Alonso



    10
    3

    7
  2. Nando
    Lux14 Prikaži

    Da Alonso prijeđe u RB, to bi bilo najveće bure baruta od momčadi u zadnjih 10 godina. S marketinške strane to bi bilo genijalno jer bi imali najtalentiraniji vozački par na gridu koji se kolje na svakoj utrci iza kojih stoji automobilski gigant i jedan od najgenijalnijih inžinjera svih vremena u F1. Ali takav suicide squad od momčadi se neće desiti, jednostavno mi Helmut Marko ne izgleda kao tip koji bi to izveo, al ko zna… Možda da Alonso pristane da besplatno vozi za RB? Ali mislim da bi onda trebao raskinut ugovor s Toyotom (šta bi bilo šupački) pa bi bio švorc te godine, a iako se namlatio love za 10 života, krenuo je u biznis i otvaranje karting škola po Kini a sve to košta.



    17
    15

    2
  3. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Red Bullov posljednji stariji vozac je bio David Coulthard tako da jednostavno ne vidim Alonsa u takvom timu i pogotovo ne sada kada su potpisali s Hondom tako da ne znam zasto je uopce opcija…Ista stvar je bila kad su ga povezivali s Williamsom i Force Indiom….Alonso ce ili ostati u Mclarenu ili u Ferrari sada kada su vrata Merca zatvorena. Nakon ovoga je napeto cekat odluke vozaca, ali nadam se da cemo uskoro sve znati :)



    3
    -3

    6
    • Max Verstappen 1
      Multi 21 Prikaži

      Veće su šanse da će u RB nego u Ferrari…



      8
      6

      2
      • Fernando Alonso
        Alonso king Prikaži

        Ne vjerujem nakon ove avanture s Hondom, a i Red Bull opcenito nije tim koji bi uzeo starijeg vozaca, a pogotovo nekog poput Alonsa da vozi s Maxom. Imam osjecaj da bi to eksplodiralo nakon FP1 u Melbourneu. Ferrari sam takoder naglasio kao 0.1% mogucnosti iako sam siguran da ce pokusati trazit mjesto dok nisu potvrdili drugog vozaca. Realno Renault i Mclaren su mu bile jedine opcije u F1, a cini se da ce da ovog ljeta biti samo Mclaren iako, ponavljam, vodit ce on razgovore i s jacim timovima pa ne otpisujem niti jednu mogucnost



        7
        5

        2
      • Max Verstappen 1
        Multi 21 Prikaži

        Teško pa i nikako u Ferrari, zbog povijesti sa ekipom i zbog odnosa sa Vettelom.



        9
        8

        1
      • Sebastian Vettel
        The Best F1 Driver Prikaži

        Webber i Coultard su stigli u RB na početku kad se ekipa tek stvarala i kad su im trebali stariji iskusni, a ne preskupi vozači…a nitko iza njih nije bio od starije garde dapače sve klinci iz njihove škole…

        Osim toga Coltard i Webber su kod dolaska u RB bili osjetno mlađi nego kaj je to danas Alonso…



        10
        10

        0
  4. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    Moje procjene za vozača koji će zamjeniti Ricciarda u Red Bull-u su sljedeće:

    – Gasly (šanse 50% za prelazak RB, 50% za ostanak u TR-u) – mislim da je glavni kandidat za Ricciardovo upražnjeno mjesto zbog bolje forme ove sezone od glavnom mu konkurenta Sainza i iskustva s Hondinim motorima (Super Formula i TR Honda), ako će se Honda išta pitati o budućem vozaču, a vjerujem da hoće, između Gasly i Sainza Honda će siguran sam izabrati Gaslya.

    – Sainz (šanse 30%) – vrlo kvalitetan vozač koji je imao priliku da pokaže svoje vozačke vještine pored Verstappena, Kvyata i Hulkenberga. Njegova najveća prednost je po meni brzina u kvalifikacijama, gdje je nerijetko bio brži od momčadskih kolega, ali u utrci mi nikad nije pokazao ono nešto što ima Max, pa i Hulk, koji je baksuz svoje klase, ali je uz Alonsa najkonzistentiji vozač na gridu. Sainz bi po meni bio odličan izbor kao zamjena za Ricciarda, ali najveću prepreku za njega vidim zbog njegove povijesti s Maxom, jer sumnjam da će Sainz pristati biti Maxov pomoćnik, a Red Bull nema namjeru da im nudi iste uvjete jer su se već u njihovoj prvoj sezoni više priklonili Maxu. Sainza koliko god da je dobar i zaslužuje mjesto u Formuli 1, sve više u budućnosti vidim kao Rally vozača.

    – Alonso (šanse 10%) – Alonsa u Red Bullu ne vidim nikako zbog Red Bulla, već isključivo zbog Honde. Ako Honda bude spremna opet Alonsa plaćati nekoliko desetaka miliona (da mu se iskupi zbog protračenih godina u McLaren Hondi) možda, ali veliko možda, Red Bull pristane dovesti Maxu Alonsa kao momčadskog kolegu. No, u ovu opciju čisto sumnjam, jer mislim da će Honda mnogo manje imati utjecaja na ovakve stvari već što je imala dok je bila s McLarenom.

    – Netko drugi (šanse 10%) – kad pomislim na nekog drugog, jedino mi na pamet pada Ocon, ali sumnjam da će imati nekog drugog u razmatranju, jer imaju dva odlična svoja juniora za Ricciardovo upražnjeno mjesto.



    5
    3

    2
  5. Jim Clark
    VekiVedro Prikaži

    Evo moj wild card, uz pretpostavku da ove promjene neće natjerati Kimija i Alonsa da se umirove:

    Mercedes: Ham i Bot
    Ferrari: Vet i Rai
    RedBull: Ver i Sai
    Renault: Hulk i Ric
    Haas: Mag i LeC
    McL: Per i Alo
    FI: Str i Oco
    TR: Gas i Norris
    Sauber: Gro i Giovinazzi
    Williams: Kubica i Russell

    Har, Sir, Eri i Van bye.



    13
    8

    5
    • Sebastian Vettel 5
      dzalac Prikaži

      Ovo prekrasno izgleda



      6
      4

      2
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Meni premještanje Leclerca nema smisla. Ponovo nova momčad, auto… Gio u Haas. Leclerc ostaje u Sauberu. Ionako će Sauber iduće godine prepišati McL i TR. A Williams I FI je pitanje hoće li preživjeti zimu, bit će oštra borba za začelje 2019.



      5
      1

      4
      • Fernando Alonso
        Lovro Andraka urednik Prikaži

        U potpunosti se slažem s ovim za Leclerca, ako ga baš žele zadržati u manjoj momčadi još jednu godinu, onda to može biti Sauber. Sauber više nije backmarker, napravili su ogroman napredak i uz podršku Ferrarija koju sad imaju sigurno će nastaviti uzlaznom putanjom. Svi stalno spominju prelazak u Haas kao nekakvu sljedeću stepenicu za Leclerca, ali mislim da nema prevelike razlike između njih i Saubera. Ja se naravno nadam da neće biti ni u jednoj od te dvije momčadi 2019.



        6
        3

        3
    • Ayrton Senna
      MCLfan Prikaži

      jedino što vandornne je odlićan vozać,al nepaše mu stil vožnje alonsa,a bolidi se konstruirali prema stilu alonsa,mclaren se nije borio za vodeće pozicije,al vandornne je par puta bio žrtvovan taktikom da alonso osvoji što više bodova



      7
      5

      2
    • Sergio Perez
      Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

      Perez u McL, 2013 nije bilo ugodno. Bolid je bio smeće ali opet bolji nego McL ove godine…



      3
      3

      0
  6. Kimi Raikkonen
    Iceman 7 Prikaži

    Mislim da za Red Bull bi bilo najbolje dat jednogodišnji ugovor Alonsu, naravno ako uvelike smanji financijska potraživanja. Zašto? Alonso je još uvijek brz, privlači novac u momčad i još dugoročno ne ugrožava Gaslya jer neće mu ništa bit ako ostane u Toro Rossu sezonu-dvije, a Sainz ionako mislim da nema budućnost u Red Bullu…



    21
    15

    6
  7. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    Ima gdje za potpisati suglasnost djedu bozicnjaku za alonsa?



    14
    10

    4
  8. Sebastian Vettel
    The Best F1 Driver Prikaži

    Alonso u Red Bull je vic stoljeća

    Gp2 engine Honda bi poludila od sreće, pobogu pa RB bi ostao bez motora prije sezone…
    Ne da Alonso nema šanse dobit mjesto u RB-u, nego ga nema šanse dobit pa makar sa sobom donio 200 milijuna eura za to mjesto jer bi razlaz sa Hondom koji bi se desio zbog toga bio višestruko skuplji…

    A i osim problema sa Hondom, RB oduvijek ima naviku potpisivat svoje i to svoje mlade vozače…
    Priliku daju isključivo klincima koji su mlade nade, iznimno rijetko ikome ko ima više od 22-23 godine, a kamo li nekom ko je pred penziju…

    Realnost je da od svih navedenih kandidata mjesto apsolutno i sigurno dobiva Gasly i to bez ikakve dileme i razmišljanja…
    Jedino što je relativno čudno je da ta vijest još uvijek nije objavljena, no valjda je odlazak Ricca šefove ekipe zatekao na godišnjem pa se čeka ponedjeljak…



    14
    10

    4
  9. Ferrari
    superx Prikaži

    Nek vrate Marka Webbera iz penzije ?



    14
    11

    3
  10. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Mislim da će to biti Gasly.
    Da su htjeli Sainza već bi to objavili.
    Alonso … Ne znam otkud @Vettel-Ferrari nategnu onih 10% :) ?
    Teško, po meni, da će u Red Bull.
    @The Best Driver je jako lijepo opisao potencijalnu saradnju Alonsa i Red Bull-a
    Veće su šanse da se vrati u Ferrari :)



    5
    3

    2
    • Sebastian Vettel 5
      Vettel-Ferrari Donator Prikaži

      Alonso … Ne znam otkud @Vettel-Ferrari nategnu onih 10% ?

      A gle, malo jest nategnuto, Alonso i netko drugi možda zajedno imaju 10% šanse, ali u Formuli 1 ništa nije nemoguće i sutra postaje stvarnost što je jučer i danas bilo nezamislivo. Čudno je jako što Red Bull nije odmah objavio Ricciardovog nasljednika, jer im je to bila praksa kad su ih Webber i Vettel napuštali, a imaju konstantan uvid u mane i prednosti svojih juniora, tako da bih rekao da ih je neki jak vanjski faktor/igrač doveo u nedoumicu.

      Ali treba pričekati idući tjedan, jer su si možda uzeli koji dan više (vikend) za konsultaciju s budućim partnerom kojeg juniora da izaberu, a i duže ostanu u centru pažnje i glavna tema ljetne stanke.



      4
      4

      0
  11. F1puls
    Krstas Donator Prikaži

    Da mali balavac predvodi tim to jest bude lider i broj 1 vozac pored Alonsa, ajde ljudi molim vas. Njima treba potrčko a ne vozac.
    Glasao sam za Sainca zbog F1 uz dozu uvjerenja da ce tu titulu uzeti Gasli.

    Srecno Rikiju u Renou. Tamo cega sigurno vise postovati.



    7
    2

    5
  12. Carlos Sainz 55
    FACS Prikaži

    Gasly će biti jer su Verstappeni stavili veto na dolazak Sainza



    2
    1

    1
  13. Wolf
    hattrick Donator Prikaži

    Ovo je moja prognoza u 2019.g.:

    MERC: Hamilton and Bottas
    FER: Vettel and Kimi
    RBR: Gasly and Verstappen
    REN: Hulkenberg and Ricciardo
    HAAS: Leclerc and Magnussen
    McL: Ocon and Sainz
    TR: Hartley and Ticktum
    SAU: Giovanozzi and Grojean
    WIL: Sirotkin and Kubica
    FI: Perez and Stroll

    ..a koja je vaša?



    7
    0

    7
  14. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    Po meni Sainz ima najviše šanse. Priče o nekakvom vetu Maxa su gluposti kao i ta da je Alonso kandidat. Meni nije poznato da su Max i Sainz imali problema. Max je jednom odbio timske naredbe. Ne znam kakve to veze ima sa Sainzom? Sainz je bio uvijek korektan, i nije pravio nikakve probleme.

    Što se tiče Gaslyja, ne vjerujem da će povući jedinog vozača koji u Toro Rossu može osvajati bodove, i dovesti nekoga neiskusnijeg. Teško im je naći i drugog vozača za sljedeću godinu, a ako bi Gaslyja prebacili u Red Bull, trebali bi dovesti dva nova vozača. A prema njihovoj historiji to bi bila dva početnika, što nebi nikako bilo dobro za Toro Rosso. Ili zadržati Hartlija, što opet nije dobro. Nije se pokazao da može predvoditi tu ekipu. Odlazak Gaslyja iz Toro Rossa bi bio veliki minus za tu ekipu. A ne vjerujem da ih Red Bull želi gledati na začelju. A pored svega toga Gasly još nije spreman za Red Bull. Nije dovoljno konstantan. Za Red Bull neće biti dovoljno da odradi 2, 3 dobre utrke u sezoni, a ostale ispod prosjeka.

    Neko treći? To su jedine dvije opcije, nema potrebe iizmišljati treću, jer ne postoji.



    5
    4

    1
  15. Jenson Button
    Foxi_HR Prikaži

    Čitam komentare i mislim da treba početi sa onime što je očito – tko sve ostaje bez mjesta. O prognozama i postavima ne bih previše…
    Merc i Renault su sigurni s postavama. A ostali su svi otvoreni za opcije.
    Kao prvi tu je Grozni koji ima vrlo loše predstave za sada i ako bitno ne popravi formu do kraja sezone tu se nema što za dodati. Mag bi trebao biti siguran i Haas ima vremena čekati rasplet jer im je zapravo prilično svejedno. Ostati će barem jedan bolji od Groznog. U RBu neće riskirati sa Sainzom, tu sam gotovo siguran, vjerojatnije je da uleti Gastly. U TRu Hartley vjerojatno ostaje obzirom na relativno mali izbor u omladinskom poolu RBa. Williams će ostati na paydriveru/ima i tu neće biti nitko od ovih koje treba platiti. Možda izuzev Kubice ako tako odluče. Sauber je iznenadio i za očekivati je da tu Ferrari dodatno investira, možda i vozački bitnije ako se odluče za Leclerca koji je izuzetan (ako je Kimiju do mrvica) uglavnom, Sauber je poželjna udavača, a mladih ženika ima dosta, kao prvi tu je Gio koji je vrlo brz, pitanje je koliko može biti konstantan. U rubrici nismo sigurni definitivno su Alo i Kimi… Kiminje vodonoša, ali isto tako rezultati su mu ispod očekivanih, no koliko mu se ostaje u sjeni Vettela je isto pitanje. Sigurno je da bi volio još jedan labuđi pijev kao što je to bilo u Lotusu, dok je kod Alo bitan i zov Indyja, te visina plaće! Mislim da Alo ne bi imao problema sa Hondom ako RB odluči razbiti tradiciju. McL s druge strane ima skroz otvorenu situaciju. Mogu svi ostati i svi otiće ili nekaj između. A imaju i malog Landa koji čeka… I da budemo potpuno otvoreni, mislim da im je svejedno. Odgovara im Alo, ali im ne odgovara njegova plaća i tu se bojim se ne bi drljili kako god Alo odluči. Ako ode kupiti će Saiza, ako mogu dobiti Sainza za kiki-riki ode VanD. I na kraju FI – ako ne vrisne kao i Williams! Ako pukne eto još gužve sa dva vrlo dobra vozača Perez i Ocon. Ako pak nađu sponzora lako je moguće da će bar jedan izvisiti, skuplji!
    Dakle biti će vrlo zanimljivo, no za sada se čekaju kao prvi FI, pa RB i na kraju Ferrari da odluče kako ćemo dalje! Ide dugo toplo ljeto… ?



    1
    -1

    2
  16. Red Bull Honda Prikaži

    Mislim da je Fernandu Alonsu Red Bull posljednja šansa da se pokuša ugurati u top tri tima, jer je sad postalo preočito koliko su u Mclarenu nesposobni napraviti kvalitetan bolid u zadnjih šest godina.



    6
    2

    4
  17. David Croft
    Dome_Senna Prikaži

    Vrlo teško za ikakvu sigurniju prognozu. U Red Bullu vidim Gaslya, Sainza ili Ocona. Pitanje je koliko je Fernando gladan pobjeda s obzirom da ima još mogućnosti izvan Formule 1. Ako je, morat će debelo pogazit svoj ego i više pristat na dane uvjete nego da ih sam kreira ako ode kojim slučajem tamo. Sviđa mi se ona ideja koju je netko prethodno napisao da mu se da ugovor na godinu dana. Red Bull nema što za izgubit. Pa nisu taj mali i njegov tata u Red Bullu Bog i batina, priče o nekakvim vetima, vodonošama za Maxa su gluposti. U prvih šest utrka nismo bili sigurni ako će uopće on ostat u momčadi. Bolid je sposoban za pobjede i u rukama drugih vozača, ne samo Verstappena. Uostalom, po meni i mladi Leclerc isto može godinu dana na posudbu ako Ferrari pristane čisto da vide je li kapacitet za pobjeđivanje i kako se nosi s pritiskom prije nego mu se otvori mjesto u Ferrariju. Ma da po meni najpravednije bi bilo da zadrže Sainza, Gasly može ostat još u Toro Rossu i za njega ima vremena. Tek je krenuo u F1 karijeru i ima puno posla za dokazat se. Jedno 4. mjesto uz DNF Ricciarda, Raikkonena i Verstappena ne čine proljeće.


    0
    -1

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.