Vettel: Vjerujem da je Ferrari po kiši još uvijek sporiji od Mercedesa

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 6 godina 2 min 43 komentara

Sebastian Vettel vjeruje da Ferrarijev bolid ima još posla ispred sebe kako bi uštimali kišne postavke i dostigli Mercedes i u tom aspektu.

Vettel se na današnjim kvalifikacijama plasirao tek na četvrto mjesto, a između njega i Kimija Raikkonena na trećem mjestu bilo je samo 0,024s.

Lewis Hamilton i Valtteri Bottas zauzeli su prvi startni red, pola sekunde ispred Ferrarija.

“Vjerojatno po kišnim uvjetima nismo toliko kompetitivni kao po suhom, ali znate da se u ovim uvjetima svašta može dogoditi i očigledno – zaostaci su u određenim trenucima bili jako veliki,” kaže Vettel.

“Mislim da se sve svelo na posljednji krug. Pokušao sam sve i pritiskao jako. Možda nije bio najčišći krug, ali nije bilo loš, tako da sam prilično OK s rezultatom.”

“Naravno, htjeli bismo da smo više u poretku, ali što je tu je.”

Na upit zašto se prednost Ferrarija sa suhih uvjeta ne preslika i na kišne, Vettel odgovara:

“Stvari nisu uvijek tako jednostavne. Vidim što želite reći, ali dosad ove godine nismo imali puno kišnih situacija. Ono malo što smo imali – vidljivo je da imamo još posla.”

“Ne mislim da je danas bilo loše, nije nikakva katastrofa krenuti s 3. i 4. pozicije, a zaostatak nije bio velik.”

“Definitivno smo htjeli biti ispred, a po suhom bi ishod bio drukčiji.”

Mercedesov šef Toto Wolff također je rekao sličnim riječima kako vjeruje da je njihov bolid brži na kišnim gumama od Ferrarija, ali isto tako tvrdi da bi situacija bila puno neizvjesnija da je kiša stala i da se u Q3 vozilo na intermedijima umjesto na full-wet gumama.

Što se tiče utrke, Vettel se nada da oni i Raikkonen mogu imati bolji start od Mercedesa:

“Na startu je uvijek poanta sve točno pogoditi. Bili smo malo konzistentniji ove godine, a mislim da smo imali neke startove gdje smo bili podjednaki. Vidjet ćemo, dobar start uvijek pomaže, bez obzira gdje ste u poretku.”

“Također, dug je pravac do 1. zavoja pa ako bude dobar start – možda možemo tamo nešto napraviti,” zaključuje Vettel.


Odgovor

43 komentara

  1. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Realno Vettelko nemas pojma po kisi. Od 4 bolida koja su jedina bila u igri danas za pole si najlosiji. Po mojem misljenju je trebao biti barem drugi i da je to ovaj Ferrari bio kadar uzeti.



    16
    -6

    22
    • Wolf
      hattrick Donator Prikaži

      Seb je inače majstor na kiši… jedini vozač koji je pobijedio u Toro Rossu na ultra kišovitoj stazi. To mu je uvijek bila jača strana. A vidim da si zaboravio i onaj kišni Brazil gdje se Seb maestralno dobio prvenstvo nakon što su ga izgurali na kišnom startu. Letio je sa zadnjeg mjesta sa oštećenom podnicom i pokrovom motora. ..i onog praznog Alonsovog pogleda. ;)



      45
      13

      32
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      sorry al to nepokazuje bas. A ako ove godine Ferrari ne uzme naslov jedan jedini krivac je on jer je bolid dostojan za titulu i bez vanserisjkih voznji.



      12
      4

      8
    • Alain Prost
      Alain Prost Prikaži

      hattrick je lijepo gore objasnio, doduše teško da ćeš išta shvatiti, maloprije je i Toto rekao par riječi, ali jbg kompleksi su učinili svoje, teško je ostati razuman nakon toliko poraza.
      Usput, Luisa će biti teško pobijediti kada i najmanju priliku za pobjedu iskoristi, moga bi FA učiti od njega.



      7
      2

      5
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Mercedes je jednostavno bolji po kiši. A puno zavisi i od pozicije na stazi. Po ovakvom vremenu puno znači biti dobro pozicioniran na stazi, jer se vremena drastično popravljaju svakog kruga. Kimi je bio dobro pozicioniran, ali su mu zasmetali u zadnjem krugu. Na kraju najviše ovisi od sreće. Ovakvi uslovi su čista lutrija.



      4
      3

      1
    • Honda
      blown diffuser Prikaži

      Odovzio čovjek dvije dobre kišne utrke odmah ga prozvalo majstorom za kišu :D
      fun fact: Vettel još uvijek nema pobjedu ako starta niže od 3 mjesta :)



      3
      0

      3
  2. Sebastian Vettel 5
    ZamaF1 Prikaži

    I ti imas utjecaja dragi moj…



    7
    5

    2
  3. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Ocekujem Ferkane na US, Mecke na S gumama.



    1
    1

    0
  4. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Činjenica je ta da smo već znali unaprijed da nismo tako dobri po kiši…
    Mercedesu odgovaraju ovako hladni uvjeti i to se vidi.

    Već dugo godina imamo probleme na kiši…ali što je tu je.

    Iznenadio me RBR…jako loše.



    9
    9

    0
  5. Kimi Raikkonen
    zoka Prikaži

    Raikonen je danas brze vozio po kisi, u istim uslovima, od Fetela. U zadnjrm pokusaju mercedesi su nasli 7 desetinki, Fetel oko 5 a Kimi je zapeo iza hasa i nije ništa, vjerujem da je mogao, a i rekao je nakon kvalifikacija, uzeti pol. Ovako nas sutra ceka zanimljiva utrka.



    14
    13

    1
  6. Wolf
    hattrick Donator Prikaži

    Na full-wetu Mercedes je imao brzinu, ako ne veću onda barem istu kao Ferrari. Kimijev radio govori da su u Ferrariju imali još puno gripa, možda više nego mercedesovi vozači, no jednostavno više nije bilo vremena za još jedan krug.

    MIslim da je ove kvale odredio tajming , ništa drugo. A tu je Ferrari fulao za jednu minutu, dok su u Mecu tu procjenu napravili savršeno, također i to što su Mercedesi mogli konkurirati Ferrariju na full-wetu, dok na intermediji sigurno ne bi imali takve šanse.

    Problem je također što je Ferrariju na toj gumi trebalo nešto više krugova da optimalno zagriju tu komponentu, a Mercedesu je savršeno odgovaralo to što brže zagrijavaju gume od Ferrarija. U zadnjem stinu prolazili su ciljnu ravnicu nakon Ferrarija što je sigurno u kombinaciji sa dobivanjem temperature u gumi dalo tu prednost od 0.5s. Full-wet vrzo propada na suhljim dijelovima mješvito kišnim kvalama, tako da je kruciono imati što prije optimalnu temperaturu. Da je Ferrari imao još jedan krug (a tada se staza rapidno ubrzavala) siguran sam da bi bila suprotna situacija, bez obzira na tu činjenicu.

    Sutra će biti jako zanimljivo gledati menadžment guma kroz suhu utrku.. a sutra se i bodovi dijele.



    22
    15

    7
  7. Stefan Bellof
    mario550 Prikaži

    Stvar je vrlo jesnostavna ,Mercedes ima vozaca koji je daleko bolji po kisi.
    Njegovo ime se na f1pulsu nazalost nesmije spomenuti.



    36
    -8

    44
  8. Ferrari
    Markozaja Prikaži

    Ma neka.. Meni nije zao.. Sutra cemo vidit dali je seb sposoban uzet naslov ili ne.. Ima dobar auto, dobar je vozac e sad je seb vrijeme da pokazes muda.. Al ne tak da se zabijes u mecku neg da pobjedis cisto.. Ja vjerujem da on moze a sutra cemo vidit dali je to stbarno tako.. Btw za luju znamo da je dobar na kisi tako da ovo ne treba cudit.. Dobre kvale, malo je gorak okus kad znas da je ferrari na suhom najbrzi al eto.. Nije bilo suho i to se jedino gleda.. Forca



    18
    16

    2
    • Lando Norris
      Zola Prikaži

      Sutra uzeti naslov…?Na toj stazi tesko da ce se maknuti sa te pozicije… Na zalost



      4
      2

      2
      • Ferrari
        Markozaja Prikaži

        Sutra cemo vidit dali je seb sposoban uzet naslov ili ne.. To je bila moja recenica.. Ocito si krivo protumacio ali evo da ti objasnim.. Hamilton je na dve izgubivene trke uzro 1 i 2 mjesto a startao zna se koji.. Pokazo lik karakter.. Btw obie staze odgovaraju mecki.. E sad je staza koja odgovara ferrariju a startaju iza.. A i seb se sad mora dokazat.. I tim isto.. Nek se dokazu ak imaju muda.. Sad im je vrijeme.. Znaci sad moraju pokazat karakter.. I budu.. Ja sam uvjeren.. Ceka nas dobra trka sutra



        5
        2

        3
  9. Fernando Alonso 14
    Lukica Prikaži

    Nije Ferrari,jesi ti ?



    11
    -8

    19
  10. Stefan Bellof
    mario550 Prikaži

    Vi i dalje ne razmete ,Vettel nije los po kisi ali na zalost njegov Ferrari nemoze zagrijati kisne gume kako spada a bogami ni Red Bull koji je najnjezniji prema gumama i odatle kisni fail obje ekipe na stazi koja im odgovara!
    Nema to trenutno veze za kisnim vozackim sposobnostima ,Hamiltonu je kisa ovdje u kvalama legla kao budali samar i to pisem kao njegov navijac !
    Realno po suhom bi mogao biti Max ma terecem mjestu pa na dolje!.
    Ali Mercedesov bolid ljepo zagrije te kisne gume i eto ti polea, to se jasno vidi i po Bottasu ,budimo realni Hamilton nije pola sekunde u tako kratkom krugu brzi od Vettela da se radi o desetinki dvije ajde ali ova razlika je nastala iskljicivo zbog bolje zagrijanih guma i mozda nesto boljeg pogodenog tajminga izlaska na stazu i to je to.
    Mercedes je sad u mogucnosti donekle kontrolirati utrku ako na startu ostanu ispred Ferrarija sto bi u suhim kvalifikacijama bilo neizvedivo!



    21
    17

    4
    • Ferrari
      blejky Donator Prikaži

      Slažem se također sam primjetio da Ferrari malo više klizi bar mi tako izgleda na izlasku iz zavoja za razliku od Mercedesa.
      A u tim situacijama mislim da više snage koju ima Ferrarijev Mgu-k i baterije malo više štete nego Mercedesu.
      Više snage ili bolje rečeno brža isporuka iste u takvim uvjetima nije prednost.
      Još uvijek me fascinira koliko su ti bolidi osjetljivi na razne situacije i kako reagiraju na njih (kiša/suho-toplo/hladno) nevjerovatno. Sječam se samo izjave Maxa kad je prešao u red Bull da u torro rosu nisi smio ni pod razno raditi one klikove po krilima jer bi bolid bio neprepoznatljiv dok u red bullu je to normalno i sastavni dio procesa.



      4
      2

      2
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Sve ok, samo što si totalno kontradiktoran. Dole pišeš da je razlog taj što Mercedes ima vozača koji je daleko bolji po kiši…

      A za ovo se slažem. Iako bi tajming puno značio, jer se iz kruga u krug pravi velika razlika u vremenima kruga u ovakvim uslovima. Ali je Mercedes uvijek taj koji ranije napravi brzi krug, za što Ferrariju treba krug više. Upravo zbog zagrijavanja guma. Kimi je na onom prvom setu guma zadnji postavio vrijeme, i bio je puno brži od Mercedesa, da bi ga kasnije oni opet ostavili za pola sekunde. Zato što nije kasnije popravio vrijeme. I razumijem Kimija kada kaže da je imao taj tempo, jer je bio iza njih na stazi. Samo nije imao čistu stazu. Isto bi tako i Vettel imao šansu da je bio zadnji na stazi. I odatle i Hamiltonu prednost nad Bottasom, jer je vozio iza Bottasa.



      2
      1

      1
  11. Ferrari
    superx Prikaži

    Prema prognozi za Budimpestu, danas oko 32 stupnjeva, a izmedu 15h i 18h, 20% sansi za kisu…
    Radarska slika:
    https://www.met.hu/en/idojaras/aktualis_idojaras/radar/

    Nadam se da ce vrijeme izdrzat do kraja, u suprotnome ako se Lujo ne skrsi onda ima sigurnih 25 bodova…


    0
    -2

    2

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.