Što ćemo pamtiti s VN Njemačke?

Izdvojeno / Kolumna / Nemojte propustiti

Nastavlja se serija sjajnih utrka. Napokon smo dočekali i kišu tijekom utrke. Iako je nije bilo puno, donijela je ovoj utrci upravo ono što nam je trebalo. Neki su od nje profitirali, a neki sve izgubili.

Vettelov poklon

Vettelova greška kao poklon svom najvećem rivalu. Nijemac je još jednom pogriješio. O samom izlijetanju ne treba puno govoriti. Takve se stvari događaju i četverostrukim prvacima kao što je Vettel. Posljedice koje nosi ova pogreška su velike. Umjesto povećanja vodstva u oba poretka, Ferrari se sada ponovno nalazi u podređenom položaju. Ovaj bi vikend mogao biti prekretnica u borbi za naslov. Vettel nikako da stigne do pobjede na Hockenheimu.

Hamiltonov rollercoaster

Drama u kvalifikacijama. Hamilton praktički na koljenima kraj bolida koji se pokvario u Q1. Činilo se da i sam Britanac shvaća da mu prvenstvo lagano bježi. Međutim, kao i bezbroj puta do sad, u Formuli 1 sve se brzo mijenja. U subotu si na koljenima, sljedeći dan slaviš na najvišoj stepenici postolja. Hamilton je imao sličnu utrku kao i na Silverstoneu. Ponovno se lako probio do vrha, a onda je uz kišu i Vettelovu pogrešku stigao do nevjerojatne pobjede. Za situaciju oko (ne)ulaska u boks suci su mu progledali kroz prste i nije kažnjen. Kao da nisu imali muda oduzeti mu pobjedu nakon utrke. Što je zapravo u redu. Ako nisu uspjeli istražiti i donijeti odluku tijekom utrke, a bilo je vremena, onda ga nisu trebali kazniti kasnije. Aktualni prvak jednostavno je imao dan kada mu je sve išlo na ruku. Uz to, vratio se u vodstvo u poretku vozača. Više ni ne brojimo koliko su se puta dva četverostruka prvaka izmijenila na vrhu.

Osam ekipa u bodovima

Kiša i odustajanje dvojice vozača iz top momčadi otvorilo je šansu nekim vozačima iz sredine poretka za nešto bolji rezultat od uobičajenog. Hulkenberg ponovno ‘best of the rest’ s velikih deset bodova. Haas je i na ovoj utrci mogao do puno više bodova. Kockanje s intermediate gumama nije im se isplatilo. Sliku je popravio Grosjean s nekoliko pretjecanja na samom kraju utrke. Force India odlazi iz Njemačke s dvostrukim bodovima. Iako je tijekom prvog dijela utrka u bodovima bio samo Perez, kasnija drama bodove je donijela i Oconu. Do bodova su stigli i Sauber te Toro Rosso. Ne, za to nisu zaslužni Leclerc i Gasly. Ovog su se puta iskazali Ericsson i Hartley. Dobar poticaj za ostatak sezone. Tko je ostao bez bodova? Naravno, McLaren i Williams. Sirotkin i Stroll su zbog tehničkih problema odustali u razmaku od nekoliko minuta, a McLaren bi vjerojatno osvojio poneki bod da je bilo bolje strategije.

Vrijedno spomena

– Hamiltonova 44. pobjeda s brojem 44 na bolidu
– Raikkonenovo četvrto postolje zaredom (po prvi puta nakon 2009.)
– Vettelov prvi pole position na VN Njemačke nakon 2010.
– Vettelov 5. pole position sezone i 55. u karijeri
– Vettelovo prvo odustajanje ove sezone
– Prvi 1-2 za Mercedes na domaćoj utrci
– 150. postolje za Mercedes od povratka u Formulu 1 2010.

Summa summarum

Dogodile su se dvije promjene u poretku konstruktora. Mercedes je vratio vodstvo i nakon 11 utrka ima osam bodova prednosti u odnosu na Ferrari. Druga promjena je dolazak Force Indije na peto mjesto. Dvostruki bodovi doveli su ih ispred Haasa, ali imaju jednak broj bodova kao američka momčad. Vrlo važna promjena dogodila se i u poretku vozača. Sada na vrhu imamo Hamiltona. Britanac je se s četvrtom pobjedom sezone pobjegao Vettelu na 17 bodova.

Posljednji okršaj uoči ljetne stanke gledat ćemo na Hungaroringu, i to već ovog vikenda.


Odgovor

40 komentara

  1. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Mercedes se iskupio za debakl u Austriji. Definitivno im je ovo trebalo.
    Vettel je sam prokockao pobjedu, ali vjerujem da ce se vratiti jos jaci i da ce to dokazati vec u nedjelju.
    Red bull usamljen na 3. poziciji.
    Haas na jednom krugu uvjerljivo 4. ali ta momcad jos nikako da kapitalizira svoju brzinu.
    Renault se još traži, Hulkenberg je uvjerljiv ali Sainz ima jos puno svojih mušica. Nalaze se na 4. mjestu ali ako se oba Haasa aktiviraju mislim da bi moglo doci do smjene na 4. mj.
    Force India, imaju definitivno najgori pit stop ove godine, prosle godine im je brzina i tocnost pit stopa donosila prevagu a ove godine te greske moraju nadoknađivati. Nekoliko utrka su imali problem u prvom krugu… Ali mislim da imaju bolji tempo u utrci od ostatka sredine poretka i nadam se da ce Checo i Ocon donijeti kuci jos hrpu bodova.
    Sauber najbolja priča sezone.
    Toro Rosso trening poligon za Red Bull, Gasley obecava dosta, Hartley i sreća dva paralelna pravca.
    McLaren.
    Williams.



    10
    9

    1
  2. Lewis Hamilton 44
    Berislav Donator Prikaži

    Lijepo je imati ovakav rezime utrke ovog vikenda. Bilo je zanimljivo natjecanje a posebice Lewisovo elegantno i odlučno „probijanje“ tih 14 krugova do 5-og mjesta. Želio je što više naprijed bez obzira na uvijete na stazi, bez ijedne pogriješke, kako samo on zna. To ga i čini velikim vozačem. Jedino, što je vidljivo iz teksta, je pala kapljica „amara“ na jednom mjestu. Dali namjerno (?). Sumnjam. Hamilton je kažnjen opomenom i jednim negativnim bodom i nije prošao lišo. Dali sam/smo zadovoljni…..? Neznam, nije na meni/nama da prosuđujemo. Ma znam, znam, ovo je Maranellov „portal“ pa…..što se može. Ali bih dodao na kraju da je, zaista, šteta za Seba, ali nije nenadoknadiva. Treba samo hladna glava a i ima ogromnu šansu.



    13
    4

    9
    • Sokol1Ferrari Prikaži

      Kojim bodom? Na licenci ili u poretku?


      0
      0

      0
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Da nije Sainz kažnjen sa 10 sekundi za privremeno preticanje pod Safety Carom, koje također ispunjava ove uvjete:

      (ii) The fact that the infringement took place during a Safety Car period.
      (iii) At no time was there any danger to any other competitor and the change in
      direction was executed in a safe way.

      još bi i rekao da je Hamiltonova kazna ok, ovako Mercedes Assistance FIA ili skraćeno MAFIA.



      11
      2

      9
    • Lewis Hamilton 44
      Berislav Donator Prikaži

      Što se tiće negativnog boda (na licencu), uz ispriku, molio bih brisati.


      0
      0

      0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Elegantno i odlučno probijanje, hmmm?
      Dragi Berislave, pa svi su mu se mal’te ne sklanjali.
      Naravno, svi bi oni bili pretečeni iovako ioanko, to nije sporno (isto bi uradio i Vettel, npr.) ali niko da mu pruži nikakav otpor.
      Ono u smislu “Što džaba da se zamaram, kad će me svejedno preteći”.
      Kao da ih je preticao za čitav krug, a ne za pozciju.
      I da je ovo napisao neko od 15 godina, pa hajde.
      Kad ono ovo napisala osoba koja mi može biti otac, a moja malenkost prati F1 35 godina.
      Zato se, kad ih Ferrari obilazi za čitav krug neki svojski potrude da otkinu 0,5-1sec (vidjeti pod npr. Massa ili Alonso….., jbga oba su ranije vozila za Ferrari, a jedan je u vrijeme tih preticanja vozio bolid sa Benzovim PU, a drugog možda izjeda ljubomora ili zavist), a da ne govorim za poziciju. Pa čak je jučer iz Ferrari customer ekipe jedan vozač (Magnussen) koštao Kimija pozicije od Bottasa. Ne samo da ga je koštao pozicije, čak ga je doveo u potencijalnu DNF situaciju.
      Prekršaj Hamiltona je čist ko suza i kazna je definitivno trebala biti. Ali nema veze, kada nisu očigledno kršenje pravila mogli sankcionisati u onih 10-ak krugova, neka nisu ni 3 sata poslije trke.
      I nije poenta u samoj kazni, da su mu dali 5sec (koliko je realno trebao dobiti) Bottas bi možda “zakasnio” više od 5 sec ili bi Lujo ubrzao i opet pobijedio.
      Poenta je u nekonzistentnosti sudaca i gledanju kroz prste svetoj kravi i statusu “zaštićenosti ko međeda”. I šta je sa onog izlaska iz bolida i guranja istog u kvalifikacijama?
      To je vjerovatno u redu i naišlo je na odobravanje, jer su šefovi Libertya doživljavali orgazme, zbog toga što takve scene “pale široke mase i dižu gledanost”, tako da o kazni nije moglo biti ni riječi. A to što su oko njega jurili bolidi (neki su čak pokušavali i postaviti dobro vrijeme), i što je ugrozio i svoju, ali i sigurnost drugih, to je nebitno. Još kad dodamo ono “plakanje” nad bolidom, kud ćeš veću gledanost.



      22
      18

      4
      • Lewis Hamilton 44
        Berislav Donator Prikaži

        Odgovorio bih vrlo kratko na tvoj komentar mojeg komentara. Nastojim se uvijek držati jedne lijepe, jednostavne misli koja glasi. “Gledam čašu (? Hi) uvijek kao pola punu a ne kao pola praznu.” Na ovom forumu, slobodno mogu reči da ogromna večina komentatora, kada se radi o nekome iz nekog drugog “tabora”, gleda na čašu na drugi, “ružniji”, način. Ne smeta mi i vrlo rado, sa poštovanjem, ću razmjenjivati misli, komentare sa sugovornicima ali na prvi, moj način. Mislim da moje godine nebi trebale biti ikome ovdje neki problem.


        0
        -1

        1
    • F1puls
      Nikola Klobučarić Prikaži

      Ne bih rekao da je ovo Maranellov portal. Naravno da ima najviše Ferrarijevaca, ali ekipa koja piše je neutralna. Ovo što sam napisao je moje mišljenje. S moje strane nije pala nikakva kapljica jer mi je svejedno hoće li prvak biti Mercedes ili Ferrari/Hamilton ili Vettel. Kod ove situacije s Hamiltonom mi je zasmetalo što nije kažnjen na stazi. S ovom kaznom nakon utrke se slažem, ali stvar je u tome da su ga mogli kazniti na stazi.



      1
      0

      1
      • Lewis Hamilton 44
        Berislav Donator Prikaži

        Jest, točno je. I mene je ćudilo zašto nije to napravljeno odmah. Viknuo sam Neeeee, jer sam znao što slijedi. Obzirom da se već duže vrijeme kazne dijele proizvoljno, onda je Charlie-vo pojašnjenje prihvatljivo i da je bila nenormalna situacija, jest bila je. To je razlog za kašnjenje.
        Zakvačio sam se na ….” i nije kažnjen”! I nažalost, niste na webu jedini s takvim podatkom (mišljenjem). Volio bih da je ovaj F1 portal naj-primjer po objektivnosti ostalima


        0
        -3

        3
  3. Nando
    Matek14 Prikaži

    Mene najvise intrigira cinjenica da je Kimi 4 utrke zaredom na postolju.. zanimljivo kako njegova postolja prolaze ispod radara dok su svi fokusirani na ham i vet..
    Nije nesto mjerodavno, al je zanimljivo da je 2007 u ovom stadiju sezone poredak bio ham (70) alo (68) mas (59) kimi (52).. trenutno kimi ima dobre rezultate, a bodovno zaostaje skoro identicno kao i 2007.. ne preferiram ni ham ni vet, pa cak niti kimija, al bi mi bilo super da se ponovi 2007 i da “autsajder” hladnokrvno pokupi trofej ispred dvojca koji se kolje ?



    33
    33

    0
  4. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Može nešto off topic..
    Zanima me prati li netko F1 TV.. Kakva je usluga..
    Znam da je poslije Barcelone bilo drvlje i kamenje.. Nije se moglo gledat sve je štekalo i koliko sam čuo dosta komatozno..
    Možda i cjenjeno uredništvo ako bi mogli da se to malo istraži.. Neka iskustva korisnika..
    Sad je već nekakvih 5 ili 6 utrka to u funkciji.. Isplati li se uzet
    Jesu li otklonjeni bugovi..
    Evo toliko.. Hvala



    1
    1

    0
  5. Monisha Kaltenborn
    monkeyseat Donator Prikaži

    – Hamiltonova 44. pobjeda s brojem 44 na bolidu

    I kiša je počela padat u 44. krugu ako se ne varam :-)



    6
    6

    0
  6. Mclaren
    raca Prikaži

    Ja bih dodao još, strmoglavi pad McLarena se pojačao


    0
    -1

    1
  7. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Skino sam utrku na torrentu i bili su highlightsi sa prosle utrke prije starta na Hockenheimu i eto pamtit cu da nisam slavio double DNF proslu utrku.. Pamtit cu da nisam slavio kad je Lujo odusto u kvalama u subotu.. I pamtit cu da sam razbio tek otvoreno pivo kad sam vidio Seba u sljunku..



    7
    7

    0
    • Sebastian Vettel 5
      Vettel-Ferrari Donator Prikaži

      Sa mnom u tom dijelu utrke i tata pratio, koji inače skoro nikad ne gleda utrku, pa sam vjerojatno blaže dosta reagirao već što bih da sam sam gledao u miru, kako inače najviše volim.

      Najgore od svega što već treću utrku u kojoj Seb pravi greške koje ga ozbiljno koštaju i kad ga Hamilton kažnjava pobjedom zbog toga (Singapur 2017., Baku 2018. i jučer ono kao daleko najgore dosad) imao sam neku slutnju da bi se moglo loše završiti iako subotom nakon kvalifikacija nije moglo bolje biti. Jučer konkretno, u prva 2-3 krugova kad je prva kiša pala malo malo su puštali snimku kako neko proklizava, samo Seb nije i ja kontam u sebi nadam se da on neće napraviti ni jednu kad zasad nije i poslije je otpao onaj komadić krila i ponovo počela padati kiša i kroz glavu mi prošla slutnja od neke kobne greške zbog tog koja neće biti bezazlena kao kod drugih i nedugo potom kad sam već bio zaokupljen drugim dešavanjima na stazi vidim Ferrari u zidu i njega kako udara rukama po volanu, znači nevjerojatno :S



      2
      1

      1
  8. James Hunt
    f1_zg Donator Prikaži

    Vettel je izletio na kišnom zavoju onda kada nije planirao da će padati kiša? Vettel je pukao pod pritiskom? Vettel nije imao vodonošu da mu pomogne kod izletanja u zavoj? Ma nemoguće :).

    To se događa i četverostrukim prvacima Ante? Kojim to točno, a ne moraju biti ni četverostruki? Zašto se to nijednom prvaku nije dogodilo u ovoj utrci, a mnogi nisu imali slobodno biranje putanje kao Seb?

    Da odgovorim, zato što dečko više nema muda, uletio je u zavoj kao bakica, oprezno i traljavo pa je izletio. I ne, to se ne događa prvacima, prvaci imaju lošu sreću, suviše su agresivni, posere ih sporiji bolid s boljim gumama ispred njih, loš start ili kriva procjena kod preticanja.

    Prvaci ne izleću iz zavoja da solidnim gumama kada biraju putanju i kad ih nitko ne ugrožava. Izleće Vettel, a pošto svi znaju što ja mislim o njegove zadnje dvije titule, neću se ponavljati….



    19
    -14

    33
    • Max Verstappen 1
      Multi 21 Prikaži

      Nisi skroz dobro skuzio tekst, a nit ga je Ante pisao.



      9
      9

      0
      • James Hunt
        f1_zg Donator Prikaži

        Ups, sorry Ante.

        Što se teksta tiče, skužio sam ga, samo me iritira popust koji Vettel ima na ovom ipak ruku na srce najboljem F1 Hr portalu. Izlijetanje je plod pucanja pod pritiskom i to se velikim vozačima nebi trebalo događati u prijelomnim utrkama, kao što mu se prošle godine nije trebao dogoditi sudar s Kimijem. Sorry dečki, lupajte minuse….



        21
        13

        8
      • Max Verstappen 1
        Multi 21 Prikaži

        Ja kad sam citao nisam shvatio tako. Ne vidim ovdje nista cime se Vettel “brani”. Greska je velika i nitko to ne spori.



        2
        1

        1
      • James Hunt
        f1_zg Donator Prikaži

        O samom izlijetanju ne treba puno govoriti. Takve se stvari događaju i četverostrukim prvacima kao što je Vettel.

        Mi čitamo isti tekst? Nisam ja napisao da je autor teksta tvrdio da je greška mala, nego eto da se događa i najboljima. I tu se ne slažem. Što nije jasno?



        7
        1

        6
      • Sebastian Vettel 5
        ZamaF1 Prikaži

        Uspia se je i Hamilton prosle godine u Brazilu razbit u izalzecem krugu tokom kvalifikacijama, sto je puno gore nego sada(naravno greska nije imala utjecaj na prvenstvo, ali svejedno). I da, dogadja se i najboljima.



        7
        3

        4
    • F1puls
      Nikola Klobučarić Prikaži

      Realno, ovo se svakome može dogoditi. Ne branim Vettela. Kao što sam napisao dolje, svejedno mi je tko će biti prvak. Vettelu se kao prvaku slične greške događaju nešto češće, nitko ne kaže da je suprotno. On je najbolje svjestan koliko će mu faliti ovi bodovi na kraju sezone.



      5
      3

      2
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Ne da se svakome može dogoditi, nego se svakome događalo upravo na ovoj utrci. Samo što se nikome nije dogodilo na mjestu gdje će ga koštati odustajanja. Mokra staza, a većina se kockala sa slick gumama. Hamilton i Verstappen su imali puno veća izlijetanja, ali tamo gdje je bilo 20-ak metara asfaltirane izletne zone. Kimi i Bottas su jedan za drugim imali još gore proklizavanje nego Vettel, samo što ni njih nije koštalo ništa. Sebu se nažalost desilo blago proklizavanje na najgorem mjestu, pored pješčane izletne zone, i platio je najveću kaznu. U Bakuu je Hamilton imao nekoliko izlijetanja i prelaska preko rubnjaka u zadnjoj krivini. Na kraju Vettel napravi jednu grešku, i izgubi nekoliko pozicija, dok Hamlton sa tih nekoliko dođe do pobjede… I onda pričamo o Hamiltonovoj ili Mercedesovoj nesreći. U Silverstoneu dođe sa zadnjeg na drugo. Nebi bolje prošao ni da ga Kimi nije ni dirnuo, jer je već na startu izgubio dvije pozicije. A ovdje dođe sa 14-og na prvo. Ako to nije sreća…



        5
        1

        4
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        na forumu čitam kako je možda izletio zbog sirotkinovog ulja..
        to bi objasnilo zašto je jedini on izletio baš na tom mjestu.
        ostali su izletali na hairpinu ili kod merc tribine.
        a s druge strane, vettel je priznao grešku . :zbunjeniosamucen:


        0
        0

        0
      • James Hunt
        f1_zg Donator Prikaži

        Ma zapravo dečki u pravu ste! To što je Vettel izletio se ne dešava svima, nego samo najboljima. Evo i drugi su proklizavali ali samo najbolji je izletio. I još je ljubomorni Stroll posuo ulje tamo, a da nije izlijetanje bi bilo još bolje i kvalitetnije.

        Zapravo ovakvo izlijetanje potvrđuje njegove kvalitete kao vozača!

        A mislim, s kakvom je samo elegancijom taj čovjek izletio iz zavoja, koji odabir putanje do ograde, koje čvrsto i sigurno prijanjanje uz ogradu, ma šampionski.
        Nakon neponovljivog prijanjanja uz ogradu je energično ali ipak dostojanstveno i njemački strastveno lupao ručicama po volanu, a onda se na tečnom talijanskom ispričao pitu i prošetao do mopeda kojim je odjahao u sumrak.

        To sve potvrđuje njegove kvalitete četvetostrukog prvaka i pravo na ovogodišnju titulu! #gosebgoragazzi



        4
        -1

        5
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        @f1-zg
        lakše malo, čemu 5 identičnih postova na jednoj objavi?


        0
        0

        0
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        Doslo njegovih 5 minuta..



        1
        0

        1
    • Nigel Mansell
      The Simpsons Prikaži

      Sve je uredu, Vettel je namjerno izletio.



      6
      3

      3
  9. Formula1
    ArmandoŽ Donator Prikaži

    Evo da i ja nešto napišem u vezi trke ,tj. Vetela. Ako sam dobro primjetio, Vetel je nakon promjene guma , napravio nekoliko grešaka na kočenjima prije izletanja , i dalo se primjetiti da nešto ne štima kod njega ili bolida (gume )… ipak ,mislim , kod njega – nervoza.
    Kad je izletio nisam bio iznenađen, naprotiv , izgledalo mi je kao logičan slijed nervozne vožnje…



    11
    10

    1
    • James Hunt
      f1_zg Donator Prikaži

      Ma nemoj tako, to se dešava svima, nije on bio nervozan, on je zapravo to namjerno napravio tako da se Hamilton opusti. To ti je sve taktika četverostrukog prvaka. Iduću utrku će si namjerno izvadit svijećicu iz motora tako da se Hamsta totalno opusti i onda ti tek kreće bitka za peti naslov. To ti je to, ma kakva greška, dio plana najboljeg vozača i najtrofejnije momčadi :)



      5
      -1

      6

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.