Što ćemo pamtiti s VN Velike Britanije?

Izdvojeno / Kolumna / Nemojte propustiti

Jedna od najlegendarnijih staza u Formuli 1 pružila nam je pravi spektakl! Borba između Ferrarija i Mercedesa do samog kraja utrke podsjetila nas je zašto volimo ovaj ludi sport.

Uzbudljive kvalifikacije

Tri vozača unutar jedne desetinke. Falio je samo Bottas pa da taj četveroboj bude kompletan. Ferrari je zaprijetio, ali Hamilton je izvanserijskim krugom pred domaćom publikom stigao do 76. pole positiona. Sjajno je vidjeti ovakvu tijesnu borbu s minimalnim zaostacima na stazi od gotovo 6 kilometara.

Vettelova pobjeda u Hamiltonovom dvorištu

Već se nakon kvalifikacija vidjelo da je Ferrari opasno blizu Mercedesa. I to na stazi koja odgovara njihovim rivalima i na kojoj talijanska momčad nije ostvarivala sjajne rezultate posljednjih godina. Vettel je sjajno startao i vjerojatno bi bez većih problema stigao do pobjede da nije bilo sigurnosnog automobila. Kao i u Austriji, ponovno je hladne glave odradio sjajno pretjecanje, ovog puta nad Bottasom, i s novom pobjedom povećao prednost u odnosu na Hamiltona. Velika psihološka pobjeda za Nijemca i Ferrari.

Dodir Hamiltona i Raikkonena

Sve nade za Hamiltonovo peto slavlje zaredom na domaćoj utrci pale su u vodu nakon nekoliko stotina metara. Zbog lošeg starta i trkaćeg incidenta Britanac je ostao bez moguće pobjede, ali treba pohvaliti njegov povratak na postolje (iako nije imao pretežak posao) s kojim je smanjio štetu. Raikkonen je kažnjen s 10 sekundi, a kasnije je priznao da je pogriješio.

Mercedesove optužbe

Tko gubi, ima se pravo ljutiti. Međutim, njemačka je momčad ovog puta pretjerala. Suludo je misliti da je Raikkonen namjerno udario Hamiltona i tako ugrozio skupocjene bodove. Zašto bi se Ferrari spuštao na tu razinu nakon što su preuzeli vodstvo u oba poretka? Mercedes se nalazi u poziciji na koju nisu navikli i koja im se nikako ne sviđa, a tenzije i nervoza rastu.

Sjajne borbe između top momčadi

Posljednjih petnaestak krugova VN Velike Britanije pružilo nam je pravo zadovoljstvo. Vettel lovi Bottasa za pobjedu, a iza njih Raikkonen ne odustaje s pritiskom na Hamiltona. Prije nego što je pritisnuo Hamiltona, Raikkonen je vodio sjajnu borbu s Verstappenom. Bilo je lijepo vidjeti fer i korektnu borbu između najboljih momčadi. Bottas je u nekoliko krugova izgubio tri pozicije, a na kraju ga je napao i Ricciardo.

Od ostalih dvoboja, potrebno je spomenuti onaj između Alonsa i Magnussena. Dvojac je bio u ratu tijekom cijelog vikenda, a u posljednjem je krugu Španjolac prošao Danca za osmo mjesto.

Mnogobrojni udesi

Vikend su obilježili i mnogobrojni udesi. DRS kroz prvi zavoj nije pomogao. Prvi je to iskusio Grosjean na prvom treningu. Na drugom treningu bolid je razbio Verstappen, a na trećem Hartley nakon što mu se slomio prednji ovjes. Novozelanđanin je zbog udesa morao propustiti kvalifikacije i utrku. Što se utrke tiče, uz već spomenuti dodir između Hamiltona i Raikkonena, bilo je tu još akcije. Na startu smo imali dodir Magnussena i Grosjeana te izvrtanje Pereza. Prvih sigurnosni automobil izazvao je Ericsson. Šveđanin je napravio istu pogrešku kao i Grosjean na prvom treningu. Posljednji ozbiljniji incident vikenda bio je onaj između Sainza i Grosjeana. Haasov vozač je napravio malu korekciju na ulasku u Copse i izbacio sebe i Španjolca iz utrke. Na kraju utrke imali smo dodir Pereza i Gaslyja. Toro Rossov vozač je ušao u cilj kao deseti, ali je nakon utrke kažnjen pa je Meksikanac uzeo posljednji bod.

Vrijedno spomena

– Vettelova prva pobjeda u Velikoj Britaniji nakon 2009. i izjednačavanje s Alainom Prostom po broju pobjeda (51.)
– Ferrarijeva prva pobjeda na VN Velike Britanije nakon 2011. i slavlja Alonsa
– Alonsova 200. utrka u bodovima
– Prekid Hamiltonove serije od 4 pobjede na Silverstoneu
– Sirotkin i dalje jedini bez bodova nakon 10 utrka

Summa summarum

Ferrari je s četvrtom pobjedom sezone pobjegao Mercedesu na 20 bodova. S novim dvostrukim postoljem napravili su malo osjetniju razliku dvije utrke uoči ljetne stanke. Renault je na čelu s Hulkenbergom osvojio lijepe bodove i ponovno napravio razliku u odnosu na ostale momčadi iz sredine poretka. Haas je u utrci ponovno podbacio, a Force India je s dvostrukim bodovima prestigla McLaren i sada se nalaze na šestom mjestu u poretku konstruktora. McLaren je s Alonsovim osmim mjestom osvojio četiri boda, ali bez Vandoorneove pomoći britanska će momčad teško do četvrtog mjesta. Toro Rosso, Sauber i Williams na Silverstoneu su ostali bez bodova. Toro Rosso, koji je imao vrlo težak i kompliciran vikend, je bio blizu jednog boda. Sauber je zbog greške tijekom pit stopa izgubio sigurne bodove, a Williamsa ponovno nije bilo nigdje.

Momčadi sada očekuje zasluženi odmor. VN Njemačke na rasporedu je za dva tjedna.


Odgovor

25 komentara

  1. Mclaren
    wilson Prikaži

    Nervozni Hamilton koji danas ipak povlači izjavu vezanu za sudar sa Kimijem. I razmak između vodećih momčadi i ostatka svijeta na grudi. Kad se sjetim kako je u desetom krugu Hamilton već bio šesti. Ok, brza staza koja omogućava pretjecanje ali kako je obišao Renault?! O ostalima da ne govorim.



    24
    23

    1
  2. Blue Flag
    BrrZiiii Prikaži

    osim same utrke koja je imala hype točku u “kontroverznom” sudaru vidjeli smo neke nove tehničke dragulje koje nam je priredio ferrari a kod konkurenta mercedesa izazvao nemočno čohanje glava koje je ubrzo preraslo u ružno razotkrivanje pojedinih karaktera. za neke smo znali kakvi su a toto je jedini bio van tog staleža.

    ferrari je donio 3 rješenja (jučer sam mislio samo 2) : podnica, launch control i što nam je nico-vlog razotkrio. naime, neki genij se dosjetio postaviti prije turba mali zračni generator tako da uopće ne ulazi u domenu opisanu pravilima te na taj način dobili besplatnu električnu energiju u konstantnom prinosu a koja se kasnije koristi u totalnom energetskom boostu i bržem punjenju baterije….stvarno genijalan trik, koi će svi uskoro početi kopirati.

    što se luia tiče, uspoređuju ga sa neymarom (obrisan post jučer) a čak ga je i kimijeva žena ismijala da se možda počne baviti baletom…



    32
    29

    3
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      launch control je zabranjen, može pojašnjenje o ferrarijevom ‘launch controlu’?



      1
      0

      1
      • Blue Flag
        BrrZiiii Prikaži

        doduše ja ga tako zovem…to je ona dodatna kuplung ručkica na desnoj stražnjoj strani sebovog volana….to su razvili do savršenstva. ovo je drugi vikend u kojem je seb katapultiran naprijed, jednom u bottasa, jednom na prvo mjesto, makar će neki reći da je imao mekše gume….ali sad vidimo totalno močan start u samo nekoliko metara. dakle, to nije onaj nekadašnji launch…ovo je verzija 2.1 ali koji radi na drugom principu…možda samo kao kontrola posebnog ventila koji propušta dio snage zbog jačeg i stabilnijeg gripa na startu



        19
        18

        1
      • Kimi Raikkonen
        zoka Prikaži

        Sto i Kimi nema lunc kontrol?



        20
        17

        3
      • Blue Flag
        BrrZiiii Prikaži

        zoka….mislim da ga kimi nema jer uvijek “zaspe” na startu. kod njega nisam vidio tu promjenu a to ima veze sa korištenjem dijelova u sezoni. kontroverza je bila prije mjesec dana kad su svi pretpostavljali prema fotografijama volana.

        giorgio piola inače ima fantastične fotografske analize i stari je novinar F1 pa tamo možeš vidjeti neke stvari ako si na tom levelu poznavanja tehnike

        https://www.youtube.com/watch?v=8Qv-749c34s



        7
        3

        4
      • Blue Flag
        BrrZiiii Prikaži

        pastor & ficola

        oko baš sve ne može popratiti kad se “laserski” usmjeriš u neku točku a to je prvi red
        možda ste u pravu ali ovako dominantne startove vidim tek zadnje 2 utrke, a 0,3s se itekako vidi…mercedes 2.1 sigurno nije napravio isti motor u upgradeu kao prethodni, a ferrari je uzvratio svojim razvojem i poništio taj samohvaleći umišljeni uspjeh. razliku vidjesmo u odnosu na RB. vjerujte da svi rade na startu, ali je pitanje koliko uspješno u odnosu na ferrari. tu niti merc nema odgovor



        10
        7

        3
    • Alfa Romeo
      ficola Prikaži

      Točno, start je kod Ferrarija fenomenalan,još prošlu utrku kad je Kimi skoro sredio na staru oba Mercedes…startaju kao metak.



      16
      11

      5
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      naime, neki genij se dosjetio postaviti prije turba mali zračni generator tako da uopće ne ulazi u domenu opisanu pravilima te na taj način dobili besplatnu električnu energiju u konstantnom prinosu a koja se kasnije koristi u totalnom energetskom boostu i bržem punjenju baterije….stvarno genijalan trik, koi će svi uskoro početi kopirati.

      Može link kao izvor ovoga?



      7
      6

      1
  3. Alfa Romeo
    ficola Prikaži

    Ja ću pamtiti sramotu Mercedesa i pobijedu Ferrarija…to mi dosta! Pardon,i veliku vožnju Kimija koga nisam dugo vidio tako agresivnog!



    35
    31

    4
  4. sennacher Prikaži

    Mercedesu itekako treba “zasluženi odmor” da se prije svega srede u glavama pa možda nešto naprave i s bolidom, iako ostavljaju dojam da baš i nemaju nekih ideja po tom pitanju.
    Tako tragično proživljavanje utrke od strane drugoplasiranog je ne samo ružno već i otvoreno verbalno ponižavanje i osporavanje pobjednika. Kasnije isprike očito su izazvali ljudi iz Mercedesovog PR-a, ali ne mogu baš popraviti dojam nakon prvih neviđenih i neprofesionalnih reakcija. Nekako mi se čini da bi neki drugi vozači popili neku kaznu ili negativne bodove od strane FIA-a kad nakon utrke ne bi odradili obvezni intervju.
    Očito je koliko je velik udarac poraz u “vlastitom dvorištu”. Ali koliko je u kalendaru tih “vlastitih dvorišta”? I za Hockenheim gdje se vozi iduća utrka govori se da je Mercedesova staza bez obzira što se nalazi u domovini trenutno vodećeg u poretku.
    Ferrarijevo “dvorište” očito je tek Monza gdje redovito posljednjih godina gubi od Mercedesova pa niti ekipa niti temperamentna publika od toga ne rade toliku tragediju. U svakom slučaju, Silverstone je dobra uvertira u slično brzu Monzu pa se ove godine možda i Tifosi konačno razvesele u svom “dvorištu”.



    11
    11

    0
    • Blue Flag
      BrrZiiii Prikaži

      nije mi do samohvale ali pišem od testiranja u barceloni da mi se činilo, a sada sam potpuno siguran da su promašili filozofiju za ovu godinu. predugi su, ali to nije jedini problem…tu je npr problem blok za hlađenje, kut podnice- a cijela aerodinamika je baš ovisna o ta 2 parametra. nedavno sam napisao da im je bolje šrafit novi bolid nego ovaj pokušavat ispravljati, ako žele dominaciju.

      kad padneš, treba ti neko vrijeme da ustaneš!



      4
      3

      1
  5. ClarenceF1 Prikaži

    zapamtit cu jedan detalj koji je nebitan al u trenutku sam ostao zapanjen…kada je ericsson izletio i zabio se u barijere brundle presretan i ocekuje SC naravno zna se zasto…ajd barem pred nezz koliko milijuna gledatelja ispadni normalan i zapitaj se dali je sve oke sa deckom koji se zabio pa onda spominji SC…



    6
    5

    1
    • F1puls
      Nikola Klobučarić Prikaži

      Znači nisu se promijenili. Onda mi je drago što sam ih prestao gledati.



      2
      2

      0
    • sennacher Prikaži

      SC je Hamiltonu omogućio proboj do drugog mjesta, ali je dodatno pokvario opći dojam kad su dva Ferrarija napadala dva Mercedesa.
      Osim toga onemogućio je eventualnu borbu Bottasa za pobjedu koji je jako dobro izgledao prije SC-a, ali on očito ionako nikome nije važan.
      A da je recimo Bottas pobijedio, a Hamilton bio četvrti Vettel ne bi povećao prednost za 7 bodova nego za 5


      0
      0

      0
      • sennacher Prikaži

        Pardon 6, kao što u bi u ekipnom Ferrari također za manje bodova povećao prednost.
        Ali očito pobjeda Bottasa za Mercedes nije ni približno vrijedna kao pobjeda Hamiltona. Nije isto da li miša uhvati crna ili bijela mačka, ali ovako je pobjegao.


        0
        0

        0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.