Retrovizor: Seppuku strategija

Izdvojeno / Oton Ribić: Retrovizor

Oton Ribić

Prije 9 godina 5 min 5 komentara

Lewis Hamilton, Mercedes

Lewis Hamilton, Mercedes

Uvijek iznova, Formula 1 ima neki preokret u rukavu! Taman kad čovjek pomisli da je Monte Carlo ispunio svoja već tradicionalna očekivanja utrke bez puno akcije na asfaltu ili promjena na vrhu, Mercedesu je pošlo za rukom napraviti kardinalnu stratešku pogrešku. Naravno, svi znamo, radi se o neobjašnjivom pozivu Hamiltona iz vodstva u boks, pod sigurnosnim automobilom, što je samo na tanjuru isporučilo pobjedu Rosbergu, a drugo mjesto Vettelu. Nije tu šteta samo za Hamiltona, sama ekipa se ovim potezom odrekla tri boda više koja bi dobila da se radilo o dvostrukoj pobjedi. Jasno, Hamilton je bijesan (ima svako pravo to biti), njegovi navijači također, i već su se do sad megabajti tekstova raspisali o ovom strateškom pucnju u prazno.

Što se točno zbivalo na pitwallu Mercedesa da donese ovakvu odluku, naravno je teško reći. Sadašnje službeno objašnjenje im je da su se previše pouzdali u podatke i mjerenja, umjesto u zdrav razum – što god to značilo. Ono što treba priznati Mercedesu, doduše, je otvorenost. Unutar 24 sata kompletno se vodstvo Mercedesa posulo pepelom, ispričalo Hamiltonu, i najavilo istragu kako je moglo doći do ovakve katastrofalne odluke. Pitanje je doduše hoće li rezultati istrage također biti objavljeni, kao i posljedica.

Uglavnom, iako je Hamilton ovako spremio deset bodova manje nego što smo svi očekivali, a Rosberg sedam više, Britanac ipak ima još deset bodova prednosti. Ali ne bi bilo ništa čudo, kakav odlučan karakter on zna pokazati, da u Kanadi napravi “masakr” i pobijedi s jedno petnaest sekundi prednosti.

Rosberga tu ovaj put najmanje treba kriviti: on je samo prihvatio ono što mu je palo u ruke. Svatko i s najmanjom dozom kompetitivnosti (a bez nje u F1 ne ide) bi napravio to isto. A Vettel samo komforno nastavlja kombinaciju vlastite i Ferrarijeve revitalizacije.

Konačno su se i navijači njegove bivše ekipe imali prilike malo smiriti: četvrto i peto mjesto su najbolji plasmani Red Bulla ove sezone, i potpuno je moguće uskoro nekoga od njih vidjeti na postolju. Unatoč tome, priče o tome kako se Kvyatovo sjedalo trese ne jenjavaju; no zasad to treba uzeti sa zrnom soli. Koliko god Red Bull imao kratak fitilj s vozačima koji im nisu apsolutno stelarni, ovo je više u službi stavljanja pritiska na Rusa nego prave pripreme za njegovo izbacivanje. Mogu biti puno “ljući” ovaj put Verstappenom koji je uništio automobil, još i zaradio kazne.

Inače u Monaku obično ima dosta odustajanja, ali ovaj put su pored Verstappena to bila samo dvojica. I ako dozvolite malo crnog humora, točno ona dvojica na koju bi se vjerojatno većina za to kladila: Maldonado koji sad ima pet odustajanja u šest utrka, i Fernando Alonso, čiji tehnički problemi u nedjelju su, zajedno s katastrofom u subotu, samo za njega zaključili jedan vikend strave. Nije ni čudo da već govori kako mu fokus prelazi na 2016. No za Woking je barem kakva-takva utjeha da je Button donio neke bodove, iako je McLaren i dalje predzadnji u rasporedu konstruktora, i tih jedanaest bodova koliko im bježi Toro Rosso bit će im, po sadašnjem stanju stvari, priličan zadatak.

Ovo je također bio jedan atipično loš vikend za Williams (prvi bez osvojenih bodova), iako iz ekipe već govore kako je Monte Carlo specifičan i ne odgovara im. Također slab nastup Lotusa, iako oni još uvijek inače ne donose bodove konzistentno.

Baš kao što Williams govori, Monte Carlo je utrka na kojoj se tipični odnosi snaga ne osjete. To ćemo opet tek u Kanadi, mjestu gdje po običaju budu “lude” utrke.

Dakle – sa ili bez goriva?

Zanimljivo je da se već poteže pitanje eventualnog vraćanja nadolijevanja goriva za vrijeme utrke već u skoroj budućnosti, za dvije-tri sezone. Za pisanja ovog teksta se ta buka malo stišala, ali to ne znači da neće opet planuti. Osobno mi se ne čini da je to opet potrebno uvoditi, naročito ne nakon što je prije samo nekoliko godina ukinuto radi troškova i forsiranja agresivnijih strategija. Još uvijek me malo štrecaju sjećanja na utrke s malo ili ništa napada na stazi, i hrpom taktiziranja kad će tko u boks. To je interesantno gledati u smislu u kojem je zabavno pratiti vrhunski šah, ali uzbuđenje definitivno nije donosilo.

Tko u koje sjedalo

Kao da su se već postavile prve figure za silly season, odnosno sezonu kiselih krastavaca kad iskaču nevjerojatne teorije o vozačkim postavama i transferima u sljedećoj sezoni. Bez velikog iznenađenja, omiljeno sjedalo o kojem se špekulira je u Ferrariju (stalno žele izgurati Finca van), a i nešto se muti oko Red Bulla. Ovo je toliko rano da tu ne može posrijedi biti mnogo više nego samo nekakve sitne sugestije. Ali svaka ozbiljna ekipa će naravno još pričekati barem nekoliko utrka i pratiti performanse svojih ciljanih vozača prije nego što krene nešto konkretno s njima – odnosno njihovim menadžerima. Tim više, ima toliko imena u igri da je teško uopće prosuditi tko su kandidati. Danas su to Grosjean i Hülkenberg, sutra Bottas i Ricciardo… uglavnom, proljetne špekulacije se rijetko kad pokažu točnima (osim ako su baš, rijetko, slučajno pogođene).


Odgovor

5 komentara

  1. Pirelli Hard
    Monty Prikaži

    Hamilton ima pravo biti bjesan?Kao ohladile su se gume pa je sam izričito tražio ulazak u box i dobio ga a Rosbergu i Vettlu koji su imali starije gume to nije padalo na pamet hladnim gumama unatoč.!?Dok je Luje bit će još takvih zanimljivosti,jer uz dominantan bolid treba i zrnce pameti. :bang:


    0
    0

    0
  2. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Proljetne špekulacije su samo tu da zavrte priču u ovim dosadnim stankama, a uvijek počinju tako da ih netko iz određene momčadi napomene medijima. Tak to ide.

    Inače bravo Otone, radiš dobar posao s ovim retrovizroma.


    0
    0

    0
  3. F1puls
    David Vidović Prikaži

    Kratko i jasno, bravo Otone :thumbs:

    Što se tiče dotankavanja, dijelimo slično mišljenje. Po meni nema poente uvoditi dolijevanje ako će ‘fuel-flow’ ostati isti, a i dalje će se moći startati sa količnim goriva nevezanom sa onime s čime si vozio u kvalifikacijama. Sva sranja koja trenutno imamo oko guma, uduplatiće se i trkanje i prestizanje na stazi će postati još rjeđe.


    0
    0

    0
  4. Kush Prikaži

    Dobar – suma sumarum, što je i cilj kolumne :) :thumbs:
    Preporuka: za takvu vrst novinarstva, dakle autorske stvari, kakve su vaše kolumne koje razlikuju ovaj sajt, bilo bi prikladno uvesti stari “papirnati” princip, i da ispod članka stoji autorov potpis, najviše zbog posjetitelja koji ne poznaju dobro suradnike, ali i jer mislim da je to ispravno prema autorima, može to biti i pravilo, ali nije potreba na nekim brzim i prenesenim vjestima, ali ako se i one malo obrazlože i sagledaju u kontekstu, ako im se prida neka pozornost, osim prijenosa, onda i tu autorima treba odati priznanje time, nebitno što su to istovremeno i admini, treba razlikovati taj posao od novinarskoga, kada i odrede novinarski pristup (tu mislim na pozitivne atribute poziva), naravno da to nije uvijek moguće, zbog posla oko sajta, zato sam to i napomenuo – lijepo bi bilo vidjeti ime ispod dobrog teksta, gdje mu je i tradicionalno mjesto – prijedlog ;)


    0
    0

    0
  5. Jim Clark
    Damir Abramović Prikaži

    Lijepo rezimirana utrka. :thumbs:

    Jedino se neću složiti s mišljenjem oko uvođenjem nadolijevanja goriva.
    Čini mi se da ljudi olako svaljuju krivnju na nadolijevanje goriva kao glavni problem nedostatka pretjecanja u periodu dok je ono bilo aktivno.
    Po mom mišljenju, glavni problem bila je aerodinamika koja je onemogućavala praćenje bolida kroz zavoje. U periodu od 1994. do 2009., FIA je nekoliko puta promjenama pravila pokušala nešto učiniti, ali je uglavnom pogoršavala situaciju.
    Uglavnom, definitivno sam za povratak nadolijevanja goriva, a samim time i bolida koji će od vozača zahtijevati vožnju na limitu kroz gotovo cijelu utrku. Ako će cijena toga bit manje pretjecanja, nema veze, bitnije je da se isfiltriraju pravi vozači od vozača (ako me razumijete).


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.