Pet pitanja uoči VN Velike Britanije

Izdvojeno / Kolumna / Nemojte propustiti

Ante Vetma

Prije 6 godina 3 min 8 komentara

Sve oči bit će ovog vikenda uprte na Lewisa Hamiltona koji na svoju domaću stazu dolazi nakon katastrofalnog vikenda u Austriji. Mercedes je prije tjedan dana donio novu veliku aerodinamičku nadogradnju, a u kombinaciji s novim motorom kojeg su uveli prije dva tjedna u Francuskoj – očekivalo se da će na stazi koja im paše pomesti konkurenciju. Umjesto toga – i jedan i drugi Mercedes su se parkirali pokraj staze i prepustili vodstvo Ferrariju u oba poretka.

Hamilton 5 puta u nizu

Aktualni svjetski prvak ima nevjerojatnu statistiku na Silverstoneu. Prošle godine je pobijedio, a njegov timski kolega je imao kaznu i krenuo je s 9. mjesta. U cilju je bio na drugom mjestu, što samo pokazuje koliko karakteristike ove staze odgovaraju Mercedesu.

I zaista, Silverstone bi trebao biti staza koja u cijelom kalendaru najbolje odgovara Srebrnim strijelama. Uz to, imat će nove Pirellijeve gume koje su ih vrlo dobro poslužile u Barceloni i na Paul Ricardu. Što može poći po krivu da Lewis ne dođe do pete pobjede u nizu na domaćem terenu? Možda visoke temperature, možda gremlini u bolidu nakon duplog odustajanja na prošloj utrci? Teško moguće, ali nije isključeno.

Nove gume

Ovo je posljednja utrka na koju Pirelli donosi novu konstrukciju guma i pitanje je kako će to utjecati na utrke pojedinih bolida. U Austriji smo vidjeli puno problema za neke ekipe, a tome su definitivno pridonijele neočekivano visoke temperature. Nešto slično moglo bi se dogoditi i u Britaniji, obzirom da se očekuje sunčano vrijeme tijekom sva tri dana, a staza je poznata kao jedna od najekstremnijih za potrošnju guma. Hoće li nova konstrukcija pomoći ekipama riješiti te probleme?

Kako će momčadi podnijeti treći vikend u nizu

Prvi put u povijesti Formule 1 gledamo treću uzastopnu utrku vikend za vikendom. Momčadi su sigurno iscrpljene, posebno ako pogledate McLaren i Toro Rosso koji su prošlog vikenda potrošili cijelu zalihu prednjih krila. Hoće li se to odraziti na performanse na stazi, promjenu guma, pripremu taktike?

McLaren dolazi doma bez Boulliera

McLaren je napokon prihvatio da njihova loša forma nije prolazna stvar i da će trebati zasukati rukave u idućih par godina ako planiraju izbjeći potpunu sramotu i ostanak u društvu najsporijih ekipa. Trkaći direktor Eric Boullier se pozdravio i radi se na novoj organizaciji vodstva ekipe.

Naravno, ništa se neće postići preko noći, ali veseli vidjeti da se problemi napokon uzimaju za ozbiljno i nema alibija u Hondi, Renaultu ili položaju Merkura. Problem je u McLarenu i čini se da je taj isti McLaren odlučio riješiti problem. Bravo za njih!

Ferrari ili Red Bull

Obzirom da je Ferrari preuzeo vodstvo u vozačkom i konstruktorskom poretku, oni na ovu stazu dolaze s ciljem da izgube minimalan broj bodova u odnosu na Mercedes. Najavljuje se nova podnica i novi difuzor iz Maranella, ali bi se lako moglo dogoditi da se oni ovdje bore s Red Bullom, a ne s Mercedesom.

Naravno, plasman ispred Bikova je imperativ jer je berba bodova za 5. i 6. poziciju u ovom trenutku za Ferrari nedovoljno dobra.


Odgovor

8 komentara

  1. Ferrari
    blejky Donator Prikaži

    Ante mala korekcija”očekivalo se da će na stazi koja im pašeš”jedno š viška.
    Što se tiče utrke isto mislim da će Mercedes imati laganih 1-2 na startu jer uvijek su bili brutalni na Silverstonu, još u kombinaciji sa tanjim gumama izgleda kao sigurna stvar.
    Ali Austrija nas je naučila nikada ne reci nikad. Koliko god bili odlični pouzdanost nove specifikacije ne izgleda da je na nivou stare iako mislim da bi i na staroj bili jednako dobri na ovoj stazi. Jednostavno im odgovara.



    6
    5

    1
  2. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    A da Ferrari nije preuzeo vodstvo u vozačkom i konstruktorskom poretku, da li bi oni na ovu stazu došli s ciljem da osvoje maksimalni broj bodova u odnosu na Mercedes?
    Odakle informacija za taj cilj gubitka minimalnih bodova?
    Davno je prošlo vrijeme FA i njegovog krivog načina razmišljanja, zato je i izgubio toliko naslova, SV će sigurno napasti i napraviti sve da pobijedi.



    12
    10

    2
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Odakle informacija za taj cilj gubitka minimalnih bodova?

      Nije informacija nego zaključak na temelju Arrivabeneovih izjava kako ih vjerojatno čeka teška utrka. Naravno da neće ići tamo s ciljem da budu 3., idu na pobjedu kao na svakoj utrci otkad su počeli “ispravno razmišljati”, ali ih vjerojatno čeka teška utrka.

      Ali, tko zna, stiže nova podnica i novi difuzor, bit će vruće, sve je otvoreno…



      5
      5

      0
    • Lewis Hamilton 44
      Berislav Donator Prikaži

      Ako netko želi tražti „začkoljice“ u ovom kao i drugim tekstovima, može uvijek naći razloge. Da je realno očekivati inferiornost Ferraria i Red Bulla ovog vikenda u odnosu na Merca, je realno. Naravno, ovo očekivanje može se ostvariti samo pod uvijetom, da ovi akteri neće imati kvar, ali i uz „hladne“ glave. Mislim da Ante nikako nije imao namjere nekoga podcijeniti.
      Inaće, ovaj tekst je odličan i lijepo složen uvod u ovaj vikend u Silverstonu



      4
      0

      4
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Treba vidjeti kako će raditi nadogradnje. Ali bez obzira na to, iako Mercedes uzme prvi startni red na kvalifikacijama, utrka bi mogla biti druga priča. Ferrari je mislim savladao čuvanje i ovih novih guma. U Barceloni su imali problem, a u Francuskoj su opet najmanje trošili gume. Najavljuju se velike vrućine na utrci, a vidjeli smo kakav je to donijelo rasplet u Austriji. Ne samo za gume, nego i za kvarenje bolida.



      4
      4

      0
    • Nigel Mansell
      pero Prikaži

      Prost (my man) prvi vozač za kojega sam ozbiljno navijao.
      Istina je da je Silverstone Mercedesova staza.
      Ako bilo što još mogu prilagoditi, prilagoditi će Mečkama.



      1
      1

      0
  3. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Nije više Ferrari onaj bolid kojem najbolje odgovaraju staze tipa Monako ili Singapur. Tako da uz prave nadogradnje, mislim da Ferrari može zaprijetiti Mercedesu na Silverstoneu.



    8
    7

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.