Red Bull i Honda potvrdili suradnju od sljedeće sezone!

Izdvojeno / Nemojte propustiti

Red Bull je i službeno potvrdio da od sljedeće godine prelazi na Hondine motore!

Kao što se pretpostavljalo već neko vrijeme, Red Bull je odlučio raskinuti suradnju s Renaultom kako bi od sljedeće sezone prešli na Hondine motore.

Potvrda je stigla danas ujutro, a ovo znači prekid 12-godišnjeg partnerstva austrijske momčadi s Renaultom tijekom kojeg su dosad stigli do 57 pobjeda i četiri dvostruke titule od 2010. do 2013. Nova suradnja s Hondom dogovorena je za 2019. i 2020.

Šef momčadi Christian Horner kaže da je ovaj potez napravljen zato što im prelazak na Hondu daje najveće šanse kako bi se ponovno borili za naslove.

“Višegodišnja suradnja s Hondom signalizira početak uzbudljive nove faze za Aston Martin Red Bull Racing kojemu su cilj ne samo borba za pobjede već i za naslove,” rekao je Horner.

“Uvijek smo donosili odluke kao što je ova nepristrano, imajući na umu samo jedan kriterij: Vjerujemo li da će nam ishod suradnje omogućiti da se natječemo na najvišoj razini?”

“Nakon pažljivog razmatranja i evaluacije, sigurni smo da je partnerstvo s Hondom pravi smjer za momčad. Red Bull je promatrao Hondin napredak nakon što je Honda prešla u Toro Rosso ove godine.”

“Impresionirani smo Hondinom predanosti Formuli 1, brzinom kojom su napredovali s Toro Rossom i opsegom njihovih ambicija, koje se podudaraju s našima.”

“Radujemo se suradnji s Hondom u nadolazećim godinama i zajedničkom utrkivanju u lovu na najveće nagrade u Formuli 1,” izjavio je Horner.

Toro Rosso će nastaviti suradnju s Japancima, što će značiti da će Honda biti dio dvije momčadi po prvi puta nakon deset godina.

“Imati dvije momčadi će značiti da ćemo imati duplo više informacija nego prije,” rekao je Takahiro Hachigo, Hondin predsjednik.

“Vjerujemo da će nam rad s Toro Rossom i Red Bull Racingom omogućiti da se približimo našem cilju. To je pobjeđivanje i osvajanje naslova s izgradnjom dva jaka partnerstva.”

“Rasprave su se odvile vrlo brzo zahvaljujući Red Bullovom otvorenom i poštenom pristupu prema Hondi, što je dovelo do dogovora koji je pošten i pravičan za obje strane.”

Odnos između Red Bulla i Renaulta bio je sve gori nakon osvajanje posljednje titule 2013. Francuski motori nisu mogli pratiti ritam Mercedesa i Ferrarija tijekom hibridne ere.

“Željeli bismo se zahvaliti Renaultu na posljednjih 12 godina tijekom kojih smo zajedno doživjeli neke nevjerojatne trenutke. Znali smo imati neke različitosti, ali Renault je uvijek radio neumorno i do svojih granica kako bi nam pružio kompetitivnu pogonsku jedinicu,” dodao je Horner.

Oko Red Bullovog poteza oglasio se i Renault:

“Dvije godine nakon Renaultovog povratka kao tvorničke momčadi, smatramo da je ovo prirodna evolucija i za Renault i za Red Bull Racing s obzirom na njihove težnje.”

“U potpunosti smo fokusirani na napredak Renaulta kao momčadi, a istodobno nastavljamo poticati dobar odnos s McLarenom.”

Čini li Red Bull dobar potez prelaskom na Hondu?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Odgovor

66 komentara

  1. Renault
    Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

    Sve najbolje želim i jednima i drugima! :)



    13
    13

    0
  2. Mclaren
    KERS Prikaži

    Bit ce to zanimljivo, Zeko jel otvaras sampanjac? Titula nikad blize.



    8
    8

    0
  3. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Nadam se da će odluka biti dobra već od slijedeće sezone, iako nisam bio optimist.
    Dugoročno gledajući trebao bi biti ispravan potez.
    Još jedan šamar McLarenu i njihovom menadžmentu.



    14
    14

    0
    • Renault
      Vedran Kristić Prikaži

      Ako Honda bude bolja od Renaulta, onda šamar samo takav. Ako ne bude, McLaren će biti bliže Red Bullu, tako da nije nikakav šamar. Kakva će biti Honda, kakav će biti Renault 2019., to nitko ne može znati. Zasad jedino znamo da će i Renault i McLaren imati priliku više testirati vlastita goriva i maziva, a ne Red Bullova.



      9
      8

      1
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        Nije bitno kakva će biti Honda.
        Ja smatram da je još iza Renault-a.
        Ali ako valjaju RB-u koji je vozio Renault, možeš misliti koliko tek su valjali McLarenu koji je još dobivao 100mil za korištenje motora.
        To ne da je šamar, nego šamarčina.
        Oni su još priznali da su lagali o kompetitivnosti njihove šasije.
        Znači znali su da vode tim u propast.
        I još uvijek su na čelu toga tima i još uvijek ja ne vidim da ga oni vode prema gore.



        4
        4

        0
      • Renault
        Vedran Kristić Prikaži

        Opet ne kužim kakve to ima veze s ovim svim. Što se tiče tih 100 milijuna od Honde, Brown je davno izjavio da tih novaca ‘nema’, odnosno da su na nuli, jer su jednostavno gubili puno novaca od novčanih nagrada (pozicija u poretku konstruktora) i potencijalnih ugovora sa sponzorima zbog katastrofalnih rezultata s Hondom. S druge strane, tom laprdalu Brownu općenito vjerujem kao i Helmutu Marku iz Red Bulla, ali opet vjerujem da i tu ima neke istine jer im je Honda drastično srozala imidž i priljev financija.

        Što se tiče Red Bulla, svaka im čast za ovaj prelazak. Hrabra odluka i svakako im želim sreću u budućnosti.


        0
        -2

        2
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        …jer im je Honda drastično srozala imidž i priljev financija.

        Još uvijek misliš da je Honda bila krivac za McLarenov fijasko? Tri godine u Hondi nisu mogli povezati ništa živo i onda promijene kupca pa u drugoj utrci ove sezone naprave najbolji rezultat u prošle 4 godine? Sve teže mi je povjerovati u to pogotovo kad vidim kako Britanci sad spinaju priču kako je McLaren pretrpio “pain” da bi Red Bull sad pobrao “gain”.

        Ja mislim da su se Honda i McLaren vrtjeli u krug i da su ostali u partnerstvu to nikud ne bi išlo jednostavno zato jer je McLaren u ovom trenutku loša ekipa od glave do pete. Što se Honde tiče, ne vjerujem u teoriju da su evoluirali sve ove godine i sad će zbog toga zablistati. Tko će znati koji su točno razlozi, ali odjednom više nisu lakrdija kao što su bili s McLarenom.



        6
        4

        2
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        Honda jedno 70% bila kriva.



        2
        -2

        4
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Ljudi moji daj ne budite naivni . U smecu od bolida i dobar motor djeluje kao smece a primjera ima mnogo. Najnoviji je ovogodisnji williams. McLaren da je proteklih godina bio na Renaultu pitanje jel bi bio ista bolji jer i Renault raste iz sezone u sezonu i njihov motor do ovr godine nije bio ni blizu neke prijetnje Mercedesu ili Ferrariju izuzev par utrka lani kao i preklani. No ono sto ja vidim da ta Honda na pravcu moze proci ekipe s bilo cijim motorom. Ako to moze onda je taj motor sasvim dovolino jak a sve ostalo je u zaostacima po stazi do bolida u odnosu na konkurenciju, a naravno jednim djelom i do vozaca koji su odvezli tek trecinu sezone. Ako je RB procjenio da je taj motor dovoljno jak ja im vjerujem da su dobro odabrali. Sto se tice Mcalaren Honde. Sam Alonso je znao odustati a da motor jos nije bio gotov. Drugo ne treba valjda svima napominjati da sam dizajn i koncept bolida moze prouzrociti hrpu kvarova kako od pregrijavanja tako do ne dobro rasporedenih stvari po bolidu zbog preuskog straznjeg dijela. Sve mi se cini da je to i bilo u pitanju jer taj McLarenov paket je i na Mercedesovom PU bio najsoji. Sada na Renaultu ih izvaci Alonso inace bi opet bili kao i sam TR. Shvatite da ovo sto RB radi je nesto sto nije do Renaulta jer u protivnom bi to prezentirao McLaren i Renault. Rb ovci su maheri za sasiju i aerodinamiku i tu briju cijeli grid bar za sekundu. A toj tvrdnji su argument odrrdene kisne utrke gdje rb ovi vozaci mogu voziti cudnim putanjama koje nemaju logike kao i daleko bolja stabilnost u zavojima ili na kocenjima u odnoau na neke druge ekipe. U prevodu da pojednostavim ono sto zelim reci, di bi bio red bull da ima Mercedesov PU? Rb nije referenca za renaultov motor jer su najbolji u odredenim djelovima svog bolida na gridu. Referenca su McLaren i Renault koji opet imaju i bolje vozace i bolje ekipe nego TR. Moje misljenje je da je ovaj motor u malo boljoj ekipi da bi napokon pokazao sto moze, a i hoce za jedno 8 mjeseci.



        3
        3

        0
      • Renault
        Vedran Kristić Prikaži

        Ante, da, mislim tako. Evo složio bih se otprilike sa zekohonda o procjeni tko je koliko kriv. Dakle u velikoj većini to je bila Honda. Što se tiče Toro Rossovog četvrtog mjesta, uvijek volim reći pričekajmo kraj sezone pa da vidimo kako tko stoji, ali ovo sam već pisao i ponovit ću opet jer zasad imam samo te podatke: McLaren je u ovo vrijeme 2017. imao 0 bodova, a Toro Rosso 29. McLaren sada ima 40, a Toro Rosso 29. Da da, svi govore kako McLaren ima Alonsa koji će iz ne znam kakvog bolida iskopati nešto, a Toro Rosso rookie postavu. E pa imao je McLaren i prošle godine Alonsa, pa su svejedno imali 0 bodova. Toro Rosso je imao prošle godine Kvjata za kojeg vjerujem da je bio dosta nemotiviran i jako dobrog Sainza, ali ni Gasly nije panjina od vozača (prvak Formule Renault 2.0 i GP2 serije), a nije ni da Hartley nema nikakvog iskustva iz motorsporta. Honda je dobrano zeznula 2015., 2016. su to popravili i bili su dosta bolji možda jer je postojao sustav tokena koji ni drugim proizvođačima nije omogućio raširene ruku u nadogradnjama pogonskih jedinica, a onda kada je 2017. sustav tokena ukinut i dana sva sloboda svima, pogodi što, Honda opet ne zna što i kako i sezona je identična katastrofalnoj 2015. Jednostavno su nepripremljeni ušli u Formulu 1, nešto slično kao što i Renault nije ulagao u objekte za razvoj i testiranje pogonskih jedinica prije njihovog uvođenja, ali je ta razlika bila znatno manja.

        McLaren jest loša ekipa trenutno, i za jednu i drugu stranu je bilo dobro da se raziđu, da svatko krene svojim putem, što se barem na primjeru jedne strane može vidjeti na temelju osvojenih bodova, a vjerujem i da Honda sada napreduje, to se vidi, i to je lijepo vidjeti. I jednoj i drugoj strani je trebala promjena.



        1
        0

        1
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Slažem se da treba pričekati kraj sezone da se pogleda konačno stanje, ali nije sve u bodovima jer se to treba onda staviti u kontekst šasije te ekipe, ali i omjer snaga drugih ekipa na gridu oko njih. Ono što možeš objektivno usporediti je recimo stanje korištenosti elemenata pogonske jedinice. Kakvo je bilo prošle godine u ovo vrijeme i kakvo je sad? Sad Hartley ukupno ima 14 iskorištenih elemenata, Gasly 9. Prošle godine nakon Kanade Alonso je imao 18, Vandoorne 25. Baš imam problema povjerovati da je Honda tri godine bauljala u mraku i onda sad odjednom shvate odgovor na pitanje – kako se ne pojaviti na stazi da ne prdnu barem 3 elementa.

        Pritom zanemarujemo da je Honda držala glavu dolje i radila bez da su ijednom pljunuli po McLarenu, barem koliko se ja sjećam. Dugo, dugo je vladalo opće mišljenje da nemaju pojma što rade i da “jedna od najboljih šasija na gridu” ne može doći ni do bodova zbog babaroge od motora iz Honde. To je mit kojeg želim opovrgnuti jer je sad jasno i a) da McLaren nema ni dobru šasiju, a kamoli da su među najboljima, b) da Honda zna napraviti solidan motor, ali iz nama nepoznatih razloga to nisu uspjeli u suradnji s McLarenom.



        3
        3

        0
      • Renault
        Vedran Kristić Prikaži

        Ja nisam rekao da Honda ne napreduje, to se i vidi po performansama i po manjem broju elemenata koje su uzeli ove sezone. Ovo im je četvrta sezona u Formuli 1 i bio je i red da konačno krenu napredovati, Renaultu je to uspjelo u trećoj sezoni, evo Hondi u četvrtoj. Možda to nema veze s ekipom u kojoj se nalaze. Možda bi isto bilo i da je McLaren ostao s njiima. To je isto kao da najbolji branič ekipe izađe s terena i ta ekipa nakon 5 minuta primi gol, i sad netko kaže da je to zato što je on izašao iz igre. A realnost je možda da bi ta ekipa svakako dobila gol jer je protivnik bolji. Ali to je ono što ne možemo znati i zato uopće ne pokušavam odgonetnuti na to pitanje. Honda se godinama dobrano držala svoje kulture i ne dovođenja stranih inženjera, što je pomalo primitivno i ne funkcionira u današnjem svijetu, što se vidjelo i na rezultatima. To je isto kao da u Real Madrid kaže hoćemo samo Španjolce u postavi. Nekako sumnjam da bi bili tako jaki kao svih ovih godina. Tko zna, možda je sada u Sakuri 20 % više inženjera iz Europe? Pa ni u Mercedesu ni u Renaultu ne rade njemački/odnosno francuski inženjeri.

        Kakvu je šasiju McLaren imao 2015. ne možemo možda znati jer je ipak predaleko od 2018., ali jasno je da je prošle godine bila ‘ništa posebno’, što je rekao i sam Brown. Naravno, glup način za dizanje morala u ekipi jer i inženjeri i vozači znaju čitati brojke u svojim garažama.

        Malo da se našalim, nije Honda seruckala po McLarenu, ali sjećamo se koliko je Red Bull seruckao po Renaultu. Možda isto budu radili sljedeće godine Hondi. Naravno, volio bih da se to ne dogodi jer bi bilo lijepo imati tri ekipe na vrhu s tri različita dobavljača motora, a možda i četvrtim ako se Renault priključi uskoro.



        1
        0

        1
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Možda stvarno nema veze s kojom ekipom se nalaze i možda je ovaj napredak logičan rezultat evolucije proizvoda i inženjerskih rješenja iz godinu u godinu, ali je ogromna disproporcija između tih nagađanja da je Honda kriva zbog ovog ili onog, naspram recimo podataka poput onog da je McLaren inzistirao na dizajniranju i dobavljanju određenih komponenti od svojih partnera umjesto od Honde.

        Takve informacije prolaze ispod radara i pokopaju ih “jednostavna” objašnjenja poput tih da Honda nije htjela pomoć izvana. Možda, a možda je Toro Rosso jednostavno bolji partner. Ne kažem brži bolid, nego bolji partner. Jedna stvar je imati šefa koji ti naredi da moraš napraviti to i to za toliko i toliko vremena (pa te pljuje kad ti ne ide dobro), a druga stvar je imati šefa koji će razgovarati s tobom što je najbolji mogući potez kako bi se došlo do određenog rezultata. Pod ovim prvim se mučiš zauvijek, a pod ovim drugim napreduješ. Možda je u tome razlika… Tko zna



        2
        2

        0
      • Renault
        Vedran Kristić Prikaži

        Pa istina, možda je i tako. Varijacija je puno. Naravno da je bolji ovaj drugi šef, ali ako ti kažeš takvom ‘dobrom’ šefu da je za dobrobit ekipe (najobičniji primjer) potreban netko tko s tim ima više iskustva, netko iz Velike Britanije ili Italije, a šef odbije jer se to kosi s japanskom kulturom, onda ni tu nema napretka. Naravno, ni to ne znamo je li bio slučaj, tako da se sada zapravo samo vrtimo u krug kao McLaren Honda. :D


        0
        0

        0
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        Nisi razumio moj post Vedrane,
        ako Honda kao Honda valja RB koji vozi Renault i brži je od McLarena 1sec po krugu, onda je ona sigurno valjala i McLarenu, a tih 100 miliona bi smatrali kao da su dobili na bingu.
        Ili 150 miliona kad uračunamo i cijenu što plaćaju Renaultu.
        Znači totalno su promašili (opet) sa procjenom.
        Nemoj se vraćati u prošlost, govorimo o sadašnjosti. Ante je pisao i o jednim i drugim pa da ne dodajem još informacija. Ima ih dovoljno.
        Ako se budemo vraćali u prošlost, onda se vrati i do prelaska McLarena na Hondu sa Mercedesa. Glavni razlog prelaska sa konja na magarca je bio taj što su znali da neće biti prvaci nikad sa Mercedesom. To je bila razumljiva odluka.
        A sad je razlog da pređu na Renault taj što su finansijski bili na “nuli”? Gdje je borba za prvaka? Gdje je sad zarada? Gdje su sponzori?

        Zato sam rekao da je ovo šamar. Ne samo šamar ovo je klasično gepekovanje od strane RB.



        3
        3

        0
      • Renault
        Vedran Kristić Prikaži

        Nisam rekao da je razlog prelaska to što su financijski ovako ili onako. Razlog je to što Renault trenutno ima bolju financijsku jedinicu i to se barem po brojkama trenutno vidi. A bolji plasman svakako nosi i više novaca i sponzora, teorijski barem, ali svakako i u praksi. Hoće li to biti dobra odluka za McLaren dugoročno, to ćemo tek vidjeti.


        0
        -1

        1
      • Sebastian Vettel 5
        Vettel-Ferrari Donator Prikaži

        Jel’ u tih 100mil što je McLaren dobijao od Honde uračunata i Alonsova plaća koju je Honda plaćala?


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Zasad jedino znamo da će i Renault i McLaren imati priliku više testirati vlastita goriva i maziva, a ne Red Bullova.

        Isto vrijedi i za drugu stranu. Red Bull i Toro Rosso će koristiti isto gorivo. A siguran sam da će RB i TR imati bližu saradnju sa Hondom nego Renault sa McLarenom.



        1
        1

        0
      • avalon Prikaži

        ma nije honda bila krivac za fijasko McL , za to je valjda bila kriva šasija i zbog toga je FA u 3 sezone ima 13 , JB u 2 sezone 6 i SV u 5 trka 2 odustajanja tj tek 21 odustajane zbog teh problema u TRKAMA , a valjda je bilo nešto u u FP i Q . šasija je vjerovatno bila kriva i za nedostatak snage i “brzinu” … GP 2 , GP 2 . za to nije kriva honda ili možda ipak ….


        0
        0

        0
  4. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    @kers
    ajoš čekam prvi podij honde u pu eri…
    nakon toga se podiže ljestvica. ;)

    a što se tiče odluke još jednom moram ponoviti: potpuno očekivano. jedino su malo uranili s obzirom na prve najave. iznenadilo me bilo koliko uglednih forumaša nije ovu promjenu očekivalo:
    https://www.f1puls.com/30039/gasly-novi-hondin-motor-je-donio-tri-pozicije-na-vn-kanade/



    7
    7

    0
  5. F1puls Portal
    Sarma Donator Prikaži

    Sretno :D



    10
    10

    0
  6. Dietrich Mateschitz
    Ante Vetma glavni urednik Prikaži

    Drago mi je, Red Bull se napokon ohrabrio. Sad više nema isprika, imaju svoj motor i najbliže su tvorničkoj ekipi što će ikad biti. Pitanje je naravno kako će to utjecati na Ricciarda. Osobno mislim da će već iduće godine biti u igri za pobjede u utrkama.

    Inače, Boullier je vjerojatno već počeo pisati PR izjavu za situaciju iduće godine kad Red Bull Honda bude ispred McLaren Renaulta. To stvarno neće biti lako smisliti.



    30
    24

    6
  7. Adrian Newey
    zgrobnika Donator Prikaži

    Zeko slikali su te jutros,
    https://pasteboard.co/HqAqOTm.jpg
    Uživaj!



    13
    13

    0
  8. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    Konačno je potvrđeno, nek im je sa srećom! Honda mi je drag brend i da budem iskren priželjkivao sam ovu suradnju, nadam se da će im sad potpuna suradnja s Red Bullom donijeti mnogo više uspjeha u ovoj modernoj hibridnoj eri Formule 1 :D

    Sad je pitanje što će biti s McLarenom, Renault ima velike apetite, a McLaren je nikad slabiji, ne bih se iznenadio da Renault pokuša učini McLaren sestrinskom momčadi kao što je Mercedesu Force Indija i Williams, Ferrariju Haas i Sauber, a Red Bullu Torro Rosso, pogotovo ako ih napusti Alonso, jer oni vozača tog kalibra više ne mogu dovesti.



    14
    13

    1
  9. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    dobra odluka ako dugorocno gledamo..



    7
    6

    1
  10. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Sretno. Ali teško da će moći išta napraviti protiv Ferrarija i Mercedesa.



    12
    10

    2
  11. Adrian Newey
    zgrobnika Donator Prikaži

    Ovo je trn u oku McLarrena, Bojler će ovo teško opravdati. Po mom mišljenju najveća greška menandžmenta McL nije napuštanje Honde 2018., koje je inducirano okrivljavanjima vrhuške i željama FA, nego veto koje su dali na kraju 2015. o obskbljivanju TR i RB za 2016. Da nisu dali veto ostali bi tvornička momčad i imali bi reference u razvoju. Dobivali bi pare od bikova i prikupljali 3 puta više podataka i držali RB na uzici. Nevjerovatna greška prouzrokovana Bojlerovom veličinom ega i strahom da ne ispliva prava slika nesposobnosti u McL. Jedini tko je tužniji od McL je sigurno Renault jer im je RB potreban za razvoj njihovog bolida.



    21
    19

    2
    • kreso Prikaži

      I dogodilo bi se isto…RB sa hondinim motorom sekundu ispred Mcl..kao i sada..



      9
      9

      0
    • avalon Prikaži

      jesam li ja nešto krivo shvatija … da je boullier i njegov ego krivac za veto hondinih PU drugim timovima ? ili je za to kriv dennis koji je u prvom misecu 2014. ponovno doša na čelo McL i “udrija” veto . naime krajem 10 . mj 2015 . je BE izjavija novinarima “Oni ( honda ) su se nekako dogovorili s Ronom da ON IMA VETO , a on ne želi Red Bull. ” dakle , boullier ni luk jeo ni luk mirisao u ovom slučaju . osim toga ko je moga uz dennisa u McL donosit takvu odluku – veto ?


      0
      0

      0
  12. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Sad u Mclarenu trebaju par sposobnih glava da vide i prednosti iz ovoga. Porsche razmatra ulazak u F1 2021. i to ni manje ni vise nego s Red Bullom koji potpisuje ugovor do 2020…Porsche vec neko vrijeme razmislja o tome i ranije od Honde pocinju raditi na PU, a vec imaju iskustva s hibridia Ne mora nista znaciti, ali Mclaren bi uz par sposobnih ljudi, znaci bez Bojlera, mogao biti ponovno tvornicka momcad. Naravno rizik je ogroman kao i s Hondom, ali mora se priznati da je tim od 2013. u laganom padu, a rizik s Hondom nije dosao u najbolje vrijeme. Neka sad zubima love status tvornicke momcadi jer Honda je u usponu, Red Bull svi znamo tko su i sto su. Ako im Mclaren ne preotme tu zamjenu (Porsche) mogao bi se dogoditi slucaj Williams. To bi bio ne samo financijski, vec i svaka moguca vrsta potopa za Mclaren. Nek se saberu vise..



    11
    9

    2
    • Adrian Newey
      zgrobnika Donator Prikaži

      To ne bilo loše i bilo bi pametno za McL, samo Porsche-u bi bilo pamtnije jednostavno kupit npr. Williams i imati punu kontrolu nego politizirati s McL. Ponovo razvoj od nule je nešto što ekipa McL ne bi mogla izdržati, oni sad misle da stvarno trebaju rezultate, a ne realna očekivanja i plan kao Renaultova tvornička momčad.



      11
      11

      0
  13. Nando
    Matek14 Prikaži

    Za uspjeh ove suradnje mnogi pripremaju razanj, a zeko je jos uvijek tu kod nas na forumu :)

    Zezam se.. Iznenadilo me ovo, al ocito da su stvari oko Honde jasne kad se RB odlucio na ovaj hrabri potez.. Sretno im bilo i neka uspije tako da imamo 3 razlicite momcadi s 3 razlicita motora u borbi za naslov i neka bude tocno onoliko blize koliko trenutno nedostaje da dobijemo spektakularnu sezonu.. U RB imam vise povjerenja da znaju sto rade nego McL i mislim da ce uspjet kapitalizirat ovu suradnju na pravi nacin..



    11
    11

    0
  14. Pastor Maldonado
    Widowmaker Prikaži

    Aston Martin Red Bull Racing Honda Acura :)



    17
    16

    1
  15. James Hunt
    f1_zg Donator Prikaži

    Čekajte malo ljudi, Honda je u uzlaznoj putanji, to je činjenica, ali tako lako otpisati Renault??

    Renault je kralj povrataka, polako s tom Honda euforijom. Kao što se prvo drvljem i kamenjem gađalo Hondu, sad ju se izdiže na pijedestal.

    Bumo videli…..



    27
    23

    4
  16. Formula1
    f1zd Prikaži

    Drago mi je, najviše zbog same Honde. Ali ne znam koliko je ovo dobra odluka, pogotovo s obzirom na to da se vidi koliko u zadnje vrijeme Renault ulaže u razvoj. Sretno im bilo.



    4
    1

    3
  17. Nelson Piquet
    Grah0 Donator Prikaži

    Bojler na aparatima



    12
    12

    0
  18. hercegovac Prikaži

    Lijepo!!!
    Red Bull dođe do zacrtanog cilja.
    Sada imaju motor proizvođača sa kojim će biti u sinergiji prilikom razvoja. Svi znamo koliko je Adrian Neuwey jak dizajner kada ima velikog proizvođača motora iza sebe.
    Honda je malo traljavo ušla u F1 ali sa vremenom je sve bolja i bolja.
    Ove godine se već vidi koliki su napredak ostvarili zahvaljujući Red Bull-u i informacijama preko sestinske momčadi koje su sigurno dobili vezane za Renaultov motor.
    Red Bull neće preci na nešto sto je lošije od onoga sto ima “pod haubom” nego dapače konjaže Renault i Honda je tu negdje…
    Idejmo biti malo zločasti pa predvidjeti da će Honda za sljedeću godinu pripremiti i kvalifikacijski rad motora pa tek tada će to biti pravi troboj.
    I za kraj mišljenja sam da je Renault najveći gubitnik jer kao konstruktori šasije nisam uvjeren da se mogu primaknuti vodećem trojcu barem jos koju godinu.
    I naravno Mclaren ………….. žalost :(



    9
    2

    7
  19. Honda
    I2oni Prikaži

    odlično
    ako stvari budu kao i do sada , ogotovo za hondu, do godine bi mogli gledati sva 4 motora u borbama za pobjede. uvjeren sam da će pored ferarija mercedesa, nadam se i rb honde i tvornički renault da se približi puno više u borbama za podije.
    mclaren sam na žalost otpisao kako za ovu a kako ih vode vjerovatno i iduću godinu.

    još jedan tim za full support.. naprijed bikovi :)



    10
    5

    5
  20. Fernando Alonso
    Lovro Andraka urednik Prikaži

    Zanimljiva odluka Red Bulla, baš me zanima kako će to ispasti. Honda je napravila solidan korak unaprijed ove sezone te izgledaju daleko bolje nego prošle sezone. Čini se da napokon imaju potencijala za priključak vrhu poretka.

    Red Bull je fenomenalna momčad u svakom pogledu i ne sumnjam u njih. Vjerujem da ni u kom slučaju neće puno pasti u odnosu na ovu sezonu, a ovisno o Hondi, tko zna, možda se čak i približe Mercedesu i Ferrariju te ravnopravno krenu u borbu za naslov.



    11
    8

    3
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      Pa kad uzmes u obzir da je RB brzi od Renaulta i McLarena po 2 sec sa istim motorom lako se zakljuci da RB ne moze biti losije plasiran na Hondi nego proteklih godina odnosno 3 mjesta. S obzirom na Renaultove ciljeve i da su sami sebi na prvom mjestu logican je ovo korak za RB . Honda je pokazala ove godine da trauma sa McLarenom nije bila samo njihova krivica i sada kada su u jednoj od losijih ekipa na gridu pokazuju dobre rezultate i to sa dva rookija u bolidu. Stavi jos jednog S.V u McLaren umjesto Alonsa i onda ispadne da ni ovogodisnji mclaren sa renauktom nije big zna sto bolji. Imaju bolje vozace kao i Renault i u protivnom bi bili ala kao i TR.



      14
      12

      2
  21. Max Verstappen 33
    Mario Prikaži

    Red bull je dokazao da ima daleko najbolju šasiju ,mali pomak u motoru a pogotovo onaj botun za kvalifikacije što Reno nema bio bi im dovoljan da budu najbolji. Njihovi vozači bi se puno manje mučili i riskirali a kvaliteta im je neupitna. Budite sigurni da znaju što rade,žele i zašto se prebacuju na Hondu.



    16
    14

    2
    • Aston Martin
      nando1 Prikaži

      Ne razumijem kako će s Hondom dobiti pomak na bolje kad je njihov motor slabiji od Renoa? Red bull se nosio ravnopravno sa Mercom i Ferrarijem i sad će s Hondom dobiti što? Brzinu sigurno ne!



      5
      0

      5
      • Max Verstappen 33
        Mario Prikaži

        Dobit će ono što oni žele i trebaju što je velika razlika od Renola. Dok recimo MCL to nije znao. A i slabašni TR koliko vidim postiže dobru brzinu a kada RB uzme to u svoje ruke bit će i puno bolje. Samo se nadam da Riki neće otići u Ferari jer će mu tu biti puno bolje i prije će doći do titule i ako potpiše RB če se puno respektnije ponašati prema njemu.



        8
        3

        5
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        ajde mi reci kako ti znas kakav je Hondin motor? na bazi ovoga u toro rossu? Pa oni su ekipa koju se ocekivalo na zacelju sa dva rookija. I Rb nepobjeduje zbog motora sigurno jer pogledaj i ostale ekipe na renaultu di su. Uostalom smjesno mi je ponavljati nekome tko usporeduje rezultate ekipa kao rb mclaren ili renault sa njihovim vozacima sa tr i dva rokija. Da su ta dva rokija u mclarenu a dva mclarenova voza u Tr ne bi mclaren bolje stajao po bodovima.



        2
        2

        0
      • Mika Hakkinen
        MP4-20 Prikaži

        Toro Rosso je gazio McL i Renault u Canadi na ravninama



        4
        3

        1
  22. F1puls
    Nikola Klobučarić Prikaži

    Nije direktno povezano s ovim člankom, ali evo jednog pitanja. Renaultovi i Hondini motori zajedno imaju 240 pobjeda i 435 postolja u Formuli 1. Koje godine i na kojoj utrci smo ih posljednji put vidjeli zajedno na postolju? (Nema nagrade za prvog koji odgovori točno :chill: )



    4
    4

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.