Montezemolo: Marchionne je ljubomoran na Ferrarijeve prošle uspjehe

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 6 godina 3 min 13 komentara

Bivši Ferrarijev predsjednik Luca di Montezemolo kaže da ga rastužuje što je njegov nasljednik Sergio Marchionne ljubomoran na prošle Ferrarijeve uspjehe.

Di Montezemolova vladavina došla je do kraja 2014. nakon 23 godine u Ferrariju, a glasine kažu da je pri kraju njegove ere bilo određenih tenzija između njega i Ferrarijevog predsjednika Marchionnea.

Marchionne je i preuzeo njegovu ulogu nakon što je Di Montezemolo dao otkaz, a sve se to dogodilo nekoliko tjedana prije nego je potvrđeno da Sebastian Vettel dolazi u Ferrari iz Red Bulla.

Vettel i Marchionne dosad nisu uspjeli zaustaviti Ferrarijev neuspješan niz bez vozačke titule još od 2007. godine, ili konstruktorske od 2008., a Di Montezemolo kaže:

“Rastužuje me vidjeti da je Marchionne vrlo ljubomoran na prošlost.”

“To je loše jer biti ljubomoran na nešto u prošlosti znači da imate nešto čudno na umu.”

“Vrlo sam ponosan što smo učinili. Michael, Ross, Jean – tako sam sretan zbog toga što smo učinili.”

“Naravno da je Ferrari uvijek tu i nadam se da će opet biti u mogućnosti da pobijedi jer to Ferrariju treba, a i za Formulu 1 je Ferrari jako važan.”

“Još uvijek sam u kontaktu s nekim ljudima od tamo, ali nakon 24 godine – bio sam tako sretan da sam pobijedio s Nikijem [Laudom], s Michaelom, s Kimijem… 19 naslova – to je dovoljno.”

Di Montezemolo se dotaknuo i stanja najuspješnijeg vozača svih vremena – Michaela Schumachera.

“Mislim na njega jako često. Svakog trkaćeg vikenda mislim o njemu.”

“On je dobro podržavao Vettela. Kad sam zaposlio Sebastiana, jer sam ja bio taj koji je par tjedana prije odlaska potpisao ugovor s Vettelom, Michael je bio jako zadovoljan.”

“Rekao mi je par godina prije toga da misli kako je Vettel po njegovom mišljenju jako dobar vozač za Ferrari.”

Vettelova pobjeda na prošloj utrci u Kanadi je njegova 50. u Formuli 1 i 11. za Ferrari. U vozačkom poretku je sad ispred Lewisa Hamiltona sa samo jednim bodom prednosti.

“Michael je s nama osvojio mnoge naslove, Seb nažalost nije. Nadam se da će uskoro započeti novu eru, pobjeđivati u nizu kao Michael.”

“Ostvariti Michaelove uspjehe nije lako bez obzira na to što je on mlad i jak, dobar vozač, a ove godine napokon s vrlo kompetitivnim bolidom.”

“Nadam se da Seb neće imati prevelik pritisak na sebi. On je jak, bolid je dobar. Mercedes, barem dosad, ne izgleda tako kompetitivno. Postoje mnoge šanse, možda će ovo biti dobra godina.”


Odgovor

13 komentara

  1. Formula1
    f1zd Prikaži

    Podbadanje. Drži se svog posla Luca.



    4
    3

    1
  2. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Može li pitanje autoru ili nekom drugom novinaru?
    Zašto je se, dok je dotični bio predsjednik Ferrarija, upisivao prefix ” uvijek elegantni” prije njegovog imena?
    Nekako mi je ostao taj prefix u sjećanju, kad god pročitam njegovo ime.



    1
    1

    0
  3. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    A ko nebi bia ljubomoran na MSc eru, meni najdraza najdrazi vozac mi je i radi njega san se zaljubia u f1, i mislim da je Vettel dosljedan nasljednik a nakon njega leclerc, jer su vozaci koji mi se svidaju koji zive za f1 a ja takve volim vise nego vozace kao hamilton i riciardo (vrhunske vozace) zive za f1



    16
    11

    5
  4. Wolf
    hattrick Donator Prikaži

    Za vrijeme Laude bio je u debeloj sjeni samog Laude i Enza.. Lauda je već nakon par dana dokazao kako je došao u tîm nekompetentnih, čak se i kladio kako može ubrzati bolid svojim jednostavnim tehničkim inovacijama.. jedan vozač pametniji od šake inžinjera, toliko o famoznom Ferariju. Nakon toga Šumaher u tandemu sa Brown-Todt (Todt je bio taj koji je štitio Browna i njegove inžinjere od političkih utjecaja i vjetrometine dioničarske Ferrarijeve bagre) dolazi do tih naslova koji napokon tu ekipu dižu u sfere vrha i dominacije.. inače debelom većinom prosječne ali ponekad i ispodprosječne ekipe kroz povijest. To je period dok su 90% današnjih ferrarijevih navijača prvi put došli u doticaj sa F1.. i naravno počeli navijati “za prvog”. Period koji se poklopio sa zamahom uspjeha samog B.Ecclestona i njegovog menadžmenta koji uspijevaju dignuti popularnost i medijsku eksponiranost F1 na totalno novi nivo… upravo kad mlađarija počinje otkrivati F1 80′ i 90′ godina… u tom vremenu nekim čudom provukao sa pampozni Montezemolo koji je prije u Ferrariju bio prvenstveno menadžer automobolske industrije pod totalno Enzovim autoritetom koji je još uvijek vukao glavne odluke i konce.. tako da i nije imao nekog manevra za puhanje kao bez svoh tih autoriteta sve do smrti starca. Nakon čega se svojim laprdanjem nametnuo Ferrarijevim dioničarima koji vole tu vrstu naracije.

    Kad su se nakon Šumijeve ere razbježali glavni pokretači te ekipe i glav. autoriteti (Šumi-Todt-Brown) što je po meni glavni uzrok bio upravo Montezemolo (jer ego nije mogao doći do izražaja).. taj lisac je došao napokon do svog “punog sjaja” . Pod njegovim potpunim vidstvom tîm postao šuplja farsa gdje je poklonike (šefove tima) mijenjao kao čarape.. i gdje ga je doveo. Jedino što ga je držalo pri vrhu (u Alonsovo vrijeme) su basnoslovni honorari upucani u kopiranje pametnijih ekipa.. i uspjeli su kolko tolko držati konkurentnost… no kad je trebalo donijeti odluku o hibridnim mašinama.. nije upotrijebio veto u nadi da će njegova rak rana RB biti napokon sjerani u kut i ostavio nam ovakvu F1 kakvu danas imamo i otišao.. tipa kao naš Sanader. Ukenjaš, ne znaš što bi više, te zbrišeš. Iako ja mislim da je dobio nogu u dupe koju je osjetio još godinama.. a čini se da ga i danas boli.

    I sad iz prikrajka tu i tamo počne pametovat u nadi da će njegova bista koju doma polira dobiti jači sjaj.

    Uf.. nikad ga nisam volio.. bio mi je oličenje onog negativnog talijanskog stereotipa .. velika foteljaška laprdala koji sebi lijepe tuđe uspjehe dok svoje neuspjehe našivaju drugima.. uostalom sve je poprimalo takvu formu pod njim.. i sam Alonso se savršeno uklopio u cijelu priču.

    Fala Bogu da je jedna takva ekipa došla do preporoda.. prvenstveno karakternog preporoda (barem se trudi kako zna i može u svojoj koži), mislim da je tu Montezemolov problem i želja za diverzijom. Nikakva vražja Marchionneva ljubomora.. prije bi rekao njegova.



    20
    20

    0
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      O tvojim dojmovima ne mogu raspravljati, s nekima se slažem, s nekima ne, ali neki fakti nisu fakti.

      BrAwn, a ne Brown.

      Domenicalli je bio šef momčadi od Todtovog odlaska do 4.2014.
      Onda je smijenjen i postavljen je Marco Mattiaci koji je preživio do odlaska LCdMa u rujnu 2014.
      Mattiacija je smijenjio Marchione u studenom (nakon sezone) i postavio Arrivabenea koji je šef i danas.

      Dakle nije mijenjao šefove kao čarape (ili je čarape nosio jako dugo :) ). Imao je samo jednog sve dok nije skužio da mu se sprema smjena pa je imenovao zamjenu koja ga je nadživila za dva mjeseca.



      2
      1

      1
  5. Renault
    Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

    Evo sad i službeno: Red Bull potpisao sa Hondom ugovor na dvije godine!!



    3
    2

    1
  6. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Ajde Luca pusti Sergia na miru, i tako je jači igrač od tebe, rađe iskreno reci zašto je MS morao otići?



    6
    5

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.