McLaren: Loše kvalifikacije su rezultat kompromisa s downforceom

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 6 godina 3 min 14 komentara

Vozači McLarena jučer su imali iznimno loše kvalifikacije. Kroz ušicu igle provukli su se do Q2 gdje su bili najsporiji. Alonso će u svojem 300. nastupu startati s 14. mjesta, a Vandoorne mjesto iza njega, 15.

McLarenovi vozači bili su pri samom dnu poretka po maksimalnoj brzini, a upravo je to njihov trkaći direktor Eric Boullier istaknuo kao glavni uzrok loše subote koju je usporedio s VN Bahreina gdje su Alonso i Vandoorne bili 13. i 14. u kvalifikacijama.

Razlog smanjene maksimalne brzine je nedostatak gripa McLarena MCL33 u sporim zavojima zbog čega su jednostavno morali žrtvovati maksimalnu brzinu.

“Bolid ove godine ima slabost koju smo već istaknuli. To je nedostatak gripa u sporim zavojima, a ovdje očito imate samo spore zavoje. Mislim da je najveća brzina 140 km/h”, izjavio je Boullier.

“Znali smo da će ovdje biti teško, pomalo kao u Bahreinu.”

“Kako bismo kompenzirali taj nedostatak gripa pri niskim brzinama morali smo staviti više krila, što znači više draga. Najbolji kompromis za našu razinu brzine je voziti s više draga, više downforcea i to nam je naštetilo.”

Boullier je također spomenuo kako prebacivanje fokusa na bolid za 2019. trenutno nije primarni cilj momčadi, već je to rješavanje spomenutog problema s gripom pri niskim brzinama.

“Mislim da i dalje vrijedi razvijati ovogodišnji bolid zbog nekoliko razloga. Prvi razlog je da shvatimo što nije u redu kako ne bismo ponovili takvu vrstu temeljenih grešaka u budućnosti. Mislim da imamo još vremena za razvoj bolida te da bi potencijalno rješavanje problema s nedostatkom gripa pri niskim brzinama moglo imati velik utjecaj na performanse. To su dva razloga zbog kojih bismo trebali nastaviti.”

“Također se moramo pobrinuti da ne kompromitiramo razvoj za iduću godinu, kao ni razumijevanje bolida. To je balans na kojem radimo. Radimo punom parom na rješavanju ovog problema te osiguravanju razumijevanja bolida za iduću godinu.

Boullier je naglasio kako vjeruje u svoj tehnički tim.

“Imamo 100% povjerenja u grupu ljudi koju imamo u McLarenu. Možemo kriviti određene probleme na bolidu, definitivno ovogodišnji bolid nije onakav kakvog smo očekivali.”

“Stvar je u razumijevanju i osiguravanju toga da imamo pravu viziju i recimo, vodstvo za budućnost kako bismo mogli dizajnirati i proizvesti konkurentne bolide. Vjerujem da uz ljude koje imamo danas imamo gomilu talenta u McLarenu.”


Odgovor

14 komentara

  1. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    GP2 chassis argh.



    18
    18

    0
  2. Blue Flag
    BrrZiiii Prikaži

    zamisli…to se samo njima događalo!?…pa što će ti downforce na 62kmh u zavoju 10?….to na znanje….mislim…gdje više gubiš…na sporijoj brzini u ravnini koja traje 6-12 sekundi sa -20 kmh ili više dobiš sa + 3 lmh u zavojima koji traju 2-3 sekunde kao što je desetka, a svi ostali su preleti…ovdje je bio bitan mali drag, mali downforce, tvrđe napumpane gume što mekše komponente i jasno nagibi kotača….

    ako ne znate 34 ks bez obzira na aerodinamiku će vas doveti do 130 kmh i dalje neće(kod automobila)….a tu počinje utjecaj aerodinamike nakon te brzine…



    15
    9

    6
  3. Pierre Gasly
    Perica9 Prikaži

    Bojler na aparatima



    8
    8

    0
  4. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Poklopi se ušima.



    7
    7

    0
  5. Blue Flag
    BrrZiiii Prikaži

    zavoj 10 prođem sa skuterom bez slikova sa gilerom 125(čak ne jačom) barem s 8 banki…a ovi sa 40 cm gume x4 sa 62 (lui u Q3)…nekaj mi ne štima bojs….a nisam marquez već 2m/110kg žive vage a ne komarčić



    5
    -6

    11
  6. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Aha znaci ja inace napisem najbolje ispit u razredu, ali je profesor kriv sto dobijem losu ocjenu…to je bila prica s Hondom. Sad kad se profesor promjenio kriva je olovka i gumica. Dajte decki pa i nama ste smjesni ?

    By the way o kakvim ti naslovima sanjas Bojleru. Jedini naslov kojem se ja, a vjerujem i mnogi drugi nadaju je onaj na sluzbenoj stranici F1 da si odletio iz Mclarena.



    19
    19

    0
  7. Marlboro
    Hey You Donator Prikaži

    Odjebi nesposobniče iz McLarena!

    Pardon my french admini…



    14
    13

    1
  8. Ferrari
    Markozaja Prikaži

    Jebote..ja mislio da kad imas najbolju sasiju da te nemuci downforce..hahaha..strasni su..jedina momcad koja zrtvuje brzinu na stazi na kojoj je ona najbitnija :D



    7
    7

    0
  9. Marlboro
    MrDoomroom Prikaži

    Bojler lupa li ga lupa bio bi idealan lider trenutnog Williamsa.
    Ovom prilikom treba se Hondi javno ispričati što su gutali sva sranja od McLarena. Gospodski su se držali u sporazumu, a kako vidimo McLarenova nesposobnost izlazi na vidjelo sa najboljom šasijom na grudi.
    Ovaj bolid koji je očito jako loše izbalansiran biti predmet sprdnje na Monzi. Možda bolje da preskoče te zahtjevne staze. :D



    11
    10

    1
  10. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    Jbg, moram malo branit Bojlera. On ne dizajnira bolid…



    4
    4

    0
  11. Formula E
    ShangaiDevil Prikaži

    Bojleru priznaj da si zajeba glupan te odnio



    1
    1

    0
  12. James Hunt
    f1_zg Donator Prikaži

    Čekaj malo, prvo Mercedes nije isporučio iste motore kao i sebi a šasija je bila sjajna, onda je Honda radila shit motore a šasija je bila sjajna, sad imaju Renault i žrtvuju downforce???¿

    McLaren je hrpa neorganiziranih, birokratiziranih, uljuljanih tipova s dobrim PR-om. Ni sjena stare slave. Bojler mora otići i cijela ekipa se mora reorganizirati, ovo nema smisla…..



    4
    4

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.