Formula 1 korak bliže 18-inčnim kotačima

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 6 godina 3 min 3 komentara

Pirelli je prije nekoliko dana potvrdio da je spreman za prelazak na veće kotače ako to bude potrebno, a sada se čini kako smo još jedan korak bliže takvoj promjeni. Prelazak s 13-inčnih na 18-inčne kotače će biti uključen u novi paket pravila za 2021., o kojem se trenutno priča i kojeg trenutno u suradnji s FIA-om formuliraju inženjeri pod vodstvom Rossa Brawna.

Portal Motorsport.com tvrdi da su sada velike šanse da ćemo za par godina u Formuli 1 gledati bolide s 18-inčnim kotačima.

Na pitanje slaže li se s tim, FIA-in direktor utrka Charlie Whiting kaže:

“Rekao bih tako. To je dio paketa o kojem raspravljamo.”

18-inčni kotači su testirani 2014. na Silverstoneu kada je Lotusov bolid s gumama manjeg profila isprobao Charles Pic. Nakon toga ih je isprobao bivši F1 vozač Martin Brundle na testnom GP2 bolidu u Monaku 2015.

Pirelli vjeruje da niskoprofilne gume, koje se već koriste u WEC-u i Formuli E, imaju više toga zajedničkog s tehnologijom koja se koristi pri izradi guma za cestovne automobile, za razliku od aktualnih 13-inčnih kotača koji su iščezli u automobilima današnjice.

Argument protiv uglavnom je bio utjecaj na ovjes F1 bolida, što bi stvorilo nove troškove, ali čini se da ta struja više nije toliko jaka.

Neke momčadi su čak predložile da se 18-inčni kotači uvedu 2020. s trenutnom generacijom bolida. Međutim, logično je ipak da ćemo tako nešto vidjeti tek 2021. što se poklapa s velikom promjenom tehničkog pravilnika.

Što se tiče Pirellijevih obveza prema Formuli 1, njihov trenutni ugovor istječe krajem sljedeće godine, a u novom natječaju za dobavljača guma bit će i stavka o 18-inčnim kotačima. Pirelli bi tu mogao imati prednost jer bi bilo koji drugi proizvođač morao razviti 13-inčne gume za 2020., a zatim nove 18-inčne za 2021.

Pirellijev glavni izvršni direktor Marco Tronchetti Provera je u Monaku potvrdio da je njegova kompanija potpuno spremna.

“Puno je pitanja oko aerodinamike, ovjesa itd. Kada momčadi budu spremne, i mi smo spremni.”

“Gume su uočljivije, što su veće, to su bolje. Međutim, tehnološki izazovi su drugačiji.”

Pirellijev šef za F1 pitanja Mario Isola je dodao da se još nije raspravljalo o testiranjima novih kotača i guma.

“Nismo detaljno raspravljali o tome. Nije samo da nedostaju podaci o gumama, već općenito cijeli pravilnik.”

“Rekli smo da smo spremni učiniti sve što zatraže, uz odgovarajuće vrijeme i testiranje. To je naše mišljenje.”

“Moramo napraviti plan. U prošlosti smo radili drugačije gume, šire gume, uvijek nastojimo slijediti zahtjeve Formule 1. Međutim, trebat ćemo odgovarajući bolid za testiranja. Situacija je slična onoj iz 2016. sa širim gumama.”

Isola također smatra da bi prelazak na 18-inčne kotače trebalo uvesti 2021., a ne godinu ranije:

“Mislim da je 2020. preblizu za tako veliku promjenu. Nema puno smisla s obzirom na to da ćemo 2021. imati druge promjene, tako da je bolje napraviti sve odjednom.”

[donacija]


Odgovor

3 komentara

  1. Ferrari
    Zare Prikaži

    Još zlatne felge i tenis loptica iza na kuki za vuču hehe



    8
    3

    5
  2. Blue Flag
    BrrZiiii Prikaži

    konaćno bi bilo više duela i češći potezi, manje probušenih guma….sa manje mesa, guma je čvršća…a preskoci preko pasica ionako nije nešto napeto



    3
    1

    2

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.