Što ćemo pamtiti s VN Monaka?

Izdvojeno / Kolumna / Nemojte propustiti

VN Monaka nije nam pružila mnogo uzbuđenja, no ne možemo reći da je bila totalna uspavanka. Nije bilo mnogo trenutaka koje ćemo pamtiti, ali evo ipak nekoliko njih.

Verstappen nastavlja seriju

Nizozemac nikako da stane. Serija udesa i incidenata nastavila se i u Monaku. Novi udes stigao je u najgorem mogućem trenutku i značio je da će propustiti jedne od najvažnijih kvalifikacija sezone. I to baš one na kojima je mogao najmanje do prvog startnog reda. Subota kao da nije mogla biti gora, a onda ga je dotukao pole position njegovog momčadskog kolege. U utrci je spasio što se spasiti dalo, ali samo dva osvojena boda premalo su za stazu na kojoj je Red Bull imao najbrži bolid. Sigurni smo da je sve pod kontrolom i da Helmut Marko zna što je najbolje za Verstappena. Tek mu je 20, naučit će (u to više ne vjeruje ni on sam). Ima još 15 utrka pred sobom da popravi sezonu. Žao mi je jedino mehaničara koji će raditi prekovremeno. A Ricciardo mu je drugom pobjedom bacio rukavicu, možda i dvije.

Ricciardov pole i herojska pobjeda

Ricciardo se prošetao kroz treninge i kvalifikacije – kratak opis njegovog vikenda sve do utrke. Red Bull je bila apsolutno najbrža momčad, a uskraćeni za 1-2 u kvalifikacijama bili su iz već znanog razloga. Australac se jedini spustio ispod 1:11 i dominantno stigao do drugog pole positiona karijere. Prvi je također ostvario na ovoj stazi, a pobjedu je izgubio zbog greške ekipe. Činilo se da će ovo biti prava prilika da se na neki način izbriše ta mrlja od prije dvije godine. Start utrke i prvi stint prošli su dobro, a onda su krenuli problemi s bolidom i sve je išlo prema tome da ponovno ostane bez zaslužene pobjede.

Izgubio je oko 25% snage motora i vozio sa samo šest brzina. Međutim, Ricciardo je herojskom vožnjom uspio ostati ispred Vettela i na kraju slaviti. Sedma pobjeda karijere, prva s pole positiona, i prva u kojoj je startao u top 3. Ovom se pobjedom pridružio Hamiltonu i Vettelu koji su ove sezone također slavili dvaput. Je li se Ricciardo uključio u borbu za naslov? Zaostatak za Hamiltonom je još uvijek velik (38 bodova), a također je vrlo vjerojatno da neće imati ovakav bolid na svim stazama. Sve u svemu, fantastičan vikend za Ricciarda kojeg će još dugo pamtiti i koji bi ga sljedeće sezone mogao poslati u Mercedes ili Ferrari.

Leclerov nesretan domaći debi

Što ćemo još pamtiti s ovogodišnje VN Monaka? O gumama više nema smisla, odlične utrke odradili su Ocon, Gasly i Hulkenberg, Williamsa kao da nije ni bilo, McLaren je prosuo nove bodove, utrka je prošla bez sigurnosnog automobila, ali nekako ćemo više pamtiti nesretan završetak utrke za domaću uzdanicu. Leclerc je treći put zaredom stigao do Q2 u kvalifikacijama te je ponovno deklasirao momčadskog kolegu Ericssona. U utrci, ruku na srce, nije mogao do nekog čuda i novih bodova. Pred kraj utrke držao je 12. mjesto, a onda su mu otkazale kočnice. Na izlasku iz tunela udario je u stražnji kraj Brendona Hartleyja i prva utrka po ulicama njegovog rodnog grada bila je završena. Nesretan početak na prvoj domaćoj utrci, ali sigurni smo da će u nadolazećim godinama donijeti više veselja svojim sugrađanima.

Summa summarum

Vettel i Ferrari su smanjili zaostatak za Hamiltonom i Mercedesom, ali nisu uspjeli ponoviti prošlogodišnji uspjeh, ponajprije zato što se tu upleo Red Bull. Očekujemo nastavak tog dvoboja, ali ne bi se žalili kad bi Red Bull imao više vikenda kao na ulicama Monte Carla. Ricciardo je pobjedom stigao na treće mjesto u poretku vozača i lagano se upušta u borbu za naslov. Što se tiče ostalih momčadi, valja spomenuti Renault, Force Indiju i Toro Rosso. Francuska se momčad malo odvojila od McLarena, a Talijani na japanski pogon sada imaju isti broj bodova kao i Haas. Force India je s dobrim bodovima malo smanjila zaostatak u odnosu na Renault i McLaren i upozorila da ih ne treba otpisati u borbi za četvrto mjesto.

F1 karavana kratko seli u Kanadu, a nakon utrke u Montrealu nastavlja se europska turneja.

[donacija]


Odgovor

12 komentara

  1. Felipe Massa
    Warrior Prikaži

    Jedini ispod 1:11, 1:10.8 ako se ne varam.



    3
    3

    0
  2. Ferrari
    libertas Prikaži

    Ova VN Monaka mi je licila na muvanje najbolje ribe u kaficy. Ona prelijepa, atraktivna, dobro gradjena … sve naj naj. Napalis se i cekas finale a onda …Nula

    Tako je i sa ovom trkom kod mene bilo. Napalio se, cekam borbu, bitku, nesto da se desi i onda …Nula

    Ali to je Monako



    17
    16

    1
  3. Kimi Raikkonen 7
    Hydroid prime Prikaži

    Pamtiti cu pobjedu Ricciarda i to da je Stroll 15 puta bio u box-u ?



    13
    13

    0
  4. Ferrari
    07drogo Donator Prikaži

    Po tome kako me svake godine sve vise razocara… i to mislim bez toga da umanjim Danievu pobjedu



    2
    1

    1
  5. Charles Leclerc
    F12000 Prikaži

    Kako uopće nije bila tako loša kako većina govori…



    4
    0

    4
  6. avalon Prikaži

    moga bi ga pamtit po bar 3 stvari … po kooperativnosti carlosa koji je propustija hulkenberga na reakciju pita ( još jednom dokaza da je timski igrač ) , pristojno zahvaljivanje hulkenberga na taj potez ( ne čujemo to baš često , skoro pa nikad ) i pit RB koji je sje*a trku maxu kad su ga upozorili da pametno pretiče dok je ganja hulkenberga i gasly – a . da su ga pustili da to obavi na svoj način možda bi vidili SC koji je ovaj put izosta :) :) :) slažem se sa podosta forumaša kako je ovaj MC bija dosadan . mnogi bi se mogli sjetit kako je prijašnjih sezona MC bija uzbudljiv sa gomilom preticanja koja su sad izostala . jbte , kad nema preticanja šta ovu stazu krasi od početka “karijere” u F 1 onda je dosadno , a kad preticanja ima ( na drugim stazama ) onda je opet u kur*u jer su preticanja umjetna . !?!?!??!



    2
    2

    0
  7. Mclaren
    luke flywalker Donator Prikaži

    je li ovaj članak umjesto onog “šta smo naučili sa…”?


    0
    0

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.