Markelov pobjednik glavne utrke u Monaku!

Formula 2

Lovro Andraka

Prije 6 godina 4 min 0 komentara

Artem Markelov iz Russian Timea stigao je do druge ovosezonske pobjede svojom drugom pobjedom na ulicama Monte Carla. Prvi je put pobijedio 2016. dok se još ova serija zvala GP2, a jučer je ponovio taj uspjeh uz pomoć sudara ispred sebe.

Na gridu nije bilo vozača koji se kvalificirao kao četvrti, Sergija Sette Camare zbog ozljede ruke koju je zadobio nesrećom u kvalifikacijama nakon koje je odmah na team radio javio da “misli da je slomio ruku”. Nije dobio dozvolu za utrkivanje i upitno je hoćemo li ga vidjeti u sprint utrci.

Na samom startu nije prošlo bez incidenata te smo odmah nakon prvog zavoja dobili i prvi safety car. Došlo je do sudara između dva Talijana, Fuoca i Ghiotta. Obojica su startali iz trećeg reda te je u pokušaju obrane pete pozicije Fuoco jednostavno stisnuo Ghiotta u zid zbog čega je Ghiotto odustao, a Fuoco dobio drive-through kaznu.

Samo jedan vozač nije uspio krenuti s grida, bio je to Santino Ferrucci kojem je safety car pomogao da barem zadrži priključak za vozačima ispred sebe.

Drugi vozač koji je odustao bio je George Russell, Russell je nakon loših kvalifikacija startao sa samog začelja, dobro se probijao u početnim krugova, ali je u napadu na 11. poziciju bio preoptimističan. Pokušao je proći Fukuzumija s unutrašnje strane u Rascasseu, ali je završio u zidu i time završio svoju utrku.

Ključan trenutak utrke praktički je izazvao Lando Norris. Prvo je u zavoju Grand Hotel udario u stražnji kraj Ralpha Boschunga, a zatim je Austrijanca izbacio iz utrke kontaktom u Anthony Noghesu, posljednjoj šikani. Norris je nastavio utrku, ali je dobio drive-through kaznu.

Zbog Boschungovog bolida izašao je safety car te tad dolazi do tog ključnog trenutka – vodeći dvojac, Albon i de Vries, sudarili su se na ulasku u boks!

De Vries je u boks skrenuo nešto ranije, Albon je svojim kasnijim ulaskom zatvorio vrata de Vriesu i došlo je do kontakta koji je obojici uništio utrku. Albon je odustao odmah, a de Vries je nakon nekoliko krugova zbog oštećenja također odustao. Krivcem je proglašen Albon, zaradio je 5 mjesta kazne za današnju sprint utrku, što znači da starta zadnji.

Vodstvo je tako naslijedio Artem Markelov ispred Mainija, Aitkena i Fukuzumija. Oni su startali na softu, stoga nisu išli u boks pod safety carom.

Markelovu je tako glavni zadatak bio stvoriti dovoljnu prednost ispred najviše plasiranog vozača koji je bio u boksu, a to je bio Sean Gelael. Rus je u tome uspio, stvorio je 27.4 sekunde prednosti te se iz boksa u 34. od 42 kruga vratio s 1.9 sekundi prednosti ispred Indonežanina. Na svježem supersoftu je do kraja prednost narasla na 10.7 sekundi.

Gelael je ostao na drugom mjestu čime je ostvario prvi podij u seriji pod trenutnim nazivom i tek drugi računajući godine kad se serija zvala GP2 kad je u Austriji također bio drugi.

Bivši F1 vozač Manora Roberto Merhi stigao je do svog prvog postolja u Formuli 2 iskoristivši sav kaos koji se dogodio vozačima ispred njega.

Louis Deletraz izjednačio je svoj najbolji rezultat u F2 četvrtim mjestom te osvojio prve bodove sezone, a najbolji rezultat karijere također je izjednačio i Arjun Maini na petom mjestu.

Lando Norris je unatoč kazni uspio napredovati najviše od svih vozača, za 11 pozicija te je tako stigao do šestog mjesta u cilju.

Aitken je bio sedmi, dok je osmo mjesto i pole position za sprint utrku uzeo Antonio Fuoco koji je kao i Norris imao kaznu prolaska kroz boks. Latifi i Fukuzumi uzeli su posljednje bodove, a dodatna dva boda za najbrži krug otišla su pobjedniku Markelovu.

Norris i dalje vodi u prvenstvu ispred Albona koji kasni 17, odnosno Markelova koji kasni 25 bodova.

Sprint utrka vozi se danas u 17:20!

Vozač Momčad Zaostatak Krugovi
1 Artem Markelov RUSSIAN TIME 1h02m03.286s 42
2 Sean Gelael Pertamina Prema Theodore Racing 10.713s 42
3 Roberto Merhi MP Motorsport 15.489s 42
4 Louis Deletraz Charouz Racing System 19.236s 42
5 Arjun Maini Trident 20.135s 42
6 Lando Norris Carlin 20.637s 42
7 Jack Aitken ART Grand Prix 21.986s 42
8 Antonio Fuoco Charouz Racing System 23.855s 42
9 Nicholas Latifi DAMS 24.861s 42
10 Nirei Fukuzumi BWT Arden 30.944s 42
11 Maximilian Gunther BWT Arden 31.532s 42
12 Roy Nissany Campos Vexatec Racing 49.749s 42
13 Santino Ferrucci Trident 1m27.441s 42
14 Tadasuke Makino RUSSIAN TIME 3 kruga 39
Alexander Albon DAMS 22
Nyck de Vries Pertamina Prema Theodore Racing 19
Ralph Boschung MP Motorsport 11
George Russell ART Grand Prix 5
Luca Ghiotto Campos Vexatec Racing 0

[donacija]


Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.