Tužna obljetnica: 2000 dana bez McLarenove pobjede u Formuli 1

Izdvojeno

Više od 800 odrađenih utrka, skoro 500 postolja, 8 konstruktorskih titula, 12 vozačkih naslova i 182 pobjede. Zavidne brojke za momčad koja je tijekom posljednjih godina u velikim problemima. Ta zadnja, 182. pobjeda, stigla je točno prije 2000 dana.

Momčad iz Wokinga “slavi” 2000 dana bez penjanja na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja tijekom kojih su koristili Mercedesove, Hondine i Renaultove motore. Posljednja pobjeda stigla je sada već daleke 2012. godine na VN Brazila. Jenson Button slavio je na kišnom Interlagosu, a glavne zvijezde na toj utrci bili su Sebastian Vettel i Fernando Alonso koji su odlučivali prvaka.

Nakon te sezone ostali su još dvije godine s Mercedesom, zatim su proveli tri bolne godine s Hondom, a od početka ove sezone koriste Renaultove motore. Međutim, McLaren je tijekom tih pet i kusur godina ostvario samo jedno dvostruko postolje. Bilo je to na početku hibridne ere, na VN Australije 2014.

Tijekom tih pet i nešto godina McLaren je imao ukupno pet vozača. Button i Kevin Magnussen osvojili su već spomenuto postolje, a Sergio Perez, Fernando Alonso i Stoffel Vandoorne nisu osjetili okus šampanjca, a zadnja dvojica još uvijek su aktivni vozača britanske momčadi.

Dolazak Honde 2015. nije im pomogao da se vrate pobjedama. Postolju nisu ni primirisali, a svaki bod slavio se kao pobjeda. Tračak nade stigao je ove sezone u vidu Renaulta s kojim bi se mogli vratiti barem na postolja. Prema njihovim nadanjima, to bi se moglo desiti već ove godine.

Pobjede i naslovi još uvijek su san, a nakon ove godine, ukoliko ne stignu do iznenađujuće pobjede, bit će punih šest godina bez pobjede za jednu od najuspješnijih momčadi u Formuli 1. U sličnoj situaciji je i Alonso – godinama je bez pobjede i postolja. Španjolca je to potaknulo da se okrene drugim serijama, a slično bi se moglo dogoditi i McLarenu. Ovih dana čujemo da bi britanska momčad mogla osnovati ekipu za WEC od 2020., a za IndyCar već sljedeće godine.

Može li se britanska momčad trgnuti i vratiti na puteve stare slave? Mnogi bi to voljeli, a vrijeme će pokazati svoje.

[donacija]


Odgovor

16 komentara

  1. Fernando Alonso 14
    alonso05espana Prikaži

    Wow, ovo je stvarno predugo za takvu ekipu.



    9
    9

    0
  2. Mclaren
    wilson Prikaži

    Na žalost, ovo će još potrajati. Toga su svjesni i u Mcl-u. A što bi dao da Alonsa ove sezone vidim na postolju. Pozicija nebitna.



    9
    9

    0
  3. Charles Leclerc
    F12000 Prikaži

    WEC je izvrsno automobilističko natjecanje, puno sreće Fernandu u pokušaju osvajanja trostruke krune.



    7
    6

    1
  4. Formula E
    ShangaiDevil Prikaži

    Otisli su od merca jer su mislili da sa njim nece biti prvi a da su ostali na njemu sudeci prema njihovim danasnjim izjavama u vezi sasije imali bi daleko najbolji bolid? Pa ko je tu lud



    4
    -1

    5
  5. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Sjecam se kao danas…vani neki sumrak, na Interlagosu lagana kisa, ja na trosjedu s knedlom u grlu i Alonsov pogled dok Button osvaja pobjedu. Nema onog tko nebi rekao da ce kombinacija Mclaren-Alonso biti neuspjesna pogotovo nakon te 2012 :(



    6
    5

    1
  6. Marlboro
    AMG Donator Prikaži

    Otisli od Mercedesa jer su znali da pored tvornicke momcadi nemaju sansu osvajati vozacko/konstruktorsko prvenstvo da bi onda napustitli Hondu kojoj su bili kao tvornicka momcad i sada srecu traze sa Renaultom koji je od nedavno opet tvornicka momcad i ima zelju vratiti se u sam vrh.

    Sudeci prema ovoj zadnjoj promjeni od McLarena vise ne bi trebali ocekivati borbu za naslov, odnosno barem mi se cini da u skorijoj buducnosti nemaju bas velike apetite.
    Dok RedBull opet potvrdjuje know how.



    6
    3

    3
    • Ross Brawn
      Tuzlaensis Prikaži

      U pravu si, ali razumijem i ovaj odlazak od Honde. Mi ne možemo ni zamisliti kako je to ulagati sate rada, milione funti u nešto što tri godine ima isti problem. Svjesni su da s Renaultom nikada neće osvojiti naslov, ali mislim da su išli po principu ‘spasimo što se spasiti da’.



      9
      8

      1
      • Brazil
        Anonimus4138 Prikaži

        Meni je zao Honde sto je ulozila te novce u njih,al i da ne uspiju u F1 oni su dobri jako u drugim sportovima i bas me zanima ako Mclaren ode u Indy ciji ce motor tamo uzet,jer da sam ja Honda ne bi im ga dao!!



        7
        3

        4
  7. avalon Prikaži

    williams 3. “najstarija” momčad na gridu čeka pobjedu još duže od McL … njihova zadnja bila je maldonadova u španjolskoj 13. 05. 2012. u grubo negdje 2190 dana + koji dan zbog prestupne 2012./16. .



    11
    11

    0
  8. Sebastian Vettel 5
    ZamaF1 Prikaži

    Da ste uz Tajland stavili mozda okolnje drzave bilo bi puno teze zadnje pitanje ?


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.