Što je istina oko afere Mercedes-Pirelli, a što ne?

Izdvojeno / Kolumna / Nemojte propustiti

Ante Vetma

Prije 6 godina 6 min 75 komentara

Nije tajna da primarni uzrok glavobolje Tota Wolffa dolazi iz Italije. Međutim, ne radi se o Ferrariju nego o Pirelliju. Mercedes već godinama ima bolid kojeg vrlo rijetko nešto može zaustaviti, a kad bi ih nešto zaustavilo – uz dužno poštovanje Ferrariju i poslu kojeg su obavili u razvoju bolida – to bi ipak bile gume.

Naravno, kad priče i teorije krenu onda su emocije na visokoj razini i više se ne zna tko pije, a tko plaća; što je fakt, a što konstruirano, nategnuto ili pogrešno. Jave se neizbježno i različiti stručnjaci koji svoje tvrdnje podupru apsolutno ničime (osim “šuškanjem iz paddocka”), a bilo kakvu izjavu direktno od nekog aktera koja se ne slaže s njihovim objašnjenjem jednostavno odbace jer “ljudi u F1 uvijek jedno govore novinarima, a drugo misle”. Obzirom da nemamo ništa osim toga što akteri govore, a akteri su ipak beskrajno upućeniji od nas piskarala, idemo se pozabaviti time što su oni govorili u kronologiji događaja.

Povijest gumenih problema Mercedesa

Ne treba se posebno osvrtati na prvu zajedničku sezonu Hamiltona i Mercedesa iz koje dolazi i čuveni team radio “dečki, čak i Williams me pretječe!”, zanimljivo, upravo iz Španjolske. Mučio se tada Mercedes. Pogađate, ne s motorom ili aerodinamikom, nego upravo s gumama. Izgledalo je to ponekad tragično loše sve do čuvenog tajnog testa za kojeg bi Arrivabene danas dao lijevi testis da ga smije obaviti na ovim “sigurnijim” gumama. Hamilton je tvitao da je na odmoru, a u biti je stazom kružio u drukčijoj kacigi. Jedna čista otkrivena laž, otkrivanje s prstima u pekmezu stavljeno je pod tepih, a epske sage analiza utjecaja tog testa istih ovih stručnjaka s početka članka su izostale. Zašto bi Pirelli pomagao Mercedesu? Vrag će znati. Nebitno za ovaj slučaj, bitno za kontekst.

Fast-forward do predsezonskog testa ove godine

Testovi u Barceloni bili su novi znak upozorenja za Mercedesa. Brzina je bila tu, analize su obavljene, GPS podaci su garantirali – nema problema s motorom ni s aerodinamikom. Ferrari je u problemima, Mercedes i Red Bull su blizu na vrhu. Zanimljivo, Mercedes nije ništa radio na najmekšoj komponenti guma, a supersoft i ultrasoft im je izgledao kao da su izišli iz ratne zone. Slab argument? U redu, ajmo onda na jednu reakciju davno davno prije ove afere:

Vettel je novinarima prije sezone izjavio, ne znajući koliko će biti u pravu, da Mercedes i Red Bull pokušavaju utjecati na Pirelli preuveličavajući razinu istrošenosti guma. Tada je, međutim, pogrešno nagađao kako lobiranje ide u tom smjeru da Pirelli odabere tvrđe gume za utrke. Treba spomenuti da na testu nitko nije imao nijednu eksploziju gume, nijednu strukturalnu pogrešku, ništa. Temperature su bile niže, to je istina. Ali su i korištene gume bile mekše. Samo je Ferrari na tom testu odradio 4323 kilometra bez problema.

Priču objavljuju Nijemci

Tobias Gruner iz inače prilično pouzdanog njemačkog AMuS-a prvi objavljuje priču kako je Mercedes od Pirellija zatražio nove gume za Barcelonu, Paul Ricard i Silverstone. Dan kasnije ispravlja sam sebe i objašnjava da Mercedes nije “zatražio” nove gume nego je “ukazao” Pirelliju na problem.

Kako bi stvari stavili u kontekst – AMuS izlazi s pričom 6. travnja, odnosno na početku drugog GP vikenda (u Bahreinu). Prije toga se odvozila samo Australija, utrka na kojoj su momčadi imale ultrasoft, supersoft i soft. Lewis Hamilton je osvojio pole sa 0,7s prednosti, i to na najmekšim gumama. U utrci je sa US prešao na S gume nakon 19 krugova. Prije njega gume je promijenio samo Raikkonen, također na soft. Fer je ocijeniti kako Mercedesa na toj utrci nije imao problema s gumama, kao niti bilo koja druga ekipa. Čemu onda inicijativa za promjenom ako nitko nema problema?

Reakcije ekipa i “nismo samo mi” alibi

Reakcije aktera bile su zanimljive. Još uvijek smo u periodu kad se nije odvezao niti prvi trening u Bahreinu.

Pirelli odgovara na pitanje je li Mercedes zatražio promjene:

“Mi bismo to napravili svejedno. Tako smo radili u Monzi i Spa 2011. i 2012. godine. U Barceloni, Silverstoneu i Paul Ricardu sloj guma će biti tanji za 0,4 milimetra. To olakšava svaki set guma za barem jedan kilogram. Ekipe će zato dobiti poklon razmještanja 1kg balasta.”

McLaren reagira odmah:

“Mi nemamo problema s gumama.”

Andy Green iz Force Indije je iznenađen:

“Nitko s nama nije razgovarao.”

Red Bull također:

“Zašto bismo trebali mijenjati gume ako Mercedes ima problem? Vidite sami kako tretiraju gume.”

Reakcija iz Mercedesa dolazi nakon utrke u Bahreinu. James Volwes, njihov glavni strateg, kaže:

“S gumama se muče i Red Bull i Ferrari.”

Što se Ferrarija tiče, Arrivabene je tek nekidan komentirao i pojasnio da je uloga Ferrarija u ovome nepostojeća, odnosno da su oni samo obaviješteni o promjeni.

Posljedica

Prve dvije kvalifikacijske runde protekle su uobičajeno i ništa nije slutilo na kaos u Q3. Mercedes je u posljednjoj rundi poletio i odradio fantastične krugove dok su u Ferrariju i Red Bullu odlučili da će isprobati soft gume (Red Bull samo s Ricciardom). Prvi put otkad je Pirelli u Formuli 1 tvrđe gume su bile izbor top ekipa u posljednjoj rundi i, iznenađujuće, donijele su im bolja vremena od pokušaja na supersoftu.

Razlika između supersofta na Mercedesu i softa na Ferrariju iznosila je jednu desetinku sekunde. Tri različite komponente nikad nisu bile bliže po vremenima. Neki bolidi su bili brži na tvrđim nego na mekšim, što je evidentna posljedica promjene debljine sloja gume za 0,4 milimetra.

“Tanji sloj gume znači i niže temperature. Zato su gume bile tvrđe, iako bi u teoriji morale biti mekše jer ih ima manje,” objasnio je Vettel.

Zaključak? Bez obzira na to tko je potaknuo promjene i zašto su napravljene – činjenica ostaje da nitko nije imao sigurnosnih problema s gumama ove sezone, a nepostojeći problem riješio se netransparentno i to s neobičnim posljedicama. Teško da je to pravi način za obaviti bilo što u trkaćoj seriji u kojoj se priča u terminima gram/milimetar/milisekunda.

Nagledali smo se sezona u kojima su se raspadale gume, često i više puta na jednoj utrci, a čak i tada je bilo otpora prema promjenama usred sezone. Ovaj put se promjena obavila maksimalno ispod radara, svatko tko upita zašto i kako je diskreditiran kao “teoretičar zavjere”, a na prvoj idućoj utrci nakon promjene imamo ekipu koja je odjednom proletjela na gumama i po krugu bila skoro sekundu brža od najbliže konkurencije. Postavlja se vrlo legitimno pitanje – je li sve obavljeno korektno? Bez ikakvog histeriziranja i povezivanja “irelevantnih” muljanja iz prošlosti – ovo zaista izgleda mutno.

[donacija]


Odgovor

75 komentara

  1. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Lijepo napisano..
    Smells like foul play.
    Zakljucke cemo si sami izvlacit.
    Osobno mi ne treba nitko da me uvjerava da je moje tumace ispravno ili pogresno.



    11
    7

    4
  2. James Hunt
    f1_zg Donator Prikaži

    Nisko, ljigavo, nimalo sportski i točka. Nije Formula 1 Mercedesova prčija koju im je babo ostavio u amanet.

    Imaju najjači motor (koji su nametnuli jer su ga prvi počeli razvijati), jednog od najboljih vozača i to koriste da ostanu na vrhu. Pa dajte i drugima šansu da se utrkuju.

    To je kao da Mercedes sponzorira tenisača koji dobro igra na betonskoj podlozi, pa lobiraju i izlobiraju da se Wimbeldon igra na betonu. Cmon.

    Mislim da bi sve momčadi trebale na jednom startu utrke ostati na pozicijama, pustiti Mercedese da krenu i onda svi skupa u box radi “problema s gumama” pa neka se utrkuju sami sa sobom.??



    28
    19

    9
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      Mislim da od ove sezone više nemaju najjači motor, da je tako nebi ih Ferrari namazao u Baku di je motor ključan.
      Imaju najbolji MGU-H tj. najbolje iskorištavaju energiju iz baterije, ali po snazi motora ih je Ferrari stigao.


      0
      -2

      2
  3. Pirelli Hard
    Monty Prikaži

    S mojeg stanovišta,ovu trku treba što prije zaboraviti.Za to ima više razloga.
    Koji dan prije početka Wolff izjavljuje-Laže svatko tko tvrdi da je u tjedan dana moguće napraviti prednost od pola sekunde!?-.S tim se zapravo slažem ali trka tu konstataciju demantira i ponovo pokazuje licemjerje F1 u punoj raskoši.Tu naravno mislim na deal na relaciji Pirelli-Mercedes,kojeg ne mislim dokazivati jer ga dokazuju rezultati trke,nego se pitam gdje je kraj pogodovanju Mercedesu?
    ———————————————————————————————————————————————————–
    Ovaj sam komentar napisao na krivom mjestu,pa ga prenašam i stojim iza svakog slova.



    11
    6

    5
  4. renato2107 Donator Prikaži

    Ja da sam na mjestu Ferrarija, koji je ovim najviše oštećen, na silverstone i paul bi bojkotirao utrku…pa da vidimo



    8
    -3

    11
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      pa da vidimo koju kaznu bi dobili kao bonus za još jednu godinu bez trofeja…



      10
      10

      0
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Smiješ izostati s 3 utrke, ali da, zašto bi to radili, samo sebi štete.



        1
        1

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        Slazem se da bi bilo kontraproduktivno.
        A sto se tice propustanja 3 utrke…ta klauzula concordea se spomnjala cesto kad je neki manji tim u problemu. Ne znam je li se to odnosi i na ‘povlastene’ jer jedan od razloga tih bonusa upravo njihova garancija da ce nastupati do isteka ugovora. Ili moraju vratiti novce ili dio novaca. Pretpostavljam da se to odnosi i na pojedinacne utrke.
        Mozda si ti u pravu, stvarno nisam siguran.



        1
        1

        0
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Nemam pojma. Čuo sam u kontekstu Marussiae. Kao i svi ostali ugovore nisam vidio.


        0
        0

        0
      • renato2107 Donator Prikaži

        Nisam mislio da ne dođu na utrku, dođu i sudjeluju, kao 2006. (ako se ne varam) što su ekipe na Michelinu napravile. Dođu, voze treninge, kad krene utrka u svakom idućem krugu u boks po nove gume, jer im ove stvaraju problem. Nakon 5 krugova im ponestane guma i oba bolida u boks…i baš nitko im za to ništa ne može. A mediji bi o tome brujali i brujali, osim ovih otočnih. Ne bi baš dobro zvučalo kao reklama da jedan Ferrari zbog guma ne vozi. Ovako je to sve prošlo ispod radara i na njihovu štetu, kao i lani s uljem, kao i godinu prije kad se igralo s tlakom u gumama i oprostilo Mercedesu Monza.



        2
        2

        0
  5. F1puls Portal
    Sarma Donator Prikaži

    Vjerujem da bi Mercedes pobjedio i na starim gumama, jednostavno im staza odgovara, jaki su u Barceloni, poklopilo im se sve, od vremena, temperature staze, a i Toto Wolff je rekao da i aerodinamika na bolidu jako odgovara stazi, također i na testiranjima su bili najjači i onda još najviše nove gume, a Ferrariju su upravo gume te odmogle. Sada jel fer zbog novim guma? Nije. Zašto, pa nitko nije imao sigurnosnih problema s gumama. Zaista nepotrebno. Najgore od svega što su Mercedes i Pirelli prije strašno muljali sa gumama, gdje je dokazano i gdje su dobili kaznu, samo što je ta kazna smiješna bila. Možda čak ovdje i nemaju prste ali da smrdi, smrdi.



    24
    23

    1
  6. Ferrari
    Kenoooo Prikaži

    Suvišno je bilo šta komentirati.Rezultat utrke je sve pokazao a to je da samo meci odgovaraju ove gume.Samo mi je glupo od pirelija ako su vec napravili gume i svima je isto puno se torse pa nek idu 4-5 puta u boks isti problem za sve(Barem bi bila zanimljivija utrka).Zašto to mijenjati ? Tako da ostaje ipak sumnja da se mečki pomoglo.



    4
    0

    4
  7. Marlboro
    MaStaJaZnam Prikaži

    A prosle godine kad je Honda imala problema s motorom, onda niko nista!!???



    10
    9

    1
  8. Alfa Romeo
    Tito Prikaži

    Bravo ..napisao si ljepse nego sto sam ja u glavi imao ….ali ja uvjek vidim teoriju zavjere ..a ovdje samo budala ne moze posumnjati



    5
    1

    4
  9. Alfa Romeo
    limitmaker1 Donator Prikaži

    …odlična ‘analiza’ tj članak, negdje sam pročitao da je FIA otkrila da ferrari koristi tj. oslobađa više energije iz baterija nego što je dozvoljeno (za vrijeme kvalifikacija)…imaju li tako merc i FIA polugu nad crvenima zbog ovih guma?…hoće li ferrari (javno vjerojatno neće) pokušati osporiti ove gume za silverstone i paul ricard?…



    5
    5

    0
  10. Fernando Alonso
    Tab F1 Prikaži

    NIŠTA!



    1
    1

    0
  11. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Smrdi smrdi…
    Pozitivna stvar je sto su u pitanju samo 3 utrke.
    A jedina stvar koja ovo ublazava je cinjenica da je sezona nepredvidiva, odn da se mijenja omjer snaga od staze do staze…
    Mozda je (daj Boze) ovo samo slucaj kao u Australiji gdje je Merc takodjer potukao konkurenciju, da bi vec u Bahrainu bila drugacija prica…
    U svakom slucaju, sve mi je dosta cudno i previse nejasno, nepredvidivo…



    12
    12

    0
  12. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    Jako lipo objasnjeno i potkrijepljeno. Meni samo nije jasno zasto im se to omogucuje jer nakon 4 godine nametnute dominacije napokon imamo ravnopravno utrkivanje i sezonu koja donekle podsjeca na 2012. ali bez umjetnih zacina. I sad takvu sezonu preusmjeriti u jos jednu sezonu ubitacne dominacije i tek slucajnih pobjeda konkurencije svakih nekoliko utrka je ludost. Naravno sportski segment price ovime je jako narusen, to da i ne spominjemo.



    12
    11

    1
  13. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Odličan naslov.
    Bilo bi dobro kad bi nam autor dao link da i mi pročitamo ko je to iz McLarena izjavio:

    Mi nemamo problema s gumama

    ili ko je izjavio iz RB:

    Zašto bismo trebali mijenjati gume ako Mercedes ima problem? Vidite sami kako tretiraju gume

    I kad bi tu još ubacio koji zvanični citat iz Pirellija (koji je objavljen jučer) to bi bar malo bacilo drugačiju sliku. Možda da se i javno obznani da oni lažu. Jer je nemoguće da to bude tako.

    Za bilo koji rad ili analizu potrebno je više izvora (osim ako se radi o zvaničnoj izjavi)
    Imam osjećaj da se ovdje radi samo o AMuS-ovoj teoriji.

    Postavlja se vrlo legitimno pitanje – je li sve obavljeno korektno? Bez ikakvog histeriziranja i povezivanja “irelevantnih” muljanja iz prošlosti – ovo zaista izgleda mutno.

    Izgleda jako mutno, Pirelli je ostao dužan da objasni razlog promjene.
    Ako su samo mjehurići, who cares? Mercedes ili Redbull ili svi osim Ferrarija?
    Ako je sigurnost, šta je bilo nesigurno?

    Ako je Mercedes imao neke insajderske informacije od Pirellija, prvi ću podržati njegovu diskvalifikaciju.



    10
    8

    2
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Ovo za Red Bull je izjavio Horner, a za McLaren je “anonimni izvor unutar ekipe”. Slažem se za bilo koju analizu treba više izvora, ali je problem što britanci ne obrađuju ovu temu, uopće! Ako nešto napišu onda su to floskule i dociranje s visoka kako je svaka sumnja “teorija zavjere”. Ako je netko naišao na opsežnu analizu što se dogodilo, tko je sve potaknuo i kad, kako je utjecalo na ekipe i koje su posljedice – neka mi proslijedi link.

      Što se tiče Pirellija, citirat ću dvije izjave:

      O starim gumama: “If you have a high level of blistering affecting all or most of the cars, you have a lottery not a race.”

      O novim gumama: “We too have made a change by reducing the tread depth on the slick tyres to reduce the risk of overheating, as we will also do for Paul Ricard and Silverstone, but it’s not a change that any of the drivers will notice in terms of performance or stint length.”

      Znači, stare gume kreirale bi “lutriju”, a nove gume mijenjaju SAMO temperature guma, odnosno reduciraju šanse za pregrijavanje? I na kraju zaključe da se to neće osjetiti na performansama ili duljini stinta? Logično, jer pregrijavanje guma je u F1 potpuno nebitan faktor…



      12
      12

      0
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        @Vetma
        Svi ti citati stoje, ali ne objasnjavaju nista!

        Zar je moguce da promjena gume od 0,4 MILIMETRA može donijeti toliku prednost jednoj momcadi a opet da drugu momcad toliko unazadi? Jasno je da bilo kakva promjena na konstrukciji gume mijenja i odraz na performanse, ali da je tih 0,4mm donijelo Mercedesu ~0,6s po krugu u odnosu na Ferrarija jos nitko nije objasnio uz valjan argument.

        Takodjer, rano je za bilo sto ozbiljnije reci nakon tek prve utrke s “novim” gumama.



        5
        1

        4
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        Ante,

        Ako je netko naišao na opsežnu analizu što se dogodilo, tko je sve potaknuo i kad, kako je utjecalo na ekipe i koje su posljedice – neka mi proslijedi link.

        Pa ja i cijelo vrijeme govorim da nema.
        Imaš s jedne strane članak koji je izbacio AMuS,, a sa druge strane nema reakcija Ferrarija, koji je po ovoj teoriji najviše pogođen.
        Ferrari ili je mutav, ili je ucjenjen pa ne smije da priča???? Ili evo navedi ti bilo koju drugu teoriju što šute.
        Ne samo da nema reakcija Ferrarija, nema reakcija ni britanskih novina. McLaren je također oštećen po toj priči. Nema reakcija ni italijanskih ni španskih novina. To bi trebalo da vrišti na sve strane s obzirom na popularnost Ferrarija.
        Samo navijači Ferrarija na svim društvenim mrežama divljaju da se Ferrariju krade titula.

        E sad što nema reakcija. Može biti da se svi boje Mercedesa (da se vratimo do 1940 po razloge) ili nema od toga ništa? Priča kao i mnoge od sada.

        AMuS je poslije korigovao. Sam si rekao:

        Dan kasnije ispravlja sam sebe i objašnjava da Mercedes nije “zatražio” nove gume nego je “ukazao” Pirelliju na problem.

        Znači slijed je slijedeći. Vjerujemo AMuS kad kaže 1. vijest, ne vjerujemo AMuS kad kaže da to nije tako. Ne vjerujemo ni britancima zato što šute, jer sigurno nešto kriju. Ne vjerujemo zvaničnoj izjavi Pirellija (koja je kažnjiva u slučaju da je lažna).
        Ne vjerujemo ni svim ostalima.

        Pitao si u drugom postu kome najviše odgovara ova promjena.
        Pa Mercedesu najviše odgovara. To je i slijepcu jasno.
        Ali to nije dokaz. Odgovara i Redbullu. Samo što šute (kao i svi ostali).



        7
        4

        3
    • Marlboro
      AMG Donator Prikaži

      Ja kao navijac takodjer bih podrzao diskvalifikaciju Mercedesa ako se moze dokazati na bilo kakav nacin da su imali dogovor s Pirellijem.



      8
      6

      2
      • Ferrari
        Markozaja Prikaži

        Pa moguce je da promjena gume napravi razliku..ubrza mecku za 0.3 a uspori ferrari za 0.3 i dobijes tocno tih 0.6 o cem si pricao



        8
        6

        2
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        Siguran si da moze ubrzati za 0.3 ili i ti “lupetas covjece” ?



        1
        -7

        8
      • Blue Flag
        dFixxx3r Prikaži

        a nije sama guma ubrzala mečku
        ali postavke i prilagodba na takvu gumu koja i po defaultu bolje funkcionira na mečki sigurno mogu ostvariti razliku
        osim toga, ove godine zaista nijanse odlučuju, a onda kad je nijansa na jednu stranu psihološka komponenta odradi svoje pa efektivan rezultat bude veći od same razlike if you know what i mean :)


        0
        0

        0
      • Ferrari
        Markozaja Prikaži

        Ne lupetam..guma je zbog toga postala tvrđa..opce poznato je da je mecka brza na tvrdim gumama a ferrari na meksim..znaci ista ta guma je imala pozitivan efekt na mecku i negativan na ferrari..mozda ne 0.3 kak sam napisao ali isto tak sam uvjeren da je napravilo dovoljnu razliku sto je sama trka i pokazala..zasto mislis da bi ja lupetao ako sam iznio cinjenice?



        6
        4

        2
  14. Ferrari
    ferrari1984 Prikaži

    Pametnom i objektivnom citatelju dosta…
    Odlicno napisan clanak…

    Jasno je da Merc i Pirelli muljaju… Jasno je ko dan…

    Sramota za sport ali nadam se da ce proslava naslova Ferrarija samim ti biti jos slada…

    Forza Ferrari….



    27
    13

    14
    • Master_F1 Prikaži

      Dobra stvar onda za Ferrari i Ferrarijevce, neka dokažu na sudu i ostade Merc bez bodova, a Pirellija više nećete gledati U Formuli 1.



      5
      -9

      14
      • Mclaren
        luke flywalker Donator Prikaži

        ovo što je Pirelli uradio nije ilegalno nego “šupački”, tako da sudovi padaju u vodu.



        7
        5

        2
      • Master_F1 Prikaži

        Da li bi ti reagovao da si zakinut?
        Pirelli dobro zna kakav je Ferrari sa ovim novim gumama, kakve su gume poslije utrke. Znamo da u svakom boxu ima po nekoliko Pirellijevih ljudi koji gledaju degradaciju, temperaturu ili šta već, jel da. Do Ferrarija je kako će reagovati, ako budu šutili to znači da prihvataju nove gume. Ja bi boga mi bio glasan, itekako. Jer je u pitanju svjetski prvak ili dupla kruna. Ne bi sjedio skrštenih ruku, već bi tražio načina da se vrate stare gume, ali koliko vidim ni glasa od ferrarija ni na svjetskim postovima, ne znam zašto. Bez obzira što je šupački, neko je zakinut, a to ne treba šutiti.



        2
        0

        2
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Da bi ova promjena guma bila ilegalna moralo bi se osporiti da je promjena u smislu sigurosti. Budući je FIA prihvatila da se radi o sigurnosti, preostaje jedino tužiti FIAu. A kad tužiš dok dođeš do presude prođe vrijeme…. Ferrari će naći neki drugi način za payback.


        0
        0

        0
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        @wapi, govorimo o potencijalnoj diskvalifikaciji protivnika i borbi za prvo mjesto u šampionatu.
        Ferrari itekako ima razloga da se potrudi, bez obzira na potrebno vrijeme, kad bi bilo imalo istine u ovome.



        4
        3

        1
  15. Lewis Hamilton 44
    Berislav Donator Prikaži

    Odlično složen sažetak kronologije. Svaka čast autoru. I pitanje, imali kakav podatak u svezi imanja problema sa ovim stanjenim slojem gume kod ostalih timova (osim talijana)? Što se tiće Merca, čini mi se onda da je toliko ušiljio bolid da mu tih 0,4mm igra toliku ulogu da bez njih leti, a s njima se vuče ko’ traktor. To nebu dobro. Što se tiće težine guma kod najave širijih guma sječam se da je bilo gunđanja u timovima pa im je ta kila sada dobro došla.



    3
    3

    0
    • Renault
      Vedran Kristić Prikaži

      Ovješena i neovješena masa. Na nepouzdanim izvorima se može pročitati kako je kilogram na kotaču kao deset kilograma na karoseriji :) Moja struka je nešto drugačija od strojarstva, ali ako ima netko tko ovu problematiku kuži bolje, neka komentira. :)



      6
      6

      0
    • Pirelli Hard
      Monty Prikaži

      Za ovaj slučaj ne treba nikakva specijalna struka,već trunćica promučurnosti.
      Namjerno se apostrofira ovih 0,4mm debljine koja definitivno ne utječe na ništa, kako bi se skrenula pažnja s medijuma i softa koji su u ovoj trci bili brži od Ssofta koji su pogodovali Mercedesu ili je Wolff u rangu vidovitog milana,pa su uzeli 3M i 5S guma-najviše od svih-i naravno napravili dobar rezultat.



      14
      12

      2
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        Gume se biraju 14 tjedana prije sezone tj GP-a, a ne 4 tjedna prije utrke.



        3
        3

        0
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        Koliko sam vidio Mercedes je bio najkonzervatiniji i sa izborom guma za Monaco di je “stara” komponenta guma.
        Jedini imaju manje od 10 HS guma.
        Također gotovo uvijek su najkonzervatiniji u izboru guma, tako da to ništa ne dokazuje.
        Nije vidoviti Milan nego samo nastavljaju politiku izbora guma koju imaju godinama.



        3
        1

        2
  16. Master_F1 Prikaži

    1. Koliko se sjećam sniježnih testiranja u Barceloni, McLaren je najviše koristio ultrasoft, samo zato što su temperature bile niske, da se gume što prije zagriju pa barem 2-3 kruga da se odradi da se vidi telemetrija. U Barceloni se nije pritiskalo, kao prethodne sezone jer uvjeti nisu dozvoljavali. Vidjeli smo sada na VN Španije koliko je bilo proklizavanja i odlazka u šljunak još je temperatura bila OK. Jeste da je na testovima bio stari asfalt ali ujedino niko nije vozio 3 mjeseca jer je bila zima.

    2. Mercedes pobjedi u Australiji sa debljim slojem gume, jel da?

    3. Kome god nešto smrdi neka pripremi odvjetnike i pozove FIA-u i Pirelli na sud da se ova blamaža više završi. Nek se 3 mjeseca svađaju po sudovima i nek traže svoja prava. Ako Ferrari dokaže ono što Ferrarijevci misle, onda slijedi velika kazna i za Mercedes i za Pirelli. Ako Mercedes i Pirelli dokažu da nije tako, onda treba dobro kazniti Ferrarija, jer su idioti.

    4. Ako je istina da je Pirelli spremao promjene gume, na narednim utrkama, FIA zato treba da je obavještena, a sigurno da jeste, onda pod rednim brojem 3 pada u vodu, jer imaju dokumentaciju, mailove itd da su htjeli praviti promjene.



    10
    -13

    23
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      1. Kažeš da smo vidjeli koliko je bilo proklizavanja i odlazaka u šljunak – zar to nije argument da su nove gume bile pretvrde?

      2. Mercedes nije pobijedio u Australiji.

      3 i 4: Nije Pirelli tajno promijenio gume pa da to treba dokazivati ili voditi na sud. Pitanje je a) zašto je mijenjao gume i b) kome je ta promjena donijela najviše prednosti.



      39
      36

      3
      • Master_F1 Prikaži

        1. Kažeš da smo vidjeli koliko je bilo proklizavanja i odlazaka u šljunak – zar to nije argument da su nove gume bile pretvrde?
        – na ultrasoftu bi onda svaka 2 kruga išao u box, ako sa softom ne možeš 15 krugova izdržati. Niko toliko setova guma nemaju u garaži.

        2. Nije australija nego Azerbejdžan, svejedno imaju jednu pobjedu. Nije Mercedes Wiliams F1 team pa da su promjenom guma sa zadnjeg mjesta skočili na prvo.

        3 i 4: Nije Pirelli tajno promijenio gume pa da to treba dokazivati ili voditi na sud. Pitanje je a) zašto je mijenjao gume i b) kome je ta promjena donijela najviše prednosti.
        – i zato možeš ići na sud i tražiti svoja prava ako si oštećen i ako misliš i imaš dokaze i argumente da je to uticalo na Mercedesove performanse, da se utrka okrenula naglavačke sa tim novim gumama.



        5
        -24

        29
    • Alfa Romeo
      limitmaker1 Donator Prikaži

      …na testovima je već bio novi asfalt ako se ne varam….



      17
      17

      0
    • Ferrari
      Markozaja Prikaži

      Lupetas covjece



      10
      5

      5
  17. Mclaren
    KERS Prikaži

    Rekla kazala teorija..da se tu nešto veliko dogodilo Ferrari bi vec prijetio odlaskom u neku svoju seriju. . Oporavit ce se Ferrari rastociti Mercedes u Monacu i svi Ferraristi ce zaboraviti ovaj vikend, cim nesto krene po zlu Ferraristi skoce na zadnje noge i traze probleme svuda osim u svojem dvoristu-cisti klasik.



    18
    -14

    32
    • Master_F1 Prikaži

      Problem su gume i samo gume i samo plač. Sad gleda krugove kad je ko ušao u box i vidim zanimljive rezultate :)
      Vettel 17 (soft)
      Kimi 25 (soft) – out
      KMag 32 (soft) – Ferrarijev motor, zadnji ovjes i još par krilaca u sredini
      Alonso 21 (Super soft) – jedini na supersoftu
      Vandoorne i Max 34 (soft)

      Kako vidim ostali su lijepo gurali , kao i Kimi. Niko se nije žalio na gume, pa čak ni Ferrari. Izgleda da se sve normalno nastavlja.

      PS: Pazi šta pišeš protiv Ferrarista, sve pamte :D



      4
      -4

      8
  18. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    gdje ima dima ima i vatre

    općenito: koja je logika mijenjati gume usred sezone? i koja je logika imati drugačije gume na nekim utrkama ? stavite ova pitanja u kontekst neke druge trkaće serije, drugih timova pa dajte odgovore, znači nevezano za f1. nema smisla. a zašto se onda to radi u f1 ?

    nek Mercedes razbija konkurenciju i dalje, fkt neka. ali neka to bude zasluženo.



    12
    9

    3
  19. Nelson Piquet
    Grah0 Donator Prikaži

    Šta je ovo, svi pozaboravljali Monzu 2015-te i preniske pritiske Merca? Odavno oni muljaju sa Pirellijem, odavno oni i pregrijavaju i jedu gume više nego ostali, ali su imali ogromnu prednost, sad kad nema prednosti odmah kmeče Pirelliju. Sramota i et’…



    30
    21

    9
  20. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Sve stoji, ali mislim da Pirelli nije radio promjene s namjerom da pomogne Mercedesu, već da zaštite svoju guzicu od potencijalno kontroverznih situacija s gumama na koje su ih u Mercedesu natuknuli.
    A i jest mi čudno malo što nema veće reakcije Ferrarija. Vidjet ćemo…



    13
    13

    0
    • Master_F1 Prikaži

      Sad je pitanje kako bi bilo da su ostale stare gume, jel da? Novi asfalt, staza klizava, treba ti više mehaničkog gripa da bi letio stazom na ultrasoftu, ali bi ih poderao za 5 krugova. Oblačno i niska temperatura opet bi odgovarala Mercedesu. Džaba i ta 0,4 mm kada bi trajale 2 kruga duže. Kada je Vettel izdržao 17 krugova na softu a Alonso 21 na superosftu sve ti govori.



      6
      4

      2
  21. Lewis Hamilton 44
    Berislav Donator Prikaži

    Izgleda da netko prati u Autosportu (EN) F1Puls, što je ipak nama za pohvalu. Naime, Gary Anderson je napisao odličan članak koji odlično nadopunjuje članak AV, a naslov je “Was Mercedes really helped by the tyre change?” ili obratno! Izvukao bih samo jedan pasus (bez ikakvih zadnjih misli):
    “In my days at Jordan using Bridgestone tyres, we got the kind of tyres Ferrari wanted. In a similar way, if Sauber had said during the discussions this year that it didn’t want the thinner-gauge tyres, it would have made very little difference to the final decision.”. U članku je još detaljnije ta situacija pojašnjena.



    4
    -1

    5
  22. Kimi Raikkonen 7
    Hydroid prime Prikaži

    Možda se išlo na ruku mercedesu. Kroz povijest se išlo na ruku i ferrariju i svašta mu se propuštalo jer je ferrari smisao F1. Uvijek je bilo kontroverzi i sumnji na davanje prednosti jednoj od momčadi. Ja za razliku od velikog dijela ekipe ovdje koja “sve zna” ne sjedim i ne idem na sastanke sa celnicima ekipa tako da ne znam jeli ovo 100% u korist mercedesa. Samo mi je jedna stvar glupa postala a to je da su opet gume u centru pozornosti. Čemu sva ta tehnologija i ne znam što ako trosis gume 10% vise to je gotovo. Odmah se prvenstvo preokrene.



    9
    7

    2
  23. Adrian Newey
    zgrobnika Donator Prikaži

    Tvrdnje da ništa ne znači 0.4mm su glupe jer da je to istina nitko ne bi ništa mjenjao. F1 gume nisu upće slične cestovnima imaju jako tanku stjenku od par milimetara najsličnije su armiranoj zračnici.
    https://pasteboard.co/HliNbB1.jpg
    ovo su kišne gume, slik su još tanje. Tako da 0.4 mm je jako puno fa F1 gumu. Mečka je imala problem s blisteringom (žuljevima na gumi) tj. velikim djelovima gume koji su se delaminirali. Takve pojave se najčešće događaju kada se guma neravnomjerno grije po cijelom presjeku, točnije vanjska površina je pretopla a unutrašnjost gume i njeni zidovi prehladni. To je najopasnija greška na gumi jer lako dolazi do pucanja. Mečka je mogla prilagoditi svoju aerodinamiku i mehaniku za bolji menandžment guma povećavanjem aero pritiska i smanjenjem okretnog momenta, ali bi gubili na perfomansama pogotovo u dužim zavojima i ravnicama.
    Ne bi imao problema s mjenjanjem guma u toku sezone pod slijedećim uvijetima.
    1. da su gume loše svim ekipama, a ne samo nekim
    2. da alokacija guma nije već napravljena za taj GP
    3. da se sve ekipe jednoglasno slože
    Ovako ne da je Pirelli probudio sumnju u muljanje, nego sam siguran da su muljali.



    29
    29

    0
    • Marlboro
      AMG Donator Prikaži

      Ako vec znas da je to “jako puno za F1 gumu” onda bi logickim slijedom mogao i dati neki bolji argument osim slike na kojoj su prikazane kisne gume. Slika nije presjek gume, pa se ne moze nista konkretno vidjeti a pogotovo nije slika koja moze usporediti staru i “novu” gumu. Ponavljam, moj je stav da ne podrzavam ovu iznenadnu promjenu, ali nije u redu od ovoga praviti cirkus.



      2
      -9

      11
      • Adrian Newey
        zgrobnika Donator Prikaži

        Zadnji put sam čitao pravilnik o gumama 2015. pa ne mogu reći točne dimenzije novih guma, ali sam napisao da su slik još tanje. Ako budem imao vremena drugi tjedan ću pročitati ovogodišnji pravilnik (bolje to čitati nego gledati hrvatsku TV), pa ću znati točne dimenzije.


        0
        0

        0
  24. renato2107 Donator Prikaži

    Mene baš zanima koje gume je Pirelli donio na ova testiranja, normalne ili ove specijalne.
    Ja se nadam da će se ovo malo raspetljati, jer ovako bez velikog razloga, odluke ekipa je mutno, a Pirelli sam donese odluku koja nosi bitno. Malo je bezveze ako netko smatra da to nema veze, jednostavno su bolidi poštelani za jednu specifikaciju, i vjerojatno da na ove bolide stave gume od lani, iako su bolidi evoluirali brzinom bili bi puno sporiji. A ako ne znaš kako se guma ponaša i kako podesiti bolid za tu gumu u određenim uvjetima, uspori se bolid i za sekundu ko od šale, a kud tek koliko to utječe da li će odvoziti 20, 25 ili 30 krugova s gumom.



    6
    6

    0
  25. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Dobra kronologija događaja, ali kao što je reko Har KI, nije u redu da se vjeruje AMuS u jednom članku, ali onda kad se isprave im to ne vjerovati.
    Jasno da je Mercedesu više odgovarala promjena nego Ferrariju, ali sumnjam da je samo do toga, jer i dok su imali nove gume u prvih 5 krugova dok ih nisu potrošili je Vettel gubio preko pola sekunde po krugu.
    Moguće da je u pokušaju da zadrži korak sa Ham i da ostavi Bot iza sebe preforsirao gume i zato ih tako brzo potrošio.
    Slično kao što je Ham napravio u Baku pokušavajući loviti njega dok ih je Bot lukavo čuvao za kasniji dio utrke.
    Šteta što je Kimmi odustao jer bi bilo zanimljivo vidjeti kako bi se njegove gume ponašale jer je izgledalo da ne stišće tako jako i da ih pokušava sačuvati i ići jednom u box.
    Najznačajnije mi je da Ferrari ništa nije rekao tj. žalio se, odkad ja pratim F1 dosad se nije desilo da šute i da nisu jako glasni kad misle da neke odluke idu kontra njih.
    Više se Vettel žalio na zabranu retrovizora na HALOu nego na promjenu oko guma, plus rekao je da su imali i drugih problema osim guma.
    Mislim da je jednostavno ovo Mercedes staza kao i Silverstone i njihova aerodinamika tu jako dobro radi, kao i na svim stazama sa brzim zavojima.
    Jednostavno gume su još malo potencirale tu dominaciju, ali govoriti da bez novih gume nebi bili najbrži je čista špekulacija.
    Šteta što je sljedeća utrka Monaco koja je toliko specifična da nam ništa novoga neće reći plus RB bi trebao tu biti najbrži, tako da moramo čekati do Kanade i Austrije da vidimo koliko je do nove komponente, a koliko do toga da je Mercedes shvatio kako bolje dovesti gume u “sweet spot”.



    8
    5

    3
  26. Sebastian Vettel 5
    ZamaF1 Prikaži

    Kad pogledam sve stvari koje su se događale ovaj viken, ne mogu se oteti nikako dojmu da je ovo napravljeno samo i isključivo za Mercedes.

    Na Barceloni je odrađeno puno km i ako ne možete otkriti koji setup najbolje cuva gume i daje performanse u isto vrijeme onda ne znam sto bih rekao…Probleme s gumama je najvise imao Mercedes i sada kada su dovedene nove gume, oni imaju najmanje problema od svih.

    Razlozi su loše zamaskirani sa nekakvim govorima o sigurnosti a nikome nisu pucale gume na testiranjima (ako se dobro sjećam).

    Ove su gume dovedene u Barcelonu gdje je svaki tim imao ravno 0 km testiranja na njima i apsolutno najbolje se na njima snašao Mercedes. Kada su svi imali problema u Q3 s gumama, jedini Mercedes nije. Ove gume su odjednom došle kad nitko nije na njima testirao i Mečka odjuri s njima kao ništa.



    19
    17

    2
  27. F1puls
    Nikola Klobučarić Prikaži

    Vettel je danas isprobao “normalne” gume na testu u Barceloni, evo kako je izgledao medium nakon vožnje: https://twitter.com/diegofmejia/status/996426031597785088



    8
    8

    0
    • Lewis Hamilton 44
      Pep44 Prikaži

      Sad su mu dovoljno mekane?



      2
      0

      2
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      Ako je ovako izgledao medium kako bi tek izgledao S ili SS.
      Da li se zna nakon koliko krugova su se ovako razvalile?



      2
      1

      1
      • Lewis Hamilton 44
        Pep44 Prikaži

        Upravo je Vet izjavio da je odluka da se smanji gazna povrsina bila ispravna i da je njihova greska sto nisu mogli duze gume odrzati zivima…mislim da su ovime teorije zavjere pale..



        8
        4

        4
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        vi pojedinci ne kuzite jednu stvar a ta je da je mjenjanje guma (na kojima momcadi razvijaju svoj bolid u predsezoni) van svake postne forme, jer onda se dogodi ovo da jedna ekipa najdnom dominira jer joj takve gume pasu a drugoj ne. Na testiranjima se ne voze krugovi kao u utrci, to bi valjda trebali znati i ne istim tempom. Uopce je nebitno sto se dogada 2 dana kasnije nego je bitno da je Mercedeas u odnosu na Faerrari naspram zadnje dvije utrke imao +0.7-0.8 po krugu u prosjeku sto je nemoguce ostvariti nikakvom nadogradnjom sto je izjavio i sam sef momcadi Mercedesa. Ako je RB mogao na softu voziti onoliko dugo na midiumu je mogao voziti jos duze pa si postavite pitanje iz kojih razloga su mjenjanje gume jer sa sigurnoscu nije bilo problema na ovoj stazi ni na testiranjima a ni na utrkama prije ove. Mercedes negira da je to zatrazio no netko je no opet su McLaren Rb Ferrari FI i vjerovatno neke druge ekipe pitale cemu to. Pa se lako da zakljuciti tko je preostao od onih koji nisu navedeni a da je mogao zatraziti tu izmjenu.



        14
        8

        6
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        A da nepricam koliko je posteno kada ekipe odaberu koliko ce kojih setova guma za utrku pa se dogodi ova promjena i ispostavi da je jedina dobra kombinacija za stazu s+m gume a te neke ekipe kao Ferrari uzmu nedovoljno tih guma neznajuci sto ih ceka pa im tokom utrke te gume odlaze prerano jer su vec koristene. Lako je zakljuciti i zbrojiti 2+2 i koliko je ovo nepravedno samo treba realno i objektivno pogledati cijelu situaciju sa strane.



        12
        7

        5
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        A ti ne kužiš da bi na starim gumama bila ista priča samo bi Mercedes i RB išli dva puta u box, a Ferrari tri puta.
        U svakom slučaju bi ih najbrže trošili, to ti kaže sam Vettel.
        Ili ti znaš bolje od njega?
        I opet ne dopuštaš mogućnost da nije Mercedes toliko napredovao nego da je jednostavno ta brzina bila u bolidu samo ju nisu mogli izvući na svim stazama.
        Kako su u Australiji imali 0.664 prednosti?
        Di je nestala ta prednost u Bahreinu, Kini i Azeru, to ti nije “sumnjivo” jer ide u korist tvoje ekipe.
        I također ne dopuštaš da možda nije Mercedes napredovao nego da je Ferrari nešto zajebao u setupu.
        Kao što su zajebali prošle godine u Menzi, pa su bili puno lošiji nego se očekivalo.
        I sudeći po izgledu Vettelovih guma imao je Pirelli pravo zbog sigurnosti mijenjati, jer ne žele ga im guma grune kao što im je grunula u Silverstonu prošle godine.
        U svakom slučaju tresla se brda rodio se miš.



        5
        -2

        7
    • F1puls
      Nikola Klobučarić Prikaži

      Evo i Vettelove izjave nakon današnjeg testa:

      “If we had had the normal tyres Sunday, would have probably been worse, so it was correct call (to bring different ones to race). Our fault for not having same tyre wear or life as others.”



      2
      1

      1
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        to uopce nije poanta. Poantu sam naveo ovdje gore iznad tvog komentara a uz to je poanta da ss uopce nije funkcionirao. Stoga odgovori mi jel je posteno da odaberes 9 setova ss 1 m i 1 s i onda ti dode Fia s izmjenjenim gumama a ti mozes koristiti samo one koje si vec koristio u petak i subotu. Onda su im trebali dozvoliti promjenu oko izbora guma jer Ferrari nije imao dov9ljno guma za utrku.



        11
        7

        4
      • Honda
        blown diffuser Prikaži

        Šta reći koju posluku porati kome?
        Šaljem poruku onima koji voze a ne troše gume, šaljem poruku onima koji presporo griju supersoft gume.



        10
        7

        3
    • renato2107 Donator Prikaži

      To je hypersoft…pink boja je



      1
      0

      1
  28. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Vettel nam se popišao na teoriju zavjere i rekao da su svi drugi znali što s gumama osim Ferrarija….

    A i zanimljivo je da Kimi tvrdi kako on nije osjetio problem s gumama.



    14
    13

    1
  29. Shell
    Messa Prikaži

    U svakom sportu ima elemenat interesa, lobiranja i na kraju krajeva sve se svodi na lovu. Tako sad u F1 imamo Maxa zbog kojeg se mjenjaju pravila i kojeg se gura, Mercedes zbog kojeg se mjenja struktura i debljina guma i masu nekih drugi stvari koje mi kvare užitak praćenja ovog sporta. Hamilton, koji je top vozač, od frajera postao tetkica preko noći i počeo kmečati kako nisu dovoljno brzi. I na kraju evo šta se desi. Možda mi je žao što Ferrari nije bolje iskoristio prednosti na početku sezone pa mi ih je tako bilo teže posmatrati kako se muče. Nekako mi je onaj Brko u mercedesovom boksu previše bio u kadru. Isto kao da mi je režiser pokušavao reć: evo to je taj tip koji je veze povukao. Vettel kasnije izjavio da nije do guma i ko će više znat šta je prava istina. Samo mi je pun k.. dominacije Mercedesa, nešto lošijeg Kimija i onog š… Verstapena.



    13
    5

    8

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.