Bikovi na paradi

Izdvojeno / Kolumna

David Vidović

Prije 6 godina 8 min 20 komentara

Većinu svoju tekstova ciljam pisati nekoliko radnih dana nakon utrke, kada se glave ohlade i kada smo spremni racionalno sagledati situaciju. Tako sam želio i sa ovom prilično kaotičnom utrkom, i prva misao koja mi se trenutno vrti u glavi je o stazi u Bakuu, inače onoj koju smo prije tri godine odbacivali i grozili se na prve nacrte staze koji su bili ljigavo linearni s pravim kutom na kraju svakog pravca. Ali, ispostavilo se da vam ne treba dobra staza da bi se na njoj napravila dobra utrka. Baku uistinu nije kvalitetna vozačka staza, ali niti kreatori Super Mario Karta bolju ne bi složili za potrebe kreacije jedinstvenog ludila Formule 1. Doduše, istina je da je većinu utrke u nedjelju vladala dosada i kojekakvo komešanje Red Bulla i to je sve, ali o tome kasnije.

Ukoliko cijeli život niste pogledali niti jednu utrku neke niže open-wheel kategorije ili touring automobila, vjerojatno niste shvatili važnost DRS-a u današnjoj Formuli 1. Sama zavjetrina nije dovoljna da se pretekne drugi bolid, čak niti na ovako dugom pravcu kakav je u Bakuu. Ovo nije tipična ulična staza tipa Singapur, jer ovdje imamo dionice širine poljane gdje bez problema možete biti agresivni bez (pretjeranog) straha od zida. Ukoliko želite da se dva čovjeka utrkuju, ograničite ih prostorom tek dovoljno da se jedva osjećaju ugodno, ali ne i klaustrofobično. Kada sam se već dotaknuo uličnih staza i Singapura, meni osobno jako smetaju dijelovi staza na kojima je fizički nemoguće utrkivanje i koji kao takvi nemaju nikakvu svrhu na ovoj planeti osim da kolona vozila prođe tom dionicom puta. U Singapuru smo do prije koju godinu imali onaj Sling, tri rubnika usko povezana jedan za drugim. Bez svrhe, bez mogućnosti utrkivanja tim dijelom, i na ovom nivou ako ćemo realno, gotovo bez mogućnosti za vozačevu pogrešku. Istu beznačajnu svrhu vidim u Bakuu sa sekcijom kroz stari grad, oni usko zavoji od 8 do 12, gdje dva bolidi niti ne mogu stati jedan uz drugi. Shvaćam da taj dio staze ima svoj značaj, prvenstveno turistički i marketinški, ali osobno nikada neću razumjeti zašto postoji dio staze u Formuli 1 na kome je nemoguće utrkivanje.

Kada smo već kod utrkivanja, kada se sretnu dva agresivna vozača koja su izgradili reputaciju utrkujući se i radeći stvari sa samo dvije papučice koje šaka bića na ovom svijetu još može uraditi dobro kao i oni, nešto jako lijepo ili nešto jako ružno će se dogoditi. Dva Red Bulla su dobar dio utrke davali prvu pomoć gledateljima zbog generalnog dosađivanja na stazi i svojim borbama uljepšali poslijepodne. Ali, ono što se na kraju dogodilo se moglo naslutiti dugo vremena pošto su svi dokazi ukazivali na kuršlus.

Prvi, jako zgodan potez je došao s Maxove strane na restartu utrke nakon sigurnosnog automobila.

Nakon restarta Max se sjajno pozicionirao na pravcu i već “ukrao” polovinu bolida Danielu, ali dva Mercedesa ispred i bolja unutarnja strana su pomogli Ricciardu da se obrani prvi put. Ovdje na sekundu vidimo naznake Maxove zrelosti kada je u pitanju borba. Nije forsirao vanjsku stranu iako je imao mjesta i vremena za to, već se negdje paralelno sa apexom zavoja zavukao ispod Ricciarda i iskoristio svu zavjetrinu. Kada su došli do sljedeće zone kočenja Daniel je branio unutarnju stranu ali jako ranim kočenjem, što je Verstappen iskoristio i ugurao se uz zid ispred Ricciarda. 1-0 Max.

Drugi incident već počinje ukazivati na konačni isohd, pošto Max već odlučuje pokazati prljavu stranu.

Ricciardo pokušava s vanjske strane, što Verstappen pokušava napasti jačim kočenjem (i blokiranjem kotača) te jako visokim prolaskom kroz zavoj (skoro pored zida i preko cijelog rubnika). Sve je bilo fer do izlaska iz zavoja. Iako izgleda kao da je Ricciardu nestalo mjesta i da je do kontakta došlo jer se pokušao ugurati na stazu, kada malo bolje pogledamo ipak je Max inicirao kontakt. Imao je sasvim dovoljno prostora i koristio je puni ugao volana te na izlasku se čini kao da je osjetio rotiranje stražnjeg dijela bolida te je ispravio volan, a zatim ga ostavio u toj poziciji. Verstappen je u ovom trenutku pokušao izgurati Ricciarda sa staze, ali mu nije uspjelo. U sljedećem zavoju je iskoristio unutarnju stranu i izašao ispred kolege. 2-0 za Prljavog Maxa.

Treći potez nemam potrebe za komentirati, sve što je predivno oko utrkivanja je prikazano na ovom školskom primjeru. 3-0 Max.

Četvrti potez, konačno preticanje Ricciarda. Nakon 20-ak krugova iza Verstappena Ricciardo je konačno iskoristio prividno bolji tempo i obišao Verstappena koji ovaj put nije imao šanse. 3-1 Max.

Red Bull je u nedjelju bio izvrstan na starim gumama i jedino je Bottas uspio ostati na super mekim gumama duže od njih. Ne znam je li bilo planirano od strane Red Bulla, ali ovim potezom su sagradili prednost na Raikkonenom koji je rano ušao u boks i izgledao kao long-term prijetnja Red Bullu od prvog kruga. Max i Daniel su redali sjajne krugove i nerijetko su u drugom sektoru bili više od sekundu brži od Hamiltona i Vettela na novim gumama.

Nakon nekoliko žalbi od strane Verstappena Red Bull je povukao potez i prvo pozvao Ricciarda u boks kako bi mu dali zasluženu prednost, i time omogućili da ispune Verstappenov zahtjev, ali se u nedjelju dogodila jako čudna i neobična stvar. Već smo navikli i studirali undercut, pojavu kada vozač uđe u boks krug prije drugog i na onom izlaznom krugu, dok je drugi još na starim gumama, zaradi veliku prednost na svježoj gumi i nadoknadi ili poveća prednost. Nekidan se dogodio overcut, tako da je vozač koji je kasnije ušao u boks imao prednost na starim gumama, i sve to zbog jako lošeg zagrijavanja guma na stazi u Bakuu. I u kvalifikacijama smo vidjeli da su vozačima trebala po dva-tri kruga prije no krenu u napad na vrijeme. Sve je to omogućilo Verstappenu da izađe iz boksa ispred Ricciarda, ali su Red Bull i Max imali novi problem, jer je Daniel sada bio na bolje zagrijanim pneumaticima.

Bilo je očito da napad dolazi.

Primijetio sam nakon utrke da se cijeli svijet srušio na Verstappena i istog trenutka najavio njegovo pogubljivanje, i baš sam zbog toga čekao nekoliko radnih dana s ovim tekstom, jer iz racionalne perspektive sudar Ricciarda i Verstappena je vjerojatno najčistiji trkaći incident na ovoj utrci.

Ricciardo ima veliku prednost u gripu i brzini zbog DRS-a i zavjetrine, te mi je čudno zašto nije ponovio potez iz 35. kruga i čisto obišao Verstappena s vanjske strane. Umjesto toga je on pokušao stari trik nazvan “dummy”, ono što je Mansell prodao Piquetu 1987. na Silverstoneu kada krenete u jednu stranu i navučete obrambenog vozača na tu stranu, a zatim se vratite na drugu i imate čistu putanju. Nije prvi put da Ricciardo ovo radi, sjetite se samo Monze 2014. i kako je servirao Vettela na isti način u četvrtom zavoju, kao i mnoge druge na istom mjestu od tada.

Daniel je pokušao ovaj potez oko linije cilja, pri punoj brzini, dok je Max gledao samo u retrovizore. I da je bio bilo tko drugi osim Maxa ispred njega, Ricciardo bi vjerojatno do zone kočenja imao tu poziciju, ali problem s ovim potezom jeste kada se jednom odlučite na njega, nema nazad i možete samo forsirati stranu koju ste odabrali. Potez je jako težak za branjenje, posebno pri tolikim brzinama, i zbog toga kažem da je bilo tko drugi bio ispred, Ricciardo bi bio siguran. Ali Max je već na pravcu zauzeo superiornu poziciju i čuvao je unutarnju stranu, i kada je dummy pomaknuo se tek toliko da zagrize, rekao bih instinktivan potez na jednu milisekundu, dok nije shvatio što se događa i vratio se u svoju putanju. U tom trenutku je bilo prekasno za Ricciarda da se vrati u svoju putanju i postao je “putnik u bolidu”. Trebao je debeo nerv i velika sposobnost da se prepozna ovaj napad i ostane na svojoj putanji kočenja.

Trkaći incident. Odličan napad koji je popraćen elitnom obranom, ali nažalost napad koji se završava ili preticanjem ili incidentom. Na kraju, izgubio je najviše Red Bull, koji je nekom magičnom vezom povezao dvije vruće glave još prošle godine nakon broja incidenata, i vjerojatno će i ovaj put. Ali budućnost Ricciarda u Red Bullu, a pogotovo u Red Bull-Hondi, sve više i više pada pod upitnik.

[donacija]


Odgovor

20 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    ne slažem se sa ‘čisti trkaći incident’ zaključkom, ali dobar članak .
    a tek naslov… https://www.youtube.com/watch?v=3L4YrGaR8E4 !!!



    17
    15

    2
  2. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Dvije vruće glave? Čije? Incidenti? Pa jedini koji ih radi je Max. Nabroji Rikijeve i koga je omeo u nazad pet godina.
    Pored ovakvog Maxa Riki je bezbrižan.



    30
    29

    1
  3. Mattia Binotto
    SamoFerrari Prikaži

    Zar stvarno je vladala dosada u nedelju? Onda izgleda da ne volite dovoljno F1.



    28
    27

    1
  4. James Hunt
    turbo Prikaži

    Nešto što sam sad primjetio tijekom ponovnog pregledavanja snimke je da je Ricciardo, nakon što ga je Verstappen ponovno zatvorio s unutarnje strane pokušao izvući bolid u desnu stranu. Muči me zašto ga nije probao izvući u lijevu stranu, iako je tamo jako uzak prostor možda je imao veće sanše ne zabit se u Verstappena ako izvuće bolid s lijeve strane. Ne kažem da je mogao izvući jer su u tom trenutku obojica počeli kočiti i jako je teško promjeniti putanju, ali čini mi se da bi imao veće šanse za “preživjeti”.
    Moguće da je Ricciardo mislio da nema mjesta s lijeve strane, i meni se tako činilo iz perspekive kamere njegovog bolida, ali kad se promjeni kadar se vidi da je zapravo imao dovoljno mjesta.



    3
    -1

    4
  5. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Slažem se sa većinom opisanog u članku.
    Ne slažem se, da je kod drugog incidenta bilo 2:0 za prljavog Maxa. Trebao ga je Ricci još agresivnije natjerati da se pomjeri prema sredini. Ovdje je bilo već -1 za RB pitwall.
    Nisam baš ni siguran da Ricci nije mogao odustati od napada.
    Nekako sam stekao osjećaj da je više napamet odradio napad.
    Bio je ubijeđen da će Max otići desno. Da nije išao napamet mogao je zadržati vanjsku stranu.
    Znam da sam ovdje kontra većine, ali smatram da je veća krivica na DR nego na MV. Kasno kočenje nije uopšte toliko efikasno kad se boriš protiv drugog bolida signed by AN.



    4
    -10

    14
  6. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    E da je ovako nesto prodo ..
    Idem desno.. Ne, idem lijevo.. Ipak ne, odoh desno..

    https://www.youtube.com/watch?v=b1oh-x3gZPY



    2
    2

    0
  7. Ferrari
    pro5i vilin konjic Donator Prikaži

    Max je dobio šta je i tražio, incident!

    Rage Against The Machine – Bulls On Parade

    Svaka čast za naslov.



    14
    12

    2
  8. Ferrari
    Kamui2000 Prikaži

    Razmisljajuci malo o ‘svemogucem Maxu’, sto mislite da umjesto Danija u drugi Red Bull stavimo Magnussena ? Ne ulazeci u cisto vozacke kvalitete, mislim da bi svaki duel bio u najmanju ruku zanimljiv



    19
    18

    1
  9. Sahinovic Prikaži

    “dok nije shvatio što se događa i vratio se u svoju putanju” poenta kolumne uništena. Većina rookia su imali slične probleme (uzrocnici sudara) ali su ih peglali bar novinari pa su sad “pitomiji”



    10
    7

    3
  10. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    ok slazem se jedinim djelom, no ljudi moji nemojte svaljivati krivicu na Ricciarda. Ricciardo je napravio u zadnjoj utrci sve po propisima i pravilima i ostavljao kolegi vise nego dovoljno mjesta i odustajao kad vidi da ne ide. To je ono sto Verstapen mora nauciti a u ovom po vama trkacem incidentu u kojem je Ricciardo postao samo putnik pitajte sebe ali realno i bez nekih drugih subjektivnih teza, sto je uzrokovalo sudar bjih dvojice a da je netko prekrsio pravila? Tko je doveo Ricciarda u tu situaciju da ne moze vise nista? Ricci ga je mlatno u desno i Max je otisao u desno i nema on vise sta ici zatvarati lijevu stranu i kraj price. To je jedini uzrok i jedina stvar koja je van pravila. Uostalom kako to da Max ima sa svima sudare i incidente a Ricci ne? Ricci je cist vozac i posten na stazi i njegova jedina greska je sto vozi za ekipu koja ne zna cijeniti njegove vrijednosti jer bez njega bi vjerovatno bili jos iza McLarena po bodovima.



    13
    12

    1
  11. Kimi Raikkonen
    bobo Prikaži

    Klasično pristrani članak…



    4
    3

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.