Odmah nakon sudara dva Red Bulla – sa službene F1.com web stranice izbrisano pravilo o zabrani 2 pokreta

Vijesti

Ante Vetma

Prije 6 godina 2 min 31 komentara

Netom nakon kontroverznog incidenta prošle nedjelje u kojem su sudjelovala dva Red Bulla – službena web stranica Formule 1 je promijenila svoju sekciju za pravila i regulaciju sporta, vozačke kazne i protokol.

Pravilo je glasilo:

“Više od jednog pokreta u obrani pozicije nije dozvoljeno. Ako se vozač pomakao s trkaće linije dok brani poziciju onda se može vratiti natrag, ali samo pod uvjetom da osigura širinu barem jednog bolida između svog bolida i ruba staze.”

Odakle je došla inicijativa za ovim uređenjem i zašto – nije poznato.

Što se tiče samog pravila, ono ne postoji u službenom F1 sportskom pravilniku, ali postoji u međunarodnom sportskom kodeksu na kojeg se F1 pravilnik poziva:

“27.2 Vozači u svakom trenutku moraju poštovati smjernice Kodeksa vezano za ponašanje na stazi.”

A taj Kodeks zatim glasi:

“Više od jednog pokreta u obrani pozicije nije dozvoljeno. Ako se vozač pomakao s trkaće linije dok brani poziciju onda se može vratiti natrag, ali samo pod uvjetom da osigura širinu barem jednog bolida između svog bolida i ruba staze.”

Najnovije izdanje F1 sportskog pravilnika možete pronaći ovdje (poglavlje 27.2), a FIA međunarodni sportski pravilnik možete pronaći ovdje (dodatak L, poglavlje 2.b).


Odgovor

31 komentara

  1. Marlboro
    Alonso65 Prikaži

    Horner i Helmut smuckali nesto u boksu odmah poslije sudara.Znao sam!?



    19
    18

    1
  2. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    zahvaljujem vetma na info-u, baš sam jučer gledao f1 sporting regulations, ali nisam INTERNATIONAL SPORTING CODE .
    nisam odavno uzviknu: maFIA!
    uz to naravno ide i : fuck off charlie!



    11
    8

    3
  3. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Zato što se štite određeni interesi…

    Ono su bila ne 2 poteza već 3 u Bakuu.



    17
    16

    1
  4. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Fuj.

    FIA:
    Idemo stavit halo zastitu sigurnost je na prvom mjestu. Ali dozvolimo Maxu, Magnussenu i ostalim pacijentima da rade cirkuse i necemo ih kazniti.

    Max otkad je u F1 mjenja smjerove 800 puta pri kočenju, što je jako opasno.
    FIA se pravi slijepa i gluha i jos ga podupire…..
    FIA-u boli ona stvar za sigurnost. Njima je bitnije od Maxa napravit novog Sennu ili Schumachera da promoviraju sport.

    Ako se Maxa nikada ne kazni posteno, vjerujte mi bit ce stradalih. Nije to napravio prvi, a ni zadnji put. I ne samo Maxa…

    Gasly je prošli vikend 2 puta mogao ozbiljno nastradati.

    Jbt da se vrate oni stari kriteriji kaznjavanja pola grida bi bilo suspendirano na 6 mjeseci.



    22
    20

    2
  5. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Max je oduvik zasticena vrsta pa vise je zasticen od bijelog tigra taj. I koji genijalac moras bit rec da je rici kriv sta je mora napravit il se vozikat iza njega ili proc a sad odlucia je proc sta je on moga napravit vise od ovog? Da ga je botas zatvoria u kini botas bi sigurno dobija kaznu iako bi se realno maka jedan put. A pravilo o jednom micanju je bilo jos u v10 eri



    13
    12

    1
  6. avalon Prikaži

    ovo brisanje pravila o zabrani 2 “pokreta” će 100 % pridonjeti većem broju preticanja , a i sveopćoj sigurnosti . još da pod obavezno uvedu uz N “pokreta” u obrani pozicije i kočenje “max style” i ponešto elemenata iz ben hura naravno prilagođenih 21. stoljeću užitak bi bija potpun , a posjete trkalištima bi porasle :) :) :)



    19
    19

    0
  7. Kimi Raikkonen 7
    Hydroid prime Prikaži

    Hoce li njima ovo sada biti izgovor za to da ne moraju kazniti vozača nakon sto uzrokuje sudar zbog dvije ili više promjena smjera? Reći ce pa to nije u pravilniku. Ne kužim. Staviti “Halo” zbog sigurnosti i onda dopustiti promjene smjera 2 i vise puta pri 300km\h. Vidjeti cemo sto i hoce li se što promjeniti na stazi. Hoce li dopustiti to ili ne. Ali nekako imam osjecaj posto pavijan u red bullu nije dobio kaznu ocito su to vec dopustili. Koma!



    15
    14

    1
  8. Renault
    Vedran Kristić Prikaži

    Službena F1 stranica ima samo neke stvari iz sportskog pravilnika. Čak i sportski pravilnici nemaju uvijek ‘sve’ članke u sebi, već u nekim verzijama izbace nešto što već stoji u Međunarodnom sportskom kodeksu (ali se zna da to i dalje važi jer uvijek među poglavljem ‘Vožnja’ stoji da vrijede sva pravila Kodeksa vezana za utrke na kružnim stazama), ali onda ih npr. za 2 mjeseca ponovno vrate u novijoj iteraciji pravilnika.

    Sva pravila su i dalje na snazi kao i prije.



    4
    0

    4
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      To nije upitno. Ono što je upitno jest zašto je uklonjen taj članak sa weba ako je i dalje u pravilniku? Sigurno nije administrator portala to radio na svoju ruku. Netko je poslao direktivu s nekim razlogom.



      23
      21

      2
      • Renault
        Vedran Kristić Prikaži

        A zašto ih uklone u verziji Sportskog pravilnika npr. iz 2. mjeseca pa ga vrate u verziji iz 4. mjeseca (ali pravilo non stop vrijedi jer se moraju poštivati pravila Kodeksa)? Osobno, ne vjerujem u nikakve teorije zavjere. Sutradan to možda opet vrate na F1 stranici.



        4
        -5

        9
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Ne vjerujem ni ja u teorije zavjere, upravo suprotno, vjerujem da svaka akcija koja nije refleksna ima povod/uzrok. Tako da mi je teško povjerovati da je netko išao uređivati taj sažetak pravilnika “jer eto tako”.

        Što se tiče korelacije između F1 sportskog pravilnika i Međunarodnog sportskog kodeksa – u svakoj dostupnoj verziji Sportskog pravilnika stoji da se moraju poštovati kodeksi ovog drugog, a u svakom dostupnom Kodeksu stoji ovo pravilo koje su makli sa stranice. Ako se sjećaš konkretnog primjera što je micano, rado ću pogledat da vidimo što i zašto.

        I onda mi ostaje prvotna zagonetka – netko je rekao nekom da to makne, zanima me zašto.

        Taj sažetak pravila na stranici nema nikakvu težinu, to je informativnog karaktera, ništa sporno u tome. Samo sam znatiželjan jer mora postojati logično objašnjenje, ali ga ne mogu dokučiti.



        11
        11

        0
      • Renault
        Vedran Kristić Prikaži

        Baš sam jučer gledao Sportske pravilnike. Baci oko na njih pa ćeš vidjeti da u jednoj verziji stave nešto, pa onda u sljedećoj izbace, i onda kasnije opet vrate, iako je pravilo zbog Kodeska non stop na snazi. I to baš odjeljak ‘Vožnja’.

        Što se tiče razloga ovog micanja, pošalji mail pa pitaj, možda budeš imao više sreće nego ja. Ja sam im jednom prije par godina poslao neko pitanje zbog dosta dvosmislenog dijela oko nečeg u pravilniku, ali mi nikad nisu odgovorili. I onda sam pitao Pirelli, i odgovorili su mi istog dana. :)



        5
        4

        1
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Što se tiče razloga ovog micanja, pošalji mail pa pitaj

        Poslao sam Buxtonu, mislim da nema smisla slati ovim “paper pusherima” :) Vidjet ćemo… Jedino logično što mi pada na pamet jest da se maklo da ne bi zbunilo ljude oko toga što se smije, a što ne. Što je mijenjanje smjera pod kočenjem, što je dvostruko mjenjanje smjera, što je ostavljanje prostora, što zatvaranje, što “significant portion” bolida, a šta nije… Onda maknu i ostave sucima da između sebe to riješe jer se ionako ne mogu izregulirati sve moguće sive zone nego se ostavlja sucima na procjenu.



        4
        4

        0
      • Renault
        Vedran Kristić Prikaži

        Tako je. Btw., significant portion ti je najmanji dijelić prednjeg krila koji je u bilo kojoj mjeri pored stražnjeg kotača protivničkog bolida ispred.

        A što se tiče mijenjanja pravca na kočenju, puno se o tome pričalo nakon ove utrke. Čini mi se da je Lovro jučer napisao u komentaru da je to pravilo ukinuto i da je to ipak dopušteno. Ja sam na brzinu pogledao po internetu i nisam našao ništa, ali mi je isto tako u sjećanju da su ukinuli to pravilo nakon što su ga uveli krajem 2016. U biti to je bila nota upućena timovima, mislim da nikad nije bilo ‘pravilo’, ali čini mi se da nije više na snazi. Ali ponavljam, nisam siguran.



        2
        2

        0
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Mislim da je ukinuto, jedina kazna zbog tog mijenjanja pravca pod kočenjem bila je ona u Meksiku za Vettela u duelu protiv Ricciarda, ako me pamćenje dobro služi.

        A “significant portion” mi je smiješna fraza – zato sam to izdvojio. Što je onda unsignificant portion? I osim toga – kotač je okrugao, jel to znači da milimetar prednjeg krila mora biti ispred vertikale matice ili projicirane vertikale stražnjeg dijela kotača?

        Po meni F1 mora imati istu sudačku postavu na svim utrkama, i to po mogućnosti bar par sezona u nizu da je ista postava. Ovako imaš pravilnik koji pokušava biti jasan, ali je po meni nemoguće definirati baš sve trkaće situacije, a onda se sve svede da gledaš tko je ovaj put u sudačkoj komisiji i jel taj netko bivši trkač pa će biti blag, jel možda netko mudar ili je Derek Warwick. Da imamo tri ista suca stalno – pravila bi tako naučili i mi gledatelji i vozači, točno bi se po primjeru znalo što se smije, a što ne smije i što nas čeka kad vidimo “under investigation”. Sad u sudaru doslovno mislim da bi bilo koji sudionik mogao dobiti bilo koju kaznu, jako teško mi je predvidjeti bilo što jer nemam na temelju čega.



        7
        6

        1
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        Micanje na kocenju ce se kaznjavati od slucaja do slucaja, ako bude potrebe, ako bude opasno…



        3
        3

        0
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        Iste suce su davno trebali uvest na sve GP vikende jer ces onda ako nista drugo imat dosljednost odluka jer svi vidimo isto ali tumacimo drukcije, ovako ako je isti par ociju na svakom slucaju nelogicne odluke se svode na minimum.
        Najveci problem je to sivilo sto je spomenuto, em je nemoguce predvidjet sve situacije i stavit ih u pravilnik, zato trebaju jedni te isti ljudi sagledavat situacije i donosit odluke..
        Ne vidim situaciju gdje su dva ili vise bolida u borbi i da je micanje u zoni kocenja bezopasno..



        7
        6

        1
      • Mclaren
        luke flywalker Donator Prikaži

        @Ante javiš nam šta Will kaže, ukratko?


        0
        0

        0
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Ne vjerujem da će odgovoriti, on je isto mudrica kad treba birati odgovor, ne petlja se tamo gdje bi mogao slomiti zub.


        0
        0

        0
      • Renault
        Vedran Kristić Prikaži

        Ante, vjerojatno se misli na projiciranu vertikalu stražnjeg dijela kotača, ali kao što kažeš, onda ne treba naglasiti ‘significant’ jer što bi onda bilo unsignificant ako je i kvadratni milimetar površine significant? Dakle, ta riječ ne treba stajati ako ćemo realno, već samo treba reći dio bolida, a to znači i najmanji dio prednjeg krila pored zamišljenje osi koja završava sa posljednjim dijelom stražnjih kotača. I onda opet, svaki incident iz tog polja pravilnika nema previđenu kaznu, nego sve ide sucima na razmatranje. Zato se isto tako slažem da moramo imati istu sudačku postavu, po mogućnosti što kvalitetniju. Oni su tamo spominjali da su razvili neki sustav koji im odmah izbacuje video zapise sličnih nesreća pa da odmah znaju kakvu kaznu trebaju dosuditi. Nije im to baš nešto očito.



        1
        1

        0
  9. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Čudo što su uopće dostupni video isječci od 3.14zdarija u kojima je sudjelovao..



    23
    20

    3
  10. Ferrari
    ferrari1984 Prikaži

    Nema se ovdje sta vise dodati osim: GADLJIVO…

    Sve dok Max nesje… Hama, FIA i redikul Charlie ce ga stititi…



    22
    11

    11
  11. Formula 1
    ivanP Prikaži

    Svima je jasno da je bilo koji drugi vozac bio u pitanju bio bi kaznjen a tek da je obrnuta situacija bila i da je verstapen lovio rikarda citavo vrijeme bilo bi i na radio kukanja a i bogme i naredbe od tima.govore ljudi o super talentu i buducem sampionu,kojeg rikardo samara li samara,siguran sam da bi bilo koji ali bilo koji mladi vozac u f1 mogao sto moze on a bogme bio i ucinkovitiji od njega.



    25
    21

    4
  12. Wolf
    hattrick Donator Prikaži

    Vetma… jel ovo tvoj nik sa reddita? @thelawenforcer

    uspoređujući ovu vjest sa ovim postom:
    https://www.reddit.com/r/formula1/comments/8g7rby/formula1com_has_removed_1_move_rule_from_website/


    0
    0

    0
  13. Dietrich Mateschitz
    Ante Vetma glavni urednik Prikaži

    Ako je ovo i bilo slučajno, što ne vjerujem uopće, onda kako objasniti da se već drugi put nešto mijenja vezano za ovaj slučaj. Ništa bitno, ali evo opet izmjene na F1.com stranici. Prvotna izjava Rossa Brawna imala je ovaj dio:

    Once Daniel had settled for his line, and Max had changed direction once more, the Australian suddenly had to cope with a car that was very light at the front end due to the turbulent air generated by the leading Red Bull…

    A nakon par sati je promijenjena u ovo:

    Once Daniel had settled for his line, and Max had changed direction blocking that line, the Australian became a passenger.



    2
    2

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.