F1 neočekivano izglasala nova pravila za poboljšanje pretjecanja, iako je 6 ekipa bilo protiv!

Izdvojeno / Nemojte propustiti

Ante Vetma

Prije 6 godina 3 min 36 komentara

F1 komisija je izglasala nove promjene za aerodinamičke pakete 2019. godine kako bi poboljšala pretjecanja, unatoč protivljenju nekoliko ekipa.

Predloženo je bilo da se promijene dijelovi prednjeg krila kako bi bolidi mogli lakše slijediti jedni druge, te veće stražnje krilce za snažniji DRS efekt, a glasovanje je održano jučer – 30. travnja, što je posljednji dan za izglasavanje promjena pravilnika bez da se mora tražiti unisono potvrda svih ekipa.

Po trenutnim pravilima F1 komisije – dovoljno je slaganje 4 od 10 ekipa da bi se prijedlog progurao ako iza njega stoje FIA, F1 i predstavnici sponzora i promotora.

Zanimljivo, sve do nedavno se činilo kako ovo neće proći jer je javnu podršku pružio samo Williams. Detaljnijeg izvještaja još nema, ali se vjeruje da su protiv prijedloga bili Ferrari, Red Bull, Renault, McLaren, Toro Rosso i Haas, a Williamsu su se u glasovanju “za” pridružili Mercedes, Force India i Sauber.

F1 komisija će svejedno trebati odobrenje FIA-inog svjetskog motorsport saveza kako bi se ovo pravilo našlo u pravilniku za 2019. godinu. Ipak, to bi trebala biti formalnost, osim ako se Ferrari ne odluči koristiti svoje pravo na veto. Ipak, za takvo što trebali bi pružiti dokaz da se radi o pravilu koje je protiv njihovog poslovnog interesa, a ne o nečem što im se jednostavno ne sviđa.

Reakcije

Paddy Lowe, Williamsov tehnički direktor, je najglasniji zagovornik ove promjene u paddocku:

“Mislim da ovo sve ima smisla.”

“Još ćemo 3 godine imati ovu formulu i ako ne napravimo promjene – postaje besmisleno jer dolazi ogromna promjena pravila 2021. godine. Ovo je vrijeme kad bi F1 trebala djelovati, i to djelovati odlučno za dobro sporta.”

Neki drugi sudionici sugeriraju kako se za ovakve promjene trebalo čekati do 2021. i onda da dođu zajedno u paketu novog tehničkog pravilnika:

“Po mom mišljenju F1 je dovoljno dobra za iduće 2 godine,” izjavio je Cyril Abiteboul iz Renaulta.

“Može se malo poboljšati preinakama sportskog pravilnika tu i tamo i mi ćemo iznijeti svoje prijedloge za to, ali ne bismo se trebali udaljavati od primarnog cilja – što je 2021. godina. Idemo napraviti nešto kako spada, cijeli bolid, cijeli setup F1, ograničenje budžeta i tako dalje. Po prvi put imamo dobar proizvod.”

Christian Horner je bio skeptičan prije donošenja ovakve odluke:

“Bio bih iznenađen da se ovo prihvati. Ovo je izvadak iz pravilnika za 2021.”

“Posljedice su štetne. Bolje ostati stvari kakve trenutno jesu, a onda promijeniti cijeli paket 2021. godine.”

[donacija]


Odgovor

36 komentara

  1. Pierre Gasly
    Perica9 Prikaži

    Sauber i Williams očito žele da ih još lakše zaobilaze u utrci…



    18
    17

    1
  2. Ferrari
    blejky Donator Prikaži

    Za ove ekipe me ne čudi da su glasovale za to Sauber ,Williams i Force India.
    Glasanje Mercedesa za ovo mi izgleda kao potez očajnika jer su sada bolno svijesni da im motor sam ne može donjenti dovoljnu prevagu na stazi što ove utrke do sada jasno pokazale da ih je Ferrari pobjedio u svim segmentima na stazi bilo da je riječ o brzini na pravcu ili kroz zavoje a i Red Bull se opasno približio uz mali pomak Renaultove PU i Red Bull bi im bio u bok.

    Mercedes nikada nije riješio svoj problem sa gumama sa svojojm šasijom tako bar tvrde puno stručnih komentatora(zanimljivo da to Skayevci tvrde) samo je taj problem nije bio toliko izražen i vidljiv zahvaljujuči ultra dominatnoj pogonskoj jedinici te su mogli kalkulirati tjekom vikenda.

    Sada tu prednost više nemaju i stari problemi dolaze do izražaja te sa ovim činom očigledno pokušavaju ili se bar nadaju da bi mogli obaviti bolji posao po pitanju aero paketa od ostalih za 2019. godinu.
    Sve u svemu ako je to istina jadan i očajan potez Mercedesa.
    Ako je ikada bilo vrijeme za VETO sad definitivno je.



    13
    6

    7
    • Michael Schumacher
      VRSV546 Prikaži

      Za nesto ovakvo san mislia da ce prije za bit red bull a ne mercedes ovin potezon su pokazali da su oslabili i bas to potez ocajnika



      5
      1

      4
      • Ferrari
        blejky Donator Prikaži

        Pa nije mi jasno nikako za ove manje ekipe šta su mislili dobiti sa ovim potezom oganičenje buđeta sljedi 2021 do tada opet će velike ekipe imati dovoljno novaca i resursa za razvoj bilo kakavih promjena a sebi će ovi manji samo nabiti novi trošak.

        Pa kad jedan kao što kažeš Red Bull ,McLaren i Renault su protiv ovoga ekipe koje su bile naj veći zagovornici promjena glasaju protiv ovoga sve govori.
        A , za Mercedes oni nemaju ništa za izgubiti.
        Dominaciju očigledno više nemaju pa im samo ovakav potez preostaje nebi li nešto novo i revolucionarno napravili i osigurali si opet dominaciju do 2021.



        4
        1

        3
    • Marlboro
      AMG Donator Prikaži

      “Potez očajnika”, ekipa koja je zadnjih sezona osvojila sve sto se osvojiti moglo nema razloga da bude očajna i jadna, i pogotovo nema razloga biti nazivana takvom. Nakon prvih par utrka da se Mercedes toliko “preplasio” Ferrarija moze zakljuciti samo netko tko ne postuje nista drugo sto nije crveno ofarbano… Ferrari je u dobroj formi ali jos sezona nije ni jasno vidljiva a kamo li zavrsena, stoga nema bas puno logike da je Mercedes na osnovu toga odlucio podrzati promjene. Na kraju krajeva zar ne mislis da Mercedes nakon svega sto je osvojio u hibridnoj eri nema kredita da i izgubi sezonu ?. Malo vise objektivnosti ne bi bilo lose…



      9
      3

      6
      • Ferrari
        blejky Donator Prikaži

        Eto nemaju razloga i nisu preplašeni 4 utrke 1 pole i jedna slučajna pobjeda stvarno imaju razlog za optimizam kako im ide dobro.
        A kakve veze ima to što su oni osvojili bilo pa prošlo ako ćeš tako gledati i Ferrari je meo dobrim djelom u sumijevoj eri pa se ne poziva na to.
        Svemu dođe kraj i toga je mercedes svjestan.



        5
        0

        5
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        @blejky

        Dzaba je meni govorit….



        1
        -2

        3
      • Ferrari
        blejky Donator Prikaži

        Ajde mi onda ljepo odgovori zašto mercedes to podržava.
        Ljubav prema sportu možda ahaaaa sigurno je to ili možda briga za navijače i gledatelje? Moš mislit.
        Ako je to onda mi reci molim te gdje im je bila ta ljubav i briga za sport dok su imali 1-2 i 20 krugova odveženih i 30 sekundi prednosti zašto onda nisu vodili brigu i tražili promjene u ime sporta i gledatelja?

        Između ostalog kakva briga postoji pa napokon nakon gotovo dugih 5 godina imamo sezonu u kojoj nakon 4 utrke odvežene imamo 3 momčadi na pobjedničkom postolju.
        Kome to smeta?
        Briga prema gledateljima ili možda nešto drugo. Sad kad nemogu sa sigurnošću garantirati pobjede lagane kao prošlih godina sad su oni za promjene.
        Ako ti stvarno vjeruješ da to Mercedes radi radi ljubavi i brige prema sportu a ne radi vlastitih interesa onda prijatelju neznam šta da ti kažem.

        Jer jako je to zanimljivo dominiram i sve je u redu nema potrebe za promjenma izgubim dominaciju i odmah se priklanjaju onima koji zagovaraju promjene.Hmmm.



        6
        5

        1
  3. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Zašto ne čekati 2021.?

    Ovakve ishitrene reakcije nikad nisu dobre…ovo ce zahtijevati opet velike promjene i veće troškove u razvijanju novih dijelova…koji će MOŽDA pomoći u ukidanju prljavog zraka…
    Isto tako zašto veći DRS? IMO sada je kako treba sa novim pravilima…ne vidim čemu takve promjene.

    I to je sve bazirano na jednoj utrci u Australiji…koja je dokazano poprilično dosadna utrka kroz sve ove godine…i to nakon što smo dobili 3 fanatstič e utrke na pravim stazama.

    Ovo vodstvo F1 nažalost radi indetične greške kao i prošlo…”nema tu kruha”.



    13
    12

    1
    • Michael Schumacher
      senna66 Donator Prikaži

      rekoh ja da ce F1 tapkati u krug zbog svojih promjena pravilnika svakih par godina. I to sve jer se previse slusa fanove koji cvile na prvoj utrci. Sad imamo odlicne utrke, brze bolide, ali neeee……


      0
      0

      0
  4. Master_F1 Prikaži

    ”dovoljno je slaganje 4 od 10 ekipa da bi se prijedlog progurao” Vidi se kako politika sve odigrava i sve namješta kako njoj štima, niko nikog ne pita za mišljenje. Sami sebi su stavili lopatu iznad glave. Ne znaju više šta će od sebe i svojih loših odluka, sve je bolje nego sjediti skrštenih ruku i ne raditi ništa. Ovaj Liberty se pravo prihvatio posla, ljudi ne spavaju već samo razmišljaju i donose fenomenalne odluke



    4
    3

    1
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      4 ekipe + FIA + Liberty + predstavnik sponzora i promotora = 7. To je odavno tako.



      4
      4

      0
      • Master_F1 Prikaži

        Liberty ne pravi bolide a ni motore, i ne utrkuje se na stazi a boga mi ni sponzori ni promotori. Mogli su Muju i Hasu sa tribina zvati da glasaju onda bi ih bilo 9.



        15
        8

        7
      • Jim Clark
        VekiVedro Prikaži

        @Master_F1 Potpuno u krivu. Tko god misli da Liberty ne upravlja Formulom 1 kao franžisom taj ne razumije zašto su uopće došli i kako biznis funkcionira.
        Liberty je u F1 vidjela samo PROFIT, a oni profitiraju od gledatelja bilo na stazi bilo na TV, pa je ovo logičan potez da se sport učini zanimljivijim, ne zbog ekipa koje su tu, nego zbog gledatelja (čitaj profita).



        8
        7

        1
      • Master_F1 Prikaži

        @ Veki
        Sve jako dobro shavatm, samo su bitni ”zelembaći” i ništa drugo. To je sasvim Ok kao u bilo kojem drugom sportu ili bilo kojoj grani industrije, bitan je profit. Ali 4/ 10 ekipa koje se utrkuju ili 4/ 11 ako se računa Honda koja je samo dobavljač motora, e to mi se ne sviđa. Dok je Bernie bio, dogovor je padao sa svim ekipama + FIA + sponzori i promotori. Naravno da je Lowe najglasniji kada im je bolid najlošiji, tolike milione uložile a ništa, a Claire Wiliams otvorila šampanjac kada je čula da će možda biti ograničenje budžeta na 150 miliona.



        2
        -1

        3
  5. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    Podrzavam promjene prednjeg dijela, za razliku od straznjeg.
    3 merca i sauber…zanimljivo…



    7
    7

    0
  6. Wolf
    hattrick Donator Prikaži

    To nikako neće biti loše za nas navijače, a još manje za sam vozače koji muku muče voziti iza nekog u prljavom zraku… e sad ne znam u ovoj situaciji zašto to ne bi pasalo jednom Ferrariju koji već sad imaju izvrsnu brzinu po pravcu.. i uglavnom su u svim uvjetima brzi. Možda je to neka patka, jer njihov “mini Ferrari”-Sauber je faktički progurao tu odluku (jedini od Ferrarijevih mašina). Sumnjam da bi to napravili bez dopuštenja od majke matice. Ako ne iskoriste veto i to će biti već odgovor na to pitanje.

    Jedina ekipa koja je po prirodi svoje aerodinamičke efikasnosti superiorni.. i koji bi mogli biti najviše protiv toga je u biti RB, za ostale baš i ne vidim nekakvog smisla.

    I da.. slažem se za Zecom, u tom slučaju bi trebali ukinuti DRS. Neka naprave aerodinamiku, npr. stave još neko dodatno krilo na bolid koji će namjerno servirati dobar zrak onom iza i tako maknimo taj DRS. No očito to i nije tako jednostavno što se fizike tiče, a da se osjetno ne izgubi brzina po krugu ili vozljivost bolida po zavojima. ..pa opet dolazimo do tog kompromisa u pravcima (pomoću DRS-a).

    Bez usisavača ili ground effecta (sa zatvorenom podnicom).. a koji su zabranjeni iz sigurnosnih razloga, bojim se da nikad neće doći do idealnog rješenja.



    2
    2

    0
    • Jenson Button
      Foxi_HR Prikaži

      Treba pojednostavniti bolide maksimalno, sa što manje pi*darija i đinđi-minđi po njima, počevši od šasije pa sve do motora, pa makar i pod cijenu sporijih krugova.

      ps. DRS nema veze sa praćenjem kroz zavoje.


      0
      0

      0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Naravno da DRS nema veze sa zavojima.
        Nije to ni napisao.
        Odnosilo se na “dodatno krilo (ili aerodinamiku greneralno) koje bi serviralo dobar zrak onome iza, ali bi se zauzvrat mogla izgubiti brzina na pravcu ili vozljivost po zavojima”.


        0
        0

        0
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Ne bi se začudio da Sauber ode Mercedesu dogodine.
      Nikakve promjene pravila ne pašu onima koji su sad dobri. Zato je Ferrari protiv. Jednostavno, to je novo mješanje karata – ne znaš što će ti donijeti, a konačno si se uspentrao do vrha….

      Mercedesu odgovara jer su ih SF i RB dostigli pa im odgovara reset situacije.

      Nema više veta – WMSC je odglasao istog dana kada i F1 komisija. Zvanično je usvojeno. Da WMSC još nije glasao, pravila ne bi mogla vrijediti iduće godine jer je 30.04. rok za WMSC. F1 komisija nije tijelo FIAe i nema regulatornu moć – WMSC ima.


      0
      0

      0
  7. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Ako ce pomoci boljem praćenju i utrkivanju :thumbs:



    4
    4

    0
  8. Lewis Hamilton 44
    Berislav Donator Prikaži

    Gospodo moja, čini mi se da sam u pravu ako kažem da se račun(i) svodi, još uvijek, na kraju sezone pa je malo prerano davati ocjene tko je loš a tko je dobar trenutno. Još je jako puno utrka, a jako malo motora.


    0
    0

    0
  9. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    jedan blagi ot:
    nedavno su sam čitao da za neke odluke kod timova ne treba više jednoglasna odluka…ali sad ne mogu ništa naći po tom pitanju…ima li tko kakav link?
    što se tiče f1 komisije, nakon sat-dva gulganja, zaključujem da su se i prije ovako donosile odluke., tj. i prije je bilo moguće da manjina timova i ostali glasači preglasaju većinu timova.


    0
    0

    0
  10. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    4 ekipe koje su glasale ZA,
    FI,Williams,Sauber,Merc.
    Sve mi izgledaju kao ekipe kojima je sasija najveci problem.
    Zasto bi se recimo RedBull ili Ferrari odrekao svoje superiorne šasije?
    S ovim potezom se pojednostavljuje prednje krilo i opet dolazi do izražaja Mercedesov PU … koji je i dalje najbolji PU na gridu.



    20
    19

    1
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Williams misli da je na dnu pa je svaka promjena prilika da se s dna odmakne. Sauber također – možda prelaze na Merc iduće godine (Leclerc -> Haas; Grozni – cipela). FI također nije najuspješniji bolid sezone, pa novo miješanje karata možda dobro dođe, a i uvlačenje svom motoristi možda donese kakav popust… Mercedes – @Ibarac00 je dobro napisao.



      5
      5

      0
  11. Ferrari
    dadomofa Prikaži

    Čudno mi je da je Sauber išao protiv Ferraria, ipak su to dvije jako povezane ekipe, na kraju krajeva Alfa Romeo je “sestra” Ferraria i sada glavni sponzor Sauberu. Da je Sauber bio protiv ovo ne bi prošlo,ovako su direktno utjecali na to i ispada da su se pridružili Mercedesovom “klanu” tj. ekipama sa Mercedesovim motorima. Mislim da će ovo pogoršat njihov odnos sa Ferrariem i da neće više imat toliku podršku. Neka me netko ispravi ako se varam?



    3
    3

    0
  12. Nando
    Lux14 Prikaži

    A možda i žele ublažiti 2021. tj, ne žele da ona bude toliko radikalna, jer smo 2009. i 2014. vidjeli da radikalne promjene donose dominacije.
    Za same promjene, nisam kvalificiran da ih komentiram, nadam se da će nam ubrzo ovo netko stručan pojasniti, samo da ne bude 2014-2016 (obilaženja)



    1
    1

    0
  13. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    WMSC je već odglasao – “telefonska sjednica” odmah nakon “telefonske sjednice” F1 komisije….

    Postali su površni….



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.