Grafička analiza pobjede Daniela Ricciarda na VN Kine

Izdvojeno / Nemojte propustiti / Zvonimir Martinčević: Under F1 cover

Iako je od fantastične pobjede Daniela Ricciarda iz Red Bulla na Velikoj nagradi Kine u Šangaju prošlo skoro dva tjedna nisam mogao propustiti analizirati ovu, za Australca veliku pobjedu. Znam da ste mislima već na nedjeljnoj utrci u Bakuu, ali ovaj grafički prikaz će najzornije prikazati sve taktičke greške Ferrarija i Mercedesa, te genijalne poteze momčadi Red Bulla na utrci. Rasplet utrke u Šangaju je dodatno zanimljiviji, kada znamo da je na 3. slobodnom treningu u subotu ujutro, samo dva sata prije početka kvalifikacija Ricciardu otkazala turbina na njegovom bolidu nakon samo 4 odvožena kruga. Izgledalo je da mehaničari Red Bulla neće imati dovoljno vremena da promjene  cijelu pogonsku jedinicu da Australčev automobil bude spreman za Q1, no nadmašili su čak i svoj rekord promjene cijeloga motora za skoro sat vremena i uspjeli omogućiti Ricciardu da izađe na stazu u kvalifikacijama samo 3 minute prije isteka prvog kvalifikacijskog kruga. Iako je postavio u svom jedinom krugu koji se mjerio tek 14. najbrže vrijeme u Q1, bilo je to ravno pol poziciji, jer je time dobio priliku provući se do završne faze kvalifikacija i na kraju je imao 6. mjesto na startnom gridu. Pokazalo se na kraju da je to bila pobjednička kombinacija, čime je izjednačio rekord iz 2006. Michaela Schumachera u Ferrariju na VN Kine koji je s iste 6. startne pozicije stigao do pobjede.

Ali, krenimo redom; Lewis Hamilton je na prva dva slobodna treninga vožena u petak postigao najbolja vremena, te se činilo da će mu ovaj vikend u Šangaju konačno donijeti prvu pobjedu za Mercedes ove sezone, no već na 3. slobodnom treningu se mučio s preko sekunde zaostatka za vodećim u FP3 Ferrarijevim Sebastianom Vettelom. Obojica su bila na istim – Ultrasoft gumama, no zaostatak Britanca je bio veći od 1 sekunde po krugu. Vettel je u kvalifikacijama iznenađujuće u posljednjim trenutcima odvozio najbrži krug za pol poziciju ispred dotada suverenog Kimija Raikkonena, dok je Hamilton na kraju bio tek četvrti sa skoro 6 desetinki zaostatka za Vettelom. Treba reći i da su oba Ferrarija i oba Mercedesa odvozili svoje najbrže vrijeme kruga u Q2 na srednje tvrdim Soft gumama (žutim), dok su oba Red Bulla to napravila na najmekšim Ultrasoft gumama. Tako je bila određena i taktika starta na nedjeljnoj utrci. U Red Bullu su mislili da će im najmekši Ultrasoft donijeti prednost na samom startu, no ako bacimo pogleda na vremena u prvih nekoliko krugova vidjeti ćemo da je Red Bull upravo na ovim gumama imao popriličan zaostatak za Ferrarijem i Mercedesom na srednje tvrdim gumama. U svom grafičkom prikazu utrke prikazao sam samo tri vozača; pobjednika utrke Daniela Ricciarda, drugog u utrci Bottasa, te trećeg Raikkonena, ali da ne duljim evo kako izgleda moj grafički prikaz utrke.

U tablici je i crna krivulja koja označava kretanje stanja količine goriva po krugu, no uzmite ovo s rezervom, jer niti znamo da li su baš sve momčadi natočile maksimalnih 105 kg goriva, niti znamo koliko ostane u bolidima nakon završetka utrke, ali pretpostavka je da ostane nekih 10-11 kg goriva. Koliko je to u litrama ovisi o specifičnoj gustoći korištenog goriva i o temperaturi, ali da ne duljim 105 kg goriva za Formulu 1 odgovara otprilike količini od 152 litre goriva. Dakle V6 1,6-litreni turbo-hibridni motori Formule 1 troše oko 50 litara na 100 kilometara.

Na startu je prvi iz kvalifikacija Sebastian Vettel pritisnuo Kimija Raikkonena na putu do prvog zavoja, što je omogućilo Mercedesovom Valtteriju Bottasu da se probije na 2. mjesto. Meni se osobno ovaj potez Vettela uopće nije svidio, jer je ovo bilo sasvim nerazumno zbog toga što si je blokiranjem momčadskog kolege stvorio nepotreban pritisak iza sebe od suparničke momčadi Mercedesa. Osim toga, Red Bullov Max Verstappen je pretekao već u prvom krugu Kimija za 3. mjesto, čime je Finac dodatno pao za jedno mjesto, na 4. Isto tako je to prethodno učinio i četvrtom na gridu Hamiltonu. Ipak, na vrhu je Vettel postavio niz najbržih krugova, i ostvario 3,5 sekunde prednosti pred Bottasom do 17. kruga, kada su oba Red Bulla otišla po medium gume. Sjajno obavljena dvostruka zamjena guma na Red Bullovima ipak ih je sasvim logično pogurnula niže u poretku pa je Max pao na 5., a Daniel na 7. mjesto. No, ovaj „undercut“ je bio logičan, jer su u 18. krugu prvo Hamilton, a potom u 19. krugu Bottas otišli u boks po nove najtvrđe bijele Medium gume. Vettel je otišao u boks s prvog mjesta u 20. krugu, ali spora 2,8 sekunde duga promjena guma i Bottasov uvodni krug doveo je Finca na prvo mjesto. Već tada je bilo jasno da su obje vodeće momčadi; Ferrari i Mercedes odabrale „safety“ strategiju samo jednog odlaska u boks; prvo Soft, pa potom Medium gume.

Evo i tablice vremena po krugu za „moja“ tri vozača, Ricciarda, Bottasa i Raikkonena.

Kliknite za otvaranje u punoj veličini

Treba reći da sam vremena po krugu unosio u sekundama, pa tako vrijeme kruga od npr. 1,36.970 u tablici odgovara vremenu 96,970 sekundi.

Vidjelo se u analizi da Ricciardo na Ultrasoft gumama ima lošija vremena po krugu i od Bottasa i od Raikkonena na tvrđoj mješavini. Evo i tablice zaostataka po krugu, te ukupnog zaostatka po periodu (ja sam podijelio utrku u 3 perioda mjerenja).

Kao i vremena izlaznog kruga prema boksovima na promjenu guma, te izlaznog kruga nakon promjene guma.

Ali u 30. krugu oba Toro Rossa su se sudarila u 14. zavoju „ukosnici“ (točnije Gasly se zabio u Hartleya) što je na stazu dovelo najprije Virtualni sigurnosni automobil, te onaj pravi 2 kruga kasnije, kako bi se očistile krhotine sa staze. Oba Red Bulla su reagirala i ponovno su se oba, jedan za drugim zaustavili ovaj put po set soft guma. Fantastično odrađeno i drugo duplo zaustavljanje Red Bullova! Nakon restarta u 36. krugu poredak je bio Bottas, Vettel, Hamilton, Verstappen, Raikkonen i potom Ricciardo, koji je krenuo u jedan od svojih nekoliko fenomenalnih pretjecanja u Kini – Australac je pretekao Raikkonena za 5. mjesto u sljedećem krugu. U 39. krugu Verstappen je otišao široko izvan staze u 8. zavoju, nakon što se skoro dodirnuo s Hamiltonom u pokušaju pretjecanja, čime je Ricciardo dospio na 4. mjesto. Krug kasnije Ricciardo je pretekao Hamiltona za 3. mjesto nevjerojatnim potezom u 14. zavoju. U 42. krugu Ricciardo je pretekao Vettela za 2. mjesto, i nakon toga Bottasa za vodstvo 3 kruga kasnije. U međuvremenu je Verstappen udario u Vettela, nakon loše izvedenog pretjecanja u 14. zavoju nakon čega su se oba vozača izvrtila. Nizozemac je zaradio 10 sekundi kazne za još jedan nespretan manevar. Time je upropastio svoju gotovo sigurnu pobjedu. Treba reći i to da je u posljednjim krugovima utrke Raikkonen imao bolja vremena po krugu jer su i njegove Medium gume bile 8 krugova „mlađe“. U grafičkom prikazu se vide i vremena po krugu oba Finca u završnoj fazi utrke. Po meni oba Ferrarija i oba Mercedesa su morala otići u boks na promjenu guma u periodu sigurnosnog automobila naročito stoga jer nisu smjeli podcijeniti druge promjene guma na Red Bullovima. Ispalo je isto tako i da je B-momčad Red Bulla, Toro Rosso pomognula Ricciardu da ostvari ovu veličanstvenu pobjedu, no ne bih ulazio u to je li to doista bilo tako, jer po meni Australčeva pobjeda nema niti jedne mrlje na svom kontu!

Samo da se osvrnem na 2017. u Šangaju kada je pobjednička strategija bila dva odlaska u boks na promjenu guma; Hamilton je bio pobjednik. Iako, treba biti pošten i reći da je 2017. pobjednička strategija mogla biti i ona sa samo jednim prolaskom kroz boksove da utrka nije krenula u kišnim uvjetima, pa su svi vozači (osim Sainza i Palmera koji su krenuli na Ultrasoft slickovima) odlučili krenuti u utrku na Intermedijima, koje su samo vozili između 2 i 4 kruga.

Ricciardo je odnio svoju 6. pobjedu u Formuli 1, svoju prvu u Kini, sa 6. mjesta na gridu. Bottas je ostao ispred probuđenog Raikkonena sve do cilja. Bio je ovo nevjerojatan rezultat za Ricciarda, nakon teške sredine vikenda u Šangaju. Bottasov momčadski kolega Hamilton je završio tamo gdje je i startao, na 4. mjestu, opisujući svoju utrku katastrofalnom – unatoč postavljanju rekorda od 28. uzastopnih osvajanja bodova. Hamilton je završio ispred Verstappena, nakon što je Nizozemac zaradio kaznu od 10 sekundi zbog sudara s Vettelom u nespretnom pokušaju pretjecanja u 14. zavoju „ukosnici“ u 43. krugu. Nico Hülkenberg je ponovio svoj najbolji rezultat za Renault  6. mjestom, po treći puta u 4 posljednje utrke da je to učinio. McLarenov Fernando Alonso je bio 7., osvojivši 6. uzastopne bodove po prvi puta nakon 2014. Pretekao je Vettela agresivnim manevrom u 3. zavoju pretposljednjeg kruga. Vettel je završio na razočaravajućem 8. mjestu – Nijemac je izgubio vodstvo nakon Bottasovog „undercuta“, nešto slično kao što je to upravo on napravio Hamiltonu u Australiji. Nijemčeva utrka je bila upropaštena nakon što se Verstappen zabio u njega. Renaultov Carlos Sainz je završio 9., za momčadske 2. dvostruke bodove u tri utrke. Haasov Kevin Magnussen ugrabio je posljednji bod, Danac je bio najbolji 7. u utrci prije odlaska u boks.

Na kraju treba reći da je na cilju utrke razmak između prva tri vozača bio:

kao i to da je ako gledamo Ricciardova najbrže odvožena vremena na slobodnim treninzima:

razlika na Ultrasoftu bila čak 5 sekundi, što bismo mogli opravdati tek činjenicom da Ricciardo; a) nije imao puni spremnik goriva na FP1 i FP2, b) staza nije bila dovoljno gumirana, te c) njegova turbina već niti onda nije bila u nekom dobrom stanju iako je na FP3 u njegovih samo 4 kruga odvezao na Softu vremena koja bi mogla odgovarati najbržem krugu u utrci.

Ako, uzmemo i to da je za vrijeme Sigurnosnog automobila vrijeme kruga bilo otprilike 2,25.500 (ili 145,500 s) dobivamo i podatak da je prosječna brzina po krugu za vrijeme sigurnosnog automobila bila 135 km/h.

Utrka u Kini 2018. je pokazala koliko je krhka strategija promjene guma, te po tko zna po koji puta je sigurnosni automobil skrojio krajnje rezultate utrke. Isto tako, treba reći da hrabra strategija pravovremenog odlaska u boksove jako, jako puno znači, a to je pokazala i Velika nagrada Kine ove godine. Ovaj svoj grafički prikaz (ja sam ga nazvao i prikladnim imenom „F1 Kaleidoscope Analysis“) nastojat ću razvijati i dalje, pa ćemo vidjeti kamo će me to dovesti prilikom analiza rezultata utrka Formule 1.

Vaš,
Zvonimir

[donacija]


Odgovor

10 komentara

  1. F1puls Portal
    Sarma Donator Prikaži

    Bravo, svaka čast.



    5
    4

    1
  2. Formula1
    f1zd Prikaži

    Iako je postavio u svom jedinom krugu koji se mjerio tek 6. najbrže vrijeme u Q1

    Ricciardo je imao tek 14. najbrže vrijeme u Q1 :)

    Btw pohvale za članak :)



    2
    1

    1
  3. Williams
    DoDo13 Prikaži

    Čestitke na odličnoj analizi, jer za ovo treba vrijeme i volje. Bravo i hvala.



    3
    1

    2
  4. Marlboro
    Alonso65 Prikaži

    Svaka cast na analizi.Ni sam je ne bih bolje napisao!??



    3
    1

    2
  5. Fia
    Trapgio Prikaži

    svaka čast na trudu, RB je ih iznenadio jer Ferrari i Mercedes većinom jedni druge pokrivaju, sad su skužili da je i RB tu



    1
    0

    1
  6. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    Svaka čast na trudu i volji! Super analiza.



    1
    0

    1
  7. Alfa Romeo
    Alfa707 Prikaži

    Bravo al obratio sam pozornost na jednu rečenicu i moram je ponovit .
    Naime ne vidim nikakvo racionalno objašnjenje osim pohlepe i gramzivosti na potez Vetela na startu kad je blokirao kimija i samo sebi zakomplicirao stvari
    Primjetio sam da seb svako malo priča o momčadi ,a nikad nije pomogao na stazi kimiju.Dobar je vozač al sebičan kao i svi velikani ali onda da bar šuti o momčadskoj igri. Ovako ispada licemjeran



    8
    4

    4
    • James Hunt
      Zvonimir Martinčević novinar Prikaži

      Hej A,
      potpuno se slažem s tobom, Vettel je takav lik. Lauda je jednom izjavio da ako želiš biti veliki vozač-šampion moraš biti egoističan i misliti samo na sebe. Osim toga mislim da čak i da je Kimi prvi stigao do prvog desnog zavoja sasvim sam siguran da bi pronašao način da pusti Vettela naprijed.
      Ako bih mogao napraviti listu aktualnih F1 vozača prema fair odnosu prema ostalim vozačima (ne nužno prema svojim momčadskim kolegama), onda bi to izgledalo ovako:
      1) Ricciardo – apsolutno prvo mjesto. Tako čista pretjecanja nisam dugo vidio u F1. Sjajno!
      2) Raikkonen – zna da mu je ovo možda zadnja sezona, ali se svejedno jako trudi biti fair i davno je prošlo otkako je bio u tako sjajnoj formi (+ sjajan Ferrari). Ne bih se čudio da ako ga otpuste iz Ferrarija ode u neku manju momčad, kao nekad u Lotus.
      3) Hulkenberg – “tiha voda,…”
      4) Sainz – ništa manje lošiji od Maxa kao vozač, ali djeluje iz drugog plana. Svidja mi se jer jako želi naučiti sve o F1
      5) Bottas – pod velikim pritiskom od Mercedesa i naročito Hamiltona, po meni bi mogao i trebao biti agresivniji na utrci

      Hvala za pohvale.
      Z



      4
      2

      2

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.