Analiza telemetrije s kvalifikacija za VN Australije

Izdvojeno / Kolumna / Nemojte propustiti

Pulsmedia portal

Prije 6 godina 11 min 14 komentara

Formula 1 nam se prošlog vikenda nakon dugačke zime vratila s uzbudljivim kvalifikacijama za VN Australije. Borba za ulazak u Q2 bila je poprilično tijesna s obzirom na to da je Brendon Hartley ispao u prvoj rundi za 0.029s, a Toro Rosso i Sauber bili su udaljeni još manje. McLaren se nadao ući u Q3, ali nedostajalo im je nešto više od desetinke, rezultat koji će biti prihvatljiv samo ako ovo ostanu njihove najlošije kvalifikacije ove godine.

Borba za pole position je bila izuzetno napeta, s Mercedesom, Ferrarijem i Red Bullom unutar desetinke. To je ono o čemu su navijači sanjali cijelo vrijeme, borba tri ekipe na samom vrhu. Međutim, Hamilton je u drugom pokušao milijune navijači razočarao kada je najbolju startnu poziciju osvojio s prednosti većom od šest desetinki. Mnogi su zasluge za veliku prednost pripisali ‘party modeu’, dok je Mercedes to opovrgnuo tvrdeći da je Hamilton jednostavno odvozio briljantan krug. Mercedes je doista bio u pravu. Drugo veliko iznenađenje kvalifikacija bio je Haas. Tempo kojeg su imali na testiranjima definitivno je bio ‘pravi’ jer su u kvalifikacijama bili ‘best of the rest’.

Svi krugovi u nastavku su oni iz Q3, osim ako nije naznačeno drugačije. Tablice su poprilično jednostavne. Svakom vozaču gledamo brzinu i udaljenost. Delta vrijeme je također dodano uspoređujući prvog vozača s drugim.

Hamilton vs. Raikkonen

Klikni za prikaz u punoj veličini

Gledajući na grafikon postaje jasno da su se obje momčadi odlučile na različiti pristup kako bi izvukli sve što bolid može dati u krugu oko Albert Parka. Ferrari je pravcima pokušavao nadoknaditi ono što su gubili u zavojima, dok je Mercedes činio suprotno. Talijani su za ovu sezonu inkorporirali dulji međuosovinski razmak kako bi povećali stupanj aerodinamičke učinkovitosti, dok im zadržavanje veće udaljenosti stražnjeg kraja od tla u odnosu na prednji kraj kako bi dobili željeno prianjanje pri manjim brzinama.
Ovo nije jednostavno za postići te je Ferrari upao u probleme s cjelokupnim aero balansom koje je najviše uzrokovao stražnji difuzor koji nije pružao očekivanu količinu downforcea. Kako bi to nadoknadili, Ferrari je koristio više stražnjeg krila od Mercedesa i Red Bulla, kao što je smanjio downforce na prednjem krilu kako bi svojim vozačima dao ujednačeniji bolid s kojim bi se osjećali ugodno dok bi pritiskali. Rezultat svega ovoga je da bolid pruža manje gripa, ali isto tako i manji drag.

Vožnja s manje draga (aerodinamičkog otpora kretanju) je Raikkonenu na pravcima omogućila dobiti oko 0.2s do 0.25s u odnosu na Hamiltona. Problem je u tome što je Finac u zavoje morao ulaziti značajno sporije, zbog čega je bio sporiji i na izlasku iz njih. Zavoji 1, 6 i 11 su odlični primjeri ovoga problema. Hamilton je 6 do 12 km/h brži na vrhu zavoju, a ta prednost traje i do par stotina metara.

Naravno, Hamiltonu tu pomaže i superiorna Mercedesova pogonska jedinica, ali teško je nešto iščitati iz power delta između dva bolida budući da je Ferrari na stazi Melbourne GP vozio s bolidom koji je morao prihvatiti određene kompromise. Na temelju 5 km/h manje brzine u odnosu na Hamiltona u zavoju 11 i još više u zavoju 12 kada je Raikkonen značajno morao usporiti da ga savlada, pretpostavljam da je razlika u downforceu bila prilično velika te da je Ferrari na pravcima trebao imati još veću prednost nego što je to bio slučaj. Bolji uvid u ovo ćemo dobiti tijekom sljedećih nekoliko trkaćih vikenda.

Manjak prianjanja, naročito na prednjem kraju, rezultirao je u značajnim vremenskim gubicima kroz spore/srednje brze i brze zavoje. Raikkonen je izgubio 0.2s samo u zavojima 1 i 2, još 0.2s kroz zavoje 3 i 4, pola desetinke kroz zavoj 6, 0.1s kroz zavoje 11-12 koji su ga koštali još jedne desetinke na pravcu prema zavoju 13 jer je Hamilton iz zavoja izašao puno brže, zatim 0.15s kroz u zavoju 13, uz manje gubitke tu i tamo. To ukupno pokazuje gubitak od najmanje 0.8s. Povelik iznos, ali nije sve tako sivo. Kada Ferrari otkloni svoje probleme s balansom i kada difuzor profunkcionira, dobitak po krugu se samo povećava. Kvalifikacije u Bahreinu će stoga biti jako zanimljive.

Hamilton vs. Verstappen

Klikni za prikaz u punoj veličini

Red Bull je gotovo uvijek slovio za momčad s najboljim odjelom za aerodinamiku i izradu šasije, a čini se da su taj epitet opravdali s ovogodišnjim RB14. Međutim, za dostizanje Mercedesa ipak imaju još posla.

Red Bullova najveća prednost oko Albert Parka bila je u brzim zavojima 11, 12 i 14. Verstappen ulazi s 10 km/h brže u zavoj 11 te je marginalno brži u zavoju 12 gdje komotno zadržava brzinu kroz brzu promjenu smjera. Kroz zavoj 14 brži je za ogromnih 17 km/h. To upućuje na činjenicu da RB14 ima stvara downforcea ‘kao u priči’ te je gotovo savršeno balansiran uz veću okretnost dijelom zahvaljujući značajno manjem međuosovinskom razmaku u odnosu na Mercedes i Ferrari. Verstappen dobiva oko 0.25s samo u ova tri zavoja, ali i dalje završava sedam desetinki sporiji što znači da je na nekim drugim mjestima izgubio gotovo sekundu.

Krivac broj 1 je pogonska jedinica. Renault je slabiji od Mercedesa te će situacija na tom polju ostati takva još barem nekoliko mjeseci jer je u Viryju cilj popravljanje pouzdanosti, što će kasnije za posljedicu dovesti do pronalaska performansi. Verstappenov gubitak vremena na pravcima ukupno iznosi oko 0.5 do 0.55s, što je samo polovica gubitka u odnosu na Hamiltona.

Kada imate manje snage, možete voziti s manje downforcea kako biste smanjili drag, ali čini se da se Red Bull nije odlučio za to, a ako i jesu, nisu dovoljno. Nadalje, vožnja s puno downforcea uz 10 km/h manju brzinu na pravcima od Mercedesa, vjerojatno upućuje na veću aerodinamičku efikasnost RB14 od W09. To je od velikog značenja budući da Red Bull vozi s velikim nagibom stražnjeg kraja koji obično stvara više draga.

Što se tiče ostalih pola sekunde koje je Verstappen izgubio u odnosu na Hamiltona, odnosno 0.4s, pola toga je izgubljeno u sporim zavojima 13 i 15, a ostala polovica u zavojima 1 i 16. Dva bolida su bila puno bliže u zavojima 3-4, 6 i 9, koji se voze sličnim brzinama kao oni maloprije spomenuti, tako da deficit u šasiji nije vjerojatan. Možda se može raditi o činjenici da Verstappen u tim zavojima nije izvlačio maksimum iz bolida, ili su se gume pregrijavale. Osim toga, bio je to i odličan krug Lewisa Hamiltona. Ono što ovaj grafikon jasno kazuje je da Red Bull ima fantastičan bolid, a kada znamo da momčad jako dobro razvija bolid kroz sezonu, ekipu iz Milton Keynesa čekaju dobre stvari.

Verstappen vs. Alonso (Q2)

Klikni za prikaz u punoj veličini

Nakon katastrofalne tri sezone McLarena i Honde, njihovo partnerstvo je sad gotovo pa Alonso i Vandoorne iza sebe imaju Renaultov motor. Kroz Albert Park Alonso je bio skoro 2 sekunde sporiji od Verstappena s istim motorom, te nije uspio ući u Q3, za razliku od oba bolida Red Bulla. U kvalifikacijama je McLaren zapravo bio najsporiji od Renaultovih ekipa. To nije sjajan početak, ali ekipa je nekoliko puta naglasila da očekuju značajna poboljšanja kroz sezonu i da Australija nije jasan pokazatelj njihove forme. Jasno je da je optimizam na razini u McLarenu.

Performanse pogonske jedinice mogu uglavnom biti zanemarene kao bitan utjecaj na vremensku razliku, što znači da je ovih 1.8s sve na vozaču i na bolidu. Gledajući pravce – Verstappen dobije nešto vremena u odnosu na Alonsa, čak oko pola sekunde. Glavni razlog leži u tome što je Verstappen brži kroz zavoj i onda prenese više brzine prilikom izlaska. S istim motorom uspijeva zadržati tu prednost u brzini sve do idućeg zavoja. Oblik krivulje brzine je za oba bolida gotovo identičan, ali je Verstappen uglavnom brži za nekoliko km/h.

Biti sporiji na ulasku u zavoj, na vrhu zavoja i pri izlasku ne košta samo vremena na idućem pravcu već, jasno, i u samom zavoju. Alonso je u odnosu na Verstappena najviše gubio u sporim i srednje brzim zavojima – otprilike 1 sekundu. McLaren očigledno ima još puno posla na tom području oko popravljanja šasije i iskorištavanja maksimuma iz guma. Tada će njihov napredak biti značajan jer više neće gubiti na pravcima. Drugim riječima – radi se o mogućih 1,5s napretka.

Posljednji značajan gubitak Alonsa događao se u brzim zavojima. Zavoji 11-12 su mu odnijeli 0,2s, a zavoj broj 14 je odnio još jednu desetinku sekunde. Obzirom da su bolidi imali sličan setup po pitanju otpora, RB14 ima očigledno aerodinamički efikasniju šasiju što se tu jasno vidi. Red Bullov paket očigledno može imati više downforcea od McLarena dok imaju jednaku količinu otpora. McLaren će to morati riješiti ako opet žele biti ekipa na vrhu.

Party mode?

Klikni za prikaz u punoj veličini

Ovo je fraza kojem su se mediji, ekipe i navijači često razbacivali kad su pokušavali objasniti kako je Hamilton dobio šest i pol desetinki sekunde ispred drugoplasiranog Raikkonena u borbi za pole position. Nakon što su tri ekipe bile unutar pola desetinke u prvom pokušaju u Q3, je li “party mode” omogućio Mercedesu da uzmu pole position? Mercedes je to porekao – Toto Wolff kaže da njihov Q3 režim nije vrijedan puno više nego onaj iz Q2, a Hamilton i Wolff su obojica rekli da je isti režim korišten u oba pokušaja u Q3. Zatim je Hamilton malo pregrizao jezik kad je rekao da je koristio isti režim iz Q2 do kraja Q3. Što se tu zapravo dogodilo? Telemetrija otkriva sve.

Graf pokazuje prikaz brzine za Hamiltonov najbolji Q2 i prvi krug u Q3. Oba su u usporedbi s Hamiltonovim pole position krugom. Odmah je očigledno da nema veće razlike u isporuci snage. Hamilton u posljednjem pokušaju zaista ima marginalno veće top brzine, ali to je rezultat izlaska iz zavoja s većom brzinom. Prvi zavoj je najbolji pokazatelj za to. U usporedbi s prvim pokušajem u Q3 (ljubičasta linija) Hamilton je 8km/h brži na vrhu zavoja što mu omogućava prenošenje brzine na čitav idući pravac. Prije kočenja za 3. zavoj Hamilton već ima 0,4s prednosti u odnosu na svoj prvi pokušaj u Q3. Slična priča (s manjim iznosima) se događa i u zavojima 4, 6, 13 i 16. Velika razlika u vremenu u prvom zavoju vjerojatno je i posljedica toga što je Hamilton usporio u prvom pokušaju kad se na tom mjestu Bottas izvrtio i dok je još bilo tekućine na stazi. U idućem pokušaju grip je bio bolji i vjerojatno je bolje pristupio tom zavoju. Verstappen i Raikkonen su vjerojatno također napravili to isto, išli su puno brže u 1. i 2. zavoju u drugom pokušaju u odnosu na Vettela i Ricciarda. Hamilton je bio također i najoprezniji jer je nakon Bottasovog udesa bio prvi na stazi iza njega.

Gledajući ostatak kruga Hamiltonov pole position je vjerojatno mogao biti još i brži. U prvom pokušaju u Q3 bio je za desetinku brži u 14. zavoju, ali obzirom da je to već kraj kruga – moguće je da je Hamilton već vidio da ima dovoljnu prednost i jednostavno nije htio ništa riskirati već sigurno završiti taj krug. Još nešto zanimljivo vidi se u brzim zavojima 11. i 12. U prvom pokušaju Hamilton prenosi više brzine na vrhu 11. zavoja, ali onda mora usporiti da bi osigurao kako iz 12. zavoja može izići optimalnom putanjom. Čini se da mu se to nije svidjelo i u idućem pokušaju je ulazak u 11. zavoj malo usporio kako bi bolje pripremio idući zavoj i prenio momentum sve do 13. zavoja. To mu je donijelo samo pola desetinke, ali sve se računa.

Usporedba s pole positionom iz 2017.

Kliknite za prikaz u punoj veličini

Ovdje se nema puno toga za napisati osim da je jasno vidljiv razvoj kroz godinu dana i razvoj guma. Jasan je i veći otpor zbog dodatnog downforcea i haloa, ali ovogodišnji Mercedes je toliko brži kroz srednje brze i brze zavoje da to zapravo nije ni došlo do izražaja.

Za F1puls odobrio autor
mrpranzhttps://unendinginsight.wordpress.com


Odgovor

14 komentara

  1. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Pohvale za clanak. Lijepo i jasno napisano.



    19
    19

    0
  2. F1puls Portal
    Sarma Donator Prikaži

    Odličan članak, baš me zanimaju kvalifikacije u Bahreinu, zato što je Ferrari pokazao brzinu na pravcima.



    33
    33

    0
  3. Formula1
    f1zd Prikaži

    F1 Puls>AMuS



    29
    28

    1
  4. Lewis Hamilton 44
    Berislav Donator Prikaži

    Veliko hvala “Pulsu”. Bravooo!



    23
    23

    0
  5. Marlboro
    MrDoomroom Prikaži

    Odlično!!! Sirovo kad te telemetrija udari u glavu i vidiš tko je gdje stvarno na stazi bolji/lošiji. ?



    13
    13

    0
  6. Max Verstappen 33
    Mario Prikaži

    Ali nije spomenuto da je Verstappen imao i gadno proklizavanje stražnjeg kraja u ne znam kojem zavoju gdje je sigurno izgubio dosta vrenena a baš bi me zanimalo koliko.


    0
    0

    0
  7. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Ovo je odlično. Nadam se da će biti toga poslije svake utrke ili bar što češće. Svaka čast na trudu.



    9
    8

    1
  8. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    pohvale autoru, pohvale vama za slušanje ‘glasa naroda’ i trud oko prevoda.
    odakle autoru telemetrijski podaci?



    5
    5

    0
  9. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Jedna kritika uredniku :)

    Zadnje tri slike nisu u punoj rezoluciji.


    0
    0

    0
  10. Adrian Newey
    zgrobnika Donator Prikaži

    Jako dobar članak, stvarno sam ga pročitao s užitkom.



    2
    2

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.