Steiner odgovorio kritičarima VF-18: Optužbama pravdaju svoju nesposobnost

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 6 godina 3 min 12 komentara

Dijeljenje komponenata među F1 ekipama nije ništa novo, pogotovo ako ste manja ekipa u Formuli 1. Najveća posvuduša je dakako pogonska jedinica, ali nije uvijek samo pogonski sklop bio ono što se prodavalo i svojoj konkurenciji. U svojoj posljednjoj sezoni u Formuli 1, Manor je za svoj MRT05 od Mercedesa kupovao pogonske jedinice, dok im je Williams pružao stražnji ovjes, stražnje amortizere i mjenjačku kutiju.

Kod aktualnih momčadi ističu se Sauber s Ferrarijevim mjenjačem i pogonskom jedinicom, Force India s Mercedesovim mjenjačem i pogonskom jedinicom, te Haas s Dallarinom šasijom i nizom Ferrarijevih proizvoda: pogonskom jedinicom, mjenjačkom kutijom, prednjim i stražnjim ovjesom, hidraulikom, elektrikom i elektronikom.

Međutim, FIA odobrava kupnju pojedinih dijelova od konkurentskih ekipa, a američka momčad je na najbolji mogući način iskoristila takav pravilnik tako da se konkurenti žale neopravdano.

“Oni vide duhove”, tvrdi voditelj Gunther Steiner. “Kažu: ‘Bolid izgleda jako slično prošlogodišnjem Ferrariju’. Znači, trebamo li kopirati njihov bolid, koji je iza nas, ili bismo trebali ići s bolidom koji je prilično brz? Dajte mi odgovor na to.”

“Imamo isti međuosovinski razmak kao Ferrari. Moramo imati jer imamo isti ovjes – zašto bismo to napravili drugačije? Logično je. Prema tome, to ne može biti prošlogodišnji Ferrari jer naš bolid ima isti međuosovinski razmak kao ovogodišnji Ferrari.”

“Želim reći, ako imaju problem s tim, pokazat ću im put do FIA-e. Mogu uložiti protest.”

Steiner smatra da se nitko na ovu politiku momčadi ne bi žalio da je VF-18 kojim slučajem sporiji bolid.

“Ako morate opravdati svoju nesposobnost, napad je najbolja obrana. Ako netko ima dvostruko više novca te se nalazi iza nas, tko god vodi tu momčad trebao bi se pitati: ‘Što radimo?'”

“To je natjecanje. Sljedeće godine možda budemo zadnji. Kada razgovarate, morate imati argument kojim možete potvrditi svoje riječi, a ne samo pretpostavke.”

McLarenov trkaći direktor Eric Boullier vjeruje da mjesta za paniku nema:

“Postoje pravila i moramo vjerovati vrhovnom tijelu da svi svoj posao rade kako treba. Istina je da su jako napredovali u performansama. Nisu velika momčad i usko su povezani s Ferrarijem. Neki dijelovi bolida mogu izgledati dosta slično, ali možda je to slučajnost.”


Odgovor

12 komentara

  1. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Ima još jedna stvar. američke kompanije su generalno troskovno efikasnije od evropskih. Siguran sam da Haas identičan posao obavi sa 2/3 ljudi koliko treba McLarenu ili FI ili Mercedesu.

    Naravno ne znam ništa o internim odnosima tih kompanija ali imam iskustvo suradnje i da Amerima i Nijemcima



    19
    16

    3
    • Nigel Mansell
      The Simpsons Prikaži

      Kakvi ameri i ostali. U BIH je to na najvišem nivou. Privatne su firme u efikasnosti sami vrh. Radnik na minimalcu, radi od jutra do mraka, ne uplaćuju im doprinose, vlasnik obično vozi najnoviji bolid njemačke proizvodnje, ima ljubavnicu, vikendicu, 5 stanova, 3 kuće i sve to prepisao na ženu, mater, ćaću, tečića, ujčevića, kuma, rodjaka, pajdu iz školskih dana, crkvi i pratru…



      8
      8

      0
  2. Ferrari
    racer 29 Prikaži

    Ne daj se Steineru!!! ;)



    20
    17

    3
  3. Mercedes
    Jester Donator Prikaži

    Crazy Gunther has spoken.



    12
    12

    0
  4. Shell
    F2007 Prikaži

    Uzeli su sve što je dozvoljeno prema FIA-i, prema tome Mclaren i ostale ekipe koje su iza njih moraju još poraditi na svojim bolidima jer ovaj Haas je vraški brz bolid s vrlo malom razlikom iza top 3 ekipe



    14
    9

    5
  5. Ferrari
    Kamui2000 Prikaži

    Ovo je najbolja i najrealnija izjava Bojlera u zadnje vrijeme…



    8
    7

    1
  6. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Bravo za Steinera i za Haas.. Nek se u Mclarenu i Force Indiji prime posla..



    13
    13

    0
  7. Ferrari
    Fangio Donator Prikaži

    A samo sam cekao kad ce ovi gubitnici poceti cendrat.



    2
    0

    2
  8. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Trebao je i Ferrari da kopira sebe od prosle godine, nekako onaj bolid je izgledao dosta uvjerljivije :P.

    Salu na stranu i da se ne lazemo, ovaj bolid dosta lici na proslogodisnji Ferrari, zbog usisnika, no vecina timova je poceo da implementira isti (u fazonu nesto drugaciji, da ne vi se vidjelo da nesto kopiramo), samo je Haas isao “skoro” pa do kraja!

    Ferrari je prosle godine bio efikasan u aerodinamickom polju, pa zasto ne bi iz Haas-a slijedili takvu formulu? Ako vec imaju 2 najaci motor + dobru aerodinamiku, mogu se nadati dobrim bodovima, steta u Aus cak i postolju, sto je OGROMAN uspjeh ovog tima.

    Cinjenica je koliko god mi zeljeli vise timova u borbi za vrh, drugi timovi iz F1 to blokiraju! Zbog takvih situacija nikada necemo vise imati timova koji se bore za vrh, vazda ce to biti 2 do max 3 tima!



    5
    4

    1
  9. Mclaren
    Blaze monster Prikaži

    E stvarno jadno od ovih,jel se samo FI žalila ili i Mclaren? Al nakon jedne utrke se žaliti,stvarno nisko. Još je i AUS malo specifična staza,pa ćemo prave odnose snaga imati tek nakon nekoliko utrka,al ako je pravilnikom dozvoljeno,onda ne vidim problem. Pa nek i FI kupi dijelove od merca pa bude bolja, bar bi bilo interesantnije. A kopiranja dijelova između momčadi je uvijek bilo,ipak original je original…
    Kad se sjetim Schumahera, koliko je on znao nakon utrka analizirati suparničke bolide… Kad spomenu njega,jel ima kakvih informacija o njegovom stanju?


    0
    -1

    1

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.