FIA planira uvođenje dodatnih DRS zona i na ostalim stazama

Izdvojeno

Direktor F1 utrka Charlie Whiting otkrio je kako bi mogli vidjeti uvođenje dodatnih DRS zona i na ostalim stazama ove sezone nakon što je na Albert Parku za VN Australije stvorena treća zona.

Treća DRS zona dodana u Melbourneu između 12. i 13. zavoja nije doprinijela svrsi jer na utrci skoro nije ni bilo pretjecanja pa su se ostvarila predviđanja nekih vozača da će zona biti prekratka i bez efekta.

Govoreći uoči prve utrke sezone, Whiting je rekao da bez obzira na uspjeh ove novine, potrebno je isprobati ovakvo nešto na stazama gdje se vrlo teško pretječe i da će se slični eksperimenti uzeti u obzir i na ostalim utrkama.

“Gledamo što možemo optimizirati oko DRS zona. Ovo nije idealna staza za pretjecanje, a dvije DRS zone nisu efektivne. Mislili smo da postoji mogućnost da napravimo nešto na ravnini između 12. i 13. zavoja. Pokušali smo ponuditi nešto drugačije, a nastojat ćemo odraditi nešto efektivnije na stazama na kojima ćemo imati više mogućnosti,” izjavio je Whiting.

Formula 1 se tako nastavlja suočavati s problemom manjka borbi i pretjecanja na utrkama zbog trenutne generacije bolida koji se teško prate zbog turbulentnog zraka koji otežava pretjecanje, ali čini se da pravo rješenje ne postoji, no dodatne DRS zone mogle bi pomoći na nekim stazama i utrke učiniti nešto zanimljivijima.


Odgovor

6 komentara

  1. Mclaren
    F1RT by Gigac Prikaži

    Ukinuti DRS zone ali ograničiti korištenje DRS-a na nekih 15-20 sec po krugu pa neka vozači sami odlučuju gdje i kada koristiti DRS… naravno sve unutar dozvoljene 1 sec.



    1
    0

    1
    • Michael Schumacher
      senna66 Donator Prikaži

      DRS zone se neće nikada ukinuti iz sigurnosnih razloga. One su na ravnicama s razlogom. I da se ukinu DRS zone niko normalan nebi koristio DRS na dijelovima staze gdje nema ravnica. Ponekad DRS može biti opasan i na ravnici a evo i zašto.

      https://www.youtube.com/watch?v=4VcjE3F6oN8



      1
      1

      0
      • Mika Hakkinen
        stoka Prikaži

        DRS se nekad u kvakifikacijama mogao koristiti kad god neko pozeli na stazi, osim u tunelu u monaku… Ne mogu tocno rec koja je godina al znam da je na igrici f1 od codemastersa isto biko moguce ukljicivat ga na bilo kojem dijelu staze. U utrci narvno sano unutar 1s i u drs zoni



        2
        2

        0
      • Sebastian Vettel 5
        Schumi Prikaži

        Jes, bilo je pravilo da ga u kvalifikacijama možeš koristiti gdje god želiš. Ja sam mislio da to još uvijek važi dok me neko nije ispravio ovdje u komentarima neki dan. Ne znam ni kad su to ukinuli.
        Ali opet svi su ga samo otvarali na pravcima. Ne znam ima li negdje video bolji od ovog gore Maldonadovog, kada Sutil otvori DRS u pola krivine i izvrti se. A tu je opet bilo i do bolida. Red Bull sa ogromnim downforceom je mogao otvarati DRS gdje drugi nisu. Možda su ga zato ukinuli van DRS zona.



        2
        1

        1
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      Ukines drs, uvedes push to pass ko u indyu. Mozes napadat, mozes se i branit dok ne potrosis sve.



      5
      5

      0
      • Sebastian Vettel 5
        Schumi Prikaži

        Sjećam se da je bilo nešto slično u A1gp, ona serija gdje su se nacije takmičile. Imali su čini mi se po 6 tih boostova, ne mogu se sjetiti kako su to zvali. Ali mogao si se i braniti i napadati sa tim, dok ih ne potrošiš.



        1
        0

        1

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.