Ross Brawn priznaje da je na VN Australije nedostajalo pretjecanja

Izdvojeno / Nemojte propustiti

Ante Vetma

Prije 6 godina 3 min 16 komentara

Ross Brawn je nakon prve ovosezonske utrke priznao da je nedostajalo pretjecanja kako bi utrka bila zanimljivija, te da se taj problem ne može popraviti dok god Formula 1 ne krene to strukturalno ispravljati.

Otvaranje sezone donijelo nam je samo pet pretjecanja, a Red Bullov Max Verstappen kaže da bi on kao gledatelj izgasio TV jer je utrka bila “bezvrijedna” kao spektakl.

“Potpuno bezvrijedna utrka. Ja bih bio izgasio TV. Vrlo dosadno.”

Max Verstappen

Čak ni treća DRS zona nije doprinijela bliskim bitkama na ovoj stazi koja je poznata kao jedna od težih za pretjecanje, što je bilo posebno vidljivo sad kad je grid puno bliži u odnosu na godinu ranije.

“Jedan vitalni sastojak je nedostajao – pretjecanje. Bilo je jako malo pretjecanja u ovoj prvoj utrci. Strašno je važno da se bolidi mogu blisko pratiti i utrkivati se kotač uz kotač.”

“Kad je malen razmak po brzini između dva bolida onda je skoro nemoguće ovom iza da se dovoljno približi na zapad.”

“Vidjeli smo to jučer s Hamiltonom i Vettelom, Verstappenom i Magnussenom, a onda opet s Verstappenom i Alonsom, također s Ricciardom i Raikkonenom.”

“Zamislite koliko smo bliskog utrkivanja propustili.”

“Po prvi put smo dodali i treću DRS zonu baš da bi povećali šanse za pretjecanje.”

Nova aerodinamička pravila u Formuli 1 koja su stupila na snagu prošle godine smanjila su broj pretjecanja za 50% u prvoj godini. Brawn je sastavio radnu skupinu nezavisnih stručnjaka koji bi trebali poboljšati F1, što uključuje i povećanje broja pretjecanja. Brawn je siguran da je to moguće, ali se isto tako mora obaviti na pravi način.

“Dok problemu na pristupimo strukturalno, nećemo napredovati. Jedan od naših ciljeva za 2021. jest da bolidi zaista mogu pratiti jedni druge i boriti se na stazi.”

“U tom cilju FIA i F1 provode istraživački program s dva modela bolida, kako u zračnom tunelu tako i koristeći računalne simulacije. Moramo evoluirati dizajn bolida da bi imali performanse kao što ih sad imaju, ali da također dozvoljavaju bitke kotač-uz-kotač.”

Brawn je dodao da im je vrlo važno zadovoljiti navijače.

“Navijači u F1 uvijek žele vidjeti bolji show i pretjecanje je najzanimljiviji i najspektakularniji element kojeg možete imati na stazi. Cijela zajednica Formule 1 mora se potruditi da bi zadovoljili navijače po tom pitanju jer su oni naše najveće bogatstvo,” zaključuje Brawn.


Odgovor

16 komentara

  1. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Malo drame od svih.. Pracenje bolida je problem i tek cemo 2021. vidjet sto su uspjeli po tom pitanju a manjak pretjecanja je svakako i do staze, treba to podjelit a ne samo svalit na aerodinamiku..



    6
    6

    0
  2. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Nista losije nego prosle godine



    2
    2

    0
  3. Marlboro
    MrDoomroom Prikaži

    Ne vidim ništa loše u malo muške borbe na stazi. Bolje mi je 2 pretjecanja prava (iako i ova nisu prava zbog DRS-a) nego da upale zmigavac i samo krenu ja sam brži.



    8
    8

    0
  4. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    F1 treba hitno tu pronaci “sweet spot”.
    Naravno da ne valja kad je “texas” na stazi (kao često u F2).
    Ali ovo sto imamo je druga krajnost.
    Ne smije biti umjetno “zaobilaženje”, ali niti u ovoj mjeri tesko, odn. nemoguce.
    Najveća draž je u napetom praćenju bolida. Kad se netko mora pomučiti da prestigne, odn. stvarati postepeno priliku za pretjecanje… Ali ako se na koncu svodi na to da je nemoguce ili samo na čekanje (prisiljavanje) pogreske, onda također to nije to…
    Kao sa ženama. Kad prelako “padne”, nema taj gušt. A ako je nemaš (ili ne mozes imat), onda se okrenes nekoj drugoj (drugom sportu) ili očajavaš u nedogled (ili budes sam svoj majstor :) ili filozof)…



    14
    14

    0
    • Marlboro
      MrDoomroom Prikaži

      Sve stoji što si napisao al po tvome kako ćemo okarakterizirati sva pretjecanja prije DRS ere? Neka od njih dan danas su umjetnost na stazi i to treba cijeniti!
      Umjetno stvaranje obilaženja nikako mi nije sjelo niti sam fasciniran potezima vozača možda rigorozno sa moje strane al eto tako je.



      3
      3

      0
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        Iskreno ne znam ni sam…
        Slazem se da ima puno odlicnih pretjecanja, svake sezone…
        Mozda sam samo nostalgičar koji jos nije okrenuo “novu stranicu”…
        Nesto mi fali, a ne znam tocno ni sta…
        Pratim F1 intenzivnije nego ikad…
        Nekad (1996-2002) mi je bila zanimljivija nego danas, a nisam znao 10% o sportu sto znam danas. Kakvi intervjui, pumpanja, o tehnologiji- nula, o bolidima-nula, o vozacima jako malo (vecinu nisam znao ni kako izgledaju)…
        A danas su mi to skoro zanimljivije stvari od samih utrka, odn da ne pratim tolko detaljno, mislim da ne bi uopce.
        Ne mogu se zamislit da bi mi samo gledanje utrke bilo dovoljno zanimljivo…



        9
        9

        0
    • Sebastian Vettel 5
      Schumi Prikaži

      I prije su prestizanja bila samo kada prisiliš protivnika na grešku. Ili se nedese ako ovaj naprijed ne pogriješi. Tako je bilo u vrijeme Schumachera, kada se borio sa Alonsom, Montoyom, Hakkinenom…
      Mislim da je bitinije promijeniti neka pravila oko motora ili guma, da se može konstantno pritiskati, a ne dva kruga pa hladi motor i čuvaj gume… Dolijevanje goriva bi isto pomoglo za više vožnje na limitu. Ne znam zašto to uvijek odbijaju. Svaka trkaća serija dolijeva gorivo, a najjačoj seriji u kojoj se najviše para troši odjednom im preskupo? Nema logike. Sa dolijevanjem goriva bi imali čitavu utrku vremena po krugu blizu kvalifikacijskim. Gume bi se manje štedile, jer bi ih svakako mijenjao kada nadosipaš gorivo. I onda bi se mogao izbaciti i onaj glupi protok goriva, i odvrnuti ove motore do kraja. Dobili bi i zvuk i brzinu i bolje duele.



      7
      4

      3
      • Jenson Button
        Foxi_HR Prikaži

        Staviti samo jednu komponentu gume koje traju recimo 18-20 krugova i tako prisiliti ekipe na češće promjene, a ne raditi 50 nijansi sive… pa da su jedne za 21 krug, druge za 22, 23, … pa tako sve do 50 krugova!


        0
        0

        0
  5. Renault
    Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

    Neznam sta bi rekao po ovome pitanju, definitivno mi je draze ovako, nego da cim se bolid priblizi jedan drugome ovaj ga pomocu tipke samo odere, meni npr. to nije utrkivanje i taj zar utrkivanja.

    Australija je jednostavno takva staza uvijek bila i moramo se pomiriti s time, evo sad nam ide Shakir, vidjeti cemo da ce tu biti puno vise pretjecanja, i definitivno nebi nista mijenjao.



    7
    7

    0
  6. F1puls
    Ice Prikaži

    Očito je kako će i Formulu 1 zahvatiti komercijalizacija u smislu toga da će se svim silama truditi poboljšati show sa više pretjecanja.
    To samo po sebi nije loše, ali vidi se da se ne cijeni ona napetost i iščekivanje hoće li ili neće netko uspjeti preteći onoga ispred sebe. A to je meni gotovo jednako uzbudljivo i mislim da to mogu razumjeti samo istinski ljubitelji F1.
    Btw. Max je idiot. Zbog neuspješne utrke nije mu po volji, a s druge strane se ulizuje publici. Proljev od lika.



    14
    13

    1
    • Jenson Button
      Foxi_HR Prikaži

      Pojednostavljenjem aerodinamike dobiti će se na atraktivnosti i razlika u kvaliteti između vozača će biti izraženija, a samim time i atraktivnost. Ok, možda se u svemu tome dogodi i situacija da netko izdominira gridom na način kako su to nekad neki znali uraditi, ali u ovakvoj konstelaciji snaga teško!
      Što se tiče Maxa on je samo odraz ambicija i nedosanjanih veličina koje mu je ćaća utuvio u glavu i koji je od njega napravio napuhanog balavca… iako vraški brzog i nadarenog balavca! Tako da bi za njega samo rekao da je samo neodgojen, a da mu je stari idiot! Teško je očekivati više od balavca sa tako dubokim đžepom i popularnošću!
      Sjeti se kakve smo face bili kad smo vikendom izlazili van sa Vectrom od starog ili oni koji su si rano uspjeli zaraditi za svoje Uniće i Jugiće!!



      3
      1

      2
  7. Red Bull
    Fullerton Prikaži

    doneti pravilnik koji ce uprostiti aerodinamiku i fokusirati se na razvoj mehanickog gripa….



    2
    0

    2
  8. Nigel Mansell
    pero Prikaži

    Samo vi unaprijeđujte. Ista rečenica izrečena je u svakoj sezoni zadnjih 50 godina. Za sezone prije nisam dovoljno star pa ……..
    Unapređenje je glavni smisao F1 serije
    Ista situacija i sa rečeinicama Rossa Brawna, i Verstapena ali zbog drugog žulja.
    Naravno, zove se “naslov” i strah od spoznaje da je Diitrich već na galonu dnevno svoje droge, pa bi mu moglo svašta pasti na pamet ili explodirati srce snagom pola megatona. Papa RBF1
    https://www.youtube.com/watch?v=vvDQ1_DHGGA

    RB ne dramite. Kukali ste i vi i da DRS daje samo hrpu besmislenih pretjecanja .
    Doći će staze s dugim pravcima, pravim kombinacijama zavoja baš za pretjecanja…..
    Nije vrag da ste uškopili Maloga zbog prošle sezone divljanja, pa sad Mali spava po zavojima?


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.