Vettel: Izgled guma u Barceloni pokazuje da naši konkurenti žele utjecati na Pirelli

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 6 godina 2 min 37 komentara

Sebastian Vettel vjeruje da Ferrarijevi konkurenti Red Bull i Mercedes žele utjecati na Pirelli kako bi proizvođač guma birao tvrđe komponente za utrke ove sezone. Po njemu je upravo to razlog zašto smo nakon testiranja u Barceloni vidjeli značajno oštećene gume na bolidima te dvije ekipe.

“Mislim da je normalno da nakon prvih par dana testiranja svaka ekipa pokuša od Pirellija dobiti ono što želi. Mislimo da su u Pirelliju obavili dobar posao po pitanju odabira guma.”

Vettel je također rekao da nije zabrinut oko brzine u dužim stintovima te kaže da to nije bio realan prikaz stanja u utrci. Neke momčadi su koristile samo medium gume tijekom simulacije, a u pravoj utrci će morati mijenjati komponente.

“Naši konkurenti – Mercedes i Red Bull – su koristili samo jedne gume u svojim simulacijama,” kaže Vettel. “To ne možete napraviti u utrci.”

“Imamo dobar temelj s novim bolidom. Sad moramo raditi na razvoju kako bismo ispunili potencijal. Imam puno povjerenje u svoju ekipu, znam koliko su dobri i posvećeni dečki u Maranellu.”

“Mi smo odradili nekih 4323 kilometra na testu. Ja sam u jednom danu srušio svoj rekord, 188 krugova, što je 875 kilometara i ukupno oko 3 tisuće. Nismo imali većih problema s bolidom i zabavljao sam se vozeći ga.”

Pirellijev Mario Isola je u petak rekao da su neke ekipe obavile testiranje dužih stintova odvojeno od već dobrano analiziranih simulacija utrke.

“Odradili su duže stintove s puno različitih komponenti jer su naš izbor znali tek jučer, sinoć. Očigledno su imali ideju, ali nisu znali hoćemo li to potvrditi ili ne.”

“Prema tome, testirali su medium više nego prošle godine, ali su isto tako testirali soft i supersoft. Pronašli smo duže stintove na skoro svim komponentama, osim na supersoftu.”


Odgovor

37 komentara

  1. Formula1
    f1zd Prikaži

    “nekih 4323”
    :rofl:



    44
    43

    1
  2. Marlboro
    MrDoomroom Prikaži

    Mislim da sam negdje pročitao da su Merc i RB radili burnout u pitu prilikom testiranja i da je to jedan od razloga oštećenja guma. Odnosno da se dovede u pitanje kvalitete guma i da se ide konzervativnijim pristupom na utrke po odabiru guma.



    7
    6

    1
  3. Marlboro
    AMG Donator Prikaži

    Najbolja ideja koja je vezana za gume po meni je ona dobra stara u kojoj ima vise proizvođača, natjecanje bi dosta pomoglo da se gume razvijaju konkretnije i brze. Ujedno bi gume bile dio prednosti odnosno zaostatka neke momcadi za drugom, dobar nacin za promjesati karte.



    15
    -6

    21
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      2005. je postojanje više proizvođača guma režiralo ishod prvenstva.



      18
      16

      2
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        Doslovno…



        9
        7

        2
      • Formula 1
        1883 Donator Prikaži

        Nije tada nitko Bridgestoneu zabranio napraviti gumu koja će izdržati jedan leteći krug iz kvalifikacija i utrku, niti je itko znao kakav će biti ishod prvenstva. Zato su 2004. izdominirali. I Mechelin se osramotio onim skandalom u Indianapolisu 2005. Uzeli su prvenstvo s Renaultom, ok, ali narušili su sebi toliko ugled da je taj naslov ostao u sjeni. Boli amere ona stvar za naslovom, došli su bili gledati utrku a dobili su šest vozača na gridu. Kako bi koliko toliko popravili štetu, Michelin je kasnije vraćao ljudima novac od ulaznica, ali to je bio pusy smoke naspram narušenog ugleda.



        8
        7

        1
      • Sebastian Vettel 5
        Schumi Prikaži

        Ne možeš reći niko nije zabranio ovim drugim da naprave bolju gumu. Stvar je u tome da gledamo ko je napravio bolji bolid, ko je najbolje vozio te sezone. I onda ti guma odluči prvenstvo… Nema logike.



        3
        1

        2
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Ja bi se okladio u što hoćeš da BE “prijateljski surerirao” Bridgestoneu da izgubi recept za gume na godinu dana, a za uzvrat će se konkurencija maknuti 2007. Trebalo je prekinuti dominaciju Ferarrija na bilo koji način.


        0
        -4

        4
    • David Croft
      Ferrari Prikaži

      Kada ce te shvatiti da “tyre wars” nikada bisu bili dobri…male momčadi dobiju smeća id guma dok veliki timovi dobiju posebne gume samo za njih…

      Ako želite još veći razmak između malih i velikih onda slobodno…



      13
      10

      3
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        A da ne govorimo o činjenici da jedan proizvođač guma može “nadmašiti” onog drugog poprilično, te da bolidi koji koriste gume tog drugog proizvođača služe samo za popunu grida, kruže stazom i predstavljaju “sitting duck”, kao što je iznad napomenuto….



        12
        11

        1
      • Kimi Raikkonen 7
        Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

        Mislite kao neki proizvođač PU koji premaši druge pa svi korisnici tog PU imaju prednost i kotiraju bolje?
        Mislim, vecina Vas ae ne slaze s standardizacijom olemenata na f1 bolidu ali gume iste za sve, niste mi jasni.



        4
        1

        3
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        Nemre to u isti kos nikako..



        3
        0

        3
      • Kimi Raikkonen 7
        Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

        Zasto?
        Dali je to dio bolida koji razvija vise kompanija te korisnici istog mogu stvoriti prednost ukoliko stvore superiorni proizvod.
        Prema mojoj rečenici nitko ne zna dali sam mislio na PU ili gume?
        Gumari nebi smjeli raditi gume prema određenim momcadima kao Mic prema reno ili brig prema ferr ili testovi merc pirelli.
        Napravis gumu (proizvod) i amen.
        Jako griješite i imate dupli kriterij.
        Isto kao i goriva i maziva. Koliko utrose veliki da bi njima bilo sve savršeno? Uvesti standardno gorivo i lubrikante i nema vise prednosti u tom polju.

        Jos samo vezano za ovo da bi to stvorilo veci razmak medu velikih i malih. Pa rijesenje je jednostavno i nemoguce. Standardizacija svega i sta dobijemo, Indy.



        4
        0

        4
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        @Ciki
        Nije za usporedbu…to je esencija F1.
        Konstruktori i proizvođači kojo rade svoje bolide i motore…to ne mozes regulirati osim, ako ne uvedeš stardardizirane motore i šasije…a to više ne bi bila F1.

        Gume možeš kontrolirati…i bolje je kada ih kontroliraš jer su barem na jednom polji sve momčadi jednake…isključuješ tu varijablu.

        Jednostavno nema potrebe za dodatnim proizvođačem guma…to bi samo jos vise podijelilo grid kao sto je i povijest pokazala…

        Ideš iz ekstrema u ekstrem.



        3
        2

        1
      • Sebastian Vettel 5
        Schumi Prikaži

        Nije isto standardizirati gume i standardizirati motore ili šasiju. Ovo je natjecanje timova. A pogledaj imena tih timova. Zašto bi Ferarri, Mercedes, Renault, Honda trošili pare na motore, da bi im guma odredila prvenstvo? Ili Red Bull, McLaren, Williams, Sauber na šasiju. Nije ovo natjecanje gumara. Timovi su ti koji se natječu, i koji troše pare. Gumar samo prodaje proizvod.



        3
        1

        2
      • Kimi Raikkonen 7
        Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

        @Ferrari
        Ima istine u tvome i mome.
        šta bi bilo da u RB stavimo Merc PU??? Nove prvake. Dali to znači da taj PU je odredio prvenstvo (a svi znamo dobro da je. I to ne samo jednu sezonu nego 2014, 15, 16 17 i lako moguće sada 18 e). Da je pu isti za sve Merc ne bi imao sve te titule, to znamo svi tu.
        Mislim, ovo što vi govorite je kao da su gume krucijalne za dobra prvenstva a ono što u stvarnosti odredi ishod istog je samo druga komponenta na bolidu za koju, po vama, je ok da se proizvodi različita i da netko može stvoriti prednost (kao što ima) nad drugima, dok za gume nikako se ne smije imati više proizvođača guma jer bi to narušilo ovako zdravo utrkivanje koje u zadnjih 4 godine je imalo 1 prvaka. Sve to zahvaljujući jednoj komponenti na tom bolidu, i ne, nisu gume.



        3
        -3

        6
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        @ciki
        Opet…to nije poanta.

        Gledaj ovako…Mercedes se oduvijek muči sa gumama jel da? Pogotovo ove mekše komponente.
        Zamisli da sada na svojoj strani imaju Bridgestone…pa ko bi ih tek onda zaustavio?
        Najbolji paket (sveukupno) + gume po njihovoj želi…dok bi Ferrari i RBR i dalje hvatali njihov zaostatak…

        Jel vidiš kakva bi tek onda bila situacija? Ovako su barem svi jednaki na tom polju i to mi je ok…
        Jer ovo je natjecane konstruktora i vozača, a ne gumara.



        2
        1

        1
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        @Ciki
        Nije to baš isto.
        Niti tako jednostavno za uporediti i staviti u isti koš.
        Već su gore iznijeli ljudi.
        Kvaka je u tome, što gume mogu poništiti (lupam sad), hladno 50-60ks (da ne kažem 100ks – ovo je možda pretjerano). Naravno, ako je jedan od proizvođača “zayebao” sa gumama (hint – Ferrari je od potpune dominacije iz 2004. pao u solidan prosjek u 2005. – pa nisu preko noći zaboravili praviti bolide).
        OK, Benz je napravio preyeben PU. E sad zamisli, da oni, sa takvim preyebenim PU-om, budu još na “onim boljim” gumama. A ionako su imali (2014. – 2016.) najveću dominaciju ikada u F1.
        S druge strane, ako bi bili na “onim lošijim” gumama, takve gume bi mogle hladno potrat prednost njihovog PUa, i ljudi hladno mogli reći: “Jebeš ovo, ulupali smo 100-200 miliona eura na razvoj ovih motora i sad ne možemo da ubiremo plodove toga, jer je X proizvođač guma napravio odlične gume, a mi vozimo na gumama Y proizvođača, koje su znatno lošije”. Treba sagledati i taj faktor.
        Plus, kako je već ranije navedeno, imao bi i razlike između malih i velikih “unutar” samog (jednog) proizvođača guma.
        Mislim, površno, izgleda kao da su u pitanju dupli aršini, ali nisu….

        A evo, vidim, već ljudi pišu iste stvari, dok sam ja pisao svoj komentar



        4
        3

        1
      • Kimi Raikkonen 7
        Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

        Uz dužno postovanje prema Vama, jako vas cijenim na portlau….ali se ne mogu sloziti s Vama.
        Onda za istu usporedbu koju je dao Frantic ja mogu dati RB. Tim ulupao 200 300 400 miliona u bolid i ne mogu pobijediti zbog nesposobnog proizvođača PU. Imaju prejeben bolid ali PU je u banani. Jeli uredu da oni kao kupci jednog elementa na bolidu kojeg kupuju a ne proizvode sami nemogu brati plod svog truda?



        1
        -4

        5
      • Kimi Raikkonen 7
        Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

        Mislim da se razumijemo, shvacam ja sta vi zelite reci ali ako se ide u tom smjeru treba ici u tom smjeru, standardizacija. Ne vidim razlog zasto bi bilo vise dobavljača goriva i maziva, kocnica….neka i ne diramo PU.



        1
        -2

        3
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        @ciki

        Pa dobro tko brani RBR-u da naprave svoj PU??
        Apsolutno nitko…

        Lako je lajati (RBR jel) kada ne rade ništa osim šasije…pa je onda lako vikati da imaju najbolju šasiju.



        6
        5

        1
      • Kimi Raikkonen 7
        Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

        Ok, ako je svima dozvoljeno raditi svoje šasije, PU, aero, maziva, goriva, kocnice, (fric sustav koji je zabranjen jer su imali prednost) zasto ne i gume?
        Opet ponavljam da razumijem vase stajalište ali ono moze voditi samo u jedno smjeru a ne dokle bi vi voljeli.
        Eto imate na gp1 clanak di AN dao izjavu kako meca dominira i kako malo pribliziti sve timove, sve vodi ka standardizaciji. Ne moze malo bi/malo nebi.



        1
        -1

        2
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        Zato što ovo nije natjecanje gumara već konstruktora i timova…
        Gumari su tu doslovno zato što bolidi trebaju imati gume i zbog njihovog osobnog marketinga.

        Zašto ne koristiti različite gumare? Već objašnjeno…zbog zaštite samog sporta od sebe…mali timovi su dobivali smeće u prošlosti dok bi Ferrari, McLaren, Williams itd dobivali gume po svojim željama…i to je ubijalo manje timove.

        Zašto ubijati manje timove zbog tako nebitne stvari za F1? Svi su se složili…i imamo jednog gumara od 2007.

        Sve je stvar nostalgije…svi misle da ono što je bilo primjerice 2002. da je bolje nego danas…(bubam jel), a zapravo je doista bez potrebe nepošteno za većinom manje timove.

        Ovako barem imamo jednu nezavisnu varijablu…tj. uopće nemamo tu varijablu i lakše je za svih…svi znaju da se koriste te gume, troškovi su JEDNAKI…treba se zapamtiti da su troškovi bili abnormalni u “ratu gumama”…

        Jednostavno je nepotrebno.



        2
        1

        1
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        Evo ti još jedan primjer…
        Taj isti RBR vjerojatno ne bi nikada bio uspješan u eri “tyre warsa” jer su dva velika tima dobivala gume po želji…
        Tj. smanjuje se ta ista varijabla i manji tim (u ovom primjeru RBR) je počeo rasti tamo od 2007…kada su osvojili svoju prvu titulu 2010. tada su počeli dobivati i veći novac…veći novac = bolje razvijanje bolida, bolji rezultati i veća konkurencija…

        Jer PU će se stabilizirati kad-tad…gume nikada ako se rade za samo dva tima po njihovoj potrebi.



        1
        0

        1
      • Kimi Raikkonen 7
        Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

        A ma, sve 5. Osim ovog da ce se PU stabilizirati kad tad. Meca je jednostavno prejaka. Ne samo po ks vec u svemu sto se tice PU. Ako ostanu ove PU nis od ovog sporta.



        1
        -1

        2
  4. Daniel Ricciardo
    MALAK Prikaži

    Ne znam zašto ljudi misle da bi RBR I Merc htjeli tvrđe gume a pogledajte odabir guma za GP Australije …



    3
    2

    1
  5. beli333 Prikaži

    Trebaju biti svi najveci proizvođači guma.Pirelli,Bridgestone,Good Year,Michelin.i da svaki od njih donese dvije komponente na trku.a da ekipe same odaberu koje ce dvije koristiti cak i dvije razlicitog proizvodaca.tako bi se izbjeglo da netko radi posebno gume za jednu ekipu i dobili bi i borbu gumara.postenu.nek se dokazu među najvecima da su najbolji



    6
    5

    1
    • David Croft
      Ferrari Prikaži

      To bi bilo astronomski skupo…Pirelli ima budžet od 70-80 milijuna eura…zamisli koliko bi sve to diglo troškove?

      Isto tako timovi moraju sve te gume testirati i raditi bolid oko njih…što pogodi opet košta…jako puno.

      Mislim čemu izmišljanje tople vode? Gume nisu problem…

      Ne želim gledati borbu gumara već konstruktora i vozača.



      4
      3

      1
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Gumari se mogu takmiciti u nekoj seriji gdje svi voze iste aute. Pa bi onda imao gumu i vozaca kao faktore….



      6
      6

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.