Statistika vozača i momčadi uoči Vn Španjolske 2015.

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 9 godina 5 min 3 komentara

Circuit de Catalaunya

Circuit de Catalaunya

10. svibnja održat će se Vn Španjolske na dobro nam poznatoj stazi Circuit de Catalunya, što će joj biti 25. izdanje od 1991., kada je ušla u kalendar Formule 1. Upravo tada smo gledali sjajan dvoboj Mansella i Senne, kotač uz kotač duž cijele ciljne ravnine, a pobjedu je na kraju uzeo brkati Britanac. Staza Circuit de Catalunya je pogodna za testiranje performansi bolida, pa je tako već dugi niz godina ugostitelj predesezonskih testiranja. Vozi se 66 krugova, što odgovara krajnjoj kilometraži od 307,1. 16 zavoja je pravilno raspodijeljeno (8 desnih te isto toliko lijevih). Ciljna ravnina je jedna od najdužih u kalendaru, tu je nekoliko brzih zavoja, nekoliko sporih, te još jedan pravac između 9. i 10. zavoja, što je gotovo savršena kombinacija za ispitvanje krajnjih mogućnosti bolida. svakako najveća pobjeda na Circut de Catalunyi je ona Michaela Schumachera iz 1996., kada je za volanom tada osrednjeg Ferrarija ponizio ostale vozače. Na kišom potopljenoj stazi su samo dva vozača ostala u istom krugu, Alesi i Villeneuve, dok su ostala trojica zaostala jedan krug ili više. Svi ostali su odustali. Komentar Stirlinga Mossa najbolje opisuje performanse koje je Schumacher tada pokazao: “To nije bila utrka. To je bila demonstracija savršenstva.” Najuspješniji vozač na Catalunyi je Michael Schumacher s 6 pobjeda, dok mu je najbliži pratitelj Mika Hakkinen s tri. Od aktualnih vozača, jedino Fernando Alonso i Kimi Raikkonen imaju dvostruke pobjede. Kod momčadi prednjače Ferrari (8) i Williams (6).

Vozači:

Lewis Hamilton – Aktualni svjetski prvak je prošle godine osvojio prvi pole position i prvu pobjedu na španjolskom tlu. Za pobjedu se do zadnjeg kruga borio s Rosbergom, koji je bezuspješno pokušavao preoteti poziciju Lewisu. Osvojio je još nekoliko postolja, a interesantna je izjava iz 2013. kada ga je u utrci prešao Maldonado u tada očajnom Williamsu: “Dajte momci, Williams me pretekao, na kojem se uopće mjestu nalazim.”

Nico Rosberg – Prošlogodišnje drugo mjesto prvo je postolje za Nicu Rosberga na ovoj stazi, a od uspjeha koje je još osvojio vrijedi istaknuti pole position iz 2013.

Daniel Ricciardo – Nakon poništenog postolja koje je osvojio u Australiji, treće mjesto iz Španjolske 2014. zabilježeno je kao prvo uspinjanje na postolje za Australca. 2013. je utrku završio na 10. mjestu.

Felipe Massa – Brazilac je u Španjolskoj osvojio po jedan pole position i pobjedu, a to mu je pošlo za rukom 2007. godine. Godinu nakon je osvojio drugo mjesto, dok je zadnje postolje za Ferrari osvojio 2013., kada se smjestio na najniži stepenicu postolja.

Sebastian Vettel – Osvajač Španjolske iz 2011. nikad nije osvojio pole position na Catalunyi, što je jedna od rijetkih staza na kojoj mu to nije pošlo za rukom. Na postolju je još bio 2010. kao treći. Prošle godine je imao izvrsnu utrku, kada se s 15. mjesta probio na četvrto.

Kimi Raikkonen – Dvostruki pobjednik Vn Španjolske oba je puta to napravio s pole positiona, 2005. za McLaren i 2008. u Ferrariju. Osvojio je i dva postolja za Lotus, treće mjesto 2012. i drugo 2013. Prošle je godine odradio vrlo dobru utrku, a svi dobro pamtimo borbu s Alonsom do posljednih krugova utrke.

Jenson Button – Pole position i pobjedu je osvojio u šampionskoj godini, a još je jednom bio na postolju, 2011. kao treći. Prošle godine nije uspio osvojiti bodove.

Fernando Alonso – Uvjerljivo najuspješniji na svojoj domaćoj stazi. Pobjede je ostvario 2006. i 2013., druga mjesta 2003., 2005., 2010. i 2012., dok je treći bio 2007. s McLarenom. Pole position je osvojio 2006. godine u plavo žutom Telefonica Renaultu.

Pastor Maldonado – 2012. bila je sjajna godina za Maldonada. Osvojio je svoju prvu pobjedu i pole position u karijeri, upravo na ovoj stazi i to u velikoj borbi s Fernandom Alonsom, što je samo podiglo kvalitetu te pobjede. U ostalim godinama se nije proslavio.

Romain Grosjean – Četvrto mjesto iz 2012. najbolji je rezultat Francuza na ovoj stazi. Prošle je godine osvojio prve bodove za posrnuli Lotus.

Momčadi:

Mercedes – Njemačka momčad je prošle godine zabilježila prvu pobjedu na španjolskom tlu. Dva pole positiona su osvojili Nico Rosberg (2013.) i Lewis Hamilton (2014.).

Red Bull – Tijekom V8 ere, momčad iz Milton Keynesa je zabilježila izvrsne rezultate na Catalunyi. Dvije pobjede djelo su Sebastiana Vettela i Marka Webbera, a potonji je osvojio pole position 2010. i 2011. Tu je još i nekoliko postolja, točnije tri treća mjesta. Webber 2009., Vettel godinu poslije i Ricciardo prošle sezone.

Williams – Druga najuspješnija momčad na ovoj stazi ima čak 6 pobjeda, a redom su ih osvajali Nigel Mansell (1991. i 1992.), Alain Prost (1993.), Damon Hill (1994.), Jacques Villeneuve (1997.) i Pastor Maldonado (2012.). Bottas je prošle godine zabilježio solidan nastup i uzeo 5. mjesto.

Ferrari – S 8 pobjeda u 24 utrke na Catalunyi, Ferrari je uvjerljivo najuspješnija momčad. Michael Schumacher je osvojio čak 5 (1996., te četiri uzastopno od 2001. do 2004.), Massa 2007. s pole positiona, Kimi na isti način 2008. te Alonso prije dvije godine. Prošle godine prilično loš nastup, s krugom zaostatka za Mercedesom.

McLaren – Treća najuspješnija momčad pamti neke povijesne utrke na ovoj stazi. Mika Hakkinen je 2001. bio nadomak četiri uzastopne pobjede, no bolid ga je izdao u zadnjem krugu utrke, pa je pobjedu odnio njegov rival Schumacher. Zadnja pobjeda seže u sada već daleku 2005., kada je slavio Kimi Raikkonen.

Force India – Adrian Sutil je 2010. postavio najbolji rezultat indijske momčadi na Catalunyi, a to je bilo 7. mjesto. Isto je napravio Paul Di Resta 2013.

Toro Rosso – Ricciardovo 10. mjesto iz 2013. i Alguersuarijevo iz 2011. su za sada najbolji rezultati baby Red Bulla.

Lotus – Tim iz Enstona je uvijek bio dobar u Španjolskoj, a najbolji rezultati su treće mjesto iz 2012. te drugo iz 2013. Oba je osvojio Kimi Raikkonen.

Sauber – Četiri puta su bili kratki za mjesto na postolju. 1996. je to učinio Frentzen, 2002. Heidfeld te 2007. i 2008. Kubica.

 


Odgovor

3 komentara

  1. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Odlično, najbolja statistika ove sezone. Puno zanimljivosti, ali i smiješnih stvari, ovo s lewisom “Dajte momci, Williams me pretekao, na kojem se uopće mjestu nalazim.” haha .
    Doduše, za kvalitetnu analizu treba dobra i duga povijest neke staze.
    Ugl. odlično :)


    0
    0

    0
  2. Luka Maloić Prikaži

    Bravo Marko :D

    dobar ti je ovaj tekst!


    0
    0

    0
  3. Kush Prikaži

    Dobro jutro ljudi! evo me marko, ipak stigoh :) kasno sam zasjeo pa dok sam pročitao članke na gp1, dođoh i prijavih se, malo sam šunjao, a kad je sat na sajtu pokaza 5 i nešto sati do treninga – trk u krevet, ali nervoza i roštiljanje, razmišljanje tko će što pokazati, na kraju napravih si kavicu i sad samo brojim sate i minute.
    Još jedna pobjeda ferraria bi uljepšala statistiku, a mnogima i vikend sigurno, jer i sam sam bio za to prije sezone – da bilo tko zaprijeti mercedesu, to što su crveni je samo bonus tifozima, a nikom nije mrsko mislim, još da mclaren i ostali dignu razinu, zaboraviti će se sve loše iz početka ove ere, kako to obično i biva, i prošle je bilo prigovora kad je počela,..


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.