Okrugli stol: Tko će biti najveće iznenađenje ovih predsezonskih testiranja?

Izdvojeno / Okrugli stol

Ante Vetma

Prije 6 godina 6 min 34 komentara

Lovro Andraka

Svi već jako dobro znamo da na testiranjima nitko ne lovi najbrža moguća vremena te da poredak po vremenima koji ćemo dobiti u Barceloni nije nešto što će nužno biti isto u Australiji i ostatku sezone. Samim time bi moglo biti svakakvih iznenađenja po pitanju vremenskog poretka, stoga stvarno ne znam tko će to biti. Puno veća iznenađenja bit će ona daleko reprezentativnija za cijelu sezonu, a to je pouzdanost. Svi očekujemo Mercedes i Ferrari u samom vrhu po pitanju pouzdanosti, dok za Renault i pogotovo Hondu očekujemo nešto manju kilometražu i više izazvanih crvenih zastava. Upravo u tom pogledu moglo bi biti najvećih iznenađenja – ovisno o kvaliteti odrađenog posla preko zime, netko od njih bi mogao ugodno, odnosno neugodno iznenaditi.

Nikola Krajina

Najveće iznenađenje nadolazećih testiranja u Barceloni bi po meni mogao biti Alfa Romeo Sauber. Nakon loše prošle sezone, kad se već i prije prošlogodišnjih predsezonskih testiranja znalo da će Sauber biti prikovan za dno poretka, Sauber bi zbog partnerstva s Alfa Romeom i najnovijom inačicom Ferrarijeve pogonske jedinice ove sezone mogao pokazati puno bolju formu i ozbiljno pomrsiti račune Toro Rossu, Haasu i Williamsu, pogotovo ako njihov novi vozač, Charles Leclerc, dokaže vozačko umijeće i brzinu koju je pokazao u nižim kategorijama.

Vedran Kristić

Kod Mercedesa i Ferrarija, dvije momčadi za koje smatram da će i drugu sezonu zaredom podjednako dobro ući u sezonu, teško mogu odabrati jednu koja će napraviti toliko dobar posao naspram druge da ju odaberem kao iznenađenje sezone. Što je možda nekako i logično jer više prostora za napredak u trenutnom okviru pravila imaju momčadi niže u poretku.  Red Bull očekujem negdje malo bliže vodećima, dok Force Indiju također vidim negdje u sredini. Williams, ako gledamo samo na bolid, mogao bi biti u rangu Force Indije, možda i mrvicu bolji. Renault mi je dosta velika nepoznanica, Toro Rossu baš i ne predviđam sjajnu sezonu, Haas vidim tamo gdje je i bio, i tako na kraju dolazimo do McLarena i Saubera, posljednjih momčadi na prošlogodišnjoj tablici konstruktora, i onih momčadi koje bi po meni mogle iznenaditi. Sauber definitivno ima jači motor za ovu sezonu (najnovija Ferrarijeva specifikacija), dok u teoriji to ima i McLaren (možda ne toliko jači). Naravno, to nisu jedini faktori u odluci, ali postoji šansa da je Sauberov aero odjel ove sezone napravio dosta dobru stvar ako pogledamo dosta drugačiji bolid od prethodnika, kao što je možda i McLarenov paket bio kako kažu jako dobar, ali zbog slabe i nepouzdane pogonske jedinice nije mogao doći do izražaja. Odlučiti se moram za jedno od to dvoje, pa ću ovoga puta odabrati McLaren.

Ivan Papak

Nisam mislio da ću ovo ikada reći, ali se nadam da bi najveće iznenađenje na ovogodišnjem testiranju mogla biti ekipa McLarena. Iako se njihovo partnerstvo s Hondom pokazalo kao izrazito neuspješno, nadam se da će se s novim tehnološkim partnerom uspjeti vratiti na stare staze slave. Tome u prilog stavljam i sve manje strpljenja Fernanda Alonsa. Iako se trudi to prikriti, vjerujem da je upravo njemu najteže palo ono “vucaranje” pod dnu poretka. Svakom šampionu je to izrazito frustrirajuće pa tako i Alonsu. Osim dobrih rezultata, napustili su ih i sponzori. Veliki je to udarac za jednu ekipu takvog renomea I kalibra, da na svom bolidu ima tek poneku naljepnicu sponzora. Spirala loših rezultata u koju su upali jednostavno kao da nema kraja. Možda nakon dobrih rezultata na prvim testiranjima doleti I pokoji novi sponzor. Vjerujem da dolaze “topliji” dani za ekipu iz Wokinga.

Marko Rakić

Dvoumio sam se između Renaulta i Saubera ,čisto zato jer je francuski proizvođač predstavio bolid na kojem nema ništa, pa je očito da se nešto skriva. Odluka je pala na Sauber, vjerujem da bi oni mogli biti iznenađenje ovih testiranja. Zašto? Nabrojat ću nekoliko razloga zašto mislim da će novopečena kombinacija dobro funkcionirati i donositi rezultate. Prva stvar je nova specifikacija motora koja će zasigurno puno pridonijeti na performansama. Da, Sauber je prošle godine imao lošu šasiju, ali je i motor svakom utrkom postajao sve umorniji. Drugi razlog zašto vjerujem u veliki napredak Saubera je radikalan dizajn novog bolida – doslovno su bacili pola stvari sa starog bolida te krenuli s novim konceptom. Naravno, može potpuno podbaciti, ali mislim da s onakvim aero rješenjima ne može biti loš. Treća bitna stavka je to što je sada suradnja s Ferrarijem veoma bliska. Dali su im svog najboljeg juniora kojeg su utrpali ispred Giovinazzija (a Talijan je neko vrijeme bio gotovo siguran za 2018.) i sada očekuju mnogo. Tu je sponzorstvo Alfe, pa je tako i financijska situacija puno bolja. Meni zbroj svega ovoga sluti na nešto dobro i nadam se da će Sauber biti najveće iznenađenje predsezonskih testiranja.

Ante Vetma

Očekujem da će najveće iznenađenje biti Mercedes koji će se na predsezonska testiranja pojaviti s puno problema i već od samog početka… Šalim se, naravno. Ne vjerujem da će na vrhu biti puno promjena, osim što bi Red Bull mogao biti nešto konkurentniji nego na kraju prošle sezone. Pravo iznenađenje očekujem u Sauberu. Vjerujem da će im Ferrari pružiti svu podršku da se maknu sa začelja kako bi Leclerc dobio priliku pokazati što zna i dokazati je li kalibar za Ferrari možda čak već iduće godine. Alfa je tu, novac ne bi trebao više biti problem, imaju novi motor, imaju dobrog vozača, a čini se da im nije nedostajalo ideja oko aerodinamičkih rješenja na bolidu. Osim njih, vjerujem da će Honda mnoge iznenaditi i da će Toro Rosso napraviti puno više kilometara na ovim testovima nego što se očekivalo nakon ove tri godine s McLarenom.

David Vidović

Kada je testiranje u pitanju momčadi koje su najtiše obično i rade najviše posla i pokazuju najbolje napretke. Ove predsezone očekujem da Force India odstupi od svoje sramežljive forme tijekom testiranja i pokaže da su ponovo u top 4 momčadi. Očekujem ih na tom mjestu jer zasigurno imaju budžet i kvalitet za takvo što. Od negativnih iznenađenja držao bih oko na Renaultovim motorima, te na Red Bullu koji možda nužno nema loš bolid, ali ima običaj da dosta eksperimentira.


Odgovor

34 komentara

  1. kreso Prikaži

    Vjerujem da williams ima jako dobar bolid..nije Lowe tamo otisao na odmor..mislim da je cilj legendarnu momcad vratit u gornji dio poretka samo mi se cini da to nece moc sa trenutnom vozackom postavom…a McL ce rasturit i u australiji je alonso na postolju ?



    6
    5

    1
  2. Marlboro
    AMG Donator Prikaži

    McLaren ili Toro Rosso bi kao najvece promjene mogli bit i najvece iznenadjenje bar na testovima. Nadam se pozitivno!



    1
    0

    1
  3. Brazil
    Anonimus4138 Prikaži

    U koliko sati krecu testiranja?.Ja mislim da ce hondin pu jako iznenadit ove godine,cak ako bude dobra ne bi se cudio da max odvozi jedan dan testiranja



    3
    2

    1
  4. Stefan Bellof
    mario550 Prikaži

    Mclaren izgleda opako dobro i njih tipujem za najvece iznenadenje, osim toga vjerujem da Alonso nesto zna kada okolo siri optimizam.
    Također vrijedi popratiti Suber Alfu i poglavito Leclerca.

    A kao standardno ocekujem puno izmjesaniji poredak nego lani na testiranjima kada su samo Ferrari i Mercedes imali najbolja vremena, i moram se nadovezati da su proslogodisnja testiranja bila prilicno reprezentativan pokazatelj performansi, tako da ne ocekujem bas neka prevelika odstupanja od tog pravila.



    4
    1

    3
  5. Mclaren
    wilson Prikaži

    Bilo bi lijepo vidjeti manje razmake na cijelom gridu. Ovo sa tri momčadi daleko naprijed pa ostali kako kad u odnosu na težinu staze je dosadno.



    3
    2

    1
  6. Ferrari
    ferrari1984 Prikaži

    Mislim da bi Alfa Romeo Sauber mogao biti vrlo dobar…
    Najnovija Ferrarijeva PU i radikalni aero paket vjerojatno bi mogli donijeti zavidan napredak…



    9
    6

    3
    • Marlboro
      AMG Donator Prikaži

      Bas citam kako drugi dan za ferarri vozi raikonen i ne vjerujem da on jos uvik vozi haha zar je tako lose u toj penziji ? moj dedo se gotivio samo tako (nakon sto je baba umrla) ne znam sta kimi ceka?



      4
      -6

      10
  7. Marlboro
    McKruno Donator Prikaži

    McLaren pozitivo a Haas negativno iznenađenje. McLaren zato jer sam njihov navijač pa bi bila izdaja da se odlučim npr. za Sauber a Haas zato jer ne vjerujem da imaju ljudstvo (i vozače) koje je sposobno napraviti korak naprijed. I prošle sezone su znali izgledati izgubljeno. Ali opet, vozači Toro Rosa i Wiliamsa ne ulijevaju povjerenje da će redovito izvući max iz bolida.



    3
    1

    2
  8. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Od Saubera najviše očekujem, Renault nešto skriva, McLarenu se smiješe bolji dani također…bit će svega :D



    5
    5

    0
  9. F1puls
    Krstas Donator Prikaži

    Zeljno cekam da vidim Sauber, Toro Roso i Meklaren. I u ta 3 tima dolazi pozitivno i negativno iznenadjenje.
    Al ocekujem Sauber kao pozitivno.

    Sve u svemu jos uvjek je sve ovo igra tako da glupo je pricati o iznenadjenjima.



    1
    1

    0
  10. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Svakako mislim da će Sauber biti ugodno iznanađenje zbog novog Ferrarijevog motora i stvarno potpuno nove šasije a od neugodnih iznenađenja.. Ha tu je sve moguće.. Bit će i tih.. Netko će sigurno podbaciti.. Netko uvjek podbaci svake sezone.. Mislim da bi ove sezone to mogao biti Red Bull i Force India.. A možda i Meca malo kiksa.. Napravili su potpuno nov motor.. Obično kad se rade neke potpuno nove stvari zna doć do kikseva mada vjerujem da su inžinjeri u Brackleyu sve dobro proračunali i izmjerili, no ipak… Mislim da je vrijeme da Meca bude skinuta sa trona.. No kak se ono veli ,bumo vidli rekli su slepci hehe..



    2
    1

    1
  11. Daniel Ricciardo
    MALAK Prikaži

    Ovo je sve nagađanje,lutrija, nitko ne može ništa znati čak same momčadi uz svu tu tehnologiju i inženjere naprave pogreške …
    Čista sreča jedino što znamo je da je Mercedes u vrhu i on je svima neka mjerna granica a Ferrarija očekujem jako blizu Mercedesu (u protivnom opet puška sezona) a iza svašta može biti …



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.