McLaren pokazao prve fotografije svog MCL33

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 6 godina 1 min 61 komentara

McLaren F1 Team, što je službeni naziv ekipe za 2018., pokazao je prve studijske fotografije svog ovogodišnjeg bolida Formule 1 imena MCL33.

Novi jednosjed iz Wokinga će nakon tri neuspješne godine s Hondom po prvi puta u povijesti nastupati s Renaultovim pogonskim jedinicama, a vozačku postavu će još jednom činiti dvostruki svjetski prvak Fernando Alonso i talentirani Stoffel Vandoorne.

Sukladno najavama i očekivanjima, MCL33 će ove sezone nositi narančastu boju poznatu iz ranih McLarenovih dana, a na šefovima ekipe je da ubrzo pronađu nove sponzore i popune relativno siromašan bolid kada je riječ o ovom poslovnom aspektu.


Odgovor

61 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    Ocekivana narancasta s malo plave…kao alonso u indyu.
    Ostalo na prvu dosta slicno ko prosle godine.



    5
    5

    0
  2. Sebastian Vettel
    zizof1 Prikaži

    Neznam, izgleda mi kao da fali ponešto krila ili naljepnica, nisam siguran. Djeluje mi nekako prazno.



    5
    5

    0
  3. Mclaren
    luke flywalker Donator Prikaži

    Nekako mi djeluje prejednostavno u odnosu na RBR, Merc i Ferari.



    6
    6

    0
    • Mclaren
      wilson Prikaži

      Kaže Prodromou da će prava konfiguracija bolida biti na VN Australije. Meni isto izgleda kao da fali nešto dijelova. Jednostavan poput Renaulta.



      2
      1

      1
      • Maurizio Arrivabene
        Firemarshall Donator Prikaži

        Sve ok, ali ne kuzim cemu onda testirati predstavljeni bolid i doci u Australiju sa drugom konfiguracijom (sa potpuno ne-testiranim dijelovima).



        3
        1

        2
      • Mclaren
        wilson Prikaži

        Mislim da im je prvi i glavni cilj odraditi 100 krugova dnevno i analizirati prikupljene podatke. Nakon debakla sa Hondom ovo i nije bedasta odluka. A ako korelacija podataka sa staze sa onima u zračnom tunelu budu štimali sa ovom verzijom bolida, ne vidim razlog zašto nebi i oni koji se spremaju za VN Australije. I očigledno kao i Renault, ma svi, kriju novosti kao zmija noge i novotarije će predstaviti u zadnji čas.



        7
        7

        0
  4. Nando
    Matek14 Prikaži

    Ovaj usisnik iznad vozaca je jako uzak u usporedbi sa svim ostalim bolidima.. ne kuzim niti ovu cijev na podnici..
    Al ovak prvi dojam mi je da je nedovrsen.. iako ni mercedes nema puno tih krilaca i aero gluposti kao red bull i ferrari, pa si opet najbrzi..
    Boja mi je fora :D



    3
    2

    1
  5. Daniel Ricciardo
    MALAK Prikaži

    Ono što im ja želim, samo da oni sljedeči tjedan “voze” da ne bude kao sa Hondom 10 krugova i onda cijeli dan u garaži i završe testovi sa odvoženih 100 krugova dok ostale momčadi imaju 1000 krugova.
    Izgleda bolid kao da mu nešto fali ali to je đšef aero odjela i rekao neki dan Prodrum da spremaju za Australiju paket.
    Nekako logički gledano oni su i imali jako puno posla jer su morali sve mjenjati i prilagođavati novom motoru u neku ruku mi se i sviđa pristup pa i RBR i Renault kao da skrivaju karte (u biti svi ih skrivaju)
    Ma samo neka Mclaren vozi i ne kvari se za početak a onda če se performanse lako pronalaziti.



    10
    10

    0
  6. Mclaren
    Dante Prikaži

    Krilatica #bebrave je, izgleda, obuhvatila isključivo livery, bolid izgleda kao evolucija prošlogodišnjeg. Brown je, ako se ne varam, izjavio kako će ovaj bolid biti 100% evolucija, što baš i ne vidim. Do Australije će bolid vjerojatno dobiti neke nove elemente, ovako izgleda nedorečeno. Jedna pozitivna stvar je da su konačno našli svoj identitet nakon 3 godine lutanja s Hondom. Fali sponzor, zapravo više njih, ovako podsjeća na Manor. Sve u svemu, boja je dobrodošla promjena na gridu, vraćaju se jasno uočljivi bolidi, šteta samo za Sauber koji nije ostao vjeran svojom plavoj boji, kao i za Renault, ali i ovako će biti bolje nego do sad. Nadam se da će Force India ostati vjerna rozoj.



    7
    5

    2
  7. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    I ovaj će (kao i Renault, a vjerovatno i Benz) dobiti dosta “dodataka” do testiranja i tokom testiranja.
    Svaka im čast za boju.
    Definitivno fali sponzora.
    Jbte, ondje ima barem metar kvadratni slobodnog prostora.
    Odnosno dva, kad ubrojimo i drugu stranu.



    11
    10

    1
  8. Jenson Button
    Foxi_HR Prikaži

    Gledajući ovako na prvu naprosto mi je nevjerojatno da su im usisi mimimalistički, pogotovo centralni iznad vozača ako se bolid usporedi sa ostalima. Ne sumnjam da je McL odjel za aero napravio dobar posao, no jednostavnost linija na prvu malo zabrinjava ako pogledamo ostale.
    Prednje krilo i dalje definitivno nosi najviše kada je u pitanju distribucija strujanja u i oko bolida.
    Ono što malo upada u oko je način na koji se lomi donji dio karoserije oko poklopca motora aero dodatkom koji ponovno vraća strujanje prema donjem dijelu zadnjeg krila. Kao da žele dodatni downforce u defaultnoj postavci na središnjem dijelu iza motora. Ako pogledamo npr. Ferrari kod njega nije vidljivo spajanje strujanja gornjeg dijela i gornje strane podnice do tek iza zadnjeg krila! Vidjeti ćemo uskoro… veselim se tehničkoj analizi u narednim danima!



    9
    8

    1
    • Jenson Button
      Foxi_HR Prikaži

      Nakon malo razmišljanja i pisanja komentara za Ferrari dodao bih još da mi ovaj McL definitivno djeluje kao bolid koji je primarno dizajniran za praćenje bolida ispred u prljavom zraku. Smanjeni usisi sugeriraju na prvu da se nastoji umanjiti utjecaj da se neki komadi smeća nađu u otvorima hladnjaka, te obzirom na manji protok zraka kroz manje otvore, mislim da motor neće biti tjeran do limita (obzirom i na sva pravila koja su po tom pitanju izmijenjena) i ako ovako ostane sumnjam da će se McL boriti za postolja, uz povremene ulaske u zadnju rundu kvala.


      0
      -5

      5
    • renato2107 Donator Prikaži

      Ja bi rekao da bi Renault mogao biti kriv ako im bude krepavao motor.

      @Foxi HR
      Bolid koji je rađen za praćenje bolida je baš kontra, ima povećane otvore za hlađenje kočnica i motora



      7
      6

      1
  9. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Za sad izgleda ko neka igracka, jeftina replika pri cijoj se izradi nije zamaralo sa detaljima..



    10
    8

    2
  10. kreso Prikaži

    Cini mi se da su iz McL najvise vremena ulozili u farbanje bolida..jer izgleda siromasno..nadam se samo da oni znaju sta rade..



    7
    7

    0
    • Daniel Ricciardo
      MALAK Prikaži

      Oni su imali največi posao od svih u 9 mjesecu su odlučili preči na drugi motor a bolidi se počinju več na ljeto raiti za sljedeču godinu.Oni su bili u zaostatku …



      3
      1

      2
  11. Dietrich Mateschitz
    Ante Vetma glavni urednik Prikaži

    Najveće razočaranje ovih predstavljanja, po mom mišljenju. Gdje je #BeBrave? Naravno da neće sve otkriti na predstavljanju bolida, ali isto tako i druge ekipe skrivaju glavne adute. Jel se dobro sjećam da je Prodromou najavio da će ovaj paket za početak biti vrlo jednostavan, a da se kroz 2-3 mjeseca očekuje veliki update?



    5
    -4

    9
  12. Formula1
    f1zd Prikaži

    Izgleda dosta siromašno i prosječno..pogotovo u stražnjem dijelu.



    10
    9

    1
  13. kreso Prikaži

    Gledam na stranim portalima i nigdje slike zadnjeg kraja,nadam se da ta imaju neki adut kad ga vec skrivaju…sto se tice bocnih usisnika nekako je sve golo oko njih ali opet onaj usisnik iznad glave je spram drugih bolida jako mal tak da…ostalo je kao na proslogodisnjem ali oni su se hvalili jako dobrom šasijom pa mozda misle da ne treba dirat ono sto je dobro…jedva cekam ponedjeljak..



    4
    4

    0
  14. Stefan Bellof
    mario550 Prikaži

    Neznam ja sam mozda malo munjen ali meni je bolid upravo zbog svoje jednostavnosti i fluidnosti prekrasan, jos kad zamislim oviedo kacigu unutra to je to:)

    Prilicno kompaktan bolid , jedan od uzih, pogotovo kod bocnih usisnika!



    9
    8

    1
  15. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    ja sam počeo pratiti f1 u kasnim 90tima i mclaren ne pamtim kao narančast. ali prihvaćam.
    međutim ovo mi izgleda totalno izgubljeno.. jer su unazad 5 godina promjenili toliko dizajna da mi po ničemu više nisu konzistentni i ova naračnasta sa ovom plavom(!?) mi je totalna nepoznanica i ne podsjeća me na NIŠTA. još narančastu još mogu probavit jer je bila i prošle godine, ali plava ? znači srebrno, crno, crveno, narančasto, i sad još i plavo. izgubljen identitet totalno ako se mene pita.

    nekako ispada da je to za mene (mcl) Mercedes bio taj kojeg identificiram kao hakinenovu, colthardovu kasnije alonso i Hamilton ekipu, i Mercedes današnji kao prirodni nastavak te priče

    a mcl se kao ekipa očito još traži i identificira nakon tog mcl merc partnerstva.

    anyway, dosta filozofije, nadam se da će biti konkurentni, da će reno bit jak i da će priključit vrhu, svima bi bilo zanimljivije, i da alonso pruži još malo svoje španjolske čarolije (btw alonsova kaciga nikak Nejde uz ovaj bolid XD



    9
    9

    0
  16. Narain Karthikeyan
    Narain Karthikeyan Prikaži

    Mogli su halo ofarbat u naradzastu ili plavu boju



    9
    9

    0
  17. Kimi Raikkonen
    Michael Schumacher Prikaži

    Mogli bi i kojeg dizajnera zaposlit da im bolid pofarba da to lici bar na nešto, a ne kao da je umocen u kantu boje i izvađen.



    10
    3

    7
  18. Fernando Alonso
    Lukijan14 Prikaži

    Ja ne razumijem zbog cega vam je bolid toliko ruzan? Meni je ok. Jedva cekam Alonsa na stazi.



    6
    1

    5
  19. Nigel Mansell
    ujac Prikaži

    Auto je ofarban jednako kao i alonsova nova kaciga, znaci kao da je od prije min 20 godina pa mozda izgleda nezanimljivije vecini od tipa merca i resbulla tj zapravo vecine koji koriste taj matirani izgled


    0
    -1

    1
  20. Master_F1 Prikaži

    Boja: McLarenovska
    Aerodinamika: Poprilično siromašan bolid. Ja ne vidim S-Duct. Nema krilaca oko bočnih usisnika kao kod drugih. Možda ovaj jednostavini paket treba da pokaže svoju funkcionalnost. Ako se ispostavi da aerodinamika dobro radi, mislim da neće onda biti problem dodavanje krilaca oko bočnih usisnika i na bočne usisnike.
    Sponzori: Da, fale sponzori. Ali McLaren je velika ekipa i ne vidim razloga za zabrinutost oko sponzora. Mislim da čekaju rezultate testiranja i prvih utrka da si dignu rejting a samim time i cijenu reklamnog prostora.



    3
    3

    0
  21. Fernando Alonso
    Kimi Prikaži

    Možda to sada ne izgleda nešto posebno i obećavajuče ali ih netreba niti podcijeniti. Mislim da oni ipak znaju nešto više od nas i da će taj bolid do prve utrke izgedat puno drugačije.



    3
    2

    1
  22. Mclaren
    KERS Prikaži

    Nije najljepši (fali sponzora) jer svaki bolid bez naljepnica je u principu bezličan (zamisli ferrari samo da je crveni). Necu mu suditi prije prve 2-3 utrke..mislim da ni nemože biti gore od zadnje 3 sezone.



    4
    4

    0
  23. Mclaren
    KERS Prikaži

    Volio bi vidjeti naljepnice “Croatia full of life”… :)



    7
    6

    1
  24. Fernando Alonso
    Kimi Prikaži

    Ima na Mclarenovom Twitteru slika sa staze i izlazak i upće ne izgleda loše kao ove studijske



    3
    3

    0
  25. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Peter Prodromou says the initial design that will be revealed and will test next week will not be radically different from last year.

    However, a big effort is being made to introduce new parts for the first race in Melbourne.

    Inace lijep bolid.



    4
    4

    0
  26. Fernando Alonso 14
    alonso5 Donator Prikaži

    Upravo pogledao sliku sa staze i moram rec da brutalno izgleda jos bi bolji bio bez Halo sistema.
    Meni je lijep i jednostavan e sad kakav ce bit u praksi vidjet cemo ubrzo samo se nadam da nece bit problema na testiranjima i da ce upgrade za Melbourne bit dobar.



    5
    4

    1
  27. Daniel Ricciardo
    MALAK Prikaži

    Ima na Sky F1 sada interviju ispred garaže Alonso i Stofel i iza njih bolid i mehaničari rade nešto po njemu …
    hm to mi nešto sumnjivo obično sve momčadi skrivaju stvari,,pokrivaju plahtama,pogotovo na testiranjima a ovi ništa, sve se vidi u garaži i opet mehaničari nešto kopaju po tom bolidu ,hm , ne znam vidjet čemo da nije namjerno Alonso i napravio ovakav raspored ako u Mcl bude loš bar če se natjecat s Toyotom.



    1
    -7

    8
  28. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Ružan definitivno nije, nemojte pretjerivati. Fali samo pokoja naljepnica od sponzora….



    2
    1

    1
  29. beli333 Prikaži

    Takav neče na stazu.Načičkat će oni njega nema straha iako se u povijesti znalo pokazati da kada se nešto napravi jednostavno bez puno pretjerivanja to zna funkcionirati od prve trke.iako nemam neko posebno mišljenje i vjere u MCL-nove ljude koji se bave aerodinamičnim djelom bolida.Tako je bilo oduvjek.od kada je Mercedes otišao njih.i pi mome mišljenju zato su i prekinuli suradnju bez obzira sto se govorilo o razlozima.Ljudi iz Mercedesa su perfekcionisti i opčenito niti jedan Njemac neče trpit britanski način rada.to jest britanci su uvjetno receno oholi i presamouvjereni da kada naprimjer naprave bolid kao npr.ovaj odmah pomisle to je to mi smo najbolji.i kad pocnu problemi oni bi to rjesavali u hodu dok Njemac hoče da sve bude na mjestu.stoput provjerit svaku pojedinost



    1
    -9

    10
  30. beli333 Prikaži

    I da zaboravio sam na drugog vozača MCL.onog Vandorna kako vec.tome klincu je ovo na njegovu žalost zadnja sezona karijere u F1.barem sto se tice ovih jakih momcadi.Kada Alonsu sve sjedne na mjesto ostavit ce malog za pola kruga i vise po trci.a o kvalama da i ne pricam.jer sam uvjeren da je od ove godine nadalje Renault sve konkurentniji kao motor.zato se i bojim RB dominacije u narednim godinama ako ostanu sa njihovim motorima



    3
    -10

    13
  31. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Citam dolje komentare kako je bolid jednostavan, bez krilaca i sto vec ne…Ne znam meni se cini bas suprotno, a jedini jednostavni dio bolida je ovaj bok bez sponzora. Boja fantasticna jedino da su jos i halo uklopili kao Ferrari. Sve u svemu nemam zamjerku, a bome i ima detalja o kojima se da pricat na tehnickoj analizi ?



    4
    4

    0
  32. Mclaren
    wilson Prikaži

    https://youtu.be/D-EBccme0qM

    Na dnevnom svjetlu bombonček. Kad će taj ponedjeljak?



    4
    4

    0
  33. Ayrton Senna
    maurich Donator Prikaži

    McLarenovac sam od 6.godine, al ovaj bolid mi izgleda kao kandidat za zadnje mjesto…?
    Daj Bože da sam u krivu.



    8
    0

    8
  34. Nigel Mansell
    dusko Prikaži

    A ne znam, većina komentira nekakav izgled i boje…
    Meni su bolidi (svi) neki pomak na bolje, osim što halo niti u jednom slučaju ne pomaže u izgledu…
    Mnogi komentiraju za halo zašto nisu u bojama… a meni je to jako logično, dapače mislim da će u slučaju Saubera i Williamsa doživjeti promjenu. Npr. vertikalni dio halo-a u vidnom polju bijele boje zasigurno više smeta nego u crnoj boji…
    Ferrari je to riješio dvobojnom izvedbom (crni iznutra u vidnom polju vozača) a crveni izvana. To je OK, ali eto meni u pogledu s prednje strane halo je tako još izraženiji.

    Isto tako, puno komentara je bilo u smjeru da se momčadi trebaju poigravati bojama, da je RB lijep i da ga takvog treba ostaviti… pa nisu boje tu da bi se nama svidjele, već da ima direktnu vezu sa sponzorima… šta će RB će plaćati masno momčad koja neće svjesno, podsvjesno, optički bez čitanja, … reklamirati sponzora?

    Što se tiče tehničkih riješenja, tek ćemo vidjeti šta su prava riješenja, šta su dude varalice, a šta je skriveno. Čak i na prvim testirnjima mislim da nećemo vidjeti sve.

    Ono što definitivno možemo očekivati od sezone je veća borba u sredini poretka. Više ekipa će dobiti novije motore, pa samim tim ne bih otpisao niti jednu ekipu kao teške luzere. Sauber će sigurno ići puno bolje nego prošle, a ni TR ne bih otpisao. Honda je kakva je, ali ako stvarno ide ka tome da bi RB mogao uzeti Hondu, onda i od TR treba očekivati nešto pogotovo od sredine sezone.

    U vrhu je teško prognozirati, jer iskreno niko pojma nema tko je gdje s motorima.



    11
    11

    0
  35. Fernando Alonso
    Lovro Andraka urednik Prikaži

    Bolid izgleda fantastično, nove boje su prekrasne, pogotovo na stazi. Bokovi su doduše praktički potpuno prazni, ako ih već ne mogu popuniti sponzorima, mogli su dodati imena vozača kao u doba Westa da ne izgleda baš ovako prazno.

    S obzirom da se u tehnikalije razumijem ko Marica u krivi, ne mogu donositi nikakve zaključke po pitanju same šasije :mrgreen: Ali primjećujem da mnogi spominju jednostavnost kao nedostatak, srećom, brzinu bolida ne određuje broj krilaca i ostalih aerodinamičkih đinđi, a uostalom, očekuje se puno novotarija do Australije s obzirom da sve momčadi skrivaju karte uoči sezone.

    Što se tiče očekivanja od MCL33, ne očekujem čuda (nadam im se, ali ne očekujem ih :) ), ali ipak s dozom optimizma očekujem solidan korak unaprijed u odnosu na prošlu sezonu. Nadam se da će Renaultov motor donijeti i brzinu i pouzdanost te bih volio vidjeti McLaren barem u top 4, tj. odmah iza glavne trojke, Mercedesa, Ferrarija i Red Bulla.



    10
    9

    1
  36. Williams
    Nigel Prikaži

    ne vjerujem u njih puno trebat ce godine da budu u vrhu


    0
    -2

    2
  37. Sebastian Vettel 5
    Schumi Prikaži

    Debela krmača… šalim se. Izgleda da je Renaultov motor najkompaktniji. Najmanje otvora za hlađenje im treba.

    Boli poprilično isti prošlogodišnjem. Boja je nova i to je to. Imaju zanimljive ove proreze u podu. Skoro čitavom dužinom.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.