Sauber C37 – Tehnička analiza

Izdvojeno

Marko Rakić

Prije 6 godina 4 min 7 komentara

Sauber je sa svojim novim bolidom C37 predstavio potpuni zaokret u dizajnu, a uveli su i neke radikalne stvari. Ova godina značajna je po velikom sponozrstvu Alfe Romeo, a možda i najvažnija promjena je povratak na aktualne motore. Može li se Sauber podignuti s dna poretka te na krilima talentiranog Leclerca doći do nekih boljih rezultata? Osobno bi mi bilo drago da se takvo nešto. S obzirom da nešto takvo nećemo znati prije nego počne sezona, prošetajmo malo po novom Sauberu kako bi vidjeli novotarije koje donosi.

Udubina na karbonskom dijelu (1) vrlo je dobro zamišljena, a uloga joj je da bolje usmjeri zrak prema zakrilcima koji se nalaze s unutarnje strane kotača. Time struja zraka direktnije ide prema velikim bočnim krilima koje su ove godine, izgleda, od još većeg značaja nego prošle. Način spoja ovjesa s kotačem (2) napravljen je po uzoru na prošlogodišnji Mercedes, a pokazuje nam da je gornje poprečno rame spojeno na povišeno mjesto. Dvije strelice pokazuju dvostruki izlaz S ducta što nije tipično rješenje i pitanje je na koji način zaista funkcionira. Gornji izlaz prati površinu, dok je onaj ispod naziva Pirelli usmjeren prema gore. Sudar tih dvaju struja možda je povezan s aero dijelom na halou?

Prednje krilo ima četiri glavna elementa te tri manja (1) koja su povezana s bočnim, izvijenim dijelom krila. Uloga im je usmjerivanje zraka oko prednjih kotača. Zanimljiv je dodatak na halou, a poveznice između tog dijela i haloa ću prokomentirati na jednoj od sljedećih fotografija. Što se tiče bočnih usisnika (označeni strelicama), tu je najveća razlika u odnosu na prošlogodišnji Sauber, ali i na sve ostale bolide. Izgleda da se Sauber odlučio na okomito postavljenje radijatore, što možda i nije najbolje rješenje za hlađenje zahtjevnih pogonskih jedinica, no otvara izvrstan prostor za strujanje zraka prema stražnjem dijelu bolida. Ako se rješenje pokaže dobro, a motor se ne bude “bunio” na hlađenje, Sauber bi itekako mogao profitirati ovakvim rješenjem.

Retrovizore su prošle godine poneke momčadi koristile kao usmjerivače zraka, a na ovogodišnjem Sauberu je njihovo značenje (1) podignuto na razinu više. Držač retrovizora dizajniran je tako da uz pomoć krila (koje se nalazi ispod njega) zrak ide prema gornjem bočnom usisniku, koji je znatno manji od donjeg. Reklo bi se dvije muhe jednim udarcem. Gornji usisnici (2) su sada kompleksniji nego prošle godine. Zakrivljenje na glavnim otvorima je ostalo isto, no izvučen je još jedan usisnik iznad, a koji služi za hlađenje ERS-a. Strelice na halou pokazuju poveznike između titanskog i karbonskog dijela, od kojeg je izrađeno krilo. Teško je vidjeti, ali i te poveznice možda imaju nekakvo aerodinamičko svojstvo, a možda ih je više samo kako bi se što bolje učvrstio aerodinamički dodatak. Dvostruke strelice u gornjem lijevom kutu fotografije označavaju dodatan otvor za hlađenje, a bolje će se vidjeti na jednoj od sljedećih fotografija.

Prikaz gornje situacije vezane uz retrovizore – blagi nagib uz pomoć krilca šalje zrak (zelene strelice) u gornji usisnik. Ovdje se bolje vide “škrge” (zeleni krug) za adekvatnije hlađenje. Bočni dio nema nekih novosti, vrlo je sličan prošlogodišnjem Mercedesu.

Žutim krugovima označene su udubine bočnih ploha i ovaj je Sauber definitivno najkompaktniji unazad par godina, barem što se tiče tog dijela bolida. Iz ovog kuta se lijepo može vidjeti kako plave linije dobro pokazuju neobičan oblik gornjeg dijela stranica zbog okomito postavljenih radijatora. Nosač stražnjeg krila je, kao kod Ferrarija i Haasa, dvostruki, dok sve ostale momčadi koriste jednostruki.

Prema viđenom, Sauber Alfa Romeo bolid je koji itekako ima što za pokazati. Ima puno zanimljivih aero rješenje, a pokažu li se ona dobra, postavlja se logično pitanje – Može li se Sauber boriti sa sredinom poretka?


Odgovor

7 komentara

  1. Renault
    Vedran Kristić Prikaži

    Zanimljiv je ovaj Sauber, nema što. Dobro si to odradio Marko. :)



    7
    7

    0
  2. Alfa Romeo
    Tito Prikaži

    Čim je alfa to mora biti dobro ?????



    4
    1

    3
    • Nigel Mansell
      Frizby Prikaži

      Na tom bolidu od Alfe nema ni jednog šarafa.



      2
      1

      1
      • beli333 Prikaži

        Čim imaju svoje ime tamo to nije samo zbog reklame.gledao sam nedavno onu emisiju na Discoveriju “super izrada superautomobila”i vidio sta je danas Alfa i koliko im je modernizirana tvornica koja je bila na izdisaju.Mislim da im je tu Ferrari pomogao jako jako puno i nebi me začudilo za koju godinu da imamo Alfu kao tvorničku ekipu naravno druga postava Ferrarija jer lukavci iz Italije su sve spremni napravit za svoju dominaciju.Tako reči zasada dva bolida plus na gridu sa novim motorima a u buducnosti tko zna na sto su spremni jer si jednostavno nemogu dopustiti da godinama budu drugi treci jedva.To je tako priznaje se samo prvo mjesto sve drugo je promasaj i katastrofa



        1
        1

        0
  3. beli333 Prikaži

    Uz pomoć konjića sve je moguce.ali konkurencija je znatno poboljsala bolide vidi se i po predstavljanjima da su bolidi spremni bez kašnjenja.Svi imaju neke svemirske aero pakete i mislim da ce ove godine vise nego bilo koje druge vazniji biti motori.snaga plus izdrzljivost plus milijon sitnica



    1
    0

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.