Renault R.S.18 – tehnička analiza

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 6 godina 4 min 11 komentara

Renault je danas svoje navijače ostavio pomalo razočaranima kada je pokazao studijske fotografije bolida s kojim će se natjecati u ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu Formule 1. Predstavljanje modela R.S.18 je više nalikovalo na predstavljanje vizualnog identiteta za 2018., ili kao lansiranje B-specifikacije prošlogodišnjeg R.S.17. I pitanje koje si svi postavljaju: Je li Renault uopće pokazao približno sličan bolid s kojim će se pojaviti na testiranjima i u Melbourneu, čime dobro paze da konkurencija ne vidi neke nove detalje, ili je jednostavno to to?

Jedno se veže na drugo, pa se tako postavljaju i neka druga pitanja. Renaultu je jedan od velikih zadataka ove zime bila pouzdanost pogonske jedinice koja će ove sezone morati trajati skoro dvostruko više, pa su možda time i bilo kakve radikalne solucije po pitanju aerodinamike ostale samo fantazija, dok Red Bull kao trenutni korisnik Renaultovih pogonskih jedinica (ako će uistinu prijeći na Hondu 2019.) može eksperimentirati malo više jer će sljedeće sezone ionako prijeći na novog dobavljača. Kad smo kod Red Bulla, upravo su oni podbacili s lansiranjem RB13, ali mnogi su tada mislili da će se u Melbourneu pojaviti s puno ‘bogatijim’ bolidom. To se na kraju ipak nije dogodilo, pa je teško s velikom sigurnošću reći hoće li ovo doista biti R.S.18 kakvog ćemo gledati u stvarnosti ili je to tek ono što javnost za sada smije vidjeti. Vjerojatno ovo drugo jer već i slike nešto otkrivaju (ili ništa ne otkrivaju budući da je većina kopija R.S.17).

Manjak aero detalja i čiste linije ne moraju nužno značiti neefikasnost, jer ono čega nema, s druge strane ne stvara aerodinamički otpor kretanju bolida, slično kao što se u mehanici ne može pokvariti ono čega nema. Krenimo redom.

Prednje krilo ne donosi ništa novo u odnosu na raniju verziju bolida. Dapače, iako slično, ima čak jedno zakrilce manje na svom vrhu, dok fotografije ne otkrivaju postoji li horizontalni usmjerivač zraka ispod nosa kod mjesta spoja s prednjim krilom. Izvedba nosa i thumb tipa je ista kao i kod prethodnika i to je ono na što se u posljednje vrijeme odlučuje većina ekipa. Izlaz S-ducta postavljen je slično kao i kod R.S.17, a na gornjoj slici vidljiv je kod slova ‘T’. Spojevi gornjih poprečnih elemenata prednjeg pushrod ovjesa nisu visoko kao kod Red Bulla.

Aerodinamičkih detalja oko kokpita i ispred bočnih usisnika zraka nema puno koliko se preko dostupnih slika može vidjeti. Čak je i vertikalni deflektor (tzv. Renaultov kitty) praktički isti kao i prošle sezone te se na vrhu spaja s krilcem iznad bočnog usisnika zraka, opet slično kao i prošle sezone. Razliku možemo vidjeti na bočnim usisnicima koji su nešto drugačijeg oblika, manji i možda nešto više postavljeni, što je bila tendencija većine momčadi koje su dosad predstavile bolide, ali Renault još nije radio ništa u Ferrarijevom stilu. Usisnik iznad vozačeve glave je također drugačijeg oblika i možda nešto manji. Retrovizori su postavljeni dosta visoko, pa su i njihovi nosači dosta dugački i u sredini savijeni.

Kontura stražnjeg dijela bolida i poklopca motora nešto je drugačija od modela prethodne generacije, dok je stražnje krilo praktički isto kao već viđeno na predstavljanju prošlogodišnjeg bolida. Difuzor? Na slikama ga praktički nema.

No, zanimljiv je pogled odozgo i usporedba R.S.18 i R.S.17. Ako su mi photoshop vještine barem prolazne, uočljiv je nešto drugačiji oblik stražnjeg kraja, uže pakiranje, elementi stražnjeg pullrod ovjesa više izbačeni prema sredini bolida, te kokpit i bočne stranice bolida pomaknute unatrag (što je čest slučaj kod svih dosad predstavljenih bolida).

Sve u svemu, ima promjena, ali one su više tu da udovolje blago izmijenjenom tehničkom pravilniku i da učine ono što većina ekipa logično radi zbog istog razloga, a tu su i vjerojatno neke manje izmjene uvjetovane novom pogonskom jedinicom i njenim zahtjevima.

Ono što ne znamo je snaga i trajnost Renaultove pogonske jedinice. 2016. je službena brojka bila ‘oko 875 konja’, prošle sezone je bilo ‘preko 900’, a za ovu sezonu (gdje je pouzdanost bitnija nego ikad) brošura kaže ‘preko 950’.

Renault R.S.18 je za sada velika nepoznanica, a već za šest dana ćemo vidjeti kako bolid uistinu izgleda i koliko brzo ide.


Odgovor

11 komentara

  1. Michael Schumacher
    Ferrari Maniac Prikaži

    Odlične su mi ove analize, dobro u ovoj se nažalost zbog Renaulta nema baš puno niti za pisati ali može se naći dosta toga u tekstu što nisam vidio sam prije. Npr. ona analiza Red Bulla mi je bila jako korisna. Jedva čekam za Alfu s obzirom koliko inovativnih rješenja po cijelom bolidu ima!



    8
    4

    4
  2. Sebastian Vettel 5
    Schumi Prikaži

    Ono što je važno, sidepodi, i kompletan zadnji kraj bolida je dosta izmjenjen. Uži je u svakom dijelu. Usisnici podignuti i izduženi. Otvor iznad glave promjenjen, što mi govori da je bilo nekih bitnih promjena na motoru. Ova krilca sa strane, prednje, zadnje to se lako odšarafi i zašarafi novo, drugačije. Bitno je da je osnova bolida pretrpila bitne promjene. A ovo ostalo ćemo sačekati pa vidjeti.

    Ne mora značiti ništa loše ni sličan izgled prošlogodišnjem bolidu, koji nije bio loš. Loša je bila pouzdanost. Ako su samo doradili i fino uštimali prošlogodišnji koncept, uz bolju pouzdanost i veću snagu to može biti veliki napredak.



    13
    11

    2
  3. Sebastian Vettel 5
    Schumi Prikaži

    Vdi baš izgleda dvolično. Nisam na ovo obraćao pažnju. Kada ga gledaš s prijeda izgleda skoro potpuno žut, kao nekada Jordan. Kada ga gledaš sa strane skoro potpuno crn. :D



    3
    3

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.