Korisnički panel

Najnovije s foruma

Zimska stanka, 78. dan: Narain Karthikeyan – jedini u povijesti koji je utrku završio na 24. mjestu

VN Europe 2011. godine održana je 26. lipnja na Valencia Street Circuit u Španjolskoj, a u knjigama je ostala upamćena kao utrka na kojoj su postavljena tri rekorda Formule 1.

Ne radi se o najvećem broju bolida koji su se prije gašenja crvenih svjetala našli na startnom gridu jer ta čast pripada VN Njemačke na legendarnom Nurburgring Nordschleifeu gdje su se 1953. na startu našla čak 34 bolida. Na VN Europe 2011. bilo je 10 manje, ali i dalje četiri više nego što je to slučaj danas budući da je to bila druga i pretposljednja sezona za ugašenu momčad HRT, te jedna od posljednjih sezona za Team Lotus/Caterham i Marussiju/Manor.

Utrka je zanimljiva po tome što je na njoj izjednačen rekord za najmanje vozača koji nisu klasificirani, a iznosi nula. Tako se po toj stavci izjednačila s VN Nizozemske 1961., VN SAD-a 2005. i VN Italije 2005., a poslije su joj se u tome pridružile VN Japana 2015., VN Kine 2016. i VN Japana 2016. Međutim, VN Europe iz 2011. je ipak najzanimljivija jer, za razliku od svih gore spomenutih utrka, u Španjolskoj je sudjelovalo najviše bolida, čak 24.

I tako dolazimo do još jednog rekorda, za najviše vozača koji su završili utrku – 24 od 24, svi. U ovoj kategoriji nije izjednačena niti s jednom drugom, što znači da imamo i jedinog vozača u povijesti Formule 1 koji je neku utrku završio na 24. mjestu, odnosno najniže ikada u Formuli 1.

Ta čast pripada Narainu Karthikeyanu koji tako drži najlošiji plasman u nekoj F1 utrci. Sada 41-godišnji Indijac je 2011. nastupao za momčad HRT Cosworth; na VN Europe se kvalificirao na posljednje, 24. mjesto, a utrku je završio na istoj poziciji s tri kruga zaostataka za pobjednikom Sebastianom Vettelom u Red Bullu.

Komentiraj

5 komentara

 1. mario550 Komentar ima previše negativnih ocjena. Ipak otvori

  Narainova karijera ce najvise ostati u sjecanju kada je prekasno propustio Vettela za puni krug a ovaj ga nazvao krastavcem i jos nesto sa rukama gestikulirao:)

  1  1
 2. Schumi Komentar ima previše negativnih ocjena. Ipak otvori

  Nema baš veze sa vozačkim kvalitetama. Moglo se desiti svakome ko je vozio za onaj ili jedan od ona tri tima…

  4  0
 3. Multi 21 Komentar ima previše negativnih ocjena. Ipak otvori

  Ikona

  15  0
 4. Narain Karthikeyan Komentar ima previše negativnih ocjena. Ipak otvori

  Sta je ovo o meni tekst a samo jedan komentar :)

  40  0
 5. Alonso king Komentar ima previše negativnih ocjena. Ipak otvori

  On bi trebao upast na uži popis ikona 21. stoljeca 😍

  20  0
Povratak na vrh
Događaj Datum
Haas 14. veljače
Williams 15. veljače
Red Bull 19. veljače
Sauber, Renault 20. veljače
Mercedes, Ferrari 22. veljače
McLaren 23. veljače
Toro Rosso 26. veljače
1. predsezonski test 26. veljače - 1. ožujka
2. predsezonski test 6. ožujka - 9. ožujka

Produlji život portala
Vaše korisničko ime na F1pulsu: