Zimska stanka, 78. dan: Narain Karthikeyan – jedini u povijesti koji je utrku završio na 24. mjestu

VN Europe 2011. godine održana je 26. lipnja na Valencia Street Circuit u Španjolskoj, a u knjigama je ostala upamćena kao utrka na kojoj su postavljena tri rekorda Formule 1.

Ne radi se o najvećem broju bolida koji su se prije gašenja crvenih svjetala našli na startnom gridu jer ta čast pripada VN Njemačke na legendarnom Nurburgring Nordschleifeu gdje su se 1953. na startu našla čak 34 bolida. Na VN Europe 2011. bilo je 10 manje, ali i dalje četiri više nego što je to slučaj danas budući da je to bila druga i pretposljednja sezona za ugašenu momčad HRT, te jedna od posljednjih sezona za Team Lotus/Caterham i Marussiju/Manor.

Utrka je zanimljiva po tome što je na njoj izjednačen rekord za najmanje vozača koji nisu klasificirani, a iznosi nula. Tako se po toj stavci izjednačila s VN Nizozemske 1961., VN SAD-a 2005. i VN Italije 2005., a poslije su joj se u tome pridružile VN Japana 2015., VN Kine 2016. i VN Japana 2016. Međutim, VN Europe iz 2011. je ipak najzanimljivija jer, za razliku od svih gore spomenutih utrka, u Španjolskoj je sudjelovalo najviše bolida, čak 24.

I tako dolazimo do još jednog rekorda, za najviše vozača koji su završili utrku – 24 od 24, svi. U ovoj kategoriji nije izjednačena niti s jednom drugom, što znači da imamo i jedinog vozača u povijesti Formule 1 koji je neku utrku završio na 24. mjestu, odnosno najniže ikada u Formuli 1.

Ta čast pripada Narainu Karthikeyanu koji tako drži najlošiji plasman u nekoj F1 utrci. Sada 41-godišnji Indijac je 2011. nastupao za momčad HRT Cosworth; na VN Europe se kvalificirao na posljednje, 24. mjesto, a utrku je završio na istoj poziciji s tri kruga zaostataka za pobjednikom Sebastianom Vettelom u Red Bullu.

F1puls je otvorio svoj webshop. Jednostavno, brzo i jeftino do majica s F1 motivima.It's HAMMERTIME!- Pogledaj majice i cijene
- Najprodavanija majica

Komentiraj

5 komentara

 1. Alonso king Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  On bi trebao upast na uži popis ikona 21. stoljeca 😍  20

  0
 2. Narain Karthikeyan Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  Sta je ovo o meni tekst a samo jedan komentar :)  40

  0
 3. Multi 21 Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  Ikona  15

  0
 4. Schumi Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  Nema baš veze sa vozačkim kvalitetama. Moglo se desiti svakome ko je vozio za onaj ili jedan od ona tri tima…  4

  0
 5. mario550 Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  Narainova karijera ce najvise ostati u sjecanju kada je prekasno propustio Vettela za puni krug a ovaj ga nazvao krastavcem i jos nesto sa rukama gestikulirao:)  1

  1
Povratak na vrh

Čitaj portal bez reklama i doniraj za život servera

Vaše korisničko ime na F1pulsu:

Anketa

Kad ste počeli gledati Formulu 1?

Rezultati

Loading ... Loading ...